Sjuklingen checkar ut och åker för att bli ompysslad

Usch vad jag mår alltså! Det blir bara värre för varje timme som går. Nyårsfesten har jag avbokat (förlåt vännerna mina!) och om några timmar åker jag till mamma och pappa. Jag vill inte ligga hemma ensam på nyårsafton så då firar jag med dem. Säkert iförd pyjamas och raggisar. Kanske sover jag vid tolvslaget. Men jag orkar inte bry mig. Vill bara få bort det sjuka! Sicken start på 2010... Fast... Det kan ju bara bli bättre!

Så nyårslöften då? Har jag några sådana? Ja, kanske det kanske... :) Jag bryter dem alltid, men visst måste jag sätta upp dem i alla fall.

Börja träna mina tre pass i veckan igen
Laga mer mat (alltså mer uppdatering här)
Ha ett trevligt singelliv :)
Unna mig saker
Njuta av livet!

Japp... Nu checkar sjuklingen ut. Vi ses nästa år!

Gott nytt år!


Kanske blir detta din nyårsmeny?

Skit också! Mår dåligt och är hängig. Halsen gör superont, huvudet är tungt, kroppen ömmar, jag fryser och känner mig nästan lite febrig. Varför? Såhär vid nyår och allt. Just nu känner jag bara för att ligga nerbäddad och skita i att fira nyår. Men det kanske ändras till i övermorgon. Tack kära syster för bacillerna! ;)

Jag har hur som haver slängt på mig mysdressen och raggisarna. En tekanna med varmt te (rabarber/hallon&grädde=gott!) med massa honung i, ostmackor, en bit julskinka och några pepparkakor... Kanske kan det vara rätta medicinen?






Den här julen beslöt vi i min familj oss för att köra ett annat upplägg på julfirandet än vi har gjort de senaste 25 åren. Traditioner är till för att brytas eller hur är det man säger? :)

I alla fall. På julaftonskvällen skippade vi julmaten och lagade en riktigt festlig trerätters i stället. Oj så gott det blev! Menyn passar precis lika bra som nyårsmiddag och eftersom nyårsafton står för dörren så ska du självklart få receptet på vår festliga julmiddag.


Förrätt
Smakrik röra med avokado och räkor




2 mogna avokados
ca 200-300 g skalade räkor
3 dl gräddfil
½ finhackad lök i valfri färg
2-3 msk ketchup
½ - 1 tsk sambal oelek (ta ½ tsk först och smaka av. Sambal kan vara olika starkt beroende på märke)
finhackad dill
lite pressad citronsaft
salt och peppar

fyra grillade brödskivor

citronskivor, finhackad lök, dill och några räkor till garnering

Såhär gör du
Blanda ihop gräddfil, lök, ketchup, sambal, citronsaft och dill i en bunke. Rör ner räkorna. Skala och kärna ur avokadon och dela i tärningar och rör försiktigt ner i röran. Smaka av med salt och peppar och ev mer dill, citronsaft eller sambal.

Servera röran på en skiva nygrillat bröd och garnera med en citronskiva, lite finhackad lök, en dillkvist och några räkor.



Huvudrätt
Vitlök- och örtspäckad fransyska med rödvinssås och ugnsrostade potatisar toppade med ädelost och valnötter

         

En stek av fransyska (funkar även bra med annat nötkött såsom ryggbiff i bit)
vitlöksklyftor
färsk timjan och rosmarin
½ citron i skivor
flingsalt och nymalen svartpeppar


Marinad
(här har jag höftat så smaka dig fram!)
ca 1,5 dl rödvin
2 msk flytande honung
 1 msk kinesisk soja
1 pressad vitlöksklyfta
hackad färsk timjan och rosmarin
salt och peppar


Potatisen
4 rejäla bakpotatisar
olja
salt och peppar
½ - 1 förpackning Kvibille gräddädel
grovhackade valnötter


Rödvinssås
1 dl gott rödvin
2 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
2 msk gelé
1 tsk soja
rejält med nymalen svartpeppar
redning
ev salt


Såhär gör du
Skär små fickor i köttet och tryck i krossade vitlöksklyftor, hackade färska örter och citronbitar. Blanda sedan ihop marianden och pensla på köttet. Låt stå under dagen eller över en natt. Vi grillade köttet, men det går lika bra att göra steken i ugnen. Förstek den då i smör i en stekpanna först så att den får fin färg. Om du vill få köttet bra är det bäst att använda sig av en stektermometer. Då vet du när steken är klar och du slipper servera halvrå eller för välstekt kött. Ugnstemperaturen ska vara runt 125 grader om du väljer att tillaga steken i ugnen.

Enligt termometern mina föräldrar hade (en traditionell som du sticker ner i köttet och som är med inne i ugnen. Alltså ingen digital) skulle steken upp i en innertemperatur på 70 - 75 grader, men när jag har googlat runt lite så står det att köttet ska nå en innertemperatur på 60 - 70 grader. Så kolla på den termometern du har! Vår stek blev perfekt vid ca 70 grader. Låt köttet vila lite innan du skär upp det i skivor!

Skölj bakpotatisarna och dela dem på mitten. Ringla lite olja över dem och salta och peppra. Ställ in dem i ugnen på ca 200 grader. Där ska de stå tills de är nästintill klara. Ta då ut potatisarna och smula över ädelosten. Avsluta med att strö över valnötterna. Sänk värmen på ugnen till 150 grader och låt stå där till osten har smält.

Blanda grädde, vin, gelé, soja och fond i en gryta. Låt koka upp och smaksätt sedan med salt och peppar. Red såsen till lagom tjocklek. Låt koka ihop några minuter.

Servera steken med potatisarna, såsen och en god sallad.



Efterrätt
Pannacotta med limemarinerade bär



3 dl vispgrädde
1 gelatinblad
3 msk socker
1 vaniljstång
2 ½ dl hallon och blåbär
skalet av en lime
1-2 tsk socker

Såhär gör du
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca fem minuter. Skåra vaniljstången och dra ur fröna. Lägg fröna och stången i en liten gryta och häll över grädde och socker. Låt koka upp och sjuda i ett par tre minuter.

Ta undan grytan från värmen (detta är MYCKET viktigt!) och rör i gelatinet. Ta upp vaniljstången och häll upp pannacottan i glas eller formar. Låt stå i kylen i minst 2-3 h så att den får stelna ordentligt.

Blanda bären med lite socker och limeskal. Lägg detta på den stelnade pannacottan och servera.


Jag hoppas att dessa recept kan ha inspirerat dig inför nyårsfirandet!

 


Mamma Anettes goda Wallenbergare

Så var det snart dags för nyår. Det ska bli trevligt att komma till Halmstad och fira som förr. :) Jag ska försöka sätta ihop en smarrig meny och så måste jag fixa nyårsdricka. Men vad fanken ska jag dricka? Förslag mottages tacksamt.

Imorgon ska ni få receptet på vår julmiddag som funkar alldeles utmärkt som nyårsmeny! Om du nu inte redan har planerat vad du ska äta på nyårsafton. :)

Gårdagkvällen bjöd på mammas goda Wallenbergare! Jag tror inte att jag har ätit det innan, men det var riktigt gott! Det är kalvfärsbiffar som är väldigt lösa i konsistensen innan de steks. Klassiska tillbehören är potatismos, rårörda lingon eller lingonsylt och kokta, gröna ärtor. Självklart ska du få receptet (jag var inte med mamma i köket så jag vet inte exakt hur mycket hon har tagit av varje så jag utgår från ett recept jag hittade i en kokbok, men ändrar där jag vet att mamma ändrade) och det här räcker för fyra personer.

Till Wallenbergarna
500 g kalvfärs
2 äggulor
1 tsk salt
svart- eller vitpeppar efter smak
1 tsk socker
1/4 tsk chilipulver
ca 2 dl vispgrädde
ca 2 dl ströbröd
1 ½ msk smör till stekning

Till potatismoset
12 skalade och kokta potatisar av mjölig sort
ca 2 ½ dl standardmjölk
salt och peppar efter behag (gå inte på farbror Melkers mått!!)
en klick smör
(ev lite riven muskot)

Till rårörda lingon
2 dl lingon (frysta eller färska)
2 msk socker

Tillbehör
Kokta, gröna ärtor
skirat smör (smält smör i en gryta)

Såhär gör du...
...Wallenbergarna
Blanda ihop färs, äggulor, salt, peppar, socker och chilipulver i en bunke eller i en matberedare. Rör i grädden och gör det till en jämn smet. Den ska vara lös!

Häll upp ströbrödet på en tallrik. Ta upp en liten klick köttfärs och forma till en biff. Vänd den i ströbrödet och gör sen likadant med resten av färsen. Du väljer själv om du vill göra fyra stora biffar eller fler lite mindre.

Stek sedan biffarna i smör i en stekpanna. Se till att de inte bränns bara! Lägg gärna biffarna i en ugnssäker form och kör klart dem i ugnen.

...potatismoset
Pressa ner potatisen i en bunke. Tillsätt lite av mjölken och allt smör och vispa med elvisp. Häll i lite mjölk i taget tills du får ett luftigt och fint mos. Smaksätt med salt, peppar och muskotnöt. Om du tycker att moset är för hårt kan du ta lite mer mjölk i!

...rårörda lingonen
Blanda tills sockret har löst sig. Mosa några av bären. Om du använder frysta bär ska de tinas innan du blandar i sockret!

Tips! Det är viktigt att du vispar moset ordentligt och använder rejält med mjölk. Jag vet att Mat-Tina har sagt i något av sina program att det är mjölk och elvisp som gör moset riktigt gott och fluffigt.

Du kan självklart ta lingonsylt i stället för rårörda lingon.

Om du vill ha en nyttigare variant av wallenbergare så kan du byta ut vispgrädden mot 1 dl mjölk och 1 dl vispgrädde.

Personligen gillar jag inte skirat smör så jag tar mycket hellre lite sås till mina wallenbergare.

SMAKLIG SPIS!



uppdatering kommer snart. I promise!

Nu är jag tillbaka efter julfirande i de småländska skogarna. :) Mys! Men just nu har jag varken tid eller ork att uppdatera, men det kommer. Var så säker! Kanske kan jag locka med en smaskig trerätters som passar alldeles utmärkt för kommande nyårsfirande (för övrigt vår julaftonsmeny)? Håll ut! Det kommer. :)

Tjingeling så länge.

är det verkligen ok att bara kasta av mig?

Åh mina fötter! Såååå kall. Busschauffören bestämde sig för att tidtabellen var viktigare än att köra mig till ändhållplatsen och kastade därför av mig från bussen halvvägs till jobbet. Måttligt road av det kan jag säga. Speciellt när han inte ville tala om när nästa buss skulle komma. 25 minuter... Dagen börjar bra. :)

Vill gratulera Johanna och Fredrik till sonen! Grattis! Tänk om saker hade varit annorlunda...

Nu jobba några timmar innan hemfärd. Inget recept denna uppdatering.

Hur klantig kan jag bli egentligen? Jag bara undrar.

Åh vad jag fryser! Sitter med raggsocker under en filt med en kopp skållhett te! Klantiga Rebecca gjorde en jättetabbe i dag... Hon hoppade på vagnen mot stan för att kolla på en ny mobil. När hon nästan var inne i stan upptäckte hon att något saknades i väskan. Nycklarna hem! Så minns hon att nycklarna trillade ur väskan i morse på jobbet så hon la dem löst i skåpet. Ja... Och där blev de såklart liggande. Det var bara att snällt sätta sig på vagnen tillbaka ut till jobbet och sen stå i 20 minuter och vänta på bussen i snöyran. ISKALL nu! Menmen. Jag får skylla mig själv.

Ikväll blir det ingen matlagning för min del eftersom jag kom hem så sent och måste ägna kvällen åt att packa. Eller ja... Det går ju ganska snabbt, men jag orkade helt enkelt inte laga mat. Men du ska inte oroa dig. :) Jag har en gammal klassiker och favorit som ett ess i bakfickan. En god och kryddstark böngryta. Kan det smaka? Här är receptet i alla fall. :)


ca 300 g köttfärs
margarin till stekning
1 stor gul lök
2 burkar krossade tomater (smaksatt eller naturell)
1 burk vita bönor i tomatsås
1 burk kidneybönor
1 röd chili
1½ tsk spiskummin
2 vitlöksklyftor
1-2 msk saft från citron
salt och peppar

tortillachips

Såhär gör du:
Grovhacka löken och finhacka chilin. Fräs köttfärsen i margarin i en stor gryta. När den fått lite färg blandar du i löken och chilin. Låt fräsa och pressa sedan i vitlöken och tillsätt spiskummin. Häll över krossade tomater och bönor. Pressa i citronen och låt koka i ca 10 min. Smaksätt med salt och peppar. Servera grytan med tortillachips och en sallad.

TIPS! Vill du ha grytan starkade kan du ta i mer chili.

Idag använde jag tortillachips med ostsmak, men du kan självklart välja chili eller saltade också. Du kan också välja att ha en bit bröd till om du hellre vill det. 

Du kan servera grytan med ris om du vill ha den ännu mer matig. Jag tycker dock att det är mer än tillräckligt med bönorna, som mättar bra.

SMAKLIG MÅLTID!

jultomten kom tidigt i år. :)

Nu på morgonen har vi haft lite glöggmys på jobbet. Glögg och min smarriga jultårta som bara blir godare för var dag som går. Mysigt såhär innan jul att mysa lite! Och tomten kom tidigt. :) För en liten julklapp fick jag. Självklart öppnade jag och i vår väntar ett besök på underbara Hagabadet! Tackar. :)

Här kommer än en gång receptet på jultårta. Och kom ihåg! Ta ut den INNAN den är helt klar. Den ska vara kladdig och god.


JULTÅRTA - 1 st
150 g smör
2,5 dl strösocker
3-4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl

Glasyr
75 g mjukt smör
2,5 dl florsocker
3 msk starkvinsglögg
1 dl kakao

Såhär gör du:
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret. Blanda ihop ägg och socker. Sikta ner mjölet och kakaon och blanda till sist ner det smälta smöret. Häll smeten i en smörad och bröad springform (form med avtagbara kanter). Ställ in mitt i ugnen och låt grädda tills den börja sätta sig. Det är viktigt att kakan inte sätter sig helt. Den ska vara lite kladdig!

Låt kakan svalna och lägg upp den på ett tårtfat.

Vispa ihop glasyren med en elvisp så att den blir slät och fin. Bred den på tårtan och låt stå svalt. Garnera med lite silverkulor.

TIPS! Om du vill ha en lite högre tårta kan du baka två bottnar och lägga glasyr mellan dem. 

LYCKA TILL MED BAKET!


Jag måste INSE fakta... Jag är sjukt beroende!

Det är inte riktigt så farligt som det låter... Mitt beroende är förmodligen inte så skadligt. :) Jag är beroende av nöt- och fruktbröd. Det var första gången jag bakade sånt bröd nu förra veckan och jag kan inte få nog! Kan äta det till frukost, lunch, middag, mellanmål, nattmacka. Skulle kunna leva på denna underbara skapelse! Men... Då lär jag nog tröttna.

Du ska ju självklart få receptet till detta gudomliga bröd. Receptet är till en limpa.

3,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
1 dl grovt rågmjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 tsk brödkryddor
1 dl mörk sirap
5 dl naturell yoghurt
ca ½-1 dl torkade aprikoser, strimlade
1 dl hela hasselnötter
½ dl solrosfrön
½ dl pumpafrön

1-2 msk smält smör
krossade linfrön

Lite solros- och pumpafrön

Såhär gör du:
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla en brödform med det smälta smöret och bröda med krossade linfrön.

Blanda ihop de olika mjölsorterna, salt, bikarbonat och brödkryddor. Blanda i nötter, frön och strimlade aprikoser. Rör sedan i sirap och naturell yoghurt så att det blir en jämn smet. Häll smeten i brödformen. Jämna till ytan och strö över lite solros- och pumpafrön.

Ställ in i ugnen och låt grädda i ca 60 min. Sänk sedan värmen till 175 grader och låt grädda i ytterligare 30-45 min. Ta sedan ut brödet, stjälp upp det på ett galler och låt svalna. Ät brödet med ett gott pålägg!

TIPS! Det här brödet är väldigt smidigt om du inte vill ha massa moment som det blir när du bakar vanligt bröd. Då ska degen jäsa i olika omgångar. Här ska det i stället stå längre inne i ugnen, men då kan du ju göra annat under tiden. :)

Brödet går att variera lite som du vill. Du kan välja att ha i andra nötter som valnötter, paranötter, cashewnötter eller sötmandel. Russin, torkade plommon och hela linfrön funkar också bra. Så testa lite olika varianter. :) Hittar du något som är extra gott får du gärna skriva en kommentar på vad du la i ditt bröd!

Jag valde att bröda formen med krossade linfrön. Du kan också ta pumpa- och/eller solrosfrön, havregryn eller sesamfrön. Ta det du gillar!

En stor fördel med sånt här bikarbonatbröd är att det håller sig färskt och gott längre än vanligt jästbröd. Om du ska frysa in det så skiva upp det och lägg i påsar.

Brödet är perfekt att ta med som present när du ska på middag! Antingen färdigbakat i en snygg kökshandduk eller bakduk. Eller så köper du en snygg burk (ex Slom från IKEA) och lägger in de torra ingredienserna, aprikoserna och nötterna i där. Sen skriver du receptet på en snygg lapp och fäster på burken.


LYCKA TILL MED BAKET!


Hej mitt vinterland! Nu är du här.

Ska det för första gången på väldigt länge bli en vit jul? Kanske... Med tanke på att det, såhär tre dagar innan självaste julafton, är vitt ute så måste jag säga att det ju ser lovande ut! Åh så härligt det skulle vara. :)

Mitt sug efter en skinkmacka blir bara större och större! En grov brödskiva med en rejäl bit julskinka och ett tjockt lager stark senap... Åh så gott! Det blir ju inte mycket bättre av att jag är vrålhungrig. Men jag får snällt vänta till onsdag kväll! Och oj så mycket skinka jag ska äta då. :)

Såhär i kylan är det otroligt gott med soppa! Hemgjord gulaschsoppa är en av mina favoriter och kanske är det just det du blir sugen på att äta ikväll? Här är receptet.


ca 300 g nötkött av högrev
2 gula lökar
margarin eller olja till stekning
2 vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
1,5 tsk torkad mejram
2,5 tsk kummin, mald eller stött
1 tsk cayennepeppar
1,5 burk krossade tomater (ca 300 g)
minst 4 dl vatten
2 st köttbuljongtärningar
2 st gröna paprikor
ca 5 st potatisar
salt och peppar
en nypa socker


Såhär gör du:
Tärna köttet i ca 2x2 cm stora bitar och bryn dem i en panna med margarin så att de får fin färg.

Ta en gryta och fräs pressad vitlök och övriga kryddor i lite margarin eller olja. Se till så att de inte bränner! Häll i krossade tomater, rör om och häll på vatten så att det täcker köttet. Tärna löken och lägg i. Tillsätt buljongtärningarna och låt allt puttra i minst 1 timme. Häll i mer vatten om det skulle behövas.

Skala och tärna potatisen i lika stora bitar som köttet. Kärna ur och tärna paprikan. Lägg i både paprika och potatis i grytan och låt koka i ca 30 min eller tills potatisen känns mjuk. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker.

Servera i en sopptallrik med en klick matlagningsyoghurt och en bit god bröd. Idag köpte jag en väldigt god tomatciabatta, men det funkar med vilket bröd som helst.

TIPS! Om du inte är förtjust i starkare mat kan du minska mängden cayennepeppar.

Det är jättegott med en iskall öl till den här maträtten.

SMAKLIG MÅLTID!

JULSTÖK PÅ HÖG NIVÅ

Här kommer lite recept inför julstöket. :) Fudgen är min personliga favorit.



TVÅ SORTERS KNÄCK - ca 75 st (alltså ca 37 av varje sort)
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
½ krm bakpulver

Smaksättning
Rivet skal av ½ apelsin
mald ingefära efter smak

Såhär gör du:
Blanda grädde, sirap och socker i en gryta. Sätt i ev hushållstermometer. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 125 grader eller tills smeten klarar kulprovet (häll lite smet i en skål kallt vatten. Om det går att göra en kula av smeten som stelnar så är den klar).

Ställ ut knäckformar på en plåt eller bricka.

Blanda i bakpulvret och häll över hälften av smeten i en annan gryta. Krydda ena delen av smeten med apelsinskal och den andra delen med mald ingefära (ta så mycket som du tycker är gott. Jag tog kanske en tesked). Fyll formarna med knäcksmet. Förvara knäcken svalt i en burk med lock och smörpapper mellan varje lager.

TIPS! Traditionell knäck innehåller 3/4 dl hackad sötmandel. Det är det som man oftast gör, men i år ville jag förnya mig lite. :)

Du kan smaksätta knäcken med massa andra saker än det jag har valt. Du kan ta lite kakao, rivet limeskal, kanel, cashewnötter, hasselnötter... Låt fantasin flöda!

Tänk på att smeten är otroligt varm!!

Om du inte har knäckformar hemma kan du hälla ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Då skär du knäcken i bitar i stället.




CHOKLADFUDGE - 1 sats (SUPERGOD!!! Men söt så skär i små, små bitar!)
3 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl råsocker
1 msk smör
1 msk sirap
2 msk kakao

Såhär gör du:
Blanda vispgrädde, socker, smör, kakao och sirap i en tjockbottnad kastrull som rymmer minst 2 liter.
Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet (häll lite av smeten i kallt vatten och rulla till en kula som är fast och hård) eller tills temperaturen är 125°. Rör i smeten ganska ofta. När smeten är klar häller  du den i en smörad form, ca 13x20 cm. När fudgen har stelnat skär du den i lagom stora bitar. Förvara svalt i en burk med lock.

OBS! Tänk på att smeten är mycket varm!!





JULKÖTTBULLAR (inspiration hämtad från Pernilla Wahlgrens blogg) - ca 25 st
500 g nötfärs
1 st ägg
1-2 tsk dijonsenap
2-3 msk kalvfond
1 st finhackad gul lök
ev 1 tsk salt
1 tsk vitpeppar

Såhär gör du:
Blanda ihop färs, lök, fond, ägg, senap, peppar och ev salt (provstek en liten bit utan salt och smaka på den biten. Smaksätt ev med mer salt och peppar). Se till att allt blandar sig ordentligt. Det är lättast att använda händerna. Rulla smeten till ca 25 st köttbullar. Stek köttbullarna i en varm stekpanna med smör i. Lägg inte i för många i taget för då blir de mer kokta än stekta. Köttbullarna ska bli genomstekta och få fin färg.

TIPS! Många har ströbröd och mjölk i sina köttbullar, men jag tycker att det blir mycket godare utan! Anledningen till att man tar ströbröd och mjölk (som får svälla innan det blandas med övriga ingredienser) är att spä ut köttfärsen. Tänk bara på att kolla så ingen av dina gäster är glutenintolerant (min syster är det så det är ännu en anledning till att jag inte tar det)!

Min mamma testade att göra liknande köttbullar i veckan, men hon tog stark senap och kycklingfond. Det var också gott.

Du kan steka köttbullarna så att de får en fin yta och sen lägga dem i en ugnssäker form och låta de gå klart i ugnen.





APELSIN- OCH MANDELSKORPOR - ca 35 st
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
0.5 dl råsocker
1-2 tsk vaniljsocker
2 st ekologiska ägg
1 dl sötmandel
1 st bittermandel
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
rivet skal av ½ apelsin

Såhär gör du:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, strösocker, råsocker och vaniljsocker krämigt. Rör ner ett ägg i taget och blanda i det rivna apelsinskalet. Hacka sötmandlarna grovt och riv i bittermandeln. Blanda all mandel med vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten. Forma degen till två rullar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda längderna i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader. Skiva längderna i cirka 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills de är helt torra.

TIPS! När du ska torka skorporna kan du också ställa in plåten i ugnen och stänga av ugnen. När ugnen har kallnat är skorporna torkade och klara.

I stället för rivet apelsinskal och vaniljsocker kan du ta fröna från en vaniljstång och 1 tsk stött kardemumma. Du kan också ta bort vaniljsocker, apelsin och bittermandel och i stället ta saffran.

Skorporna är perfekta att ge bort i present om du ska på middag eller så!





JULTÅRTA - 1 st
150 g smör
2,5 dl strösocker
3-4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl

Glasyr
75 g mjukt smör
2,5 dl florsocker
3 msk starkvinsglögg
1 dl kakao

Såhär gör du:
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret. Blanda ihop ägg och socker. Sikta ner mjölet och kakaon och blanda till sist ner det smälta smöret. Häll smeten i en smörad och bröad springform (form med avtagbara kanter). Ställ in mitt i ugnen och låt grädda tills den börja sätta sig. Det är viktigt att kakan inte sätter sig helt. Den ska vara lite kladdig!

Låt kakan svalna och lägg upp den på ett tårtfat.

Vispa ihop glasyren med en elvisp så att den blir slät och fin. Bred den på tårtan och låt stå svalt. Garnera med lite silverkulor.

TIPS! Om du vill ha en lite högre tårta kan du baka två bottnar och lägga glasyr mellan dem. 


HOPPAS ATT DET SKA SMAKA. :)

NYBAKTA vaniljbullar är aldrig fel :)

Nog för att kanelbullar kan vara riktigt gott, men min favoritbulle måste nog ändå vara mina vaniljbullar! De är såååå goda och självklart ska du få receptet! Det blir 40-50 st bullar.



125 g smör eller margarin
5 dl mjölk (helst standard)
50 g jäst
½ - 1 tsk salt
1 dl socker
1 - 2 tsk stött eller mald kardemumma
14 - 16 dl vetemjöl

Bakformar

uppvispat ägg till pensling
pärlsocker

100 g rumstempererat smör eller margarin
3/4 dl socker
½ msk vaniljsocker

Såhär gör du:
Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke eller degmaskin. Rör ut jästen med degspadet och rör tills jästen har smält. Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen till den blir blank och smidig och släppr från kanterna. Jäs under bakduk i ca 30 min.

Rör ihop smör, socker och vaniljsocker till fyllningen. Det ska bli en smidig och jämn fyllning.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut dem så att de blir ca ½ cm tjocka. Bred ut hälften av fyllningen på varje degbit. Rulla ihop från långsidan, men inte för hårt. Skär varje rulle i 20 - 25 bitar. Ställ bitarna i formar med snittytan upp i formarna. Jäs under bakduk i ca 30 min.

Sätt på ugnen på 225 - 250 grader. När bullarna är färdigjästa penslar du dem med uppvispat ägg och strör på lite pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 5 - 8 minuter. Bullarna ska få en fin gyllene färg. Låt svalna på galler.

TIPS! Det är godast att använda riktigt smör och standardmjölk. Är det bullar så är det. :)

Om du inte vill ha vaniljbullar kan du byta ut vaniljsockret mot 1 - 2 msk kanel.

Du kan även ha hackad mandel på bullarna.

Frys ner bullarna om du inte ska äta dem direkt. Då kan du enkelt ta upp ur frysen och värma på i ugnen eller micron så blir de som nybakade.

Servera bullarna nybakade med ett glas kall mjölk.

exotisk gryta med goda tillbehör

Fläskfilé Africana - 4 portioner
600 g fläskfilé, skuren i 1-2 cm tjocka skivor
smör eller margarin till stekning
salt och peppar

smör eller margarin till stekning
1-2 msk curry (gärna stark)
1 ½ rivna vitlöksklyftor
2,5 dl grädde
1 mosad banan
salt och pressad citron

bulgur kokad enligt anvisning
1 tärnad paprika
1 finhackad rödlök

tillbehör som skivad banan, jordnötter och mango chutney


Såhär gör du:
Stek fläskfiléskivorna i smör i en stekpanna. Låt de få färg, men inte bli helt genomstekta. Salta och peppra. Lägg skivorna på en tallrik.

Häll i lite mer smör i pannan och låt det smälta. Strö i curryn och låt fräsa och få smak. Häll på grädden och tillsätt vitlök och mosad banan. Låt sjuda i några minuter innan du lägger ner fläskfilén i såsen. Smaka av med salt och lite pressad citron.

Blanda i paprikan och rödlöken i bulgurn och servera med grytan och tillbehören.

TIPS! Den mosade bananen ger grytan väldigt god smak! Den gör också att du förmodligen inte behöver reda av såsen. Om du tycker att såsen är för rinnig kan du reda av den med maizena eller en toppredning (vatten/mjölk blandat med mjöl).

Den här rätten är också god med kycklingfilé skuren i skivor.

Om du inte är dugen på bulgur kan du ha ris eller couscous till. Du kan också byta ut grönsakerna i. Purjolök, gul lök, ärtor, persilja, morot.... Ta vad du har hemma eller är sugen på!

Om du vet att ditt middagssällskap gillar ex skivad banan och jordnötter kan du hälla upp sås och filé på ett fat och strö tillbehören över. Det är ett trevligt sätt att servera rätten på. Om du är osäker är det bättre att ha tillbehören i små skålar bredvid så att var och en får ta det han/hon gillar.

SMAKLIG SPIS!

en värmande soppa i kylan kanske skulle smaka?

Här är receptet på en smarrig och god soppa. Receptet är för fyra personer ungefär.

2 dl röda linser
1 gul lök
1 purjolök
2 potatisar
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
5 msk ajvar relish
2 msk tomatketchup
ca ½ tsk torkad timjan
olivolja till stekning
svartpeppar, salt och torkad chili

Såhär gör du
1. Skölj linserna väl. Skala och hacka löken. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Skala och tärna potatisen.
2. Fräs lök, purjo och potatis i några minuter i olja i en rymlig kastrull. Bäst är en 5 l gryta.
3. Tillsätt linserna. Smula ner buljongen och häll över vattnet. Rör ner ajvar relish och ketchup. Lägg i timjan. Krydda med ca 1-2 krm nymalen svartpeppar och lite torkad chili (till mina 5 l soppa tog jag en smulad chilifrukt så ta bara lite, lite, lite!).
4. Låt soppan koka under lock tills potatisen är färdig. Idag tog det kanske 20-25 min för min soppa att bli klar.
5. Servera soppan med en klick creme fraiche i och något gott bröd.

TIPS! Du kan toppa soppan med lite knaperstekt bacon. Det ger en god sälta.

Nu ville jag ha min soppa lite "bitig" med hela bitar potatis. Men gillar du din soppa slät så är det bara att mixa den med en stavmixer eller i en matberedare (ja, mamma... Efter söndag kommer du att kunna mixa den i din nya blender!). Då kanske du behöver spä ut soppan med lite mer vatten om den känns för lös.


Smaklig spis!


Scones och te står på menyn

SCONES

4 dl vetemjöl
3,5 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
1 ½ tsk bakpulver
½ dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk

ägg, mandelspån och råsocker till pensling


Såhär gör du:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
3. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
4. Vispa samman mjölk och ägg.
5. Blanda vätskan med de torra ingredienserna till en deg.
6. Platta ut degen till en längd, ca 3 cm tjock, på mjölat bakbord och skär den i trekantiga bitar eller stansa ut ringar.
7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån och råsocker.
8. Grädda gyllene i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

TIPS! Jag tycker att det är enklare att använda en matberedare när jag gör sconesdeg. Det blir då lättare att få ihop smöret med de torra ingredienserna. Degen blir bättre helt enkelt!

Jag plattade ut degen så att den var lite tunnare än 3 cm. Jag gillar inte när scones är för tjocka och degiga.

Om du vet att en nötallergiker kommer på besök hoppar du bara över mandeln.

När jag åt sconsen igår testade jag några olika pålägg. I och med att det här receptet ger lite sötare scones så gillade jag att ha creme cheese och en bärsylt/marmelad på. SUPERGOTT!

LYCKA TILL!

Länk

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/1367822/rebeccalagarmat?claim=pdmdk4cm4zy">Följ min blogg med bloglovin</a>

så har jag skapat en ny blogg :)

Ja, det är här jag har tänkt skriva numera. Ny adress, ny design. NYTT!

Jag kommer sakta, men säkert föra över recept och så från gamla bloggen till denna. Så ha tålamod!

RSS 2.0