En lyxfrukost en kall söndag

Åh vad jag är trött idag! Känner mig snuvig och nysig. :( Så eftermiddagens skivstång ska bytas ut mot en långpromenad ute i kylan. Men först! FRUKOST! En väldigt sen sådan, men så får det bli idag. Och sicken frukost det blev! Jag fick ett sånt sug efter pannkakor! Men inte vanliga pannkakor utan amerikanska, tjocka pannkakor. Synd att jag inte har någon som sällskapar mig med denna smarriga frukost! Här får du receptet.

Amerikanska pannkakor med sirap och marinerade björnbär - 4 port
25 g smör eller margarin
2 ägg
5 dl mjölk eller filmjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk socker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 tsk vaniljsocker

Marinerade björnbär
0,25 dl vatten
0,5 dl råsocker
½ msk balsamvinäger
125 g frysta björnbär

Såhär gör du
Börja med bären. Koka ihop socker, vatten och balsamvinäger. Häll i de frysta bären och låt stå och dra en stund.

Sedan är de dags för pannkakorna. Smält smöret och låt det svalna.

Blanda ägg och hälften av mjölken (idag tog jag filmjölk). Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, salt och bakpulver i en bunke och vispa sedan ner i mjölken. Tillsätt resten av mjölken och vispa till en jämn smet. Tillsätt smöret och låt smeten stå en liten stund så att mjölet får svälla.

Hetta upp stekpannan och sänk till medelvärme. Häll i ½ dl smet och snurra på pannan så att smeten rinner ut. När ytan har stelnat vänder du pannkakan och gräddar tills den har fått fin färg på båda sidorna.

Servera med bären och lite sirap.

Tips! Egentligen ska pannkakorna serveras med lönnsirap på riktigt amerikanskt vis, men nu hade jag ingen lönnsirap så man tager vad man haver. :)

Om du inte vill ha just björnbär kan du välja frysta blåbär eller hallon. Eller varför inte både och?

Du kan också limemarinera bären. Då tar du skal och saft från lime och rör i lite socker. Blanda sedan i bären.

Vanlig sylt funkar också bra.

Såna här pannkakor är perfekta att ha om du vill sno ihop en söndagsbrunch till vännerna. Ha lite olika sylter, lönnsirap och så kompletterar du med lite nybakade scones, juice, te, kaffe och annat gott som du vill ha!

Om du helt enkelt inte orkar ställa dig och steka amerikanska pannkakor en söndag... Bor du i Göteborg? Ta dig till Egg and Milk som ligger i Linnéstan! De har världens bästa amerikanska brunch. Pannkakor, bagel, te/kaffe och yoghurt. *mmmmm* Ser ut som en riktigt amerikansk diner också. Ljuvligt gott!

Smaklig frukost!



En tvårätters tjejmiddag med en våghals till efterrätt

Det blev en middag trots allt! Tvårätters och film tillsammans med tre underbara vänner. Me like!

Så vad blev det då? Jo, kycklinglasagne med sallad och vitlöksbröd. Till efterrätt en fryst cheesecake i portionsformar. Lite annan smak på den än den traditionella cheesecaken. :) Jag var liiiiite skraj att cheesecaken inte skulle bli bra eftersom jag aldrig har gjort frusen cheesecake innan, men den blev god. Hoppas att det ska smaka!


Enkel kycklinglasagne
1 stor squash
1,5 röda paprikor
4 små rödlökar
1 vitlöksklyfta
olja till stekning
salt och peppar

700 g kycklingfilé
3 msk pesto (idag rucolapesto)
salt och peppar

Tomatsås
1 Kelda tender tomato
1 Kelda Mediterranean tomato
1 vitlöksklyfta
1 krossad, torkad chili
1-2 msk hackad basilika
salt och peppar
maizenaredning

lasagneplattor
riven ost
riven parmesan

Såhär gör du
Häll sopporna i en gryta och smaksätt med pressad vitlök, chili, basilika, salt och peppar. Red av den lite så att den inte är så rinnig.

Dela lök, squash och paprika i mindre bitar. Fräs i olja och pressa över vitlöken. Smaksätt med salt och peppar.

Strimla kycklingen i tunna skivor och stek i en stekpanna. Salta och peppra och avsluta med att hälla på peston. Se till att alla kycklingbitar får pesto på sig.

Häll lite av tomatsåsen i bottnen på en ugnssäker form. Varva sedan lasagneplattor, kyckling, grönsaker och sås. Se till att översta lagret är sås. Strö sedan osten över såsen på översta lagret och ställ in i ugnen och låt den stå där i ca 30-40 min. Servera med en sallad och vitlöksbröd (blanda smör med vitlök, flingsalt och persilja. Bred på skivor av bröd och ställ in i ugnen så att smöret får smälta).

Tips! Byt ut grönsakerna efter tycke och smak. Morot, brocoli, gul lök eller blomkål kan också vara gott.

Du kan variera vilken ost du vill lägga på toppen. Du kan skära mozarella i tunna skivor eller smula grekisk fetaost på.

Lasagne är alltid godast dagen efter när den har fått "sätta sig" lite. Det är därför ingen dum idé att laga rätten en dag i förväg!



Portionsformscheesecake med smak av vit choklad - 6 st

8-10 digestivekex
50 g smör

350 g philadelphiaost
1 ägg (separera gulan och vitan)
1 msk florsocker
150 g vit choklad
1 dl lätt creme fraiche

Marinerade björnbär
0,25 dl vatten
0,5 dl råsocker
½ msk balsamvinäger
125 g frysta björnbär

Såhär gör du
Krossa kexen, gärna i en matberedare. Smält smöret och blanda det med kexsmulorna. Klä insidan av sex stycken portionsformar med plastfolie. Jag använder vanliga creme brûlee formar. Ta ett par matskedar kexsmulor och tryck ihop dem mot formens botten. Se till att de packas ordentligt. Ställ kallt medan du gör smeten.

Blanda ihop osten med äggulan och sockret. Smält chokladen i vattenbad och rör i creme fraiche. Rör sedan ner detta i ostblandningen. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Rör inte för kraftigt!

Ta fram formarna ur kylen och häll i smeten i formarna. Täck med plastfolie och ställ in i frysen i ca 6 timmar.

Koka upp socker, vatten och balsamvinäger och blanda i de frusna bären. Stäng av plattan och låt bären dra i lagen i ca 10 min. Ställ i kylen i ett par timmar.

Det är bra om du tar ut formarna ur frysen ca 30 min innan du ska servera dem. Dra då försiktigt upp hela cheesecaken ur formen, ta bort plasten och ställ "bakelserna" på varsin tallrik. Lägg några bär uppe på cheesecaken.


Tips! Om du vill variera cheesecaken så finns det oändligt många möjligheter! Du kan mixa hallon, blåbär och/eller jordgubbar och ha i ostsmeten, ta mjölkchoklad, lite pressad lime, saffran... Du kan även variera själva bottnen. Ta i lite kanel eller byt ut digestivekexen mot t ex krossade pepparkakor, chokladkex eller cookies. Använd fantasin!

Om du inte vill ha björnbär på så kan du servera den här cheesecaken med ex hallon eller passionsfrukt. Jag tycker att det kan vara gott att ta något som är lite surt i och med att cheesecake i sig är ganska söt. Ett snyggt serveringssätt är att pudra på kakao på ytan och sen lägga ett björnbär på toppen och några bredvid. Möjligheterna är många!

SMAKLIG SPIS!

   


Lite hemsnickrad pestopasta och ett glas vitt

Åh vad gott det var med mat! Var väldigt hungrig. Trillade lite på vägen hem och slog i armbågen och skinkan. Inte så roligt, men det är ju halt som tusan ute! Gick ändå med små myrsteg. Jaja... Jag klarade mig bra.

Så kvällens mat. Det blev en riktigt hemsnickrad pastarätt som var ljuvligt god. Om jag får säga det själv. :) Till det ett glas vitt för det är jag värd. Självklart ska du få receptet på min smaskiga pasta. Inte det nyttigaste jag lagat, men vad fanken! Det är ju fredag. :)

Rebeccas hemsnickrade pestopasta
Rucolapesto - ca 2,5 dl
100 g rucola
1 st vitlöksklyfta
1 dl riven parmesan
1 dl solrosfrön
0,75 dl olivolja
salt

Pastasås
1 rödlök
ca 4 msk rucolapesto
1 - 1,5 dl matlagningsgrädde
flingsalt och svartpeppar
ev 1 vitlöksklyfta

1 paket bacon
spagetti kokad enligt anvisningen
riven parmesan

Såhär gör du
Mixa rucola tillsammans med parmesan, vitlök och solrosfrön till en slät röra i en matberedare. Tillsätt olivolja som du häller i mixern i en smal stråle. Smaka av med salt.

Knaperstek baconet och låt det rinna av på en bit hushållspapper.

Finhacka och fräs löken. Tillsätt peston och grädden och rör till en slät sås. Smaksätt med salt, peppar och ev mer vitlök.

Blanda ihop pastan och såsen. Lägg upp på tallrikar, riv över parmesan och strö över baconet.

Tips! Peston klarar sig i kylen i ca 2 veckor. Ta den på en grillad macka eller i en baguette så blir det kanongott!

Peston är perfekt om du har en kompis eller familjemedlem som är nötallergiker. För till skillnad från vanlig pesto så innehåller den här solrosfrön i stället för pinjenötter.

Du kan ta bitar av stekt kyckling till i stället för bacon.

Om du vill så kan du självklart ta färdig basilikapesto om du inte orkar göra din egen. Även röd pesto funkar galant!

Smaklig spis!



Att det ska vara så omständligt att styra upp något.

Så var det fredag igen! Snart dags att gå på lunch också. Kan det bli bättre?

Helgen är fylld med en hel del måsten. Städa, tvätta, träna... Jag försöker också styra upp en middag, men det går än så länge sådär måste jag säga. Att det ska vara så svårt? Menmen. Det blir mycket mat och gott för dig och mig Therese om inte annat! :) Menmen. Det kan ju ändras. Fortfarande långt kvar till imorgon, men planeringsfreak som jag är så vill jag ju veta någon dag innan om jag ska få hem folk eller ej. Handling, planering och förberedelserna går liiiite lättare då.

Ikväll ska jag laga middag. Håll utkik efter recept då!

Nu lunch! Tjingeling.

Snart dags att svettas lite. Härligt en kylig torsdag!

Snart dags att sluta. Oj så snabbt dagen har gått! Efter jobbet bär det av direkt till Friskis för ett tungt pass spinning. Men oj sicket roligt pass! Jag ska cykla som om jag inte har gjort annat. :)


När jag tränar efter jobbet så har jag ALDRIG någon energi att laga mat när jag kommer hem. Jag menar... Vem orkar ställa sig och laga värsta måltiden när klockan är efter 21? Nej, då är en macka eller en tallrik gröt det bästa. Ikväll blir det nog det sistnämnda.


Men du ska inte gå utan recept för det! Icke. Jag har letat upp ett "gammalt" recept som jag av någon anledning bara har lagat en gång. Det var en supergod rätt, men det har liksom inte blivit av att jag har lagat det igen. Här är det!


Pasta med grekisk fläskfilé (4 portioner)

250 g tagliatelle
1 ask körsbärstomater
200 g grekisk fetaost
1 fläskfilé (ca 500 g)
1 msk olja
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
1 ask babyspenat (80 g)

Paprikasås
2 stora röda paprikor (eller 3 om de är mindre)
1 vitlöksklyfta
1 röd chilifrukt
2 msk olivolja
2 krm salt

Såhär gör du:
Skölj, dela, kärna ur och tärna paprikorna i grova bitar. Skala och finhacka vitlöken. Skölj, kärna ur och strimla chilin. Fräs paprika, vitlök och chili i olja ca 10 min. Mixa med en stavmixer eller i en matberedar så att det blir en slät sås. Salta.

Koka pastan enligt anvisningen.

Putsa och skär fläskfilén i grova strimlor. Stek den i olja i en het panna och krydda med salt, peppar och oregano.

Skölj och halvera körsbärstomaterna. Tärna fetaosten..

Blanda fläskfilén men pasta, tomater och spenat. Strö över osttärningarna och ringla över paprikasåsen.


TIPS! Såsen smakar som ajvar relish så om du är lite lat kan du köpa färdig sådan på burk och bara värma på. Fördelen med den egengjorda är att du kan krydda på som du vill. Sen vet du ju vad som är i den också.

Jag kan tänka mig att rätten blir väldigt god med kyckling!

Om du vill att såsen ska smaka mer chili eller vitlök kan du bara ta i mer!

SMAKLIG MÅLTID!



Sen såg jag på Therese att jag fått en award av henne. Tack! Jag har inget att göra så jag gör den och skickar vidare. :)





Den för med sig lite förpliktelser också:
A: Kopiera awarden på er blogg!
B: Länka till personen/erna som gett dig awarden!
C: Berätta 7 intressanta fakta om dig själv!
D: Välj 7 andra bloggar som du vill ge awarden till!
E: Länka till deras bloggar!
F: Lägg en kommentar i deras blogg att du gett dem denna award!

OK, mina 7 intressanta fakta:
1: När jag var yngre kastade jag slägga (gick inte riktigt ihop med min spinkiga kropp). Detta har nu bytts ut mot spinning, skivstång och step up
2: Jag somnar gärna med strumpor på fötterna (men de åker av under natten)
3: Flyttade hemifrån när jag var 16 år.
4: Är otroligt svag för chips och dipp
5: Matlagning och bakning är min stora passion!
6: Älskar min lilla två och kan ibland sitta och bara njuta av att jag bor där
7: Om jag hade fått bestämma hade jag klippt mig var och varannan vecka


Jag ger min award vidare till: Sofie, Pernilla, Amanda, Frida, Sabina, Oscar och Maria


Magen är mätt efter macka, smoothie, kräm och semla

Kom precis hem från en otroligt trevlig onsdagsfika! Ni är så underbara och fina tjejer! Sofie bjöd på mackor, kräm, smoothie och smaskiga semlor. Magen är mätt! Tur att det är spinning på schemat imorgon. :)

Nu ska jag krypa ner i min säng tillsammans med min varmvattenflaska. Eller Myssmurfen som jag döpt honom till efter tips från Therese. :) Om du är frusen så tycker jag att du ska inhandla en. Ha en god natt!


Har hittat en varm kramkompis att krypa nära på kvällen!

Idag var det minsann snöyra utanför fönstret. Bara att dra upp luvan och traska ut i skiten. Jag är så trött på snön, vintern och kylan! Och ja! Jag vet att det hade kunnat vara värre. Det hade till exempel kunnat spöregna ute. Visst det är sant. Men nu är det så att jag inte gillar vintern. Jag älskar sol och värme! Det ger mig energi! Och av någon anledning (som jag tror att många känner till) så har mycket av sommarens lagrade energi gått åt i höst och vinter. Nu känner jag att energin är på väg att sina!

Jag har ju ett kylproblem hemma. Eller rättare sagt värmeproblem. Som jag skrev igår så har jag så in i nordens kallt i mitt sovrum. Men igår hittade jag en ny, varm och go kramkompis att krypa nära innan jag ska sova! Han är alldeles perfekt i mina ögon! Han är liten och blå. Nu kanske du undrar - Vad är det för kille hon har hittat? Blå? Liten? Va? Men det är ju ingen kille utan min nya varmvattenflaska! Efter träningen igår fyllde jag honom med varmt vatten och la i sängen. Sen fick han snällt ligga där och invänta mig. Så när jag la mig för att läsa... Ja då la jag honom riktigt nära och oj så varmt och skönt det blev!




Jag blev plötsligt så sugen på picnic! Jag ÄLSKAR picnic! Nu kanske inte vädret är det bästa för det just idag, men vinterpicnic är riktigt mysigt. Det var jag på förra vintern. Packa en korg med massa varm choklad, goda mackor och nybakta bullar och åk till en fin plats (jag älskar vatten så havet är mitt favvoställe). Ta på dig en mössa och varma kläder. Sittunderlag är också att rekommendera. Supermysigt!

Om du inte vill det så kan innepicnic också funka. :) Gör en picnic och lägg ut en filt på golvet hemma. Det har jag också testat en sommar när regnet beslöt sig för att komma just när picnicen var nerpackad.

Ett gott, matigt bröd är bra att ha i picnickorgen. Huslig som jag är så bakar jag såklart mitt picnicbröd själv (oftast i alla fall). Här är receptet på ett underbart gott bröd där du liksom har allt i ett! Bröd och pålägg. Smart va?

Rebeccas fyllda picnicbröd
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
2 ½ dl durumvetemjöl (funkar med vanligt vetemjöl också)
4 d vetemjöl

200 g skivad mozzarellaost
200 g lufttorkad skinka
1 näve kärnfria oliver
2 tomater - utan kärnor och delad i bitar
färsk eller fryst basilika
lite riven parmesan
salt och nymalen svartpeppar


Gör såhär:
Rör ut jästen i det ljumma vattnet tillsammans med honung, salt och olja. Antingen gör du det i en bunke eller så använder du en degmaskin. Blanda i mjölet allt eftersom tills det blir en deg. Låt jäsa i ca 30 min.

Knåda degen på ett bakbord och tryck ut till en rektangel som är cirka en centimeter tjock. Kavla inte för då trycker du ut luften i degen!

Lägg på fyllningen över degen och krydda med salt, peppar och basilika. Pensla den yttersta kanten av degen med vatten och rulla ihop den till en rulle. Forma till en krans.

Sätt ugnen på 250 grader. Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper, mjöla brödet och jäs under bakduk i cirka 30 minuter.

Ställ in plåten i ugnen i mitten av ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda brödet i 20-25 minuter och låt det svalna på ett galler.


TIPS! Du kan självklart variera fyllningen i brödet. Jag har testat att använda vanlig skinka och riven ost och det var mycket gott! Sen kan jag tänka mig att getost är gott att ha på, liksom fetaost. Salami likaså.

Brödet är gott när det är alldeles nybakat, men jag rekommenderar inte att frysa det för att sedan tina upp och äta. Jag har testat och det blev lite degigt och blött då.

Antingen kan du äta brödet som en egen måltid eller som ett tilltugg. Det funkar också på en buffé på exempelvis en student eller födelsedagsmiddag.

Jag har använt vanligt vetemjöl när jag gör det här brödet och det blir mycket gott!

SMAKLIG MÅLTID!

                                                        


Lite bak såhär en iskall och mörk tisdag?

17:40
En styck klassisk varmvattenflaska inhandlad. Den ska få värma upp min säng ikväll innan jag kryper ner. Kan inte frysa så när jag ska sova! Funkar inte.

Snart danspass!


15:59
Det är såååå kallt tycker jag! Fryser typ konstant och jag hade nog kunnat ha 10 lager kläder på mig och ändå hade jag frusit. Inatt var värsta natten någonsin! Då sov jag i långa tights, långarmad tjock tröja och sockar. Över mig hade jag ett fluffigt duntäcke och en fleecefilt. Hjälpte det? Sådär faktiskt. Jag skakade ändå av kyla. Menmen. Jag har fått höra att fröken Vår snoozar. SLUTA med det säger jag!

Idag blir det danspass efter jobbet och det ska bli roligt! Det var längesen nu. Jag börjar få igång rutinen på träning. Tre pass i veckan (ja förutom förra veckan då det blev två pass plus promenad)! Punkt slut! Inga ursäkter!

Så vad ska jag bjuda dig på för recept idag då? Det blir bakning gånger två - piroger och chokladtårta. Hoppas att det ska smaka!


Texmexpiroger
Deg
1 paket jäst
50 g smör eller margarin
3,75 dl mjölk
1,25 dl vatten
2 tsk socker
2 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl


Fyllning
ca 500 g köttfärs (idag nötfärs)
1 paprika
1 gul lök
1 burk kidneybönor
0,5 dl chilisås
2 torkade chilifrukter
ca 2 tsk spiskummin
2 stora vitlöksklyftor
1 tsk soja
2 msk grädde
1 tsk socker
salt och peppar
1 msk smör


Såhär gör du:
Smält smöret och häll i vatten och mjölk. Värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke eller degmaskin och häll över degvätskan. Rör tills jästen har smält och tillsätt sedan socker, salt och det mesta av mjölet. När det blivit en jämn och lagom fast deg så låter du den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Under tiden gör du köttfärsfyllningen. Fräs färsen i en panna med margarin. Tillsätt hackad lök och tärnad paprika. Pressa i vitlöken, smula i den torkade chilin och tillsätt spiskumminen. Häll över soja och chilisås och låt puttra ihop. Smaksätt med salt, peppar och socker. Tillsätt till sist kidneybönorna,

Ta den färdigjästa degen. Dela i mindre bitar och kavla ut till runda, tunna plattor. Lägg fyllning på ena halva, vik över och knip ihop kanterna så att det blir tätt. Lägg på en plåt och låt jäsa i ca 10 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 15 minuter i ugnen på 200 grader. Pirogerna ska få en fin gyllenbrun färg.

Servera nygräddade med en god sallad.

TIPS! Du kan fylla pirogerna med kyckling, ost och skinka och andra goda tillbehör. Tacoköttfärs, salsa och ost kan jag också tänka mig bli gott.

Du kan göra ljusa piroger genom att byta ut grahamsmjölet mot vetemjöl.

Piroger är bra att göra många av och stoppa in i frysen. Bara att ta fram och värma i micron! Perfekt lunch eller middag!



Maffig chokladtårta med peanutbutter frosting
200 g smör
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 st ägg
5 dl vetemjöl
1.5 dl kakao av god kvalitet
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 dl mjölk
200 g mörk kvalitetschoklad 70%
smör till formen

Peanutbutter frosting (till 1 tårta):
1.5 dl mjukt jordnötssmör
8 dl florsocker
1 dl kakao av god kvalitet
2 tsk vaniljsocker
300 g Philadelphiaost
2 msk varmt kaffe
Saltade jordnötter, pistagenötter, pekannötter, cashewnötter och hasselnötter till garnering
Röda cocktailbär, silverkulor eller guld non-stop till dekoration

Såhär gör du:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa smör, muscovadosocker och sirap krämigt.

3. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen.

4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt.

5. Vänd försiktigt ner mjölken och de torra ingredienserna i äggsmeten.

6. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten.

7. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i smeten.

8. Fördela smeten i 3 smörade 24 cm i diameters kakformar med löstagbar botten. Se till att smeten bredes ut jämt över formen.

9. Grädda i mitten av ugnen, i cirka 15 minuter. Låt svalna och lossa försiktigt från formarna.

10. Peanutbutter frosting: Rör försiktigt ihop alla ingredienser.

11. Låt sedan frostingen stelna till lite i kyl eller frys.

12. Varva botten med frosting och avsluta med att bre på frosting på och runt tårtan och garnera med nötter och bär.


TIPS! Om du tycker att tårtan bli lite för mastig kan du ju minska ner och bara göra t ex två lager.

Det är viktigt att formarna är max 24 cm i diameter om du vill få en riktigt hög och fin tårta. Det går givetvis bra med 26 cm i diameter men tårtan blir lägre och ger ett plattare intryck.

Har du inte 3 teflonformar kan man grädda bottnarna i omgångar istället. Så gjorde jag!

Tänk på att smeten blir jämt fördelad.

Jag valde att ha jordnötter och silverkulor som garnering på min tårta.

Tårtan är otroligt god redan första dagen, men efter en dag eller två blir den otroligt god! Då har bottnarna kladdat ihop sig ordentligt med frostingen. *mumma*

Känn med en sticka så att bottnarna inte är för kladdiga eller fasta. Tänk på att kakorna sätter sig lite när de svalnar så låt de inte bli för bakade! 

SMAKLIGT MÅLTID!


Det har börjat gro ett litet frö i mitt inre.

Måndag igen. Ikväll är det medlemskväll på Stadium som gäller. Jag tänkte inhandla lite mer träningskläder och då passar ju lite rabatt alldeles utmärkt. :)

Jag är så enormt trött idag! Det gick helt enkelt inte att sova igår utan jag låg i min säng och funderade. Ett litet frö började gro inom mig. Ett litet, litet frö långt inne i mitt inre. Längtan.

Hembakat bröd är bland det godaste som finns! Jag är ingen brödmänniska, men just hembakat och framförallt NYBAKAT bröd är såååå gott! Jag har ett supergott recept på tekakor som du ska få av mig.

Grova tekakor - 12-15 stycken
100 g smält smör eller margarin
4 dl mjölk
1 paket jäst
2 msk socker eller sirap
0,5 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
5 - 7 dl vetemjöl


Såhär gör du
Blanda det smälta margarinet med mjölken. Värm så att degvätskan är 37 grader. Blanda vätskan tillsammans med jästen i en bunke eller degmaskin. Tillsätt socker/sirap och salt.  Blanda sedan i mjölet. Ta inte allt på en gång utan börja med hälften och tillsätt mer fram tills degen släpper från kanterna och känns bra i konsistensen. Låt jäsa i 10-15 minuter. Dela degen i ca 12 delar, rulla till en bulle och tryck sedan ut den till en rund kaka. De ska vara ca 12 cm i diameter och inte allt för tjocka. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 10-15 minuter till.

Grädda i 8 minuter i 250 grader och låt svalna på ett galler. Servera dem ljumna med smör och ost.



En kaosartad dag slutade väldigt trevligt med vännerna

Jag ska inte gå in särskilt mycket på gårdagen, men jag kan väl säga att det inte riktigt var min dag. Misslyckade tårtor, stress, panik, kaos och en alldeles försenad Rebecca. Det händer ALDRIG! Det kan i stort sätt alla i min omgivning intyga. Om mina gäster kommer, som igår, 19.30... Ja, då sitter Rebecca färdig i soffan med ett glas vin minst 30 min innan alla kommer. Igår... 30 min innan alla kom sprang jag runt som en yr höna. Maten var inte klar, bålen inte gjord, köket var en stor röra och jag var långt från klar. Men jag lyckades! Nästan i alla fall. :) Första gästerna, som till mitt försvar var 30 min tidiga, fick se kaoset. Fast utan Amanda, Niklas och Sara hade nog hela alltet gått åt pipsvängen. Men nu gjorde det inte det!

I stället blev det en trevlig kväll med nära och kära. Liiiiite trångt och varmt stundtals, men vad gör väl det om man är i gott sällskap? Alla presenter som jag fick var jättefina och jag tackar er alla för att ni ville fira med mig.

Mitt i all stress glömde jag fotografera min plockmat, men du ska ändå få veta vad jag gjorde. Sen har jag fotat en halväten tårta som du ska få receptet på. Håll till godo:

Plockmat
Jag serverade lite olika typer av plockmat. Lite sådär lagom att bjuda på när det kommer runt 15-20 gäster. Tyvärr inga bilder.

Oliver - Bara att hälla upp i en snygg skål och ställa lite tandpetare bredvid. Enkelt och gott!

Melon och skinka - Dela din favoritmelon i små kuber och rulla en bit lufttorkad skinka runt. Sen sticker du bara en tandpetare igenom så är det klart.

Tunnbrödsrulle - Blanda Philapelphia vitlök och örter med finstrimlade soltorkade tomater. Bred blandningen på tunnbröd, rulla ihop och skär i ca 1,5-2 cm stora bitar. Stick igenom en tandpetare så blir de enklare att äta.

Minibruschetta - Tärna tomater fint och blanda med finstrimlad, färsk basilika. Det är snyggt att ta tomater i olika färger. Dela sedan vanligt ljust bröd i mindre bitar och grilla i ugnen. Ta en vitlöksklyfta och dra ett par gånger över brödet. Lägg på tomatblandningen och strö lite flingsalt och nymald svartpeppar över.

Ost- och tomatpetare - Dela fetaost i kuber och sätt det och en körsbärstomat på en tandpetare.

Salami och brie - Skär brieost i små kuber och rulla en skiva salami runt. Stick igenom en tandpetare och lägg upp på ett fat.

Nachos med två dipper - Häll massa nachochips på ett snyggt fat. Gör sedan en dip av turkisk yoghurt (2,5 dl), ca 1 dl sweet chilisås och en vitlöksklyfta. Dip nummer två är en guacamole. Mosa  tre avokados och blanda med några matskedar turkisk yoghurt, 1 tsk sambal oelek, en skvätt pressad lime, 1-2 vitlöksklyftor och salt. Servera chipsen med de två dipperna.

Grillad macka med rucolapesto - Skicka och dela vanligt ljust bröd i mindre bitar och grilla lite snabbt i ugnen. Mixa ca 100 g rucola tillsammans med 1 dl riven parmesan, 1 - 2 vitlöksklyftor och 1 dl solrosfrön till en slät röra i en matberedare. Tillsätt 1 dl olivolja som du häller i mixern i en smal stråle. Smaka av med salt. Bred sedan peston på brödskivorna. Perfekt pesto om du har en nötallergiker i vänskapskretsen. Om du får pesto över så kan du använda den i matlagning sen. Perfekt!


Tårtan
Det var ju här hela dagen gick snett eftersom min underbara kolatårta inte ville bli så bra. Men efter mycket om och men blev det hela tre tårtor! Du ska få receptet på alla tre, men även här blir det bildlöst. :(


Tryffeltårta
100 g smör
2,5 dl strösocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl

1 dl grädde
200 g mörk choklad

Såhär gör du
Sätt ugnen på 150 gr. Smöra och bröda en form med avtagbara kanter. Smält smöret. Blanda ihop ägg och socker i en bunke och sikta i mjöl, kakao och vaniljsocker och rör runt. Häll till sist i det smälta smöret. Rör ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i ugnen. Kakan ska INTE bli helt fast. Ta hellre ut den lite för tidigt så att den blir kletig och god. Jag brukar ha min inne 10 - 15 min, men håll koll på den!

Koka upp grädden och ta av grytan från plattan. Bryt i chokladen och rör till en jämn smet. Häll över chokladkakan och låt stå kallt i minst en timme innan servering.


Kolatårta
6 äggvitor
2 dl strösocker

2,5 dl vispgrädde
½ dl sirap
2 msk socker

vispad grädde och kakao

Såhär gör du
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna med elvisp så att de blir till ett hårt skum. Tillsätt lite socker i taget och vispa tills du kan hålla bunken upp och ned utan att smeten åker ur skålen. Bred ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper på. Låt grädda i ugnen i ca 25 min. Stäng sedan av ugnen och låt marängen stå en stund til så att den blir krispig.

Koka ihop grädde, sirap och socker till en tjock kolasås. Låt den svalna lite och häll sedan den över den kalla marängbottnen. Bred på vispad grädde och sikta över kakao.

Om du vill variera kakan kan du blanda i malda sötmandlar eller hasselnötter i marängsmeten precis på slutet. Du kan också ta en matsked kakao i kolasåsen.


Chokladtårta med smak av after eight
200 g smör
100 g mörk ckoklad (70%)
100 g after eight 12 plattor
4 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2,25 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1krm salt

50 g smör
0,5 dl vispgrädde
100 g after eight
3-4 droppar pepparmintsolja

18 plattor after eight till garnering 

Såhär gör du
Sätt ugnen på 175. Smält smör choklad och after eight i en kastrull och låt svalna. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda ner chokladsmöret. Sikta ner vetemjöl kakao, bakpulver och salt. Smöra och bröda en form med löstagbara kanter. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 20-25 min, kakan är klar när den släpper kanterna och nästan har stannat i mitten när man skakar formen. Låt svalna och låt kakan stå kvar i formen.

Smält smör, grädde och after eight till glasyren. Smaksätt med pepparmintsolja. Häll glasyren över kakan. Låt stelna i kylen 2-3 timmar. Lossa kakan från formen med hjälp av en kniv och garnera med after eight runt kanten och mynta. Servera med vaniljglass eller grädde.

SMAKLIG SPIS!


Inte bästa bilden, menmen...


Jag går och luktar på mina händer. *mmmmm*

Just nu ser jag nog rätt lustig ut här på jobbet. Jag står och smygluktar på mina händer. Varför? För att de luktat så in i nordens gott! Jag köpte en ny handkräm på Apoteket idag när jag hade lunch. En otroligt bra handkräm som jag tycker att du ska testa! Den går in jättebra i hudet och händerna bli alldeles mjuka! Inte alls sådär kletiga och flottiga som jag tycker att man kan bli annars av handkräm. Till råga på allt luktar den alltså ljuvligt! Granatäpple. Den luktar sommar! Värd att testa! (Pillis! Du som jobbar på Apoteket. Har du testat den? Visst luktar den gott?)


NATUVIVE Essentials Pomegranate


Herr Tomat gör ett litet gästinhopp som ingrediens

Så gott jag sov inatt! Jag var helt slut i kroppen igår efter spinningen och sömnen man får då är den bästa! :) Så nu längtar jag till nästa träningspass. Jag vet att det kanske är konstigt att längta till att träning som ju är såååå jobbigt! Men det är så skönt efteråt och jag känner mig så nyttig och duktig. Härlig känsla.

Jag gick igenom min gamla blogg och hittade ett recept som jag la ut för nästan 1,5 år sen. Jag har nog inte gjort det sen dess, men kom att det ju var en supergod rätt! Självklart ska jag lägga ut det här nu så att du får ännu ett tips på mat inför helgen. Detta är en kryddig tomatsoppa där du själv får styra lite hur starkt du vill ha det. Varsågod!


Kryddig tomatsoppa med ravioli
250 g färska ostfyllda ravioli eller tortellini
1 gul lök
olivolja
1-2 vitlöksklyftor
1 röd chili
3 dl tomatjuice
500 g passerade tomater
5 dl kycklingbuljong (5dl vatten+1 buljongtärning)
1,5 dl matlagningsgrädde
några nypor torkad oregano
salt
nymalen svartpeppar
en nypa socker


Såhär gör du
Skala och hacka löken fint och pressa vitlöken. Dela chilifrukten i halvor, kärna ur och strimla fint. Fräs detta i en stor gryta i lite olivolja. När löken mjuknat häller du över grädde, buljong, tomatjuice och passerade tomater. Låt småputtra i 10-15 minuter.

Koka raviolin/tortellinin enligt anvisningen på paketet.

När soppan kokat klart är det bara att mixa med en stavmixer så att soppan blir slät och fin. Smaksätt med salt och peppar och tillsätt eventuellt lite vatten om du tycker att soppan är för tjock.

Häll upp soppan i tallrikar, lägg i några ravioli/tortellini och smula över oreganon. Avsluta med att dra några varv med svartpepparkvarnen. Servera med ett gott bröd.

TIPS! Om du vill ha soppan lite starkare kan du ta lite mer chili. Du kan även ta sambal oelek eller torkade chilifrukter. Smaka av bara så att det inte blir för starkt!

Det går att variera smaken på fyllningen i raviolin. Kolla i kyldisken för där finns massa olika varianter!

Det finns smaksatta varianter på krossade tomater (basilika, örter, vitlök, chili). Ta efter tycke och smak om du vill variera soppan.

SMAKLIG MÅLTID!


                          

 

                           


                           





Varifrån kommer den där sista gnuttan energi?

Jag reflekterade över en sak under nedvarvningen på spinningen ikväll. Passet jag går på är sjuuuuukt bra! Underbart passande musik, en glad och peppande ledare och en Rebecca som vill träna. Så jag cyklar så det står härliga till. Pulsen stiger, svetten rinner och benen blir tyngre och tyngre. När sista låten kommer är jag så trött att det inte går att beskriva. Svetten droppar och mitt linne är inte längre samma färg som när jag startade drygt en timme tidigare. Kroppen känns så utmattad att jag knappt orkar och hinner andas för hjärtat slår så fort. Benen är så stumma att det är ett under att pedalerna fortfarande dras runt. Men trots detta. Trots att hela kroppen skriker - SLUTA! Ja... På något sätt lyckas jag skrapa fram en sista gnutta energi så när väl den tempohöjda och popigare versionen av den gamla hiten Girls just wanna have fun ljuder ur högtalarna. Ja, då är det Rebecca som trampar kraftigare och snabbare än någonsin. Motstånd läggs på och på något sätt klarar jag de sista minutrarna.

Min fråga är - Varifrån kommer denna sista gnutta energi?

För när kroppen känns som den gör inför sista låten så borde det liksom inte gå. Då borde benen sluta trampa, men det gör de inte. De fortsätter lite till. Men hur? Vad gör att jag orkar?

Så nu sitter jag på soffan och är nöjd över mig själv! Jag önskar att det här passet fanns fler gånger i veckan. :)


Varför inte slå till med en trerätter när du ändå håller på?

Så var det snart helg! Till helgen stundar fest, en något trång sådan. :) Jag måste säga att jag i skrivande stund känner sådär för att ställa till med kalas, men efter lite sömn och en klänning på kroppen ska det nog gå alldeles galant. :) Liiiiite orolig för hur vi ska få plats 19 personer på mina ynka 43 kvm (minus hall, badrum, klädkammare och ju egentligen sovrummet... Alltså kanske... 20 kvm?)... Menmen. Det löser sig alltid. :) 

När helgen (och en festlig sådan som det ju är) nu står för dörren så tycker jag att du ska laga en god trerätters middag! Just den här middagen lagades förra hösten (2008) tillsammans med underbara Carl och Sofie och jag måste säga att det blev otroligt gott! Eller vad säger ni själva? :) Så jag tycker att du ska ta och bjuda hem några goda vänner och bjuda dem på en trerätters middag! Eller för den delen... Bjud hem dem och laga middagen ihop!


FÖRRÄTT
Fetaostfyllda tortillas
4 små tortillsbröd
½ förpackning äkta grekisk fetaost (alltså fårostfeta)
½ burk soltorkade tomater
½ burk lätt creme fraîche
peppar
ev salt
basilika
olja eller margarin till stekning

Såhär gör du
Dela fetaosten och de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Lägg i en matberedare och mixa till en jämn smet. Späd ut med creme fraîche så att det blir en jämn och lättbredd kräm. Smaksätt med basilika (idag fryst sådan) och peppar. Det kan eventuellt behövas lite salt.

Bred krämen på två av tortillabröden och avsluta med att lägga ett bröd över smeten. Stek på båda sidor i en panna med lite smör så att bröden får en fin gyllene färg.

Dela på två och servera varma på en tallrik med lite sallad på. Garnera med lite basilika.



HUVUDRÄTT
Lammfilé med vinsås
600 gr lammytterfilé
salt och peppar

Potatisgratäng
ca 1 kg potatis
½ purjolök
3  vitlöksklyftor
salt och peppar
ost (parmesan- och gratängost)
3 dl grädde
3 dl mjölk

Rödvinssås
2 dl grädde
2 msk gelé
2 msk kalvfond
1 tsk soja
1 dl rödvin
1 msk smör
1 msk mjöl
salt och rikligt med nymalen svartpeppar

Såhär gör du
Skala och skiva potatisen och strimla purjolöken. Koka upp potatis, purjolök och pressad vitlök i mjölk och grädde. Smaksätt med salt och peppar. Häll upp i en ugnssäker form och strö på osten. Låt stå i ugnen på 225 grader tills gratängen blivit mjuk och fått fin färg.

Blanda grädde, vin, gelé, soja och fond i en gryta. Låt koka upp och smaksätt sedan med salt och peppar. Blanda ihop smör och mjöl till en redning och tillsätt i såsen. Låt koka ihop några minuter.

När gratängen nästan är färdig är det dags att steka köttet. Dela köttet i mindre bitar och stek i en panna med smör. Salta och peppra.

Servera gratäng och lamm med såsen. Gör även en god sallad att ha till. Idag blev det en blandsallad med körsbärstomater, paprika, gurka och honungsmelon.

TIPS! Ta reda på hur dina gäster vill ha sitt kött så kan du anpassa stektiden så att alla bli nöjda.

Genom att koka gratängen kortar du tiden i ugnen. Du kan också smaka dig till så att gratängen är tillräckligt kryddad.



EFTERRÄTT
Pannacotta med limemarinerade bär
3 dl vispgrädde
1 gelatinblad
3 msk socker
1 vaniljstång
2 ½ dl hallon och blåbär
skalet av en lime
1-2 tsk socker

Såhär gör du
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca fem minuter. Skåra vaniljstången och dra ur fröna. Lägg fröna och stången i en liten gryta och häll över grädde och socker. Låt koka upp och sjuda i ett par tre minuter.

Ta undan grytan från värmen (detta är MYCKET viktigt!) och rör i gelatinet. Ta upp vaniljstången och häll upp pannacottan i glas eller formar. Låt stå i kylen i minst 2-3 h så att den får stelna ordentligt.

Blanda bären med lite socker och limeskal. Lägg detta på den stelnade pannacottan och servera.

TIPS! Pannacotta kan smaksättas med ex vit choklad eller toblerone. Tänk då på att ta bort sockret då chokladen är söt. Chokladen blandas i den varma gräddblandningen.

Vaniljstången kan med fördel sparas och läggas i en burk med socker. Då får du ett gott vaniljsocker!

SMAKLIG MÅLTID!


                         
                                                   
             
                                                          

  

 

   
  

 


Två smarriga klassiker för det kommande veckoslutet.

Jag vet inte vad som har hänt med mig. Idag är jag alldeles orkes- och energilös. Det känns som att jag liksom inte är helt vaken utan går i en slags dimma. Är det åldern? Eller är det måndagens huvudskada? För huvudet är fortfarande rejält ömt och jag har ont. Jag känner ingen lust för något annat än att lägga mig ner och sova. Jättejobbigt! Menmen...

Jag kom nyss på att jag ju har massa recept att lägga ut till dig! På min gamla blogg har jag en hel del recept som jag skulle kunna lägga över hit. Så nu ska du få två goda recept inför det kommande veckoslutet. Kanske den ena rätten imorgon och den andra på fredag?

Chili- och böngryta

ca 300 g köttfärs
margarin till stekning
1 stor gul lök
2 burkar krossade tomater (smaksatta eller vanliga)
1 burk vita bönor i tomatsås
1 burk kidneybönor
1 röd chili
1½ tsk spiskummin
2 vitlöksklyftor
1-2 msk saft från citron
salt och peppar

tortillachips

Såhär gör du:
Grovhacka löken och finhacka chilin. Fräs köttfärsen i margarin i en stor gryta. När den fått lite färg blandar du i löken och chilin. Låt fräsa och pressa sedan i vitlöken och tillsätt spiskummin. Häll över krossade tomater och bönor. Pressa i citronen och låt koka i ca 10 min. Smaksätt med salt och peppar. Servera grytan med tortillachips och en sallad.

TIPS! Vill du ha grytan starkade kan du ta i mer chili.

Idag använde jag tortillachips med ostsmak, men du kan självklart välja chili eller saltade också. Du kan också välja att ha en bit bröd till om du hellre vill det. 

Du kan servera grytan med ris om du vill ha den ännu mer matig. Jag tycker dock att det är mer än tillräckligt med bönorna, som mättar bra.




Fondue (en riktig gammal klassiker!)

ca 800 gr kött (idag rostbiff och skinkstek)
2,5 buljongtärning
1 l vatten
2 msk tomatpuré

4 bakpotatisar (alternativt 8 större vanliga potatisar)
1 påse grillchips

Dipp 1
2 ½ dl gräddfil
ca 1 dl mango chutney
1-2 msk curry

Dipp 2
2 ½ dl gräddfil
2 msk majonnäs
1-2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Såhär gör du
Skär ett kryss i potatisen och hacka lätt med en gaffel. Sätt in i micron och kör på högsta effekt tills potatisen är mjuk. Med större vanliga potatisar tar detta ca 10 min.

Skär köttet i mindre bitar och lägg på ett fat.

Koka upp vattnet och tillsätt tomatpuré och buljong.

Blanda ihop dipperna och låt stå och dra en stund.

Häll buljongen i en fonduegryta och sätt köttet på gafflarna. Sänk ner i den varma buljongen. Servera köttet till de bakade potatisarna, chipsen, dipperna och en god sallad.

TIPS! Fläskfilé och entrecote funkar också bra.

Det går också att byta ut buljongen mot olja. Det går snabbare med olja, men buljongen är nyttigare och ger köttet mer smak.

Du kan också göra andra dippsåser såsom pepparsås.

Fondue är en trevlig sällskapsrätt som du kan bjuda på om du vill sitta riktigt länge och äta med nära och kära.

  

 

SMAKLIG SPIS!


Det var en god födelsedagsmiddag det:).

Det blev faktiskt hämtmat från johannebar. Kände att jag kunde unna mig det på min 26årsdag! Det blev en kycklingburgare med grillad kycklingfilé med en smaskig honungs- och senapsdressing. Sen var ju tanken att det skulle bli en bakelse till efterrätt, men jag orkade inte gå ut på lunchen på grund av huvudet och sen fanns det inte tid innan stängning. Fast... Helt utan efterrätt är jag inte! Nej det blir hallonsorbet! Och när jag tänker efter så är det faktiskt mycket godare:)! Så nu ska jag njuta av en lugn kväll!

Hur många sorters plockmat är egentligen lagom?

Åh! Jag längtar tills på lördag! Det ska bli så roligt att träffa mina kära vänner. Dels er som bor i Götet och som jag träffar ofta, dels er som bor i andra delar av landet och som jag träffar mindre ofta. Alla i min lilla minitvåa! Åh så roligt!

Jag står bara och klurar... Tanken är att jag ska bjuda på lite plockmat (ja, det står så i inbjudan), bål och tårta (det står dock inte i inbjudan, men vad vore en födelsedagsfest utan tårta?! Speciellt i mitt hem!). Bålen har jag bestämt och inhandlat. Tårtorna (japp, plural) är spikade och nästan allt är inhandlat. Men så kommer vi då till plockmaten... Hur många sorters plockmat är egentligen lagom? Du som känner mig vet att jag inte vill att det ska se pluttigt och snålt ut. Jag gör hellre för mycket än för lite och ställer otroligt höga krav på mig själv att allt MÅSTE blir så bra och gott. Men plockmat alltså... Hur många sorter ska jag göra? Jag har åtta eller nio som det är idag. Är det för lite? Vad förväntar man sig som gäst om det står...

Jag bjuder på lite småplock och en välkomstdrink.

...i inbjudan? Åh! Varför har jag så in i nordens höga krav på mig själv?

Det var en rejäl smäll jag fick av skåpet.

Usch! Jag har sååååå ont i huvudet! Det var en rejäl smäll jag fick av badrumsskåpet igår. Det gör ont och jag känner mig nästan lite illamående. Inte alls särskilt roligt. När jag vaknade kände jag bara för att dra täcket över huvudet och somna om. Men icke sa nicke.

Sicket minne jag har också! Det första jag gör är att kamma mig... Inte speciellt löst heller. Smart Rebecca, smart!

Nog om mitt huvud.

Några hjärnceller fattigare. En rejäl bula rikare.

Sitter på soffan och känner mig lite halvyr. Huvudet gör tokont! Varför? Jo, för att jag alldeles nyss drog huvudet i hörnet på dörren till badrumsskåpet. Du vet den där riktigt vassa delen...? Och det var inte en liten smäll. Hälften av sakerna i skåpet trillade och jag hörde spegeln skallra. Så nu sitter jag på soffan (det är antingen det eller att lägga mig på golvet) och försöker få hjärnan att va still. Jag har nog en hel del hjärnceller färre, men som kompensation en rejäl, öm bula i huvudet:(.

Imorgon är det en helt vanlig dag. Nästan i alla fall. :)

Oj så ont jag har nu alltså. Menmen. Jag SKA gå på spinningen ikväll. Så enkelt är det! Men sen blir det faktiskt soffan och en bra bok. Jag har nämligen kommit in i en läsperiod. Jag har varit sån i flera år nu att när jag väl läser då läser jag MYCKET! Då kan det lätt bli någon bok i veckan. Sen blir det stiljte och då läser jag inget. Men nu är jag lässugen! För en vecka sen började jag läsa Marian Keyes senaste bok på mer än 700 sidor. Men det är inte många sidor kvar nu och jag tänkte att jag skulle läsa de sista sidorna ikväll. Underbart! Sen hoppas jag att kära systeryster kommer med någon bra bok i helgen som jag kan låna. :)

Sen står jag och klurar på vad jag ska göra imorgon kväll. För då är det inte en helt vanlig tisdag. Nej, för det är MIN dag! Frågan är hur jag ska fira? Som det ser ut nu så ska jag laga mig en god middag (eller kanske till och med köpa hem något från fantastiska Johannebar?), gå till ett konditori och köpa en god bakelse och så göra hårmask och inpackning och krypa upp i soffan och kolla på film. Kanske inte den mest festliga födelsedagen som har inträffat i mitt snart 26 åriga liv, men det är vad jag behöver och vill ha en nästan vanlig tisdag. Och för den delen så ska det firas riktigt ordentligt på lördag! Jajamensan. Då blir det till att fira dubbelt (födelsedag och såklart inflytt) med massa plockmat, bål, två sorters tårta och nästan 20 underbara människor som sällskap. Inte illa. :)

Men tänk 26 år... Vart tog de sista 5-6 åren vägen? Har du kanske något förslag på lämplig maträtt eller bakelse som jag kan fira med imorgon? Ge gärna mig tips!

Träningsvärken kommer smygande som en tjuv i mörkret.

Gårdagens skivstång känns. Än så länge ömmar axlarna, bröstet, sidorna av magen, ryggen, rumpan och insidan av låren. Undrar hur det kommer att bli senare idag och imorgon? Jag får hoppas att kvällens spinning råder bot på träningsvärken. :)


Sömnlös. Men inte i Seattle utan i min säng.

Jag ligger sömnlös i min säng. Men jag ser inte röken av varken Tom Hanks eller Meg Ryan. Jag befinner mig inte heller i Seattle utan i Johanneberg. Jag kan inte sova och jag vet inte varför. Så fort jag har lampan tänd och ögonen öppna blir ögonlocken alldeles trötta och jag är toksömnig. Men när jag släcker lampan och lägger mig till rätta för att sova blir jag alldeles klarvaken. Varför är det så? Nu tänker kanske du: Men varför sover hon inte med lampan tänd om hon nu är så sömnig när den är tänd? Svaret är enkelt. Jag kan inte sova när det är ljust. Hönan och ägget. Jag är inte trött när lampan är släckt, men jag kan inte sova när den är tänd trots att jag knappt kan hålla ögonen öppna då. Frustrerande! Så jag får väl ligga här. Sömnlös i Johanneberg. Undrar om min Tom Hanks dyker upp? Godnatt!

Alla borde få känna känslan av att komma till insikt.

Nu ett icke matrelaterat inlägg såhär lördag natt. Ibland behöver man (dvs jag) det helt enkelt. Ikväll är ett sådant tillfälle.

Tidigare idag hände något som kändes otroligt skönt och det var på ett sätt som om en stor sten lämnade min kropp. Som att en lång tids bekymmer liksom bara flög sin väg. Jag insåg något som jag vet att människor i min omgivning har vetat ett bra tag. Jag har inte vetat om det själv eller så har jag helt enkelt inte velat se det. Sakta men säkert har det växt fram inom mig och idag kom vändpunkten.

Efter sekunder, minuter, timmar, dagar, veckor och faktiskt månader av funderingar, tankar och frågande så kom det till mig som en blixt från klar himmel. Insikten. Jag har kommit på det människor runt omkring mig har sett och faktiskt till och med sagt till mig. Orden har stundtals sårat, men nu förstår jag. Jag förstår det jag själv förmodligen har varit rädd för att se. Men varför har jag varit rädd? Insikten var ju bara en stor befrielse och plötsligt känns hjärtat lättare och hjärnan klarare.

Men det har varit och är svårt att inse att det jag har trott på och levt för aldrig har varit det rätta. Att det jag har gett hela mitt hjärta och min själ för inte var det sanna. Det har varit smärtsamt och stundtals outhärdligt. Det har funnits tillfällen då jag har tvekat på huruvida jag skulle fixa det eller ej. Men trots tårar och sömnlösa nätter så kom jag hit. Till insikten.

Den lättnad, befrielse och lycka jag känner i min kropp går inte att beskriva. Det jag kan säga är att mitt liv känns underbart! Jag är så tacksam över min fina familj! Jag är så lycklig över de människorna jag har i mitt liv som är sanna och fantastiska vänner (både ni som bor nära och långt bort)!

Jag önskar att alla människor skulle få känna den känslan jag känner just nu. Känslan av att komma till insikt. Att förstå hur bra man har det och hur man efter att ha nått botten kan komma både högre och längre än vad man tidigare har gjort.

Jag har kommit till insikt och jag hoppas att du får känna känslan också!




En enkel, men god lasagne som inte riktigt är traditionell

Lördag. Dagen bjuder på besök från systeryster med sambo och det vankas middag! Förhoppningsvis ska jag kunna gratta Amanda med en present (hon fyller 21 år imorgon och jag ska erkänna att jag ännu inte har köpt något till henne). Kanske tycker du att jag är lite sent ute om jag ännu inte har köpt en present. Till mitt försvar kan jag meddela att tanken var att vi skulle gratta varandra nästa helg, men så hux flux så ska de komma på middag IKVÄLL! Oj... Jaja. Jag hinner in till stan och köpa en fin present till henne sen. Jag vet ju redan vad jag ska köpa.

Idag är det även min tur att jobba lördag. Jag tänkte att jag är här lite tidigare så jag för första gången på ett tag kan lägga upp ett nytt recept med bild och allt. För igår lagade jag något riktigt gott! En lasagne som inte riktigt är som en traditionell lasagne. Alltså med köttfärssås och ostsås. Inspirationen till detta recept har jag hittat på Allt om mats hemsida, men jag har så klart lagt till min egna lilla knorr på den. :)

Kyckling- och grönsakslasagne

ca 300 g kycklingfilé (jag tog två mellanstora)
1 st squash
1 röd paprika
1 stor rödlök (eller två små)
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
3 msk röd pesto (funkar även bra med grön)
salt och peppar
1 paket Kelda tomatsoppa
1 paket färska lasagneplattor
1 dl riven ost
0,5 dl riven parmesanost

Såhär gör du

Sätt ugnen på 225 grader. Skär kycklingen i tunna strimlor och stek i smör i en stekpanna så att de får lite färg. Häll på peston och låt fräsa och smaksätt med salt och peppar. Ta upp kycklingen ur pannan.

Skölj och dela squash och paprika i mindre bitar. Skala och dela löken i mindre bitar. Stek detta i smör i stekpannan. Pressa i vitlöksklyftan och smaksätt med salt och peppar.

Häll lite av tomatsoppan i botten på en ugnssäker form. Varva lasagneplattor, kyckling, grönsaker och soppa. Låt översta lagret vara soppa och plattor. Avsluta med den rivna osten. Gratinera mitt i ugnen i ca 20 min och servera lasagnen med en god sallad.

Tips! Byt ut grönsakerna efter tycke och smak. Morot, brocoli, gul lök eller blomkål kan också vara gott.

Jag använde Kelda Tender tomato, men det funkar lika bra med den som heter Mediterranean Tomato. Den har lite grönsaker i sig.

Nästa gång jag gör den här lasagnen skulle jag testa att krydda till soppan lite innan. Kanske ha i lite vitlök, chili och färsk basilika. Tror att det skulle bli ännu godare då!

Du kan variera vilken ost du vill lägga på toppen. Du kan skära mozarella i tunna skivor eller smula grekisk fetaost på.

Lasagne är alltid godast dagen efter när den har fått "sätta sig" lite. Det är därför ingen dum idé att laga rätten en dag i förväg!

Smaklig spis!


Nej jag har inte hakat upp mig. Hakat upp mig. Hakat upp mig.

Sitter med vattenflaskan i högsta hugg och lägger in journaler i datorn. Ett evighetsjobb som snart är över! Jag är i januari och har bara en tredjedel av månaden kvar. Sen är jag klar!! Ja, jag vet att januari är första månaden på året, men av någon anledning så började vi med december och jobbade oss igenom alla lådor åt det hållet i stället.

Varför har jag få vattenflaskan i högsta hugg? Jo. Jag ska på spinning ikväll! Åh så roligt det ska blir. Nej, jag är inte knäpp... Det ska bli roligt! Jobbigt: JA. Roligt: JA!

Jag har fortfarande inget internet och kan inte lägga ut mycket till recept. Men jag vill återigen lyfta fram ett recept på bröd som jag fullkomligen ÄLSKAR! Du kanske tycker att jag tjatar, men då får du tycka det. :)

Jag är verkligen ingen brödmänniska och väljer hellre gröt eller fil och müsli till frukost om jag får välja. Brödet får mer än gärna stanna kvar i brödlådan! MEN! Detta frukt- och nötbröd som jag har bakat ganska många gånger nu... Jag kan inte få nog! Så otroligt gott! Har precis ätit två skivor med skinka på för att grunda inför träningen. Såååååå gott! Har du inte testat det så tycker jag att du ska göra det! Du kommer att bli lika fast som jag!

Här är receptet för två limpor.

Rebeccas nöt- och fruktbröd (med lite inspiration från Ernst)
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
4 tsk brödkryddor
2 dl mörk sirap
1 l naturell yoghurt
1, 5 dl torkade aprikoser, strimlade
2 dl hela hasselnötter
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön

2-3 msk smält smör eller lika mycket olja
krossade linfrön

Lite solros- och pumpafrön

Såhär gör du:
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla två brödformar med det smälta smöret eller olja och bröda med krossade linfrön.

Blanda ihop de olika mjölsorterna, salt, bikarbonat och brödkryddor. Blanda i nötter, frön och strimlade aprikoser. Rör sedan i sirap och naturell yoghurt så att det blir en jämn smet. Häll smeten i brödformarna. Jämna till ytan och strö över lite solros- och pumpafrön.

Ställ in i ugnen och låt grädda i ca 60 min. Sänk sedan värmen till 175 grader och låt grädda i ytterligare 30-45 min. Ta sedan ut brödet, stjälp upp det på ett galler och låt svalna. Ät brödet med ett gott pålägg!

TIPS! Det här brödet är väldigt smidigt om du inte vill ha massa moment som det blir när du bakar vanligt bröd. Då ska degen jäsa i olika omgångar. Här ska det i stället stå längre inne i ugnen, men då kan du ju göra annat under tiden. :)

Brödet går att variera lite som du vill. Du kan välja att ha i andra nötter som valnötter, paranötter, cashewnötter eller sötmandel. Russin, torkade plommon och hela linfrön funkar också bra. Så testa lite olika varianter. :) Hittar du något som är extra gott får du gärna skriva en kommentar på vad du la i ditt bröd!

Jag valde att bröda formen med krossade linfrön. Du kan också ta pumpa- och/eller solrosfrön, havregryn eller sesamfrön. Ta det du gillar!

En stor fördel med sånt här bikarbonatbröd är att det håller sig färskt och gott längre än vanligt jästbröd. Om du ska frysa in det så skiva upp det och lägg i påsar.

Brödet är perfekt att ta med som present när du ska på middag! Antingen färdigbakat i en snygg kökshandduk eller bakduk. Eller så köper du en snygg burk (ex Slom från IKEA) och lägger in de torra ingredienserna, aprikoserna och nötterna i där. Sen skriver du receptet på en snygg lapp och fäster på burken.


LYCKA TILL MED BAKET!


I dagens lunchlåda gömmer sig (trumvirvel tack!)...

Jag har lite träningsvärk idag alltså... Första träningen på typ fyra veckor. Men alltså... Jag vet inte vad jag ska göra med styrketräningen nu när favoritskivstångspasset inte finns på schemat längre. Funderar på att skippa skivstången helt och i stället gymma. Inte för att det egentligen inte är så mycket roligare, men på något sätt går det lättare än att gå på ett mindre bra skivstångspass. På torsdag är det i alla fall dags att ta tag i spinningen igen. Medelspinning. Hoppsan hejsan så jobbigt. Menmen... Det är ju bra ledare så visst ska jag fixa det?

I dagens lilla lunchlåda gömmer sig något riktigt smaskigt! Eller ja... Kanske ingen kulinarisk upplevelse, men en riktigt god basrätt som jag blir så otroligt sugen på ibland! Köttbullar och stuvade makaroner! Åh så gott. :) Här är receptet:

Köttbullar
500 g nötfärs
1 st ägg
1-2 tsk dijonsenap
2-3 msk kalvfond
1 st finhackad gul lök
ev 1 tsk salt
1 tsk vitpeppar

Såhär gör du:
Blanda ihop färs, lök, fond, ägg, senap, peppar och ev salt (provstek en liten bit utan salt och smaka på den biten. Smaksätt ev med mer salt och peppar). Se till att allt blandar sig ordentligt. Det är lättast att använda händerna. Rulla smeten till ca 25 st köttbullar. Stek köttbullarna i en varm stekpanna med smör i. Lägg inte i för många i taget för då blir de mer kokta än stekta. Köttbullarna ska bli genomstekta och få fin färg.


Stuvade makaroner
5 dl makaroner
1 liter mjölk
0,5 tsk salt
malen vitpeppar
ev. riven muskotnöt

Använd en kastrull med tjock botten eller en kastrull i teflon för att minska risken att det bränner fast i botten. Koka upp mjölken och tillsätt salt och makaroner. Detta ska nu stå och koka på svag värme i 25 minuter så att makaronerna blir riktigt mjuka. Se till att du rör om några gånger så att det inte bränner fast i botten. Om du vill ha ytterligare smak kan du tillsätta lite peppar eller riven muskotnöt under tiden det kokar.


TIPS! Många har ströbröd och mjölk i sina köttbullar, men jag tycker att det blir mycket godare utan! Anledningen till att man tar ströbröd och mjölk (som får svälla innan det blandas med övriga ingredienser) är att spä ut köttfärsen. Tänk bara på att kolla så ingen av dina gäster är glutenintolerant (min syster är det så det är ännu en anledning till att jag inte tar det)!

Min mamma testade att göra liknande köttbullar i veckan, men hon tog stark senap och kycklingfond. Det var också gott.

Du kan steka köttbullarna så att de får en fin yta och sen lägga dem i en ugnssäker form och låta de gå klart i ugnen.

Använd vanliga makaroner i stället för snabbmakaroner. Det blir mycket godare så!

Rivna morötter är otroligt gott till denna rätt!

Smaklig spis!


Fortfarande bredbandslös i ett vitt vinterland.

Oj så kallt och vintrigt det är! Vill verkligen ha vår nu! Vår, sol och härlig värme som sen övergår i sommar. *mmmmm* Drömmer mig bort. :)

Jag är fortfarande bredbandslös och väntar på att få tillbaka mitt modem från reparationen. Så jag har inte några möjligheter att lägga upp massa recept med bilder och så. Tyvärr! Men se det som såhär... När jag väl får mitt modem igen (och det förhoppningsvis fungerar!) så har jag ett litet lager med smaskiga recept som ligger redo att läggas ut. :) Så håll ut!

Men jag vill såklart inte att du ska svälta så jag ska ge dig ett litet tips på en enkel och snabb sallad som du kan göra. Jag har ingen bild och allt är bara taget ur huvudet, men jag hoppas att det är ok?

1 förpackning färsk tortellini
lite pesto (röd eller grön)
grillad kyckling eller stekt kycklingfilé
salladsingredienser som du gillar såsom avokado, paprika, körsbärstomater, gurka, rucolasallad, rödlök, fetaost och oliver. Du kan ta det du gillar och har hemma!

Såhär gör du
Dela kycklingen i tärningar och lägg i en skål. Dela alla grönsaker och blanda ihop med kycklingen. Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Häll av och blanda direkt i några matskedar pesto. Blanda pastan med resten av ingredienserna och servera direkt.

 

Enkelt och riktigt gott!


På en buss i snölandskap. I egna tankar.

Ledig! Jätteskönt. Kropp och själ behöver det. Idag försöker jag uträtta massa saker som liksom måste göras. Hittills har jag tvättat två överfulla ikeapåsar med tvätt, bakat två limpor nöt- och fruktbröd och så har jag varit på village och köpt fina lyktor till köksfönstret (tack systeryster!). Nu sitter jag på en buss som kör genom ett vitt vinterlandskap. Jag sitter i mina egna små tankar. Mycket som virrvlar därinne. Jag är på väg till ikea. Kan inte va utan rullgardin längre! Sover nämligen med en tröja över huvudet för att få det mörkt. Så en styck rullgardin ska inhandlas. Japp. Det var en kort mobiluppdatering:).

Räkna med bloggtorka

Mitt internet strular! Modemet är ivägskickat på service. Just nu skriver jag från mobilen. De kommande veckorna kommer det därför att råda lite bloggtorka. Jag ber så mycket om ursäkt för detta! Men håll koll:). Snart är jag tillbaka igen! Tills dess: tjingeling:)!

Räkna med bloggtorka

Mitt internet strular! Modemet är ivägskickat på service. Just nu skriver jag från mobilen. De kommande veckorna kommer det därför att råda lite bloggtorka. Jag ber så mycket om ursäkt för detta! Men håll koll:). Snart är jag tillbaka igen! Tills dess: tjingeling:)!

Vad såg jag för tjusning i det här egentligen?

Jag har så länge jag kommer ihåg älskat att laga mat och baka. På lördag- och söndagsmornarna älskade en väldigt liten Rebecca att kliva upp innan mamma och pappa på helgerna och ordna frukost på sängen (dvs 3 cm tjocka skivor sirapslimpa och så saft till det). När jag gick på lågstadiet tyckte jag att det var jätteroligt när jag på sommarlovet smet hem strax innan lunch för att koka potatis och värma på förlagat tillbehör till pappa. Eller när jag efter första hemkunskapslektionen någon gång i fyran/femman bakade grahamsbullar så att mamma, pappa, mormor och morfar hade sina frysar fulla.

I sexan ökade jag svårighetsgraden rejält och ställde till med trerätters till mamma och pappa i födelsedagspresent. Jag minns än idag vad jag gjorde till huvudrätt... Fläskfilé, hasselbackspotatis, min specialsås (en kombination av grönpeppar- och rödvinssås) och... Håll i hatten - HEMMAGJORD BEARNAISESÅS. Ja, jag måste ha varit en riktigt konstigt barn...

Så matlagning och bakning har alltid och kommer nog alltid att vara en stor del i mitt liv. Vad jag däremot har svårt att förstå just nu är hur jag under väldigt lång tid älskade att laga mat till mig själv. Alltså BARA till mig! När jag pluggade i Kalmar kunde jag laga superavancerade måltider till mig själv. Nu hittar jag inte den inspirationen. Något hände på vägen... Kanske att jag helt plötsligt levde med någon att laga mat med eller till.

Nu är jag tillbaka på den punkt då det är matlagning till mig själv som gäller och jag önskar att jag kände samma glädje till det som jag gjorde i Kalmar. Ändå försöker jag hitta goda recept, tänka nytt och känna glädjen till det. Kanske kommer det tillbaka. Det hoppas jag innerligt!

När jag klurade på detta nu ikväll (faktiskt när jag stod och lagade mat) så kom jag fram till en sak. Varför ses man inte oftare och lagar vardagsmat ihop? Nu menar jag inte att en person bjuder hem några kompisar på middag utan att verkligen laga mat TILLSAMMANS! Utan krussiduller och svåra rätter. Varför kan man inte ses hemma hos någon en gång i veckan och laga enkel vardagsmat? Det skulle kunna vara spagetti och köttfärssås, paj, lasagne, soppa eller fiskgratäng. Enkla saker helt enkelt. Sen äter man tillsammans och så får alla med sig en liten matlåda hem att ha till lunch dagen efter. Är inte det en jättetrevlig idé? Som en liten matcirkel. :) Det finns ju massa fördelar med detta:

1. Du slipper laga mat och äta ensam
2. Du kan få inspiration av andra människor och deras matlagningskunskaper
3. Du får med dig en matlåda hem
4. Du får umgås med dina trevliga vänner

Bara fördelar!

Japp... När jag kom hem från jobbet blev jag så himla sugen på grönsakssoppa. Jag hade typ inga saker för att göra det, men jag tog det lilla jag hade. Sen kokade jag ihop en snabb och enkel grönsaksoppa. :)

1 st morot
3 st potatisar
1 rödlök
2 dl frysta gröna ärtor
1,5 - 2 l vatten (älskar spad!)
3 buljongtärningar
2 msk fryst persilja
1 knivsudd cayennepeppar

Såhär gör du
Skala löken, potatisen och moroten och dela i tärningar. Koka upp vattnet och lägg i buljongen och alla grönsaker utom ärtorna. Koka tills potatisen nästa är klar. Lägg då i ärtorna och smaksätt med persilja och cayennepeppar. Servera soppan med en macka eller knäckebröd.

Tips! Du kan ta vilken buljong du vill. Idag tog jag kycklingbuljong för det gillar jag. :)

Om du vill ha en slät soppa kan du mixa den, men jag föredrar en "bitig" soppa.

Ta vilka grönsaker du vill! Brocoli, blomkål, kålrot, majs, kikärtor, purjolök, palsternacka...

Smaklig soppmåltid!




Jag tycker att du ska ta och besöka Göteborg snart

Tittar på Robbie. Tycker att han ska komma på besök till Göteborg och sjunga på Ullevi i sommar. Jag skulle definitivt köpa biljett illa kvickt!




Färgglatt ihopkok med en twist av chilihetta

När jag pluggade i Kalmar upptäckte jag hur otroligt gott det är med couscous! Jag åt couscous var och varannan dag tills jag knappt kunde hörs någon säga ordet. Som alltid med mig alltså... Jag får en dille på något och sen äter jag det hela tiden tills jag knappt kan titta åt den maträtten eller ingrediensen på ett bra tag. Om vi säger såhär... Jag har inte ätit couscous på... Jamen minst 3 år.

Nu när jag flyttade och skulle handla massa skafferigrejen tänkte jag att det kanske ändå vore dags att äta lite couscous igen. Alltså köpte jag en förpackning. Och oj så gott det är! Så nu äter jag couscous för fullt igen. Fråga mig om några månader om jag tycker att couscous är gott. :)

Men vad är då couscous? Couscousen kommer ursprungligen från Nordafrika och är nationalrätt i Algeriet, Marocko och Tunisien. Couscous tillverkas normalt av durumvetemjöl som blandas med vatten och formas till små korn som sedan torkas. Från början användes metoden för att öka hållbarheten på mjölet.

Couscous är otroligt lätt att tillaga. Du lägger bara kornen i en skål. Sedan kokar du upp vatten i den mängd som står på paketen. Ta i rejält med buljong i vattnet så att couscousen får god smak. Du kan också ta olja i vattnet. Ta det kokheta vattnet och häll över couscousen och sen låter du den stå i kanske 5 min så att grynen får dra åt sig vattnet och på så sätt svälla och bli tillagat. Enkelt va?

Den stora fördelen med couscous är enligt mig att det går att ha till så mycket! En riktigt god, kryddig gryta och couscous är en uppdatering av gryta och ris. Du kan ha det kallt i en sallad. Eller så gör du som jag gjorde nu ikväll och gör ett ihopkok med couscous som huvudingrediens. Matlagning med det klassiska mottot: Man tager vad man haver. Ikväll blev det verkligen så och oj vad gott det blev! :) Så här har du receptet på kvällens mat - ett färgglatt couscousihopkok med en liten twist av chili.

1 morot
1 liten rödlök
½ paprika
ca 2 dl frysta, gröna ärtor
en bit falukorv
4 portioner couscous

Sås
2 dl turkisk yoghurt
1 dl sweet chilisås
1 liten vitlöksklyfta
salt

Såhär gör du
1. Tillaga couscousen enligt förpackningen och ta rejält med buljong i så att couscousen får bra smak.

2. Koka de gröna ärtorna. Skala och tärna moroten, tärna paprikan och finhacka löken.

3. Dela falukorven i småbitar och stek i en stekpanna så att den får fin färg.

4. Ta en stor skål och blanda ihop grönsakerna med couscous och falukorv.

5. Blanda ihop yoghurten med sweet chilisås och pressad vitlök. Smaka av med salt. Servera såsen till couscousen.

Tips! Precis som namnet avslöjar så är detta ett ihopkok. Ta det du gillar och har hemma! Du kan ta purjolök, tomat, kokta brocolibuketter, majs, sockerärtor, avocado, kikärtor, bönor... Använd fantasin!

Du kan självklart använda matlagningsyoghurt eller grekisk yoghurt till dressingen. Jag tycker att den yoghurten som går att köpa i små spannar är riktigt bra. Den är lite fastare än vanlig matlagningsyoghurt. Den här dressingen är jättegod till morotsstavar, nachochips, köttfärsbiffar med bulgur, grillat kött osv. Enkel att göra och alltid lika uppskattad.

Idag valde jag falukorv eftersom det var det jag hade i frysen (återigen ihopkok), men du kan självklart välja något annat om du vill det! Du kan ta en mer kryddstark korv, strimlad kycklingfilé, fläskfilé, knaperstekt bacon eller helt enkelt köra det vegetariskt.

En sånhär rätt är perfekt att göra om du får lite rester över en dag. Lite pyttipanna-liknande rätt.

Smaklig spis!




En dag för att ta igen det jag har missat hemma

Oj sicken energi jag fick idag! Eller ja... Jag har på något sätt skapat mig energi och uträttat massa saker som inte har orkats med i veckan på grund av sjukdom. Men idag känner jag mig lite piggare så varför inte göra sig av med den energin? Jag menar... Varför fortsätta vara pigg? :)

Vad har jag då gjort såhär långt? Jag har...

...tagit sovmorgon
...burit ner massa saker till mitt källarförråd
...källsorterat (ingår i mitt nya, miljömedvetna jag. Kan meddela att jag till och med källsorterar värmeljusbehållarna!)
...bakat delar av tisdagens dessert, men vad det blir avslöjar jag inte än!
...bakat två omgångar chokladmuffins av alla jäkla äggulor som blev över
...lyssnat på nya Robbie-skivan som är urbra (SVT ikväll...)
...bytt sängkläder
...konstaterat att mitt busskort till jobbet numera kostar 200 kr mer/mån eftersom jag tydligen snart går och blir vuxen
...STORSTÄDAT

Nu undrar du kanske varför jag har storstädat.... Det var ju faktiskt bara tre veckor sedan jag flyttade in och hur mycket storstädning kan jag ha skapat under den tiden? Hur lever människan? Då kan jag meddela att lägenheten inte var särskilt städad när jag flyttade in... När vi hade flytthelgen städade vi undan det mesta, men jag ville ändå ta allt noga igen. Så nu är här rent och härligt!

Du kanske hann läsa chokladmuffins där på mitten av min lista? Japp. Jag har bakat fina små chokladmuffins och du ska självklart få receptet! Jag har lite braiga tips för muffinsbakande som kommer i slutet av receptet. De gör muffinsen extra fina. :) Här är receptet (jag kan inte ange hur mpnga muffins det blir för det beror så mycket på storleken på dina muffinsformar, hur mycket smet du tar i formen osv):

50 g smör
2 ägg (jag tog 3 för mina halländska var så minismå)
2 dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 1/4 dl mjölk
2-4 msk kakao
2 stora rutor mörk choklad (gärna med 70% kakaohalt)

Såhär gör du
Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret och rör i choklad och mjölk. Låt svalna.

Vispa ägg och strösocker vitt och poröst. Blanda sedan ihop vetemjöl, bakpuvler, kakao, salt och vaniljsocker i en separat bunke. Sikta i mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt runt. Vispa inte för då förlorar smeten sin fluffighet! Rör till sist i vätskan.

Häll smeten i muffinsformar (för bästa resultat se under tips). Fyll inte formarna till mer än 3/4! Grädda i ugnen i ca 10 min. Servera gärna muffinsen ljumma med ett glas mjölk eller saft eller en kopp te eller kaffe.

Tips! Låt gärna smeten stå en stund innan du häller upp den i formarna. Då får mjölet svälla lite och du får finare muffins.

Muffins går att variera jättemycket när det kommer till smaksättning! Det är egentligen bara fantasin som sätter stopp. :) Några goda smaksättningar är: rivet limeskal, kakao och rivet skal från apelsin, frysta bär såsom hallon och blåbär (tina dem innan och rulla dem i lite potatismjöl för att binda vätskan), äppelbitar som är rullade i kanel, bara kanel, pepparkakskryddor, kakao, valnötter och hackad vit choklad, kakao och chokladkolor, polly, dajm och/ eller dumle... Variationerna är många!

Idag finns det väldigt fina muffinsformar med mönster att köpa i många butiker. De kostar lite mer än de traditionella vita, men de är å andra sidan sååå mycket finare! Jag tycker att det kan vara värt de extra kronorna och kunna servera muffins ur fina formar. Jag har lagt upp en bild på lite olika muffinsformar som jag har tillsammans med inköpsställe och pris. 

När du gör muffins i vanliga pappersformar blir det nästan alltid så att kanterna på formen ger vika i ugnen och muffinsarna får då lite småtråkig form. Där har jag ett superbra tips som gör att muffinsarna håller formen bra och ser på så sätt lite trevligare ut. :) Köp (eller plocka fram om du redan har såna) muffinsplåtar i teflon. De brukar finnas lite överallt som på ICA Maxi, Lagerhaus, Åhléns eller i affärer som säljer husgeråd. Sätt sedan dina pappersformar i teflonformen. På så sätt stabiliseras pappersformarna upp och du får fina muffins. Smart va?

Lycka till med söndagsbaket!


  
Såhär gör jag för att mina muffins ska hålla sig fina           Massa chokladmuffins!
i formen



  
Visst ser det väl trevligare ut med mönstrade formar?                Mina fina muffinsformar. Från vänster:
                                                                                             Blommiga lila från Lagerhaus 100 st 35 kr
                                                                                             Prickiga från Lagerhaus 100 st 35 kr
                                                                                             Rutiga från Bolagret ca 50 st 10 eller 15 kr
                                                                                             Med muffinsmönster från Lagerhaus 100 st 35 kr                                                                                

Listan

Jag såg på Sofies och Sabinas bloggar att de har fyllt i en lista över olika saker från förra året. Jag ska såklart inte vara sämre jag utan jag härmar dem och gör samma sak. :)


Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? – *hmmmm* Det måste jag väl ändå ha gjort? Jag höll mitt första tal på Carl och Sofies bröllop. Sen besökte jag Mallorca för första gången.

Höll du några av dina nyårslöften?
- Jag fortsatte duktigt (oftast i alla fall) med min träning.  

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
- Japp. Jenny och Emil fick lilla Stella. Sen fick fd radiokollegan Saffi barn liksom fd svägerskan Johanna. 

Dog någon som stod dig nära?
- Nej.

Vilka länder besökte du? - Sverige (såklart), Danmark, Tyskland, Frankrike och Spanien.

Är det något du saknat år 2009 som du vill ha år 2010? - mer glada minnen! 2009 bidrog med många dåliga.

Vilket datum från år 2009 kommer du alltid att minnas?
 - Tre som jag kommer på spontant. 6 juni då Carl och Sofie gifte sig! Underbart bröllop. 12 augusti. Vad som hände då ska jag inte nämna, men det var inte så roligt kan jag väl säga. 10 december då jag fick ta över min underbara lägenhet!

Vad var din största framgång 2009? – Att jag lyckades ta mig ur den värsta händelsen i mitt liv såhär långt. På något sätt byggde jag upp en ny tillvaro ur krossade drömmar.

Största misstaget?
- Att jag la ner för mycket tid på att oroa mig för var jag skulle bo. Det löste ju sig!

Har du varit sjuk eller skadat dig?  - Jag har haft oturen att drabbas av några ordentliga förkylningar och så led jag av krossat hjärta under kanske augusti, september, oktober och delar av november.

Bästa köpet?
– Helt klart min nya lägenhet!

Vad spenderade du mest pengar på? – Min nya lägenhet... Vågar inte ens tänka på slutsumman för allt jag har köpt. *ångest*

Gjorde någonting dig riktigt glad? -  Ja! Att jag än en gång insåg hur många fina vänner och sicken underbar familj jag har som finns här för mig i alla väder!

Sårade någon dig?
- Behöver jag ens svara på den frågan? Ja, någon sårade mig på ett sätt jag inte trodde den personen skulle kunna göra.

Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2009? - Mikas album som kom i höstas kommer att påminna mig om 2009. Varför? För när jag lyssnade på den som allra mest (det var den enda musik jag hade där ett tag...) så kom vändpunkten i allt det onda. Då jag helt enkelt insåg att livet faktiskt var riktigt bra trots allt.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
– *hmmmm* Svår fråga... Jag har varit riktigt j*vla ledsen och sårad stundtals det här året... Och de känslorna har nog egentligen vägt över, men jag har varit riktigt glad ibland också!

Vad önskar du att du gjort mer?
– Njutit! (härmar dig med svaret Sofie!) Jag borde ha njutit av stunder som där och då kändes som självklarheter. Jag borde också ha skrattat mer!

Vad önskar du att du gjort mindre? –
Oroat mig för vad som komma skall. Det löser ju sig med tiden.

Hur tillbringade du julen?
– Hemma i de småländska skogarna med min kära familj!

Blev du kär i år? – Nej. Däremot blev jag okär. :) Alltså jag slutade vara kär.

Favoritprogram på TV? – Beror nog på mitt humör, men ett vav nytillskotten på min favoritlista är How I met your mother. Sanslöst roligt!

Bästa boken du läste i år?
- Oj! Jag läste otroligt många bra böcker förra året... Men mina två favoriter är nog Tusen strålande solar och Jag vill sjunga dig milda sånger. Läs dem!

Största musikaliska upptäckten?
-  Det vet jag inte...

Vad gjorde du på din födelsedag 2009? - Jag blev väckt med frukost på sängen och ett fint litet paket. Sen bjöd jag på frukost på jobbet. På kvällen fick jag en smaskig middag, skumpa och ryggmassage.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? – Mer ledighet, mindre sorg och mer skratt.

Hur skulle du beskriva din stil år 2009?
– Åh! Mycket tights med klänning, tunika eller kjol till. Jeanstights. Stora solglasögon. Men framför allt KLÄNNING! Vinter som sommar.

Vad längtar du mest efter med 2010?
- Att få känna glädje och skapa fina minnen tillsammans med mina nära och kära!

Japp där var min lista. :)

Rätten som jag tror ALLA lagar på olika sätt. Här är mitt.

Det finns en rätt som jag tror alla lagar på olika sätt. Bara tomater, lite grädde, rivna morötter, massa vitlök, kryddig chili, massa grädde, sweet chilisås, färska örter, svamp, chilisås, squasch, hackad lök, tonvis av svartpeppar, buljongtärning, en skvätt rödvin, riven lök. Variationerna är oändliga! Själv har jag ett gäng olika varianter på rätten. Vad talar jag då om för rätt som har så många olika skepnader? Köttfärssåsen!

Jag känner nog ingen som gör sin köttfärssås på samma sätt som någon annan. Visst kan jag ha fel, men visst är det väl så att du inte gör på samma sätt som din mamma, mormor, pojkvän, bästa kompis eller fru?

För mig är köttfärssås en rätt som jag ändrar efter tycke, smak och vad jag har i kylen. Jag tar det jag känner för och har hemma helt enkelt. Därför smakar min köttfärsås aldrig likadant.

Vad brukar DU ha i din köttfärsås? Skriv gärna en kommentar om du använder någon specialingrediens som gör att just din köttfärssås är den bästa! Snälla inspirera!

Det faktum att jag hela tiden ändrar ingredienser i min köttfärsås gör ju att det är svårt att ge någon receptet. Men idag gör jag ett undantag och försöker återge ungefär vad jag har i kvällens skapelse. :) Smaka gärna av under tiden så att det smakar bra för de exakta måtten kan jag dessvärre inte ge i alla fall. Här är i alla fall receptet:

500 g nötfärs
2 msk smör
1 burk krossade tomater
½ burk passerade tomater
1 finhackad rödlök
2 vitlöksklyftor (idag en jättestor och en liten)
2 msk kalvfond
1 tärning grönsaksbuljong
2 msk fryst, hackad basilika (eller hackad färsk)
1 tsk sambal oelek
1tsk socker
½ tsk kinesisk soja
½ dl grädde
massa färskmalen svartpeppar

riven parmesan
nykokt spagetti

Såhär gör du
Smält smöret i pannan och fräs den finhackade löken tillsammans med pressad vitlök. Blanda i köttfärsen och stek en stund. Tillsätt sedan kalvfonden och rör om. Häll över de två sorterna tomater och låt koka ihop. Lägg i buljongtärningen, basilikan, sambal oelek, socker och soja. Låt koka ihop i några minuter innan du maler i pepparn och häller i grädden. Smaka av köttfärssåsen om den behöver mer kryddning.

Servera köttfärssåsen med färsk pasta och massa riven parmesanost.

Tips! Du kan självklart ta vilken sorts färs du vill.

Jag har ALLTID frysta örter hemma! Det ger en godare smak än torkade och funkar lika bra som färska. Jag har alltid basilika, persilja, dill och örter provencale i frysen. Gott att tillsätta lite då och då. :)




SMAKLIG SPIS!

En smakrik och enkel förrättssallad kanske skulle passa?

När jag vaknade i morse kände jag genast att idag mår jag mycket bättre! Men så när jag kom hit till jobbet så kände jag att sängen eller soffan nog är dagens bästa plats. För oj så ont i huvudet jag har! Menmen. Det är bara några timmar sen kan jag parkera mig i soffan iklädd myskläder resten av eftermiddagen och kvällen.

På nyårsafton gjorde min pappa en riktigt god sallad från Glenn Strömbergs kokbok. Den var smakrik, enkel och supergod! Självklart ska du få receptet på denna skapelse. Jag har ändrat lite efter mitt tycke och smak när det gäller mängden av ingredienser. :) Det här receptet räcker till fyra personer.

200 g skalade räkor (ca 500g oskalade)
ca 80 g blandad sallad (ex rucola, ärtskott, bladspenat)
50-80 g pancetta (italienskt saltat och lufttorkat sidfläsk)
2 msk pinjenötter
2 msk olivolja
en bit vitt bröd, gärna dagsgammalt
2 msk gula russin (funkar med vanliga också)
½-1 avokado
4 st färska champinjoner (utesluts i min sallad)
ca 10 cocktailtomater
hyvlad parmesanost


Dressing
1 helt ägg
1 äggula
1 msk fransk senap
1-2 st vitlöksklyftor (mängden beror på dess storlek!)
10-15 st färska basilikablad
1 dl olivolja
1 dl rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk pressad citronsaft
salt och peppar

Gör såhär
Mixa ägget, äggulan, senapen, vitlöken och basilikan i en mixer i några minuter så att det blir en slät röra. Häll långsamt i oljan i en tunn stråle och mixa till en slät dressing (gör som när du gör majonnäs). Se till att dressingen inte skär sig!

Tillsätt vinäger, citronsaft och smaka av med salt och peppar. Låt dressingen stå och dra en liten stund.

Strimla pancettan fint och knaperstek i en torr panna. Rosta pinjenötterna försiktigt i en torr, varm panna. Se till att de inte blir brända bara! Gör sedan brödkrutongerna genom att tärna brödet och stek i olja i en stekpanna.

Skölj salladen, skala räkorna, skiva svampen (som jag utesluter i min sallad), halvera tomaterna och dela, kärna ur och tärna avokadon. Blanda ihop sallad, räkor, svamp, russin och avokado. Rör försiktigt så att inte avokadon mosas. Tillsätt sedan russin, knaperstekt pancetta, krutonger och pinjenötter. Lägg upp på tallrikar och avsluta med att ringla över dressingen. Hyvla på parmesanost. Servera direkt!

Tips! Egentligen ska man blanda hela salladen med dressing, men jag tycker att det är godare och trevligare att var och en får ta hur mycket dressing de själva vill. Mängden dressing kan därför bli lite mycket, men den är ju god att spara och ha till en vanlig sallad.

Om du inte får tag på pancetta går det bra med vanligt bacon. Försök då få tag på lite finare bacon med mindre fett på.

Salladen funkar självklart som en lättare måltid. Men då behöver du kanske dubbla receptet för att det ska räcka till fyra personer.


Ursäkta dålig bildkvalitet, men kortet är taget med mobilkamera.

Smaklig spis!


2009. Året som varken blev eller slutade som jag tänkt!

Så var det då 2010. Efter, eller i alla fall i anknytning till, ett nytt år brukar det gamla året summeras. Återblickar och minnesvärda ögonblick lyfts upp lite extra. Vi blir påminda om både bra och dåliga saker från året som gått.

2009. Vad vill jag minnas? Hur summerar jag året som har gått? Jadu. 2009 är ett år som inte alls blev som jag trodde att det skulle bli. Ett år vars första hälft och lite till var ett riktigt bra år. Ett år vars mittendel präglas av besvikelse, sorg och annat negativt. Ett år vars sista del ändå lyckades bli riktigt bra.

Årets första hälft (och lite till) bjöd på trevliga fester, en mysig Stockholmsresa med mamma, en härlig resa till Frankrike, en rolig möhippa och två vackra bröllop varav det ena var den roligaste festen jag någonsin har varit på (Tack Carl och Sofie!). Min första, riktiga semester som till stora delar tillbringades på varmare breddgrader.

Men så kom augusti. Semestern hade precis tagit slut. Några smärtsamma ord. Ett svek och ett krossat hjärta. Gjort på ett sätt som jag aldrig kunde föreställa mig. Allt rasade ihop i småbitar. Som ett pussel utan beskrivning eller lösning. Oron och pressen över att hitta ett nytt hem präglade mina tankar. Sorgen över att ha förlorat någon växte konstant inombords. Tårarna rann tills luften liksom tog slut.

Fast någonstans vände det. En dag tog tårarna slut. Jag upptäckte att allt faktiskt kändes ganska bra igen. Jag märkte att världen utanför fortfarande snurrade på som vanligt. Jag såg en liten ljuslåga i mörkret jag levde i. Jag tog en pusselbit i taget - letade efter dess rätta plats - och upptäckte att allt som rasat faktiskt gick att bygga upp igen. Det kanske inte blev samma mönster och formation som innan, men resultatet var faktiskt inte så illa. Riktigt bra om jag får säga det själv!

Efter mycket kämpande, många tårar och en stor dos ångest och oro hittade jag mitt hem. Mitt underbara hem! Jag byggde upp något nytt på egen hand. Eller ja... Kanske inte helt på egen hand, men tillsammans med underbara vänner och en fantastisk familj (TACK!) tog jag mig igenom det värsta som hänt hittills i mitt 25åriga (snart 26åriga) liv. 2009 kanske inte bara skulle innehålla hemska saker?

Så kom då nyår. Liksom 2009 som år blev nyåret inte riktigt som jag hade förväntat mig. Det blev ingen fest i Halmstad. I stället blev det en nyår med mamma och pappa i ett kallt och snöigt Ulricehamn. Inte iklädd fin festklänning, men gosig mysdress. Inlindad i en filt och med snuvig näsa. Men vad gör väl det? Det var en fin nyår! En minnesvärd nyår som någonstans är steget mot något nytt. För som jag sa till min älskade mamma och pappa vid tolvslaget när 2009 gick över i 2010.

Det nya året kan ju i alla fall inte bli värre än hösten 2009.

Med de orden skålade vi i bubbel!

Jag vill inte längre blicka bakåt på 2009. Jag vill blicka framåt mot 2010 och åren som kommer därefter. För mig är det viktigare än att minnas det onda som förra året levererade. När jag tänker 2010 tänker jag på möjligheternas och glädjens år! Det ska bli ett år fyllt med bra minnen. När nyårsafton 2010 kommer ska jag stå i en fin nyårsklänning, ett glas skumpa i min hand och minnas det gångna året med glädje. Och så ska jag se till att det blir! Jag hoppas att du som min vän/bekant/familjemedlem vill skapa fina minnen med mig och göra 2010 till ett bra och underbart år!

Med de orden lämnar jag 2009 bakom mig och tar steget in i det nya året, det nya decenniet 2010!


Såhär såg nyårsmiljön ut. Massa snö och 10-15 minusgrader.  :)


RSS 2.0