En riktig fejk, som faktiskt känns rätt äkta.

Om en vecka strosar jag runt i London! Då åker jag och fem fina flickor på en shopping-, mat-, njut- och stroshelg! Det ska bli otroligt härligt att komma iväg och att få sällskap av fina vänner... Ja det är pricken över i:t. Jag vill fortfarande gärna ha London-tips! Restauranger, butiker, café, sevärdheter, områden, pubar... Ge mig tips!!

Men nu lämnar vi Londonsnacket och går över till annat... :)

Jag älskar verkligen mat! Det kanske du vet eller i alla fall har märkt? Om jag hade haft mer tid så hade jag experimenterar mer än vad jag gör idag. Jag har velat laga mycket, mycket mer mat än vad jag gör. Tyvärr kan jag ju inte klona mig eller skapa fler timmar på dygnet så jag får snällt hålla tillgodo med den matlagning som jag hinner mer.

Jag är utan tvekan en efterrättsperson. Om jag ska äta tvårätters äter jag mycket hellre en god efterrätt än en förrätt. Ibland så "råkar" min sked helt plötsligt hamna i middagssällskapets efterrätt för en provsmakning. Såklart efter att jag har frågat om lov! Jag attackerar inte andra människors mat bara sådär!

Vad gäller efterrätter så äter jag faktiskt det mesta - glass, kakor, tårtor, sorbet, choklad, vanilj, paj, frukt, bär... Ja, det mesta! Mina fyra favoritefterrätter är:

* Chokladmousse

* Pannacotta med limemarinerade bär

* Frusen, vit chokladcheesecake med balsamvinägermarinerade björnbär
* Creme Brûle

Oj, så gott! Men det är ju inte så att jag kan äta efterrätt var och varannan dag! Speciellt inte favoriterna som innehåller massa VISPGRÄDDE! Då är det bra att hitta lite nyttigare varianter på sina favoritdesserter. På så sätt så känns det liiiite bättre att äta dem lite oftare. 

För ett par helger sen bjöd jag på en sagolikt god fejkad chokladmousse med smak av apelsin. Den är riktigt god och alla jag har bjudit den på har älskat den! Trots att den inte innehåller någon grädde alls. :) Hoppas att den ska smaka!


FEJKCHOKLADMOUSSE
4 portioner

1 burk Kesella (naturell!)

ca 120 g mörk choklad

rivet skal från ½ - 1 apelsin


lite riven vit choklad och bär till garnering
 

Såhär gör du

Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Se till att den inte bränns. Häll Kesellan i en bunke och rör försiktigt i chokladen, lite i taget. Avsluta med att blanda i rivet ska från citron och lite saft från apelsinen. Smaka av och känn om du vill ha mer choklad- och/eller apelsinsmak.

Häll upp Kesellasmeten i glas, små formar eller hur du nu vill servera dem. Ställ in i kylen och låt stå där i någon timme så att den får kallna och sätta sig.

Riv över lite vit choklad och servera med bär.

SMAKLIG EFTERRÄTT!


  


Jag är på gång. Har bara fullt upp!

Oj, vad det har blivit dåligt med uppdatering här den senaste tiden känner jag... Jag ska inte ens försöka försvara mig för jag vet att jag har varit dålig! Grejen är att jag för det första har recept liggandes som är klara, men jag ska bara masa mig till att publicera dem. För det andra har jag haft otroligt mycket sista tiden, men jag hoppas på att det ska lugna sig.

Förhoppningsvis ska jag få ut ett recept ikväll eller imorgon. Tills dess får du hålla till godo med några favoriter. Jag hoppas att det är ok?

         

Äpple- och bärpaj        Tomat- och örtbröd      Rödbetssallad



         

Trerätters middag       Finfina vårpajen           Söta småkakor


London Baby!

Så var det ny vecka! Jag väntar med spänning på att den riktiga vårvärmen ska slå till så jag får plocka fram min nya, fina jeansjacka.

Nästa helg bär det av på en riktig tjejweekend till London! Vi är sex tjejer som ska dit och shoppa, strosa, kolla på folk, gå på musikal, äta gott, dricka gott och bara ha det roligt! Jag har varit i London en gång innan och det är väl snart 1,5 år sen tror jag. Då regnade det som spö i backen HELA resan! Nu hoppas jag på bättre väder!

Jag har lite saker jag vet att jag ska gå och kika på. Matmarknaden Borough market är ett måste för en matintresserad! Det är alldeles fantastiskt där! Massa gott som man kan smaka på (och även köpa om man hade kunnat ta med sig det hem) och det finns lunch man kan köpa. Sist blev det en jättegod falafelrulle. Om du inte har varit där, är matintresserad och planerar en Londonresa så måste du gå dit!


   

    


Ställe nummer två är en liten bokaffär i Notting hill som bara säljer kokböcker! Den ligger för övrigt mittemot den bokhandel som Hugh Grant hade i Notting Hill, men det är inte vesäntligt just nu. Tillbaka till kokboksaffären. Ojojoj. Det finns alla möjliga kokböcker och det är böcker överallt! Förra gången stod jag och bläddrade och ville köpa med mig varenda en hem. Men... Det gjorde jag såklart inte utan jag nöjde mig med en fin liten bok med mjuka kakor och tårtor i. Jag har inte provbakat något än, men det kanske kommer.  



  


Det sista måstet är en teaffär där du kan hitta mängder av teer! Du kan hitta med alla dess möjliga olika smaker. Perfekt för en tedrickare som jag. :) Kanske får några teer följa med hem?!


  


Nu är min fråga till dig... Har du några bra Londontips att dela med dig av? Det kan vara sevärdheter, restauranger, caféer, pubar, butiker, museum... Ja, vad som! Skriv gärna några kommentarsrader om det till mig! Skriv vad det är du tipsar om, vart det ligger och varför jag ska gå dit! Alla tips mottages tacksamt. :)

En röd liten söt soppa

Jag älskar kokta, färska rödbetor! Allra godast är de om man bara skivar dem, lägger dem på en tallrik och toppar med chevré eller fårfeta, lite flytande honung och rostade solrosfrön. Lite flingsalt på det och du har en otroligt smaskig förrätt eller lunchsallad!

Förra helgen bestämde jag mig för att testa en annan rätt med rödbetor. Det fick bli en röd, söt rödbetssoppa. Och den blev verkligen härligt djupröd och söt i smaken. Jag toppade den såklart med smulad fårfetaost, solrosfrön och lite, lite flytande honung. Det var väldigt gott och jag tycker att du borde testa det! Men... Ja, här finns det ett men. Jag tycker ändå att rödbetan gör sig allra bäst skivad på en tallrik med fårfeta, honung, solrosfrön och flingsalt på.


RÖDBETSSOPPA

4 - 6 portioner

ca 700 g färska rödbetor

2 morötter

1 gul lök

1 fänkål

1,4 l vatten

3 buljongtärningar

1 - 2 vitlöksklyftor

nymalen svartpeppar

 

Tillbehör

getost eller grekisk fårfetaost

rostade solroskärnor

honung

bröd

 

Såhär gör du
Skala och dela rödbetorna, morötterna och löken i tärningar. Skölj och dela fänkålen i bitar. Krossa och dela vitlöksklyftan. Häll i vattnet i en stor kastrull och låt koka upp. Tillsätt buljongtärningarna och grönsakerna. Låt koka tills allt är mjukt.

Mixa soppan med stavmixer eller i en matberedare. Soppan ska bli jämn. Häll tillbaka i gryta och smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Servera soppan med getost eller fetaost, solroskärnor och lite honung. Till det ett gott bröd!

SMAKLIG SPIS!

  


Ett glas kallt rosé och pizza ungkarlsstyle

Fredag. Underbart! Det blir en helg med träning, 20-årsfest (eller hur Sofie?!), brödbak och KLIPPNING! ÄNTLIGEN säger jag och blåser undan luggen för femtioelfte gången idag. Två månader och lite till är alldeles för lång tid mellan saxen.

Sitter i soffan just nu och kollar på Leilas mat. Älskar verkligen Leila! Till detta blir det ett glas iskall rosé och en Johannebarpizza. Johannebar är min lilla "kvarterskrog" och det ligger bara ett stenkast från min port. Ja, jag ser faktiskt deras uteservering från mitt sovrumsfönster. Det är en liten, trevlig restaurang med jättegod mat! Min favorit är Chicken honey burger. En grillad kycklingfilé i ett grovt bröd med grönsaker, ost och framför allt honungs- och senapsdressing! Den är alldeles sagolikt god!

Men idag fick det bli pizza. Jag äter nästan aldrig pizza, men idag satte min kära mor griller i huvudet på mig när hon berättade att de skulle äta pizza ikväll så jag kunde inte motstå! Jag tog svängen om Johannebar på vägen från bussen och köpte mig en pizza.

Det jag gillar med Johannebars pizzor är att de har tunn och spröd botten. De lägger på sådär lagom mycket ost! Pizzan blir inte för torr, men samtidigt inte äckligt ostig så att det växer i munnen på mig. Det hatar jag och därför vill jag hellre ha lite mindre ost.

Ikväll blev det en Spanjor utan svamp. På den är det tomat, ost, någon kryddig korv, chevré och mixsallad. Jag tog den mest för chevréns skull. ÄLSKAR chevré. Men jag måste säga att jag blev liiiiite besviken. Jag fick leta efter chevrén och det var ju inte riktigt meningen. Förutom avsaknaden av massa chevré så var pizzan otroligt god! Jag kan starkt rekommendera den, men kanske med lite extra chevré.

Jag äter pizzan ungkarlsstyle... :) Vad menar jag då? Jo, direkt ur kartongen såklart! Inte för att spara disk utan för att mina tallrikar är för små. Så får det vara idag! Men nu åker halva pizzan in i kylen för jag är tokmätt!


  

Vad är en fejkefterrätt? Det är frågan...

Jag har fått några frågor om vad en fejkefterrätt egentligen är. Receptet kommer ikväll eller imorgon, men vad jag menar med just ordet fejk är att jag har tagit en vanlig efterrätt. En väldigt onyttig efterrätt och så har jag gjort en fejkvariant av den. :) En nyttigare, men minst lika god version. Då blir det en fejkefterrätt. Receptet jag ska lägga ut går i chokladens tecken och är alltså en liten fejk på ett onyttigt efterrättsrecept!

När jag ändå är inne på choklad så skulle jag vilja ge dig ett tips på en alldeles utomordentligt bra pryl som jag köpte på en av mina många IKEA-rundor i höstas... Jag älskar som bekant köksgrejer och när jag fick syn på den här lilla saken så var jag tvungen att slå till!

I många kakor, desserter, godis osv där man ska använda choklad så ska man alltid smälta chokladen i vattenbad. Varenda gång har jag problem att hitta en skål som passar i grytan eller en gryta som passar till skålen osv. Det blir liksom alltid lite problem. Ett I-landsproblem som egentligen är helt ovesäntligt, men ändå. När jag ska göra min tryffeltårta, min chokladmousse, kola eller vad det nu må vara... Ja, då är det ett problem! Även om det är en världslig sak, som en viss Karlsson en gång sa.

Så när jag hittade den otroligt käcka vattenbadsinsatsen på IKEA så jublade jag! En pryl för ynka 39 kr löste många av mina bakrelaterade problem! Och den passar till typ alla grytor! Visst kan det knappt bli bättre?

Kanske upplever du samma "problem" som jag när du står och ska svänga ihop din chokladmousse eller göra din tryffelsmet? Införskaffa då en sånhär. Den är sagolikt bra!!






Bild lånad från Ikea.se


Greta är satt inför söndagens projekt.

Nu är våren här. Ja, det kanske inte har känts så idag med tanke på allt hagel som har fallit här i Göteborg. Men min kropp känner av våren! Min icke-allergi känns och idag har det varit sirap i huvudet och matthet i kroppen. Fast jag vill inte klaga för jag har längtat efter vår och sommar sen någon gång i augusti.

På söndag har jag ett litet projekt på gång och till det har Greta satts till världen. En vetesurdeg. Jag har nämligen bestämt mig för att baka tomat- och örtbrödet igen. Sååååå smaskigt och jag vill ha lite mer sånt i frysen.

Jag har lite nya recept på gång och ska försöka lägga ut en vegetarisk soppa och en fejkefterrätt innan helgen. Håll ut!

Jamen vi kör väl en paj till då!

Paj är så himla gott tycker jag! Speciellt söta sådana. Jag är löjligt förtjust i såväl mördegsbottenpaj och smulpaj. Det är liksom bra efterrätts- och pajmaterial. De går att variera otroligt mycket OCH man kan servera dem med vaniljkräm, vaniljsås, vaniljvisp, grädde (gärna smaksatt med lite vanilj) eller vaniljglass. Bärpajer är min favorit eftersom de är lite sådär sötsura i smaken.

När Kalmartjejerna skulle komma på besök ikväll bestämde jag mig för att bjuda på paj till efterrätt. Till det en fuskvaniljkräm, dvs kokmarsan. Men det blev suuuuupergott! Receptet ska du såklart få!

I övrigt klurar jag på recept för en liten hemlig grej jag ska hjälpa två av tjejerna med i helgen. Det involverar bakning och jag vet inte om jag ska satsa på en kaka eller ett bröd... Tomat- och örtbrödet ligger nära till hands. Vad har du för förslag?

Nej, nu ska jag knyta mig! Efter dagens utbildning är det dags att jobba igen imorgon och jag har dessutom en liten hemtenta att snickra på, liksom den roliga aktiviteten deklarera. Hallå sirap genom safttratt!

Här kommer i alla fall receptet på min paj.

ÄPPLE- OCH JORDGUBBSPAJ
1 paj

3 äpplen (Granny Smith idag)
1 förpackning frysta jordgubbar (300 g)
lite råsocker

120 g smör
2 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
0,5 - 1 dl solrosfrön
2 - 3 msk strösocker
lite ljus sirap

Såhär gör du
Låt jordgubbarna tina. Sätt ugnen på ca 200 grader.

Smält smöret och blanda ihop det med havregryn, vetemjöl, solrosfrön och socker i en bunke. Det ska bli en smulig deg.

Skala, kärna ur och skiva äpplena. Dela ev jordgubbarna på mitten om de är stora. Lägg frukten i botten av en pajform och strö över lite råsocker. Smula över degen så att det blir ett jämnt täcke över frukten. Ringla lite sirap över och ställ in i ugnen. Pajen ska gräddas i ca 15 - 20 min. Frukten ska bli mjuk och smuldegen gyllenbrun och krispig.

Servera pajen ljummen med vaniljsås, vaniljvisp, glass eller grädde.

Tips! Du kan såklart använda annan frukt. Ta andra bär - frysta eller färska - päron, ananas, banan, rabarber eller något annat som du tycker är gott!

Solroskärnorna kan även uteslutas. De kan också bytas ut mot ex hackade nötter eller kokos. Använd fantasin!

Du kan byta till ett annat socker för att få annan smak på smuldegen. Muscodavo- eller råsocker till exempel.

Smaksätt frukten med lite kanel om du vill ha annan smak.

LYCKA TILL MED PAJEN!


Lite hembakat bröd är ju aldrig fel!

Jag har fått en dille på att sätta surdegar och baka surdegsbröd. Det är så in i nordens gott helt enkelt! Förra veckan satte jag en surdeg av vete och i lördags bakade jag ett smaskigt bröd av det. Det blev ett tomat- och örtbröd. Just inspirationen att använda passerade tomater i bröddegen fick jag från en av mina favoritmatbloggar - Kalasgott. Till den goda tomatsmaken kombinerade jag färsk basilika, rosmarin och vitlök. Inget frukostbröd kanske, men ett perfekt bröd att servera till maten!

Sagt och gjort... Till lördagens vegetariska gryta ställde jag fram detta nybakade underverk och så blev det hemgjort vitlökssmör till! Kunde inte bli bättre. :) Här är receptet!

TOMAT- OCH ÖRTLIMPA MED HEMGJORT VITLÖKSSMÖR

2 limpor

ca 4 - 5 dl vetesurdeg (gör surdegen enligt receptet, men byt ut rågmjölet mot vetemjöl)
1 förpackning passerade tomater
1/4 kruka färsk rosmarin
1/4 färsk basilika
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
25 g torrjäst
2 msk flytande honung (eller ljus sirap)
1-2 msk flingsalt
14 - 17 dl vetemjöl special

Vitlökssmör
25 g rumstempererat smör
1 pressad vitlöksklyfta
ca 1 msk finhackad persilja
ev salt och peppar


Såhär gör du

Värm upp de passerade tomaterna till ca 40 grader. Finhacka de färska örterna och blanda i dem i tomaterna. Pressa även i vitlöksklyftorna. Häll tomatsåsen i en degmaskin. Tillsätt olivolja och honung. Rör sedan i torrjästen med lite av vetemjölet och blanda ner detta i degvätskan. Tillsätt surdegen och sedan lite mjöl i taget. Häll inte i allt mjöl direkt utan lite i taget och känn på degen allt eftersom. Degen ska vara fast, men ändå lite kletig. Avsluta med att blanda i saltet.

Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek. Det tar ca 1,5 h.

Häll sedan ut degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma sedan den försiktigt till två limpor. Jag plattade ut degen lite försiktigt, vek ihop den på mitten och nästan snurrade den lite så att den fick fin form! Försök att inte knåda degen för mycket! Jag hade ganska mycket mjöl på bakbordet eftersom jag ville ha ett mjöligt bröd.

Lägg limporna på en plåt som är klädd med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader så att den är riktigt varm när limporna är färdigjästa!

När limporna är färdigjästa är det dags att grädda dem. Innan du sätter in plåtarna i ugnen häller du en kopp (ca 1,5 - 2 dl) vatten i botten på ugnen. Sätt sedan snabbt in limporna i ugnen, stäng luckan och sänk värmen till 200 grader. Vattnet gör att du får en riktig krispig ytan på det nybakta brödet!

Grädda limporna i ca 35 - 40 min. De ska vara fint bruna på ytan och lite krispiga.

Ta under tiden ditt rumstempererade smör. Blanda ihop det med pressad vitlök, persilja och ev lite salt och peppar. Låt stå kallt tills brödet är klart.

Servera det nybakade brödet och vitlökssmöret!

Tips! Om du vill ha lite tomatbitar i kan du ha i lite strimlade soltorkade tomater i degen.

Du kan såklart byta ut örterna mot andra örter om du vill det! Men använd färska örter för det blir bäst.

Nästa gång ska jag använda lite mer örter i mitt bröd och kanske lite andra sorter. Testa dig fram!

Själv körde jag med passerade tomater för att inte få de där tomatklumparna i, men jag tror att det ska funka bra även med krossade tomater. De finns ju med olika smaker så där kan du ju smaka dig fram!

Du kan göra brödet i annan form om du vill. Jag ville att brödet skulle likna ett bröd jag har ätit flera gånger i Frankrike. Det ser lite rustikt ut med sin krispiga, mörkbruna yta och den degen ser nästan lite sådär snurrad ut som den blev nu när jag bakade.



  


LYCKA TILL MED BAKET!


Ett bröd som liksom bara är sååå gott!

Surdegsbrödet jag bakade idag blev underbart gott! Ett bröd som man liksom inte kan sluta äta. Recept kommer såklart!

Jag känner vårkänslorna pirra! Det firar vi. :)

Jag älskar vår! Våren och sommaren är mitt livs stora kärlekar (än så länge!). De är mig nästan alltid trogna. Och de gångerna de sviker mig (dvs vid regn, rusk och kyla)... Ja, då kan jag förlåta dem ganska snabbt när deras bästa sidor väl visas igen.  Alla som känner mig vet att jag älskar dessa två årstider. Deras syskon vinter och höst hade jag gärna varit utan!

Den senaste tiden har det varit så underbart härligt väder och det har riktigt pirrat i kroppen av vårkänslorna! Jag riktigt känner glädjen i kroppen och lycka är ett bra ord som beskriver mina känslor. Jag vill bara vara ute! Sitta på en bänk och njuta av att solens varma strålar piggar upp mitt inre. Tyvärr hinns det inte med så ofta som jag hade önskat, men det kommer väl.

Idag har jag haft riktiga vårkänslor och med dem känslorna kom ett jättesug efter rosévin! Rosévin är sommar och sol för mig. Då längtar jag efter att få hoppa i en söt klänning eller kjol, knäppa på sandalerna, sätta ett par gigantiska solglajjor på näsan, möta upp mina fina vänner och sitta på en uteservering i solen och dricka kallt rosévin. Låter inte det som livet?

När jag skulle gå på lunch idag kunde jag inte motstå frestelsen. NEJ!!! Jag drack såklart INTE vin till maten om det är det du tror. Jag besökte såklart den gröna butiken och köpte med mig en rosényhet hem. Jag tyckte att flaskan var så fin och passade mig bra.

Så efter att ha kylt rosén en stund ger jag nu mig själv ett glas, öppnar fönstret och njuter av den något kalla vårkvällsluften. Underbart!

Du ska såklart få veta vilket rosévin jag dricker och vad jag äter till! Rosévinet är en nykomling på Systembolaget och heter Via del Campo. Det är ett ekologiskt vin (stort plus!) som serveras kallt som sällskapsvin eller till fisk- och kycklingrätter eller sallader. Enligt Systembolaget är det torr, ungdomlig, fruktig smak med inslag av hallon, jordgubbar, lingon och gräs. Det kostar bara 59 kr och det var värt varenda öre!! Riktigt lättdrucket och jag känner sommaren runt hörnet.


  


Till detta somriga rosévin äter jag en lätt, men ack så god rätt! Jag har fått dille på färska rödbetor för tillfället så ikväll äter jag kokta, färska rödbetor som jag har delat i bitar. Till det har jag smulad, grekisk fårfetaost, lite flytande honung och rostade solrosfrön (torrosta i en stekpanna. Se till att de inte bränner!). Supergott och enkelt!

  

Så! Nu ska jag återgå till Så ska det låta, min "sallad" och mitt rosévin. Imorgon blir det till att baka tomat- och kryddbröd och ställa till med vegetarisk måltid! Håll utkik efter recept i början av nästa vecka.

Myssmurfen + Solveig = SANT

Har du lite svårt att få igång din surdeg ordentligt? Kanske har du som jag ingen sådär varm och gosig plats där han/hon trivs riktigt bra? Då ska du få ett tips av mig som är värt att testa.

Jag har, som du kanske har läst, satt vetesurdegen Solveig som imorgon ska bakas ut till ett förhoppningsvis smaskigt bröd. Men i morse kände jag att tusan vad långsamt det gåt den här gången! Hon kommer liksom inte igång. Då fick jag en idé! Myssmurfen!

Vem är då Myssmurfen undrar du kanske? Det är min blåa värmekudde som jag använde mig av i vintras när mitt sovrum var kallt som ett kylskåp. Så jag fyllde Myssmurfen med varmt vatten och ställde honom alldeles intill Solveig.

Nu när jag kom hem... Herregud där hade det hänt saker! Det hade bubblat till ordentligt och när jag matade Solveig så bubblade det när mjölvattnet träffade ytan. Myssmurfen kommer att användas flitigt i fortsättningen!

Så mitt tips till dig är alltså att ställa en värmekudde eller en vetekudde intill surdegsskålen. För mig satte det igång surdegen lite extra.

Bara att hoppas att Solveig ger ett gott bröd imorgon!

En vårig bärpaj är aldrig fel!

Åh så underbart det är med sol och vår! Det pirrar i hela kroppen och nu väntar jag bara på lite värme så att jeansjackan kan tas fram ur garderoben också.

Ikväll var det dags för mig att ha onsdagsfikan och då dukade jag fram surdegsbröd, lingonfrallor, hemgjord apelsin- och ingefärsmarmelad, ost, ägg, kaviar och annat gott pålägg. Sen bakade jag till en god bärpaj som jag tycker passar till det våriga vädret! Idén till den här pajen fick jag av kära mamma så jag tackar henne för inspirationen! :) Jag serverade pajen varm, men jag upptäckte precis när jag fotade en portion såhär i efterhand att den var mycket godare kall. Så baka den och låt den kallna innan du bjuder på den!

VÅRIG BÄRPAJ

1 paj

Pajdeg
125 g smör eller margarin

3 dl mjöl (vetemjöl eller glutenfritt)
3 - 4 msk ljust muscodavosocker
2 msk kallt vatten

Marsankräm (idag fuskade jag och köpte pulver som man kokar med mjölk)
5 dl mjölk
4 msk marsanpulver
4 msk socker
2 tsk vaniljsocker


2 förpackningar tinade bär (jag körde jorgubbar och hallon/blåbär)
några matskedar potatismjöl

florsocker
vaniljvisp

Såhär gör du

Tärna kylskåpskallt smör eller margarin i en matberedare. Blanda i sockret och kör detta i matberedaren tills det blir mjukt och slätt. Tillsätt mjölet och låt det blandas till en deg. Avsluta med att tillsätta vattnet.

Ta fram en pajform - antingen med eller utan avtagbar kant. Tryck ut degen i pajformen så att den täcks både på botten och kanterna. Ta en gaffel och nagga bottnen så att den inte blir bubblig. Sätt sedan aluminiumfolie runt kanterna så att de håller sig fina. Ställ in pajskalet i kylen i ca 15 min.

Sätt igång ugnen på 225 grader.

Börja under tiden med marsankrämen. Häll i mjölken i en gryta och vispa i socker, marsanpulver och vaniljsocker. Koka upp på svag värme och var noga med att hela tiden vispa eller rör för när den väl tjocknar går det fort!

Häll den färdiga marsanen i en skål och låt svalna.

Nu är det dags att förgrädda pajskalet. Ställ in det i mitten av ugnen och låt grädda ca 8 min. Ta då ut pajskalet. Det ska inte vara helt färdigbakat.

Ta fram bären och rör försiktigt i lite potatismjöl. På så sätt binds vätskan i bären.

Bred på marsankräm på pajskalet. Avluta med att lägga på bären. Grädda sedan pajen i 15 - 20 min.

Pudra den färdiga och något svalnade pajen med florsocker och servera med glass, vaniljvisp eller vaniljsås.


Tips! Om du inte har muscodavosocker hemma funkar det precis lika bra med vanligt strösocker.

Givetvis blir det ännu godare om du använder dig av färska bär, men frysta var det som fanns i butiken jag handlade i. Så då får det funka också!

Byt ut bären efter tycke och smak! Jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär, vinbär, krusbär! Låt fantasin flöda!

Nu hade jag inte tid att göra egen vaniljkräm till min paj, men det är såklart det som blir allra godast. Men finns inte tiden så får man göra det bästa av situationen. Då tycker jag att sådan marsankräm man kokar ihop funkar bra. Tillsätt bara lite vaniljsocker. :)

Jag serverade som sagt pajen varm ikväll, men jag insåg att den var mycket godare kall!


SMAKLIG FIKA!


 



 


Ännu en surdeg är satt. Vete den här gången.

Som du kanske har märkt så har jag fått lite dille på surdegsbröd. Jag tycker att det är spännande att se hur surdegen börjar bubbla och lukta filmjölk. Lika spännande är det såklart att sen att omvandla surdegen till smaskiga limpor eller frallor.

På lördag får jag hem Pernilla och Annie på middag och då tänkte jag servera ett kryddbröd till den kryddstarka grytan jag ska laga. Det ska såklart vara ett surdegsbröd! Vad annars? :) Så idag satte jag en vetesurdeg och nu är det bara att vänta och mata. Vilket namn har jag då satt till den här surdegen? Solveig. Varför? För att det är SOL ute såklart!


En trerätters som liksom är sådär supergod :)

Sådär... Nu ska du äntligen få reda på min påskmeny som jag bjöd mamma och pappa på under påskafton. Det blev en sagolikt god middag om jag får säga det själv. :) Mamma och pappa hade fått i uppgift att fixa vinet till alla rätterna utan att riktigt veta vad de skulle få och äta. Och oj sicken middag det blev! Kanonmat och underbart god dryck! Jag hoppas att jag får möjlighet att laga om middagen snart!

Menyn funkar såklart året om eftersom egentligen ingen av rätterna var sådär påskig. Så varför inte laga middagen en lördagkväll? Eller till sommaren när du kan försteka köttet på grillen för en lite annan smak? Oavsett när du vill bjuda på en trerätters så tycker jag att du ska testa den här.

Jag börjar med dukningen. Mitt kök är ju otroligt litet och mitt bord är bara 60x120 cm. Men jag gjorde det bästa av det lilla och dukade såhär:

 


Sen serverade jag såklart en fördrink med tilltugg...

EN GINDRINK SOM INTE RIKTIGT SMAKAR GIN
4 cl gin
stark flädersaft (blandade 1+3 i stället för 1+4)
lite fruktsoda
citronskiva
massa is

Såhär gör du
Ta ett glas som är ca 3 dl och fyll det med is. Häll i ginet och fyll på med flädersaft. Men fyll inte upp med flädersaft helt upp! Rör om så att det blandas och häll sedan på lite fruktsoda och lägg i en citronskiva. Servera!


TiLLTUGG
Ölkorv med olika smaker i bitar
nachochips
sweet chilidipp (2,5 dl creme fraiche, 1 dl sweet chilisås, 1 vitlöksklyfta, lite salt)



  



Förrätt
RÅRAKA TOPPAD MED KAVIAR OCH RÄKOR

4 portioner

250 g potatis

salt och peppar
smör till stekning

2 dl crème fraiche

1 liten burk röd kaviar

150 g oskalade räkor

dill

citron

Såhär gör du

Skala och riv potatisen grovt på rivjärn eller i matberedare. Blanda i salt och peppar. Smält smör i en stekpanna och lägg små högar av potatisen i stekpannan och platta till. Stek på medelvärme tills de har fått en gyllenbrun färg på båda sidorna.

 

Lägg upp på tallrikar och klicka på crème fraiche. Toppa med kaviar, skalade räkor, en dillkvist och en citronskiva. Servera med ett glas vitt vin eller ett glas bubbel.

Vintips:
Prosecco la Robínía
Till förrätten valde mamma och pappa ett bubbel. Detta är ett torrt mousserande vin från Italien som har en aromatisk doft med inslag av äpple, mandarin och gräs. Mycket prisvärt med sina 79 kr!


   



Huvudrätt
LAMMSTEK MED POTATISKAKA, RÖDVINSSÅS OCH KOKTA GRÖNSAKER
4 portioner

Lammstek
1 st lammstek utan ben (min var på strax över 1 kg)
rejält med flingsalt
4 - 6 vitlöksklyftor
½ kruka färsk rosmarin
1 dl flytande honung
saften av 1 citron
nymalen svartpeppar
smör till stekning

stektermometer


Rödvinssås
1 dl gott rödvin
2 dl vispgrädde (funkar med matlagningsgrädde, men det blir inte lika gott!)
2 - 3 msk kalvfond
2 msk svartvinbärsgelé
1 tsk soja
rejält med nymalen svartpeppar
1 msk smör
1 msk mjöl
ev salt


Potatiskaka (8 bitar)
1 kg potatis
1 dl soltorkade tomater, marinerade (jag har köpt torkade och lagt i olja, pressad vitlök och lite frysta provensalska örter)
½ paket frysta provensalska örter
1,5 tsk salt
svartpeppar
3 st ägg
3 dl grädde


Tillbehör

Kokta harricot verts, morötter och rödbetor

 

Såhär gör du
Lammsteken
Ansa bort eventuellt överskott på fett på steken. Sätt ugnen på ca 125 grader. Hacka vitlöksklyftorna fint och lägg i en skål. Finhacka rosmarinen och blanda med vitlöken. Rör i honung och citronsaft. 

Salta och peppra steken ordentligt! Pensla på lite av marinaden. Stek den i smör i en stekpanna så att den får färg runt omkring. Lägg den i en ugnssäker form och pensla på rikligt av marianden runt hela steken. Ställ in i ugnen och stick i en kökstermometer. Det är då lättare att få steken riktigt perfekt!

Nu ska steken stå i ugnen tills innertemperaturen är mellan 63 och 66 grader. Pensla på mer marinad några gånger under stekningen. Jag tog ut min stek på 65 grader och den blev i mina ögon och i min smak helt perfekt! När steken är 63 - 66 grader är den lite rosaröd. Vill du ha den mer genomstekt låter du den stå inne tills innetemperaturen är ca 70 grader. Ta ut köttet och låt den vila i ca 20 min innan du skär upp den.

Potatiskakan
Sätt ugnen på 200°. Klipp en rundel smörpapper och lägg i botten på en rund form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Strimla tomaterna. Varva potatis, tomater, örtkryddor, salt och peppar i formen. Vispa ihop ägg och grädde. Häll det i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 - 1,5 timme.
Låt den svalna eller kallna. Potatiskakan kan även serveras ljummen.


Rödvinssås

Blanda grädde, vin, gelé, soja och fond i en gryta. Låt koka upp och smaksätt sedan med salt och peppar. Blanda ihop smör och mjöl till en redning och tillsätt i såsen. Du kan även använda maizenaredning. Låt koka ihop några minuter.


Servera lammsteken i skivor med en bit potatiskaka, nykokta grönsaker och lite rödvinssås!

Vintips:
Zenato Ripassa 
Till huvudrätten serverades det ett sagolikt gott rödvin från Italien och distriktet Valpolicella. Systembolaget beskriver dess smak såhär: Kryddig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, plommon, torkade örter och mörk choklad. Det här vinet är lite dyrare - 179 kr - men det är det lätt värt! För oj så gott det var!


             







Efterrätt
CHOKLADFONDANT MED HEMGJORD MANGOGLASS

Chokladfondant (ca 6 st)
100 g mörk choklad (70%)
100 g smör
2 ägg
2 äggulor
0,75 dl strösocker
0,3 dl vetemjöl


Mangoglass (recept lånat från Sött, Sweet, Dulce med lite ändringar) 1,5 l
3 mogna mangos (eller två förpackningar fryst mango och en färsk)
3 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk (ca 400 g)
saften från en halv citron


florsocker och smält choklad till dekoration

Såhär gör du
Chokladfondanten
Sätt i pappersmuffinsformar i en muffinsplåt.

Smält smöret och chokladen på låg värme i ett vattenbad. Se till att det inte bränns!

Vispa ihop äggulor, ägg och socker så att det blir pösigt. Vänd ner chokladsmöret försiktigt med en slickepott. Ta lite i taget! Vänd till sist den mjölet. Rör nu så lite i smeten som möjligt! Fyll formarna med smeten, men inte mer än 3/4. Sätt plastfolie över formen och ställ in den i frysen. Där ska den stå tills smeten är helt frusen!

Grädda strax innan servering i 180 grader i 8-12 min. Fondanterna ska vara puffiga med inte genombakade. De ska vara lite rinniga inuti.


Mangoglassen
Skala och dela mangon. Två av dem delar du i mindre bitar och kör till en puré i en matberedare. Den behöver inte vara helt slät. Om du använder fryst mango låter du den tina först. Den tredje mangon tärnar du i små bitar och ställer åt sidan.

Vispa grädden, men den ska vara lättvispad! Blanda i ungefär hälften av citronsaften, mangopurén och den kondenserade mjölken. Rör till en jämn smet. Smaka av och tillsätt mer citron om du tycker att det behövs. Jag valde att ta saft från en halv citron.

Häll i smeten i en burk med lock och ställ in den i frysen. Låt stå där i en timme. Ta sedan ut den och rör kraftigt med en gaffel. Låt stå i frysen i en timme till. Tillsätt sedan mangotärningarna och rör om. Ställ sedan i frysen igen och ta ut den en gång i halvtimmen och rör om. Gör det tills glassen är fryst. På så sätt får den en bra konsistens och mangobitarna blandas runt i glassen.


Lägg upp chokladfondanterna på tallrikar medan de fortfarande är varma (ta såklart bort pappersformen) och pudra över florsocker. Ta en sked av mangoglassen och lägg bredvid fondanten. Ringla lite mörk, smält choklad över glassen och servera omgående!

Vintips:
Chateau Mentona
Ett vitt dessertvin som enligt Systembolaget smakar: Sött, friskt vin med inslag av torkade aprikoser, pomerans och äpplen. Detta är ett franskt dessertvin som är sådär lagom sött och därför passar min smak perfekt! Jag är annars sådär förtjust i för söta viner. Vinet passade väldigt bra till efterrätten. En liten flaska (375 ml) kostar 74 kr och en helflaska kostar 119 kr.


   



 




Familjen Te har förökat sig lite till i mitt skafferi.

Jag fullkomligt älskar te! En stor kopp te med en gnutta honung i är sååå gott! I mitt skafferi finns väldigt många  sorters te - röda, gröna och svarta. Där kryllar av olika smaker - tropiska frukter, fläder, hallon/rabarber, lingon/blåbär/yoghurt/, heta stunder, chokladte, havtorn/jordgubb, vinterte, drömte (ja, det heter något med dröm och innehåller massa goda fruktsmaker!), te med jordgubbsbitar som smakar sagolikt... Jag har alldeles för mycket te med tanke på att jag är den enda i mitt hushåll som dricker te. :)

På lunchen igår smet jag bort till Ostbutiken för att köpa ett te att ta med mig till Anna. Vad hände då? Jo, en ny liten tepåse fick följa med även hem till Rebeccas skafferi. Jag borde förbjudas i alla bokhandlar som säljer fina kokböcker, inredningsbutiker, butiker som säljer muffinsformar och servetter, köksprylsbutiker, delikatessbutiker och så även butiker som säljer te! :)

Det nya tillskottet i familjen Te är ett svart te med smak av fläder och jordgubb! Ett riktigt sommarte tycker jag. Och oj så gott det luktar! Längtar efter att få surpla i mig en kopp av det med en gnutta honung i!



Småkakor måste vara riktigt små!

När jag ska gå bort på middag eller kalas tycker jag att det är mycket trevligt att ta med och ge bort något som jag själv har gjort. Det kan vara en hemgjord saft, en marmelad jag har kokat själv, ljuvligt goda saffransskorpor eller en god vitlöksolja. Det är alltid lika uppskattat!

Småkakor och ett gott te eller kaffe (eller för den delen den där hemgjorda saften) är en annan gå bort-present som jag gillar. Mycket för att jag älskar att baka småkakor! Och små ska de vara. Riktigt små!

Det jag gillar med småkakor är att jag av samma deg kan göra oändligt många olika varianter! Jag kan rulla dem i färgat socker, smaksätta dem med lite saffran, trycka i en nöt i dem, blanda i hackad choklad, göra schackrutekakor, hallongrottor, kanelkakor osv. Av en och samma deg kan jag alltså få ut massor av olika, små, söta kakor som är spröda och goda att ha till en kopp kaffe, te eller ett glas iskall saft.

Igår gjorde jag en enkelt småkaksdeg som jag sedan smaksatte på tre olika vis. Det blev jättesöta små småkakor som får följa med två kvällar i rad! För dig som inte vill ge bort kakorna så kan jag meddela att de smakar lika bra om de stannar hemma i din kakburk också! ;) Jag hoppas att de ska smaka!

TRE VARIANTER PÅ SMÅKAKOR
50-70 st (beroende på hur små du gör dem)

Grunddeg
5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 ½ dl florsocker
250 g kallt smör
1 msk kallt vatten

Blåbärsgrottor med vit choklad
1 msk mjöl
2 tsk vaniljsocker
blåbärssylt
riven vit choklad

Chokladbröd
2 msk kakao
uppvispat ägg
pärlsocker

Apelsin- och bittermandelkakor
1 msk mjöl
rivet skal från 3/4 apelsin
1 riven bittermandel
uppvispat ägg
råsocker

Såhär gör du
Tärna det kalla smöret och lägg det i en matberedare. Häll i florsocker, vetemjöl och potatismjöl. Kör till en deg och tillsätt sedan vattnet.

Ta upp degen på en skärbräda och dela den i tre delar. Lägg tillbaka den ena delen i matberedaren. Blanda i vaniljsocker och lite mer vetemjöl. Kör till en jämn deg och rulla den sedan till en rulle, vira in den i plastfolie och lägg i kylen.

Ta sedan nästa degdel och lägg den i matberedaren. Smaksätt med kakao. Gör även denna deg till en rulle, plasta in och lägg i kylen.

Den sista delen ska smaksättas med rivet apelsinskal och riven bittermandel. Kör degen tillsammans med smaksättarna och lite mjöl i matberedaren. Gör till en rulle, plasta in och lägg i kylen.

Degrullarna ska nu ligga i kylen i ca 30 min. Sätt under tiden på ugnen på ca 175 grader och klä två eller tre plåtar med bakplåtspapper.

Ta fram den vaniljsmaksatta degen från kylen och skär i ca 1,5 cm tjocka bitar. Använd fingrarna för att trycka en fördjupning i kakorna innan du lägger dem på plåten. Klicka i lite blåbärssylt (eller annan sylt) och stör över riven vit choklad.

Fortsätt sedan med chokladdegen. Platta degen på en skärbräda och skär sedan degen i diagonala bitar. Lägg på plåten, pensla med uppvispat och strö över lite pärlsocker.

Sista degen delar du, liksom den första, i 1,5 cm tjocka skivor. Rulla degbitarna till bollar och lägg på plåten. Tryck sedan försiktigt en gaffel i kakorna så att de får fina "gaffel-mönster". Pensla med ägg och strö över råsocker.

Kakorna ska nu gräddas i ca 10 min i mitten av ugnen. Låt kakorna få lite färg och ta sedan ut dem och låt dem kallna.

LYCKA TILL MED SMÅKAKSBAKET!

  


  


En bakad potatis är aldrig fel

Det blev ingen träning idag heller. Dumma förkylning! Längtar efter ett svettigt och jobbigt spinningpass (ja, helt normal är jag inte)! Men det får vänta till på måndag helt enkelt. :(

Snart är det dags för helg igen och då väntar ett kärt återseende! Min älskade vän Anna har flyttat till stan efter några år på vift! Sen blir det drinkkväll med fina vänner och jag hoppas på att få skaka mina lurviga lite. :)

Men först är det torsdag kväll och då är det kurering som gäller. Därför blir det enkel mat, men det behöver ju inte vara tråkigt eller mindre gott för det inte! Nej, ikväll blir det bakad potatis med en god röra till. Jag hoppas att det ska smaka!

BAKAD POTATIS MED RÄK- OCH AVOKADORÖRA

1 burk creme fraiche

ca 250 g oskalade räkor

2 msk röd rom

2 msk ketchup

½ finhackad rödlök

1 mogen avokado

½ - 1 tsk sambal oelek

finhackad dill efter tycke och smak

lite pressad lime- eller citronsaft

salt och peppar

 

bakad potatis som du har kört i micro eller ugn tills den är klar

 

Såhär gör du

Skala räkorna och blanda ihop dem med creme fraichen. Rör i rom, ketchup, sambal oelek och finhackad lök. Smaka av med salt, peppar, dill och citrussaft. Ta till sist avokadon. Kärna ur den och ta bort skalet. Tärna avokadon och rör försiktigt ner i blandningen. Servera till en bakad potatis. Toppa gärna med en dillkvist, en citronskiva och lite rom.

TIPS! Du kan använda gräddfil i stället för creme fraiche.

Vad gäller sambal oeleken så är det bra att börja med ½ tsk och smaka av. Alla gillar ju olika stark mat så smaka dig fram!

Röran är supergod att ha i en baguette. Du kan också lägga den på en rostad macka och ha som förrätt på en middag.

Kräftstjärtar kan också vara gott att ha i!

SMAKLIG SPIS!


  


Det kommer, det kommer!

Påskmaten kommer. Jag har bara inte haft energin att skriva in dem, men jag lovar... Ikväll ska jag ta tag i det! Då ska du få receptet på min trerättersmiddag. Kanske något att laga i helgen? :)

Jag blev sugen på marmelad. Då kokar jag en!

Kom hem från jobbet för ett tag sen och kroppen är helt slut! Hängigheten som kom på påskafton har blivit värre. De där två soffliggardagarna verkar inte ha hjälpt. Inte ens påskmusten hjälpte! :(

Jag blev så in i nordens sugen på marmelad innan. En rostad (eller i mitt fall ugnsgrillad) macka med marmelad och ost och till det en stor kopp te. *mmmmm* Så när jag var borta i mataffären på lunchen såg jag att de hade apelsiner för 5kr/kg! Superbilligt! Då slog det mig att hemkokad marmelad är väldigt gott! Så nu har jag kokat apelsinmarmelad med smak av ingefära. Det dumma är ju att jag inte kan äta marmeladen just ikväll eftersom den inte är kall! SMART REBECCA! Men testa gärna att koka den för den blev väldigt god (i alla fall är den det i varm variant)!!

HEMKOKT APELSINMARMELAD MED SMAK AV INGEFÄRA OCH VANILJ

ca 1 kg apelsiner

8 dl vatten
1,5 dl muscodavosocker
ca 4 - 5 dl strösocker
2,5 msk ingefära
½ vaniljstång
1-2 tsk röd melatin (konserveringsmedel)+1-2 msk strösocker
2 gelatinblad (som har fått ligga i kallt vatten i ca 5 min)

Såhär gör du

Borsta frukten ren i varmt vatten. Skär bort det yttersta lagret med en vass kniv eller en potatisskalare och skär sedan skalet i tunna strimlor. Skär bort den vita hinnan från frukten och skär fruktköttet i små bitar.

Skala och riv ingefäran i en skål.

Koka vattnet och apelsinen i en gryta i ca 45 min. Ta grytan av värmen och rör ner sockret, delad och urskrapad vaniljstång (lägg i både stången och fröna) och ingefärsjuicen. Koka kraftigt utan lock i 10-15 minuter. Passa så det inte kokar över. Smaka eventuellt av med med ingefära.

Gör marmeladprovet, d v s häll upp lite marmelad på ett kylt fat. Dra en ränna i marmeladen med en sked. Om den inte flyter ihop är marmeladen färdig. Om inte så låt marmeladen koka lite längre.

Blanda ihop melatinet med sockret och rör i marmeladen. Låt koka i två minuter till så att det löser sig.

Ta grytan från värmen och rör i gelatinbladen. Vänta några minuter, ta upp vaniljstången och skumma marmeladen noggrant.

Ös upp marmeladen på rena heta burkar och sätt på lock. Det kan ta några dagar innan marmeladen stelnar. Förvaras svalt.

Tips! Du kan hoppa över melatinet om du vill ha en marmelad utan konserveringsmedel. I och med att jag inte äter supermycket marmelad tycker jag att det är bra att ha det i så att den håller längre.

Du kan ta blandade citrusfrukter om du vill! Det är gott att blanda och ta apelsin, citron, lime och grape.

Om du inte tycker om ingefära kan du hoppa över det!

Jag tog av misstag aningen för mycket ingefära så min marmelad blev lite kryddstark! Så ta det lite försiktigt med ingefäran i början. Receptet har jag anpassat så att det är lite mindre ingefära än vad jag hade i!


   


En smaskig påskfrukost är väl aldrig fel?

Liggen nerkrupen i soffan. Jag känner mig hängig, men inte sjuk. Snuvig, men inte förkyld. Men något ligger där och gror i kroppen och idag satsar jag på att vila bort det. Tyvärr... Hade sett fram emot en ledig dag med långpromenad, fika och spinning. Menmen. Nu blir det vila, röjning i dressingroomet och The Notebook (missa inte den på TV4+ kl 17.30! En av de bästa filmerna som finns!).

Så... Jag börjar påskuppdateringen med frukosten. Jag dukade upp lite smått och gott på påskaftonsmorgonen och det uppskattades av föräldrarna. Det blev...

hembakade surdegsfrallor
hembakat, nybakat surdegsbröd (recept kommer)
brännvinsost
helgskinka och stark senap
apelsinjuice/kaffe/te
skärgårdssill
apelsinmarmelad
heminlagd sill från Ica Fokus
kaviar
och såklart kokta ägg!!

 
 


       

Påskuppdatering kommer

Glad påsk på dig kära läsare! Jag ligger på soffan och det kryper i kroppen. Du vet sådär så att det känns som att man har någon förkylning på gång? Jag försöker kurera mig mot det som kanske kan komma genom att ligga på soffan i mjukisdress. På tallriken finns en knäckemacka med ägg och kaviar och två skivor helgskinka med stark senap. I glaset har jag påskmust (detta är nämligen en av de fyra gångerna när läsk är gott - julmust, påskmust, dagenefteralkoholläsk och en iskall läsk en het sommardag). På TVn kör jag Ally-maraton.

Så jag hoppas att skiten ska knuffas undan och att jag vaknar imorgon med ny energi!

Jag har bilder och recept att lägga upp och jag lovar att det kommer under morgondagen. Då blir det smaskig frukost, som passar lika bra en lördagmorgon som påskafton. Sen ska du få recepten på min gooooooda påskmiddag. För den blev riktigt bra om jag får säga det själv. :) Litet missöde med efterrätten, men den gick ner ändå.

Så fram tills dess skålar jag i påskmust och kollar på Ally!

Delar av Stig-Helmer blev ett experiment

Långfredagen! Min tanke var sovmorgon, men jag vaknade såklart vanligt tid. Vilket i och för sig är kl 08.00 så jag ska väl egentligen inte klaga. :)

Mamma och pappa är på väg och jag har städat och gjort fint. :) Dagen till ära håller jag på att baka och när mamma och pappa kommer upp blir det nybakt bröd och te/kaffe. Lite macklunch sådär. Brödet är såklart från surdegen jag satte i veckan - Stig-Helmer. Delar av Stig-Helmer blev ett litet experiment. Jag har bakat frallor i muffinsplåt (degen blir nämligen ganska kladdig) och frallorna har en lite ovanlig ingrediens i sig. :) Jag kan meddela att experimentmuffinssurdegsfrallorna blev helt sagolikt goda! Åt precis en ljummen en med bara smör på. Jag tycker helt klart att du ska testa detta recept!

Vad det blir av resten av Stig-Helmer får du veta senare. :)

SURDEG AV RÅGMJÖL OCH VETEMJÖL (det här är dubbel sats eftersom jag skulle göra både bröd och frallor. Halvera om du vill göra en sats)
 
Dag 1 morgon
3 dl ljummet vatten
1 dl grovt rågmjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk flytande honung


Dag 1 kväll
2 dl ljummet vatten
1 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl


Dag 2 kväll
2 dl ljummet vatten
2 dl grovt rågmjöl


Dag 3 kväll
2 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl
1 dl vetemjöl

Såhär gör du surdegen
På dag ett häller du hett vatten i en glasskål. Låt detta stå tills skålen är varm. Rör under tiden ut honungen i det fingervarma vattnet och tillsätt sedan mjölet. Häll ut vattnet ur skålen och häll i mjölblandningen. Sätt över plastfolie och stick försiktigt några hål i plasten. Låt skålen stå på diskbänken.

På kvällen dag ett är det dags att mata surdegen. Då blandar du ihop fingervarmt vatten och mjöl och rör i det i grunddegen. Sätt på plasten och låt stå till kvällen.

Andra matningen gör du på kvällen dag två. Då gör du likadant som på morgonen - alltså rör ihop fingervarmt vatten och mjöl och blandar i surdegen. Vid det här laget har surdegen förhoppningsvis börjat bubbla lite på ytan och det har en sur doft. Lite som filmjölk.

Sista matningen görs på tredje dagen på kvällen. Blanda fingervarmt vatten och mjöl och rör ner. Sätt över plasten och låt stå till dagen efter. Då är surdegen klar att baka!



LINGONSURDEGSFRALLOR I MUFFINSPLÅT
ca 18 st

1/4 av surdegen som du gjort enligt receptet ovan
ca 20 g torrjäst (funkar även med färsk jäst, men ha då vatten som är 37 grader)
4 dl vatten (ca 40 grader varmt)
1 tsk salt
2 msk flytande honung
3 rejäla matskedar lingonsylt (alltså kanske 4 vanliga matskedar)
ca 15 dl vetemjöl

olja att pendla formarna med
1 uppvispat ägg
solrosfrön

Såhär gör du
Häll i surdegen i en degmaskin. Blanda i salt, honung, lingonsylt, vatten och ungefär 1 l mjöl. Låt maskinen köra ett par minuter så att ingredienserna blandas ordentligt. Tillsätt sedan lite mjöl i taget tills degen är fast, men ändå kladdigt. Det låter jätteluddigt, men det är svårt att förklara. Den ska släppa lite från kanterna i maskinen, men ändå vara kladdig.

Ta fram tre muffinsplåtar och pensla med lite olja. Om du inte har sådana i teflon är det bra om du brödar med ex lite krossade linfrön, havregryn eller solrosfrön.

Skeda upp degen i formarna och ställ under bakduk för jäsning. Låt frallorna jäsa i 30 - 40 min. Sätt under tiden på ugnen på 200 grader.

Vispa upp ett ägg. Pensla de jästa frallorna med lite ägg och strö sedan över solrosfrön. Grädda frallorna i ugnen i ca 15 min. De ska ha en fin gyllenbrun yta.

Ta ut frallorna och ta upp dem ur formarna igen och lägg på en bricka eller ett galler. Låt svalna! Ät dem gärna lite ljumma med smör och ost.

   



Sista matningen innan utbak

Imorgon är det dags att baka bröd av Stig-Helmer. Så ikväll kör jag sista matningen.

SURDEGEN STIG-HELMER - SISTA MATNINGEN
2 dl ljummet vatten
1 dl grovt rågmjöl
1 dl vetemjöl

Såhär gör du
Rör ihop mjölet och vattnet och blanda i surdegen. Sätt på plasten igen och låt stå.

Så var det dags för andra matningen

Skärtorsdag! LÅNGLEDIGT! Bara några få timmar kvar sen är jag leeeedig i fyra dagar. Underbart!

Imorgon är det dags att baka bröd på Stig-Helmer, men det är fortfarande två matningar kvar. En nu på morgonen och en ikväll.

SURDEGEN STIG-HELMER - ANDRA MATNINGEN
2 dl ljummet vatten
2 dl grovt rågmjöl

Såhär gör du
Blanda ihop rågmjölet och vattnet. Rör ner i surdegen och sätt på plasten igen.


RSS 2.0