exotisk gryta med goda tillbehör

Fläskfilé Africana - 4 portioner
600 g fläskfilé, skuren i 1-2 cm tjocka skivor
smör eller margarin till stekning
salt och peppar

smör eller margarin till stekning
1-2 msk curry (gärna stark)
1 ½ rivna vitlöksklyftor
2,5 dl grädde
1 mosad banan
salt och pressad citron

bulgur kokad enligt anvisning
1 tärnad paprika
1 finhackad rödlök

tillbehör som skivad banan, jordnötter och mango chutney


Såhär gör du:
Stek fläskfiléskivorna i smör i en stekpanna. Låt de få färg, men inte bli helt genomstekta. Salta och peppra. Lägg skivorna på en tallrik.

Häll i lite mer smör i pannan och låt det smälta. Strö i curryn och låt fräsa och få smak. Häll på grädden och tillsätt vitlök och mosad banan. Låt sjuda i några minuter innan du lägger ner fläskfilén i såsen. Smaka av med salt och lite pressad citron.

Blanda i paprikan och rödlöken i bulgurn och servera med grytan och tillbehören.

TIPS! Den mosade bananen ger grytan väldigt god smak! Den gör också att du förmodligen inte behöver reda av såsen. Om du tycker att såsen är för rinnig kan du reda av den med maizena eller en toppredning (vatten/mjölk blandat med mjöl).

Den här rätten är också god med kycklingfilé skuren i skivor.

Om du inte är dugen på bulgur kan du ha ris eller couscous till. Du kan också byta ut grönsakerna i. Purjolök, gul lök, ärtor, persilja, morot.... Ta vad du har hemma eller är sugen på!

Om du vet att ditt middagssällskap gillar ex skivad banan och jordnötter kan du hälla upp sås och filé på ett fat och strö tillbehören över. Det är ett trevligt sätt att servera rätten på. Om du är osäker är det bättre att ha tillbehören i små skålar bredvid så att var och en får ta det han/hon gillar.

SMAKLIG SPIS!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0