Varför inte slå till med en trerätter när du ändå håller på?

Så var det snart helg! Till helgen stundar fest, en något trång sådan. :) Jag måste säga att jag i skrivande stund känner sådär för att ställa till med kalas, men efter lite sömn och en klänning på kroppen ska det nog gå alldeles galant. :) Liiiiite orolig för hur vi ska få plats 19 personer på mina ynka 43 kvm (minus hall, badrum, klädkammare och ju egentligen sovrummet... Alltså kanske... 20 kvm?)... Menmen. Det löser sig alltid. :) 

När helgen (och en festlig sådan som det ju är) nu står för dörren så tycker jag att du ska laga en god trerätters middag! Just den här middagen lagades förra hösten (2008) tillsammans med underbara Carl och Sofie och jag måste säga att det blev otroligt gott! Eller vad säger ni själva? :) Så jag tycker att du ska ta och bjuda hem några goda vänner och bjuda dem på en trerätters middag! Eller för den delen... Bjud hem dem och laga middagen ihop!


FÖRRÄTT
Fetaostfyllda tortillas
4 små tortillsbröd
½ förpackning äkta grekisk fetaost (alltså fårostfeta)
½ burk soltorkade tomater
½ burk lätt creme fraîche
peppar
ev salt
basilika
olja eller margarin till stekning

Såhär gör du
Dela fetaosten och de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Lägg i en matberedare och mixa till en jämn smet. Späd ut med creme fraîche så att det blir en jämn och lättbredd kräm. Smaksätt med basilika (idag fryst sådan) och peppar. Det kan eventuellt behövas lite salt.

Bred krämen på två av tortillabröden och avsluta med att lägga ett bröd över smeten. Stek på båda sidor i en panna med lite smör så att bröden får en fin gyllene färg.

Dela på två och servera varma på en tallrik med lite sallad på. Garnera med lite basilika.



HUVUDRÄTT
Lammfilé med vinsås
600 gr lammytterfilé
salt och peppar

Potatisgratäng
ca 1 kg potatis
½ purjolök
3  vitlöksklyftor
salt och peppar
ost (parmesan- och gratängost)
3 dl grädde
3 dl mjölk

Rödvinssås
2 dl grädde
2 msk gelé
2 msk kalvfond
1 tsk soja
1 dl rödvin
1 msk smör
1 msk mjöl
salt och rikligt med nymalen svartpeppar

Såhär gör du
Skala och skiva potatisen och strimla purjolöken. Koka upp potatis, purjolök och pressad vitlök i mjölk och grädde. Smaksätt med salt och peppar. Häll upp i en ugnssäker form och strö på osten. Låt stå i ugnen på 225 grader tills gratängen blivit mjuk och fått fin färg.

Blanda grädde, vin, gelé, soja och fond i en gryta. Låt koka upp och smaksätt sedan med salt och peppar. Blanda ihop smör och mjöl till en redning och tillsätt i såsen. Låt koka ihop några minuter.

När gratängen nästan är färdig är det dags att steka köttet. Dela köttet i mindre bitar och stek i en panna med smör. Salta och peppra.

Servera gratäng och lamm med såsen. Gör även en god sallad att ha till. Idag blev det en blandsallad med körsbärstomater, paprika, gurka och honungsmelon.

TIPS! Ta reda på hur dina gäster vill ha sitt kött så kan du anpassa stektiden så att alla bli nöjda.

Genom att koka gratängen kortar du tiden i ugnen. Du kan också smaka dig till så att gratängen är tillräckligt kryddad.



EFTERRÄTT
Pannacotta med limemarinerade bär
3 dl vispgrädde
1 gelatinblad
3 msk socker
1 vaniljstång
2 ½ dl hallon och blåbär
skalet av en lime
1-2 tsk socker

Såhär gör du
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca fem minuter. Skåra vaniljstången och dra ur fröna. Lägg fröna och stången i en liten gryta och häll över grädde och socker. Låt koka upp och sjuda i ett par tre minuter.

Ta undan grytan från värmen (detta är MYCKET viktigt!) och rör i gelatinet. Ta upp vaniljstången och häll upp pannacottan i glas eller formar. Låt stå i kylen i minst 2-3 h så att den får stelna ordentligt.

Blanda bären med lite socker och limeskal. Lägg detta på den stelnade pannacottan och servera.

TIPS! Pannacotta kan smaksättas med ex vit choklad eller toblerone. Tänk då på att ta bort sockret då chokladen är söt. Chokladen blandas i den varma gräddblandningen.

Vaniljstången kan med fördel sparas och läggas i en burk med socker. Då får du ett gott vaniljsocker!

SMAKLIG MÅLTID!


                         
                                                   
             
                                                          

  

 

   
  

 


Kommentarer
Postat av: Emelie Bellö (Theorin)

Hej!



Jag vill bara säga att jag älskar att läsa om dina smaskiga recept! Mycket inspiration blir det!

Ikväll blir det tvårätters ist för trerätters här hemma. Tortillas och lammfilén. Fast jag byter ut lammet mot en köttbit. Men potatisgratängen och rödvinssåsen blir det!

Fortsätt blogga massa recept!

KRAM

2010-01-22 @ 15:20:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0