En favorit i annan kostym till efterrätt

En av mina favoritefterrätter är pannacotta. Det är så otroligt gott! Jag valde att göra en pannacotta som efterrätt till mamma och pappa, men jag gjorde en hallonvariant. Det kändes mer somrigt. Originalreceptet hittade jag på Allt om mats hemsida. Jag gillade den, men vanlig vaniljpannacotta är fortfarande min favorit. :)

HALLONPANNACOTTA MED HALLONGELÉ OCH BISCOTTI
4 portioner

2 gelatinblad
0,5 st vaniljstång
3 dl vispgrädde
3 - 4 msk strösocker
0,5 tsk citronskal
1 dl hallonpuré (150 g mixade hallon)

Gelé
1 gelatinblad
1 dl hallonpuré (150 g mixade hallon)
1 dl vitt vin
0,5 st vaniljstång

Biscotti till servering (den här dagen färdigköpta)


Såhär gör du
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Skär ett snitt i vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg allt i en kastrull med grädde, strösocker och citronskal. Låt blandningen precis koka upp, ställ åt sidan. Värm hallonpurén, vispa i de blötlagda gelatinbladen och blanda med den uppkokta grädden. Ta upp vaniljstången och häll upp pannacottan i glas och ställ kallt minst 3 timmar.

Gelé
Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Värm under tiden hallonpurén med det vita vinet. Ta upp gelatinbladet och smält det i såsen. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda i hallonsåsen. Låt svalna något innan den hälls över den stelnade pannacottan. Ställ kallt minst 2 timmar.

Servera pannacottan med små mandelbiscotti.




SMAKLIG SPIS!

Såklart blev det grillat till huvudrätt

Min trerätters till mamma och pappa fortsatte med grillat såklart! Jag älskar verkligen grillat så för mig var det ett självklart val. :) Eftersom vi skulle till stranden dagen efter gjorde jag extra mycket kyckling och sen gjorde vi en wrap med den dagen efter. Supergott! Här har du min huvudrätt!

GRILLAD KYCKLING MED ROTFRUKTER OCH DUOTZATSIKI
4 portioner

ca 900 g kycklingfilé (och då räckte det till mackor dagen efter)

Marinad
4 msk flytande honung 
2 dl sweet chilisås
saften från 1 lime
2 tsk kinesisk soja
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk salt
lite färskmalen svartpeppar

Tzatsiki 1
2,5 dl turkisk yoghurt
1 - 2 vitlöksklyftor
10 cm riven och urkramad gurka
salt och peppar
2 msk finhackad dill

Tzatsiki 2
2,5 dl turkisk yoghurt
1 - 2 vitlöksklyftor
10 cm riven och urkramad gurka
salt och peppar
2 msk finhackad mynta

Rotfrukter (ta så mycket som du tror att dina gäster äter)
färskpotatis
morötter
färsk rödlök
salt och peppar
smör
olivolja
1 förpackning grekisk fårfeta

Såhär gör du
Kycklingen
Blanda ihop ingredienserna till marinaden och smaka av. Tillsätt eventuellt mer av någon ingrediens om du tycker att det behövs. Dela sedan kycklingfiléerna på mitten och lägg ner dem i marinaden. Se till att alla kycklingbitar får rikligt med marinad på sig. Låt sedan stå i kylen i några timmar. Ju längre desto bättre! Grilla sedan kycklingen så att den får fin färg och är genomstekt.

Tzatsiki
Rör ihop yoghurten och den rivna gurkan. Pressa eller riv i vitlöken och smaka av med salt och peppar. Tillsätt myntan/dillen och smaka av.

Rotfrukterna
Skala eller skölj potatisen och morötterna. Jag vill gärna ha skalen kvar och därför sköljer jag bara bort jorden. Dela löken i klyftor. Häll lite olja i botten på en långpanna eller ugnssäker form. Lägg i potatis, morot och lök och salta och peppra. Klicka över lite smör och sätt in i ugnen. När rotfrukterna nästan är klara smular du över fetaosten och ställer in formen/långpannan i ugnen igen.

Servera kycklingen tillsammans med tzatsikin, rotfrukterna och en god sallad.

 

SMAKLIG SPIS!

Texmex inledde min sommartrerätters

En solig sommardag bestämde jag mig för att laga en trerätters till min kära mor och far. Jag ville ha en ganska lätt, men god trerätters eftersom det var en varm dag. Du ska nu få recepten till min trerätters dagarna som följer. Så när lördagen kommer så har du en komplett trerätters att laga! Vi börjar såklart från början...

Förrätten bestod av lite texmex med en iskall Corona till. Originalreceptet kommer från Tinas Cookalong, men jag har ändrat lite efter mitt tycke och smak!

TOMATSALSA MED NACHOSCHIPS

3 st kvisttomater
1 st skalad schalottenlök
1 dl skuren ananas i tärningar, ca 1/4 ananas
4 msk ajvar relish
2 msk hackad inlagd jalapeños
1 nypa flingsalt
1 st avokado
 
Naturella nachoschips
1.5 dl crème fraiche
1.5 dl grekisk yoghurt

Såhär gör du
Klyfta och ta bort kärnhuset på tomaterna, skär köttet i tärningar. Finhacka löken och blanda med tomaterna. Rör i ajvar relish och hackade jalapeños. Ta bort stammen från ananasen och skär köttet i tärningar, blanda med tomatblandningen. Halvera avocadon och ta bort kärnan, gröp ur den smått med en sked, lägg direkt i salsan. Rör ihop yoghurt och creme fraiche, fördela i portions formar, toppa med salsan och stick ner några chips. Servera!


  

SMAKLIG SPIS!

En sagolik brownie med en touch av Irland

Förra veckan lagade jag en supergod trerätters middag till mina föräldrar. Jag tänkte att du skulle få recepten på rätterna med start imorgon. En rätt varje dag fram till helgen. Så ladda för att bjuda på trerätters i helgen! :)

Men nu ett annat smarrigt recept. När jag hälsade på mamma och pappa i början av sommaren gjorde jag en sagolikt god efterrätt en av kvällarna! Receptet hittade jag på Kalasgott-Jennies blogg och eftersom mina föräldrar gillar Irish coffee så var jag tvungen att baka dessa till dem. Tack Jennie för ett otroligt smaskigt recept! Jag har ökat mängden av vissa ingredienser gentemot originalreceptet.


IRISH COFFEE BROWNIES
ca 12 st

120g smör
120g mörk choklad
3 msk kallt starkt kaffe
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 krm salt

Whiskeytryffel
3/4 dl vispgrädde
5 msk whiskey
200g finhackad mjölkchoklad
1 nypa flingsalt

Till servering
lättvispad grädde
farinsocker
färska jordgubbar

Såhär gör du
Smält smöret och den mörka chokladen över vattenbad. Rör i kaffet, sockret, vaniljsockret och äggen. Sikta i mjölet, saltet och kakaon och vänd ihop till en jämn smet. Klicka ut smeten i 12 lite större muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 8 - 10 minuter.

Whiskeytryffel
Koka upp grädden och vispa i whiskey, choklad och flingsalt. Vispa tryffeln slät och fördela över browniesarna. Förvara browniesarna i kylen.

När du ska servera browniesen toppar du med lättvispad grädde, lite farinsocker och jordgubbar.

 


LYCKA TILL MED BAKET!



Syrlig hemkokt, hemodlad vinbärssaft

Hemma hos mina föräldrar finns det massa vinbärsbuskar! Om somrarna har det alltid kryllat av både röda och svarta små bär. Att plocka vinbär var nog mitt allra första sommarjobb. Mamma och pappa betalde mig och min syster X antal kronor/kg plockade bär. Jag hatade det! Det var tråkigt och tog lång tid. Ja, det tyckte jag då...

Under de åren som jag jobbade hemma under somrarna så brukade jag plocka några påsar vinbär och ta med mig hem. Sen kokade jag saft och gjorde gelé och fyllde kylen. Oj så gott det var!

Nu var det ett tag sen jag hade den möjligheten, men i år var det dags igen! När jag var hemma för ett par veckor sedan plockade jag av nästan alla bär som hade kommit, lade dessa i fryspåsar och frös in dem. Väl hemma igen har jag massa vinbär och även rabarber i frysen! Underbart! Och det var inte det minsta tråkigt att plocka bär kan jag meddela!

Hälften av de fina vinbären har idag blivit till sötsyrlig vinbärssaft. Upptappad på flaska i kylen och i en liten burk i frysen väntar den på att bli uppdrucken! Här är receptet på min vinbärssaft.

REBECCAS SYRLIGA RÖDA VINBÄRSSAFT
ca 1,5 l

2,4 l röda vinbär
6 dl vatten
6 ½ dl socker (till 1 ½ l vinbärskok)

Såhär gör du
Skölj vinbären och plocka bort ev blad och smuts. Stjälkarna kan sitta kvar.

Koka upp vattnet i en stor kastrull. När vattnet kokar lägger du i bären och låter detta koka i ca 10 minuter. Krossa gärna bären mot kanten av grytan.

Sila bären och saften genom en saftsil i ca 30 minuter. Det funkar även bra med en ren kökshandduk och en durkslag.

Mät upp hur mycket vinbärskok du har fått och häll detta i en ren gryta. Tillsätt önskad mängd socker (man brukar räkna ungefär 5 - 6 dl socker/liter vinbärskok, men jag vill ha min liiiite surare än så och därför tar jag mindre socker), lite i taget. Låt saften koka upp och låt småputtra i ca 10 minuter. Skumma av saften.

Häll upp saften på rena, varma flaskor eller i burkar. Ställ in i kylskåpet eller i frysen. När du sedan vill ha ett glas saft är det bara att spä ut den till önskad styrka!


TIPS! Egentligen ska det som sagt vara ca 5 - 6 dl socker/liter vinbärskok. Jag gillar att saften är lite surare och därför tar jag lite mindre. Testa dig fram till vad du tycker är godast!

Du kan såklart även byta ut de röda vinbären mot svarta eller ha en kombination av båda bären.

Byt ut en liten del av vinbären mot t ex rabarber. Ger en annan smak på saften.

Om du inte vill att saften ska bli dålig kan du använda konserveringsmedel i din saft. Det brukar stå vid bakgrejerna i affären. Om du inte vill ha någon konserveringsmedel i din saft, men ändå vill att den ska hålla längre... Ja, då lägger du in den i frysen!


 



LYCKA TILL!

En riktigt god nostalgirätt på tallriken

När jag flyttade hemifrån för sisådär 10 år sedan (herregud är det så längesen?!) så fick jag receptet på en otroligt god rätt av min då nyfunna kära vän Sandra. Det var ett enkelt recept där grillad kyckling var basen. Detta var perfekt eftersom jag bodde på ynka 20 kvadratmeter (eller strax därunder) med två halvdana kokplattor, ingen ordentligt köksbänk och ett utrymme som knappt får kallas för kök... Då köpte jag kycklingen färdig, tärnade lite paprika och hällde över den goda såsen och så skjuts in i min pyttelilla bänkugn som stod på kylskåpet. Enkelt och jättegott!

Så för ett par dagar sen så kom jag helt plötsligt att tänka på den där goda rätten och undrade om det skulle vara lika gott idag? Självklart bestämde jag mig för att exprimentera ihop maträtten för det där receptet har försvunnit någonstans i alla flyttar. Som tur är har jag ibland superminne och jag kom därför ihåg ingredienserna. Men den här gången gjorde jag det lite kryddigare, bytte ut den grillade kycklingen mot filéer och lade till lite salta jordnötter. Här är min nostalgirätt från den pyttepyttepyttelilla lägenheten som under fyra års tid var mitt hem. Jag hoppas att det ska smaka!

MANGOCHUTNEYKYCKLING
4 portioner

600 - 800 g kycklingfilé beroende på hur hungriga gäster du har
1 paprika i valfri färg
1 dl jordnötter
lite smör till stekning
salt och peppar

2,5 dl grädde
6 msk mango chutney
2 msk fond
2 tsk sambal
2 msk curry

4 potioner ris kokat enligt anvisningen på paketet

jordnötter och ev lite mango chutney till serveringen

Såhär gör du
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva kycklingen och bryn i smör i en stekpanna. Salta och peppra lite. När kycklingbitarna har fått lite färg lägger du dem i en ugnssäker form. De behöver inte vara genomstekta! Strö över paprikan och jordnötterna.

Vispa ihop såsingredienserna i en skål och smaka av. Häll såsen över kycklingen och ställ in i ugnen i ca 15 minuter eller tills kycklingen är klar. Servera med ris, lite jordnötter och en god sallad.


TIPS! Du kan såklart använda färdiggrillad kyckling om du vill! Köp då en hel grillad kyckling i butik och rensa den. Tärna köttet i lagom stora bitar och lägg direkt i den ugnssäkra formen. I övrigt gör du likadant som ovan.

Back in the days testade jag att ha i ananasbitar och/eller bananskivor. Detta gav en god smak till rätten och det är något du kan testa om du vill.

 


SMAKLIG SPIS!

Plocktallrik i sommarvärmen

Igår när jag, mamma och pappa kom upp till Göteborg satte vi oss på Spice och åt kryddstark thailunch. Jag kan verkligen rekommendera det stället! Ligger precis vid saluhallen här i Göteborg eller på Södra vägen. Vi var på den vid saluhallen och oj så gott det var! Kryddstarkt, fräscht och alldeles sagolikt gott!

På kvällen blev det något lite lättare att äta. Vi tog oss till Ica Focus precis vid Liseberg. Det är den bästa matbutiken jag någonsin har varit i här hemma i Sverige! De har ALLT! Och då menar jag ALLT! Det är en fröjd att få gå hylla upp och hylla ner och kolla på alla saker de säljer.

Vi valde tre sorters ostar (brie, chèvre och en blåmögelost), en kryddstark salami i tunna skivor, parmesanfyllda oliver, dinkelkex, havssaltkex och så mandelpotatischips med smak av dill och palsternacka. Sen letade vi fram lite god marmelad från min kyl och en flaska franskt vin som jag köpte när jag var där senast. Ojojoj så gott! Alldeles underbart! Det kan jag verkligen tipsa om en varm sommarkväll. Köp hem lite fina delikatesser, korka upp ett gott vin och njuuuut!



På hemmaplan igen och uppdatering kommer.

Nu har jag anlänt till Göteborg igen och njuter av semestern. Idag innebär det uppackning, tvätt, städ, handling (kylen eeeeekar!), saftkokning, häng på soffan och annat smått och gott.

Uppdatering kommer inom kort. :)

Tillfälligt avbrott

Nu är jag på lite semester och därför blir det lite tillfälligt avbrott i matbloggandet. Men jag lovar att samla på mig smaskiga recept och snart blir det uppdatering igen!

En riktigt perfekt sommartårta!

På midsommar hade Jenny bakat en otroligt god midsommartårta! Den var sådär lagom sötsyrlig som jag vill ha den. Jag bad såklart om receptet och i lördags bakade jag en sådan tårta till vår räkfrossa. Om du gillar sommartårtor med jordgubbar så tycker jag att du ska testa den här! Originalreceptet på krämen kommer från arla.se

SOMMARTÅRTA
1 tårta

Botten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fyllning 1
50 g smör
2 dl strösocker
½ citron - rivet skal och saft
3 äggulor
1 ägg
½ dl vispgrädde
2 msk koncentrerad flädersaft
3 msk majsstärkelse

Fyllning 2
2 liter jordgubbar (spara några fina till garnering. 6 - 8 st räcker)
ca 1 dl vispgrädde

Dekorering
ca 3 - 4 dl vispgrädde (vispad)
1 tsk vaniljsocker (vispa ner i grädden)
6 - 8 jordgubbar (spara en stor hel och skiva resten tunt)


Såhär gör du

Botten
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröda en form som är ca 24 cm i diameter. Vispa äggen och sockret vitt och pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Sikta i detta i äggsmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Känn med en sticka så att den är bakad helt igenom. Ta ut och låt svalna lite innan du stjälper upp den. Låt kallna helt. Skär den sedan i tre skivor.

Fyllning 1
Värm citronskal och -saft, smör och socker i en kastrull tills smöret smält. Vispa ihop ägg och äggulor. Rör ner ägg, grädde och majsstärkelse utrörd i fläderblomssaft i kastrullen. Värm under kraftig omrörning tills krämen börjar tjockna. Låt krämen kallna.

Fyllning 2
Dela och mosa jordgubbarna. Blanda i lite vispad grädde och ev lite socker om gubbarna är sura. Ställ kallt tills tårtan ska läggas ihop.

Lägga ihop och garnera
Ta ett tårtfat, en bricka eller vad du nu vill servera tårtan på. Lägg den understa delen av bottnen därpå. Bred på krämen så att den täcker hela bottnen. Lägg på ett lager botten. Bred på jordgubbsröran och avsluta med den sista skivan botten. Täck toppen av tårtan med ett tunt, tunt lager grädde. Sätt den stora jordgubben i mitten. Häll resten av grädden i en sprits. Spritsa runt den stora jordgubben, lägg ut en ring med skivade jordgubbar, spritsa, mer jordgubbar osv tills du kommer ut till kanten. Spritsa sedan grädde upp på kanterna så att hela tårtan är täckt med grädde.

Ställ kallt tills ni ska äta!

Tips! Om det inte finns färska jordgubbar när du ska göra tårtan kan du använda frysta. Frysta hallon blir nog också gott!

Har du ingen sprits? Bred då på ett lager grädde på och runt om tårtan i stället. Ta då några extra jordgubbar till garnering och sätt skivor på kanterna också.


 





LYCKA TILL MED BAKET!

Räkmacka på Kristofer och Maddes vis

Räkfrossan i bersån igår blev otroligt lyckad! Vädret vad underbart, räkorna goda, vinet kallt, tårtan sommarsöt, humöret på topp och sällskapet trevligt! Jag fick lära mig blåsa näspipa (eller vad hette det?) och att äta räkmacka på ett nytt sätt. Jag åt den på Kristofer och Maddes vis. Ja det kanske låter lite konstigt att ha på vissa av ingredienserna, men oj så gott det blev! Lite asiatiskt i smakerna och jag kommer definitivt att äta det snart igen. Kristofer och Madde! Ni lyckades övertyga mig om att räkmacka med konstiga tillbehör kan vara riktigt gott!!

KRISTOFER OCH MADDES RÄKMACKA
1 macka

1 bit bröd av valfri sort (jag hade en bit grov baguette)
lite smör
1 salladsblad (uteblev från min macka)
lite aioli
räkor
finhackad ingefära
finstrimlad chili
stenbitsrom
färsk basilika
citron

Såhär gör du
Lägg ditt bröd på en tallrik och bred på ett tunt lager smör. Lägg på ett salladsblad och ta sedan på önskad mängd aioli. Skala räkorna och lägg på mackan. Strö över lite finhackad ingefära, chili, stenbitsrom och basilika. Jag rev basilikan i mindre bitar. Pressa över lite citron. Ät direkt!



 
Visst ser den lite trevligare och färggladare än en vanlig räkmacka? *mumma*

Smaklig spis!

Bakar...

....sommartårta

Idag inhandlar jag vitt vin och tårtingredienser

Så var det snart dags för semester! Bara fyra timmar kvar, varav en stund av det är lunch. Lovely!

Imorgon ska vi ha lite räkfrossa i bersån hemma så imorgon bitti ska jag ordna räkor, bröd och annat gott som jag vill äta. Jag ska även baka en tårta som vi ska smaska på efter räkorna. Den ska jag handla till idag, liksom inhandla en flaska vitt vin som ska läggas på kylning!

Tårtan är såklart en jordgubbstårta! Vore ju nästan syndigt annars. :) Sen ska jag ha en ljuvligt god kräm i som Jenny gjorde på midsommar. Receptet kommer såklart här imorgon eller på söndag!

Tills dess önskar jag dig en solig helg!


Sommarsöta bakelser till onsdagsfikan!

Vi är ett gäng glada tjejer som träffas hemma varandra varje onsdag (ja, nästan i alla fall) och fikar. För tillfället är vi åtta i fikagänget så det betyder att man får ställa till med fika ungefär var åttonde onsdag. Ibland är vi alla åtta, andra gånger är vi färre och ibland tar någon med sig en söt liten dotter och då blir vi fler :). Oavsett så är det en otroligt trevlig rutin i vardagen!

Den här onsdagen var det min tur att ställa till med fika. Jag älskar ju sommaren och bjöd på en färskpotatissallad med kryddstark korv i. Sen hade jag utlovat någon slags tårtliknande fika, men eftersom vi bara blev tre stycken så tyckte jag att tårta var lite väl att ta i. :) I stället blev det en söt liten sommarbakelse. Superenkel att baka och jättegod. Testa vettja!


REBECCAS SOMMARSÖTA BAKELSE

ca 12 st

Bakelsebotten

2 ägg
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker


muffinsplåt och muffinsformar


Fyllning 1

nästan en liter jordgubbar (spara några fina till dekoration)

½ dl vispad grädde

ev lite socker om gubbarna är sura

 

Fyllning 2

marsankräm kokad enligt anvisningen på paketet. Tillsätt gärna lite vaniljsocker i den. Du kan också göra hemmagjord vaniljkräm, men det hann jag inte med idag. Vaniljkrämen ska vara kall!

 

Dekoration

2,5 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

skivade jordgubbar

 

Såhär gör du
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt svalna. Rör ihop de torra ingredienserna i en skål. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt vätskan och rör försiktigt om. Sikta i de torra ingredienserna och rör försiktigt ner detta till en jämn smet.

Sätt muffinsformar i papper i muffinsplåten. Har du inger muffinsplåt ställer du dem direkt på en vanlig plåt. Ta gärna två formar till varje botten i så fall så att det blir stadigare!

Fyll upp med smet till ungefär 3/4 av formen. Ställ in i mitten av ugnen och grädda i 8 - 10 minuter. De ska vara gräddade helt igenom och få en fin färg på toppen. Ta ut och låt kallna helt! Lägg upp dem på en bricka eller ett fat så går det snabbare.

Vispa all grädde (3 dl). Mosa nästan alla jordgubbarna, men spara de du ska ha till garnering. Blanda i ca 0,5 dl av den vispade grädden och smaka av med lite socker. Smaksätt den återstående grädden med lite vaniljsocker. Du kan också ha den som den är.

Ta bort muffinsformarna från muffinsen. Dela dem så att du får tre lager/delar. Lägg understa delen på ett fat eller en bricka. Bred på ett lager av den kalla vaniljkrämen. Lägg på en del muffins. Bred på ett lager av jordgubbsblandningen och lägg sedan på "locket". Täck bakelserna med ett tunt lager grädde och dekorera med skivade jordgubbar.

Ställ kallt i väntan på servering!

TIPS! Om du inte vill ha jordgubbar i eller om det helt enkelt inte är jordgubbssäsong när du läser detta... Ja, då kan du variera fyllningen på massa sätt! Du kan ha mosade hallon, mosad banan, chokladpudding, fromage, citronkräm, äppelmos eller vad du nu kan tänkas gilla. Använd fantasin!

 

Du kan även pynta dina bakelser med andra frukter och bär, godis, strössel, riven choklad... Likadant som med fyllningen. Ta det du gillar!!

 

Givetvis kan du även variera smaken på bottnen. Jag tror att det skulle vara gott med en chokladmuffins, chokladkräm och mosade hallon till exempel. Eller en citronmuffins med jordgubbar och en god citronvaniljkräm. Eller varför inte vaniljmuffins med smör- och sockerstekta rabarber och vaniljkräm? Låt fantasin flöda!!


Om du vill få lite extra smak på dina muffins kan du hoppa över att lägga muffinsformar i din muffinsplåt. Pensla i stället formen med lite smör och bröda med kokos. Då får du en kokoston på dina muffins. Kanske kan vara gott med en chokladfyllning till det?



 

SMAKLIG FIKA!


Sen middag och kalla matlådor

Så var det måndag igen. Nedräkning till semestern som börjar på fredag! Åh så skönt!

Den här veckan blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Därför har jag lagat till en sen middag och massa kalla matlådor såhär på kvällskvisten. Det blev en god färskpotatissallad med pesto, grönsaker och bacon. Perfekt om man inte vill vara beroende av att äta varm mat. Du kan stoppa i egentligen vilka grönsaker som du vill. Själv tog jag det jag hade hemma! Det här är verkligen en rätt som man ska passa på att göra nu när det finns goda färskpotatisar. Visst går det att göra med den gamla potatisen som finns resten av året, men det är inte i närheten lika gott!!

PESTOPOTATISSALLAD MED BACON
4 - 6 portioner

600 g färskpotatis
1 grön paprika
ca 2 dl kokta, gröna ärtor
½ rödlök
½ ask körsbärstomater (ca 8 st)
1 paket bacon
salt och peppar
ca 3 msk pesto

Såhär gör du
Skrubba och koka färskpotatisen i saltat vatten. Koka tills de är klara och låt dem sedan svalna. Ev kan du dela dem i mindre bitar.

Dela och knaperstek baconet och låt sedan rinna av på hushållspapper.

Ta en skål och lägg i potatisen däri. Tillsätt gröna ärtor, halverade/kvartade körsbärstomater, paprika i tärningar och peston. Rör runt. Salta och peppra och blanda i baconet.

Servera ljummen eller kall!






SMAKLIG SPIS!


Frukost innan bikinin åker på

Sicka sommardagar det har varit den senaste veckan! Ja, med undantag från i onsdags då... Jag hoppas av hela mitt hjärta att det fortsätter såhär heeela min semester!

Idag har jag gjort en enkel och god frukost som går att variera nästan till oändlighet! Fruktsallad (idag med nektarin, jordgubbar och hackad mandel) och knäckemacka (med nya favoriten - randig kaviar och ägg). Så nu ska jag äta det och sen ska jag ta på bikinin och lägga mig på gräset. Att döma av temperaturen inne så lär det vara varmt även ute... :)


                    



         

En kvällsknäckemacka efter lite träning

När jag har varit och tränat (eller under träningen) kan jag bli så sjukt sugen på saker. Ibland blir jag sugen på onyttiga saker som pizza, pommes, godis, chips eller hamburgare. Men så ibland överraskar kroppen och sätter igång ett sug efter något nyttigt - fruktsallad, fil och müsli, gröt eller som ikväll... En knäckemacka med ägg och kaviar.

Du som känner mig kanske höjer lite på ögonbrynet - kaviar? Jag har aldrig varit ett fan av kaviar nämligen, men på senare tid har jag börjat tycka det är gott på en äggmacka. Det är nog onsdagsfikorna jag får tacka för det för det är där jag har börjat ta det på äggen. Men det ska bara vara liiiiite. Bara så att det ger lite sälta.

Så ikväll när jag var klar med mitt step up-pass så blev jag först sugen på knäckemacka. Så då begav jag mig till Hemköp för att köpa det eftersom mina var slut. Väl där började jag fundera över pålägg och kom på att ägg är ju gott. Och sen kom kaviarsuget! Men... Jag ska pinsamt erkänna att jag fick ringa hem till mamma och pappa och fråga var i mataffären det finns kaviar för jag har ALDRIG någonsin köpt kaviar, men någon gång ska ju bli den första. Eller hur? Så jag inhandlade en styck tub kaviar, som för övrigt låg där sillen står och sillen på Hemköp i Nordstan är placerad efter mejerivarorna (om du skulle bli sugen och bor i Göteborg).

Mamma tipsade mig om randig kaviar - alltså kaviar och färskost i samma tub. En sån fick det bli och oj så god den var! Den är jättemild i kaviarsmaken och med den på mackan behöver du inget smör. Underbart gott!

Så nu har jag satt i mig två knäckemackor med ägg och randig kaviar. Sicket bra sätt att avsluta en solig sommartorsdag!

REBECCAS ÄGGKNÄCKEMACKA
2 mackor

2 valfria knäckemackor (jag köpte sportknäcke)
2 ägg kokta enligt önskemål
randig kaviar
lite dill

Såhär gör du
Koka äggen till önskad hårdhet. Jag gillar att ha lite hårdare kokt ägg på mackan, men gulan får gärna vara lite småkrämig.

Ta knäckemackorna och ta lite randig kaviar på. Skiva äggen och lägg på och strö till sist över lite dill. Hux flux så har du dig en enkel, men ack så god kvällsknäckemacka! Eller två rättare sagt!





SMAKLIG SPIS!

RSS 2.0