Det är dags för onsdagsmys!

Så var vi i mitten av veckan igen! Herregud vad tiden springer. :) Jag älskar onsdagar! För då är det onsdagsfika med mina fina och gulliga fikatjejer. Vad vore veckorna utan vår lilla get together? En hel del tråkigare!

Onsdagsfika betyder att jag inte lagar någon mat (förutom de veckorna jag själv har fikan), men det betyder inte att du ska gå receptlös! Idag får du recept på en otroligt smaskig hemgjord pizza. Och när du ändå har ugnen igång! Baka lite morotsmuffins också.


Hembakad pizza - 2 rejäla pizzor
Deg:
25 g jäst
2 ½ dl vatten
2 msk olivolja
½ tsk salt
6-8 dl vetemjöl

Fyllning:
1 burk krossade tomater med chilismak
1 msk frysta örter
1-2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar

ca 6 skivor parmaskinka
2 förpackningar mozarella
10 oliver
½ rödlök
1 paprika
röd pesto
rucola

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 - 250 grader. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet til 37 grader och rör ut jästen med vattnet. Tillsätt olja, sal och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Lägg en bakduk över bunken och låt jäsa i ca 40 minuter.

Under tiden kan du skiva mozarella, lök och paprika. Blanda även ihop tomatsåsen - blanda ihop tomaterna med kryddorna och låt koka ihop.

När degen har jäst färdigt kavlar eller trycker du ut den till runda bottnar. Lägg bottnarna på bakplåtar klädda med bakplåtspapper. Bred på tomatsåsen och lägg på all fyllning förutom skinkan, peston och rucolan.

Baka i mitten av ugnen i ca 10 - 15 minuter. Osten ska smälta och degen ska få lite gyllene färg.

Ta ut pizzan ur ugnen. Skär upp den och lägg på skinkan, rucolan och peston. Servera!

TIPS! Du kan självklart variera fyllningen i oändligt många variationer. Du kan använda vanlig riven ost, rökt skinka, andra grönsaker, fläskfilé, köttfärssås... Name it! Bara fantasin kan sätta stopp (har till och med läst om en pizzeria som gör en pizza med vaniljglass på...)

Om du vill ha en lite grövre pizzabotten kan du byta ut en del av mjölet till grahamsmjöl. Då kanske du tar 2 - 3 dl grahamsmjöl och resten vetemjöl.


Morotsmuffins - ca 8 - 10 st stora
2 medelstora morötter
100 g smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 krm salt
2 ägg
2 dl råsocker
½ apelsin, saft
1 ½ dl mjölk

Glasyr:
50 g cream cheese
2 msk mjukt smör
2 dl florsocker
½ msk pressad apelsin
några valnötter

Såhär gör du:

Smörj och bröa en muffinsplåt eller ställ stora muffinsformar på en bakplåt. Värm ugnen till 200°C. Skala och finriv morötterna. Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjölet med bakpulver, kanel och salt. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt morötter, smör, apelsinsaft och mjölk. Rör till sist ner mjölblandningen. Fördela smeten i formarna. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Glasyren: Rör ost och smör mjukt. Blanda i florsocker och pressad apelsin. Bred glasyren över muffinsen. Strö gärna över hackad mandel eller nötter.


SMAKLIG SPIS!

    

                                                     


Kommentarer
Postat av: Martina

Visst är det supergott med hemlagad pizza!

2010-02-04 @ 09:45:43
URL: http://www.matochodla.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0