JULSTÖK PÅ HÖG NIVÅ

Här kommer lite recept inför julstöket. :) Fudgen är min personliga favorit.



TVÅ SORTERS KNÄCK - ca 75 st (alltså ca 37 av varje sort)
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
½ krm bakpulver

Smaksättning
Rivet skal av ½ apelsin
mald ingefära efter smak

Såhär gör du:
Blanda grädde, sirap och socker i en gryta. Sätt i ev hushållstermometer. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 125 grader eller tills smeten klarar kulprovet (häll lite smet i en skål kallt vatten. Om det går att göra en kula av smeten som stelnar så är den klar).

Ställ ut knäckformar på en plåt eller bricka.

Blanda i bakpulvret och häll över hälften av smeten i en annan gryta. Krydda ena delen av smeten med apelsinskal och den andra delen med mald ingefära (ta så mycket som du tycker är gott. Jag tog kanske en tesked). Fyll formarna med knäcksmet. Förvara knäcken svalt i en burk med lock och smörpapper mellan varje lager.

TIPS! Traditionell knäck innehåller 3/4 dl hackad sötmandel. Det är det som man oftast gör, men i år ville jag förnya mig lite. :)

Du kan smaksätta knäcken med massa andra saker än det jag har valt. Du kan ta lite kakao, rivet limeskal, kanel, cashewnötter, hasselnötter... Låt fantasin flöda!

Tänk på att smeten är otroligt varm!!

Om du inte har knäckformar hemma kan du hälla ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Då skär du knäcken i bitar i stället.




CHOKLADFUDGE - 1 sats (SUPERGOD!!! Men söt så skär i små, små bitar!)
3 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl råsocker
1 msk smör
1 msk sirap
2 msk kakao

Såhär gör du:
Blanda vispgrädde, socker, smör, kakao och sirap i en tjockbottnad kastrull som rymmer minst 2 liter.
Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet (häll lite av smeten i kallt vatten och rulla till en kula som är fast och hård) eller tills temperaturen är 125°. Rör i smeten ganska ofta. När smeten är klar häller  du den i en smörad form, ca 13x20 cm. När fudgen har stelnat skär du den i lagom stora bitar. Förvara svalt i en burk med lock.

OBS! Tänk på att smeten är mycket varm!!





JULKÖTTBULLAR (inspiration hämtad från Pernilla Wahlgrens blogg) - ca 25 st
500 g nötfärs
1 st ägg
1-2 tsk dijonsenap
2-3 msk kalvfond
1 st finhackad gul lök
ev 1 tsk salt
1 tsk vitpeppar

Såhär gör du:
Blanda ihop färs, lök, fond, ägg, senap, peppar och ev salt (provstek en liten bit utan salt och smaka på den biten. Smaksätt ev med mer salt och peppar). Se till att allt blandar sig ordentligt. Det är lättast att använda händerna. Rulla smeten till ca 25 st köttbullar. Stek köttbullarna i en varm stekpanna med smör i. Lägg inte i för många i taget för då blir de mer kokta än stekta. Köttbullarna ska bli genomstekta och få fin färg.

TIPS! Många har ströbröd och mjölk i sina köttbullar, men jag tycker att det blir mycket godare utan! Anledningen till att man tar ströbröd och mjölk (som får svälla innan det blandas med övriga ingredienser) är att spä ut köttfärsen. Tänk bara på att kolla så ingen av dina gäster är glutenintolerant (min syster är det så det är ännu en anledning till att jag inte tar det)!

Min mamma testade att göra liknande köttbullar i veckan, men hon tog stark senap och kycklingfond. Det var också gott.

Du kan steka köttbullarna så att de får en fin yta och sen lägga dem i en ugnssäker form och låta de gå klart i ugnen.





APELSIN- OCH MANDELSKORPOR - ca 35 st
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
0.5 dl råsocker
1-2 tsk vaniljsocker
2 st ekologiska ägg
1 dl sötmandel
1 st bittermandel
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
rivet skal av ½ apelsin

Såhär gör du:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, strösocker, råsocker och vaniljsocker krämigt. Rör ner ett ägg i taget och blanda i det rivna apelsinskalet. Hacka sötmandlarna grovt och riv i bittermandeln. Blanda all mandel med vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten. Forma degen till två rullar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda längderna i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader. Skiva längderna i cirka 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills de är helt torra.

TIPS! När du ska torka skorporna kan du också ställa in plåten i ugnen och stänga av ugnen. När ugnen har kallnat är skorporna torkade och klara.

I stället för rivet apelsinskal och vaniljsocker kan du ta fröna från en vaniljstång och 1 tsk stött kardemumma. Du kan också ta bort vaniljsocker, apelsin och bittermandel och i stället ta saffran.

Skorporna är perfekta att ge bort i present om du ska på middag eller så!





JULTÅRTA - 1 st
150 g smör
2,5 dl strösocker
3-4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl

Glasyr
75 g mjukt smör
2,5 dl florsocker
3 msk starkvinsglögg
1 dl kakao

Såhär gör du:
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret. Blanda ihop ägg och socker. Sikta ner mjölet och kakaon och blanda till sist ner det smälta smöret. Häll smeten i en smörad och bröad springform (form med avtagbara kanter). Ställ in mitt i ugnen och låt grädda tills den börja sätta sig. Det är viktigt att kakan inte sätter sig helt. Den ska vara lite kladdig!

Låt kakan svalna och lägg upp den på ett tårtfat.

Vispa ihop glasyren med en elvisp så att den blir slät och fin. Bred den på tårtan och låt stå svalt. Garnera med lite silverkulor.

TIPS! Om du vill ha en lite högre tårta kan du baka två bottnar och lägga glasyr mellan dem. 


HOPPAS ATT DET SKA SMAKA. :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0