Kanske blir detta din nyårsmeny?

Skit också! Mår dåligt och är hängig. Halsen gör superont, huvudet är tungt, kroppen ömmar, jag fryser och känner mig nästan lite febrig. Varför? Såhär vid nyår och allt. Just nu känner jag bara för att ligga nerbäddad och skita i att fira nyår. Men det kanske ändras till i övermorgon. Tack kära syster för bacillerna! ;)

Jag har hur som haver slängt på mig mysdressen och raggisarna. En tekanna med varmt te (rabarber/hallon&grädde=gott!) med massa honung i, ostmackor, en bit julskinka och några pepparkakor... Kanske kan det vara rätta medicinen?






Den här julen beslöt vi i min familj oss för att köra ett annat upplägg på julfirandet än vi har gjort de senaste 25 åren. Traditioner är till för att brytas eller hur är det man säger? :)

I alla fall. På julaftonskvällen skippade vi julmaten och lagade en riktigt festlig trerätters i stället. Oj så gott det blev! Menyn passar precis lika bra som nyårsmiddag och eftersom nyårsafton står för dörren så ska du självklart få receptet på vår festliga julmiddag.


Förrätt
Smakrik röra med avokado och räkor




2 mogna avokados
ca 200-300 g skalade räkor
3 dl gräddfil
½ finhackad lök i valfri färg
2-3 msk ketchup
½ - 1 tsk sambal oelek (ta ½ tsk först och smaka av. Sambal kan vara olika starkt beroende på märke)
finhackad dill
lite pressad citronsaft
salt och peppar

fyra grillade brödskivor

citronskivor, finhackad lök, dill och några räkor till garnering

Såhär gör du
Blanda ihop gräddfil, lök, ketchup, sambal, citronsaft och dill i en bunke. Rör ner räkorna. Skala och kärna ur avokadon och dela i tärningar och rör försiktigt ner i röran. Smaka av med salt och peppar och ev mer dill, citronsaft eller sambal.

Servera röran på en skiva nygrillat bröd och garnera med en citronskiva, lite finhackad lök, en dillkvist och några räkor.



Huvudrätt
Vitlök- och örtspäckad fransyska med rödvinssås och ugnsrostade potatisar toppade med ädelost och valnötter

         

En stek av fransyska (funkar även bra med annat nötkött såsom ryggbiff i bit)
vitlöksklyftor
färsk timjan och rosmarin
½ citron i skivor
flingsalt och nymalen svartpeppar


Marinad
(här har jag höftat så smaka dig fram!)
ca 1,5 dl rödvin
2 msk flytande honung
 1 msk kinesisk soja
1 pressad vitlöksklyfta
hackad färsk timjan och rosmarin
salt och peppar


Potatisen
4 rejäla bakpotatisar
olja
salt och peppar
½ - 1 förpackning Kvibille gräddädel
grovhackade valnötter


Rödvinssås
1 dl gott rödvin
2 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
2 msk gelé
1 tsk soja
rejält med nymalen svartpeppar
redning
ev salt


Såhär gör du
Skär små fickor i köttet och tryck i krossade vitlöksklyftor, hackade färska örter och citronbitar. Blanda sedan ihop marianden och pensla på köttet. Låt stå under dagen eller över en natt. Vi grillade köttet, men det går lika bra att göra steken i ugnen. Förstek den då i smör i en stekpanna först så att den får fin färg. Om du vill få köttet bra är det bäst att använda sig av en stektermometer. Då vet du när steken är klar och du slipper servera halvrå eller för välstekt kött. Ugnstemperaturen ska vara runt 125 grader om du väljer att tillaga steken i ugnen.

Enligt termometern mina föräldrar hade (en traditionell som du sticker ner i köttet och som är med inne i ugnen. Alltså ingen digital) skulle steken upp i en innertemperatur på 70 - 75 grader, men när jag har googlat runt lite så står det att köttet ska nå en innertemperatur på 60 - 70 grader. Så kolla på den termometern du har! Vår stek blev perfekt vid ca 70 grader. Låt köttet vila lite innan du skär upp det i skivor!

Skölj bakpotatisarna och dela dem på mitten. Ringla lite olja över dem och salta och peppra. Ställ in dem i ugnen på ca 200 grader. Där ska de stå tills de är nästintill klara. Ta då ut potatisarna och smula över ädelosten. Avsluta med att strö över valnötterna. Sänk värmen på ugnen till 150 grader och låt stå där till osten har smält.

Blanda grädde, vin, gelé, soja och fond i en gryta. Låt koka upp och smaksätt sedan med salt och peppar. Red såsen till lagom tjocklek. Låt koka ihop några minuter.

Servera steken med potatisarna, såsen och en god sallad.



Efterrätt
Pannacotta med limemarinerade bär



3 dl vispgrädde
1 gelatinblad
3 msk socker
1 vaniljstång
2 ½ dl hallon och blåbär
skalet av en lime
1-2 tsk socker

Såhär gör du
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca fem minuter. Skåra vaniljstången och dra ur fröna. Lägg fröna och stången i en liten gryta och häll över grädde och socker. Låt koka upp och sjuda i ett par tre minuter.

Ta undan grytan från värmen (detta är MYCKET viktigt!) och rör i gelatinet. Ta upp vaniljstången och häll upp pannacottan i glas eller formar. Låt stå i kylen i minst 2-3 h så att den får stelna ordentligt.

Blanda bären med lite socker och limeskal. Lägg detta på den stelnade pannacottan och servera.


Jag hoppas att dessa recept kan ha inspirerat dig inför nyårsfirandet!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0