En matig matvetesallad med favoriter i

Sådär ja... Nu ska du äntligen få en uppdatering med ett recept! Inspirationen är på väg tillbaka känner jag och ikväll lagade jag till en god sallad med matvete i. Det är första gången jag använder just matvete, men kommer definitivt att använda det igen!

Det här är en såndär bra rätt där man liksom kan byta ingredienser lite som man känner för det! Byt ut matveten mot bulgur, fetaosten mot mozarella, rödbetorna mot morötter... Ja du förstår?! Jag hoppas att det ska smaka!

MATIG MATVETESALLAD

4 portioner

4 skivor benfri kotlett
3 msk sweet chilisås

salt och peppar

smör att steka i

 

3 dl matvete

5 dl vatten

1 buljongtärning

 

1 förpackning fårfetaost

500 g färska rödbetor

2 msk finhackade örter (jag kör en provencalsk örtmix som är frusen)
ca 0,5 dl solrosfrön som är rostade i en torr stekpanna

Dressing

1 msk honung

½ msk pressad citronsaft

½ dl olivolja

lite flingsalt 

Såhär gör du
Koka rödbetorna i saltat vatten i ca 45 minuter eller tills de är mjuka. Skölj dem i kallt vatten och låt svalna. Skala dem sedan och dela i tärningar.

 

Koka matveten i vatten och buljong i ca 12 min. Häll av och låt kallna.

 

Stek kotletterna i smör i en panna och salta och peppra. När kotletterna är genomstekta penslar du på sweet chilisåsen och vänder de snabbt i pannan så att såsen blir lite karamelliserad. Om du har trädgård och grill ska du såklart lägga kotletterna i marinad i stället och grilla dem! Det blir allra godast.

 

Häll matveten i en stor salladsskål. Tillsätt de tärnade rödbetorna, smulad eller tärnad fetaost och örterna. Rör ihop dressingen och häll över salladen. Servera sallade till de nystekta eller grillade kotletterna. Strö lite solrosfrön över rätten.



 

SMAKLIG SPIS!


Nästa lördag blir det pajfrossa för hela slanten!

Jag älskar paj! Söta, goda pajer! Det är såååå gott och om jag hade haft möjlighet hade jag nog kunnat äta det var och varannan dag. Nu gör jag inte det, men när jag väl äter paj så njuter jag som bara den!

Därför blev jag så glad när Kalasgott-Jennie skrev en kommentar här igår om att hon tyckte att jag skulle komma till Råda säteri nästa lördag och gå på pajkalas! Kalaset annordnas tillsammans med Spot and tell och jag var såklart inte sen med att tacka ja! Tre timmar med provsmakning av ljuuuuvliga pajer! Hur skulle jag tacka nej? Då vore jag ärligt talat lite dum. :)

Så tack Jennie för att jag får komma! Det ska bli roligt att träffa dig! :)

Fast... Nästa lördag känns otroligt långt bort... Får nog baka en paj i helgen och smygstarta!

 
Jordgubbs- och äpplepaj                                     Bärpaj med vaniljkräm


Inspirationstorka...

Just nu är jag otroligt dålig på att uppdatera bloggen med nya recept och ny inspiration. Förlåt. Det är som att min egen inspiration för matlagning och bakning har beslutat sig för att ta paus just nu. Helt utan att jag själv får säga mitt om saken. Jättejobbigt, men sant.

Jag känner att min hjärna har massa idéer på god mat och smarriga bakverk, men på något sätt stannar de där... Som idéer i min hjärna.

Men jag lovar! Så snart min inspiration är tillbaka (och det är snart hoppas jag) så ska jag ta mina idéer och baka och laga så det står härliga till! Fram tills dess hoppas jag att det är ok med lite bloggtorka? Kanske kan du laga något av mina redan publicerade recept? En smarrig och busenkel kycklinglasagne med vit chokladcheesecake till efterrätt kanske? Eller varför inte en fiskgratäng, en kryddstark thaisoppa eller en bakad potatis med god röra? Och inför helgen... Slå på stort och bjud på en smarrig trerätters!

Det var alles för nu... Men du... Kom gärna med förslag på vad DU tycker att jag ska laga och baka! Hjälp mig att hitta tillbaka till inspirationen. :)

Snart dags för lite söndagsgrillning!

Sicken helg det har varit! I alla fall här uppe i Göteborg. Vädret är rena sommarvädret och jag kan inte vara annat än glad!

Gårdagen tillbringades på en filt i sol/skugga i Slottsskogen där vi tittade på folk som sprang varvet. Trivdes bra på min filt, men kan i ärlighetens namn säga att det kliade lite i benen... På kvällen var det middag hemma hos herr och fru A och det var trevligt som vanligt. Inget fan av fotboll, men jag fick i alla fall lära mig hur de får planen rutig. :)

Idag har jag inte gjort många knop. Tog mig en liten löparrunda, men det var tungt i värmen kan jag säga! Sprang bland massa träd och med gassande sol i ansiktet = varmt och INGEN vind!! Men nu väntar snart lite grillning i "min trädgård", dvs på innergården! Jag har ordnat med två smarriga såser och en hemmagjord potatissallad. Sällskapet kommer med dryck och kött. Kan det bli bättre? Jag tror inte det... Jo... Ledigt imorgon hade inte suttit fel. :)

Jag lägger såklart ut recept och bilder när grillningen är över och tills dess önskar jag dig en riktigt trevlig söndag!

Nyttigare nyhet i snackshyllan. Jag testar!

Jag gillar chips. När jag väl äter chips, vilket inte är sådär jätteofta, så råkar jag alltid äta några chipsbitar för mycket och tycker mest att det är äckligt när jag ställer i från mig skålen. Med sin fetthalt på strax över 30% blir det lite för flottigt för min smak!

Så idag när jag var inne i en matbutik på lunchen såg jag en nyhet i snackshyllan som jag bara var tvungen att köpa med mig hem för smakprov. OLW har kommit med ett nyttigare chips. I stället för att fritera potatisen så sprayar de på ett tunt lager solrosolja och ugnsbakar de chipsen. På så sätt har de fått ner fetthalten till ynka 7,5%! Det är ju inte i närheten lika mycket som 34%. Chipsen finns i två smaker - sourcream/sweet chili och klassikern sourcream/onion. En påse av den sistnämnda fick följa med mig hem.

I vanliga fall är jag lite tveksam till såna här "lätt"-produkter. För allt som oftast är de inte lika bra som originalet. Det känns att något saknas och smaken blir inte i närheten lika god. Jag menar... Alla som har jämfört skillnaden mellan t ex småkakor bakade på margarin contra smör, potatisgratäng gjord på vispgrädde gentemot matlagningsgrädde eller bullar bakade med äkta smör i stället för margarin... Ja, ni vet vad jag pratar om! Det som ska vara "nyttigare" är inte på långa vägar lika gott!

Hur smakar det då? Väldigt bra tycker jag! Jag blir glatt överraskad av chipsen. De är krispiga, men på ett helt annat sätt än vanliga chips. De här har en torrare krispighet och den där flottigheten finns inte. Formen på chipsen ser lite oregelbunden ut så det är nästan så att jag får en home made-känsla. Smaken är inte riktigt densamma som vanliga sourcream & onion-chips, men jag kan tänka mig att det ligger i att chipset innehåller betydligt mindre fett. Men den mildare smaken gör ingenting! Det blir bara godare i min mening!

Jag tänker helt klart köpa de här chipsen igen för de både smakar och känns fräschare och nyttigare än vanliga chips! Så testa dem!


 

En nykomling i receptbokshyllan

Jag är ett stort fan av Leila! Jag försöker se alla hennes program på TV och i kokbokshyllan står en del av hennes kokböcker. Hennes A piece of cake är en av mina absoluta favoritbakböcker och jag har bakat massa recept ur den och skulle helst av allt vilja baka ALLA recept i den!

Nu har hon släppt uppföljaren - One more slice - som är lite mer inriktad på bröd, pizza, pasta, cheesecakes, pajer och annat smaskigt! Jag har såklart beställt den och idag var jag och hämtade den på posten. Och jag säger OJ! Sicka recept! Jag vill göra massor av det som finns däri och jag kan knappt bärga mig.

Det finns ett kapitel om glass... Mamma och pappa! Jag vet att det är lååååångt kvar till jul och jag vill verkligen inte tänka på mörker, vinter och snö... MEN! Jag önskar mig en glassmaskin i julklapp! Jag vet... Jag har massa köksprylar och en glassmaskin kanske jag inte använder sådär jätteofta, men jag vill göra alla smaskiga glassorter i boken! Så just nu önskar jag mig en glassmaskin. :)

 


  

Nybörjartur eller är jag proffs?

Så ska du då få receptet på tredje och sista saken i överraskningspåsen till min syster. När jag ändå hade bakat tortillas och muffins så var steget inte så väldans långt till att baka bröd. :) Eftersom jag inte hade så mycket ingredienser hemma (som brödkryddor, grovt glutenfritt mjöl, nötter osv) så fick det bli ett improvisationsbröd. Och det är inte lätt med glutenfritt mjöl kan jag säga! Eller rättare sagt... Det var vad min mamma sa. Hon har själv arbetat fram ett bra improvisationsrecept på glutenfritt bröd under de år som Amanda inte har kunnat äta vanligt mjöl. I början blev det pannkaka, men efter lite övning hittade hon vägen till rätt mängd av ingredienserna.

Hur gick det då för lilla mig? Det gick bra som tusan! Brödet blev luftigt, saftigt, mjukt inuti med hård skorpa utanpå, bra smak! Perfekt helt enkelt! Mamma berömde mig! :) Frågan är.... Var det ren nybörjartur eller är jag helt enkelt proffs på att baka glutenfritt bröd? :)

Här är receptet på mitt perfekta bröd!!

GLUTENFRI LIMPA MED LIN- OCH SESAMFRÖN
2 limpor

5 dl vatten (40 grader)
0,5 dl flytande margarin eller olja
3 msk ljus sirap
3 msk salt
50 g torrjäst (eller färsk. Använd då vatten som är 37 grader och lös jästen däri!)
0,75 dl sesamfrön
ca 1 dl krossade linfrön
10-15 dl glutenfri mjölmix

Såhär gör du
Blanda ihop vatten, margarin/olja och sirap i en degmaskin. Rör ihop ett par deciliter av mjölmixen med torrjästen och blanda ner i degvätskan. Tillsätt sedan fröna och lite mer mjölmix. Spä sedan på med mer mjölmix tills degen är kletig fast inte så rinnig (jättesvårt att förklara hur den ska vara... Tänk tjock och kletig sockerkakssmet eller smeten till ett bikarbonatbröd). Låt sedan degen köras riktigt länge i maskinen. Ju längre, desto bättre! Jag körde min i ca 10 - 15 minuter.

Smöra och bröda två brödformar och fördela smeten i dessa. Låt jäsa under bakduk i 1 - 1,5 h. Sätt igång ugnen på 175 - 200 grader. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Om du ser att bröden får för mycket färg kan du lägga över lite aluminiumfolie.

Ta ut brödet och låt svalna innan du provsmakar.

TIPS! Du kan såklart stoppa i lite vad du vill i smeten. Solrosfrön, pumpakärnor, nötter, russin, aprikoser, brödkryddor osv.

Det finns även grov mjölmix som är glutenfri och du kan byta ut en del av de ljusa mjölmixen mot grov om du vill ha ett mörkare bröd.

Min mamma gav mig tipset att köra smeten riktigt länge i degmaskinen. Ju längre den får arbetas ihop desto bättre glutenfritt bröd blir det!

Var inte orolig om degen är mer smetig. Sån ska den vara! Tänk filmjölksbröd i konsistensen.

Vill du i stället ha frallor? Använd en muffinsform och klicka i smeten i dem. Tänk på att smörja formen bara!

 

LYCKA TILL!


Var är min jordgubbstårta?!

När jag var liten ville jag fylla år på sommaren! Jag ville kunna har mitt kalas ute i solen. Äta jordgubbstårta och leka lekar i gräset. Spela brännboll och leka dunkgömme. Men... Det fick jag ju såklart inte! Nej, jag fick snällt fira min födelsedag i kalla januari. Lekarna fick lekas inomhus och de färska, röda jordgubbarna på tårtan lyste med sin frånvaro (men jag fick såklart annan mycket god tårta!). Något år ville jag ha pulkakalas med grillad korv i stället... Men kom det någon snö?! Nej...

Men min önskan om att få fira min födelsedag med jordgubbstårta och saft i solen... Ja, den uppfyllde min mamma ändå. För den 17 maj brukade hon göra jordgubbstårta och sen fick jag springa kvarteret runt och bjuda in mina kompisar på tårtkalas! Och även om det inte var min födelsedag så var det ändå min dag! Med saft, tårta och lekar utomhus i gräset (om det inte regnade såklart).

Den där tårttraditionen dog sen ut några år senare (tyvärr!), men visst hade det väl varit trevligt att återinföra den? För jag hade gärna tagit en bit tårta med färska jordgubbar och en god vaniljkräm i. Sen stora, röda gubbar på toppen! Sen skulle jag kanske inte springa Göteborg runt och bjuda mina vänner, men ett sms skulle jag skicka och så skulle det bli tårtkalas med saft och tårta! Men... Ja, detta får bli i min fantasi för någon tårta har jag inte bakat och jag kommer inte att hinna göra det heller... Men vad säger ni mina vänner... Ett tårtkalas i fantasin? Där lovar jag att solen skiner varmt på din hud, saften är sådär lagom sötsyrlig och tårtan goooood!


Bild: google.se


Den andra överraskningen i systerysters påse!

Jag bakade faktiskt inte bara tortillas till min kära syster! Nej, jag drog igång storbak och passade på att baka lite smarriga muffins också. Oj så snäll jag är! :)

Jag tycker att det är liiiite småkrångligt att baka med glutenfritt mjöl eftersom det inte riktigt är samma sak som att baka med vetemjöl. Ibland behöver man lite mer mjöl, ibland lite mindre. Konsistensen blir inte densamma och mjölet har inte alls samma struktur som vetemjöl. Det påminner lite om potatismjöl när jag tänker efter. Men jag provade mig fram lite och jag ser dessa sötsakerna som ett test. Du får meddela om de var goda Amanda!

POLKIGA CHOKLADMUFFINS
12 st

3,5 dl glutenfri mjölmix
2 ägg

2 dl strösocker

4 msk kakao

1,5 tsk bakpulver

1 nypa salt

50 g smör
1,25 dl mjölk
ca 4 droppar pepparmintsolja

12 rutor Marabou polka delade på mitten

 

Såhär gör du

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en gryta och tillsätt mjölken och pepparmintsoljan. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Blanda sedan samman de torra ingredienserna i en bunke. Sikta sedan i detta i äggblandningen. Rör försiktigt, försiktigt i mjölblandningen och tillsätt till sist vätskan.

Ställ pappersformar i en muffinsplåt och häll i smeten så att formarna är fyllda ca 3/4. Ta sedan två halva rutor polkachoklad och tryck ner i smeten. Grädda muffinsen i ca 10 - 12 min.

TIPS! Om du i stället vill göra muffinsen med vetemjöl så tar du 3 dl vetemjöl.

Om du inte vill att smeten ska smaka mint så hoppar du över pepparmintsoljan.

Ta bort pepparmintsoljan och använd någon annan choklad! Jag kan tänka mig att det är gott att riva i lite apelsinskal i smeten och sen ta apelsinkrokant att trycka i muffinsen!

Tryck inte ner chokladen för djupt! Den sjunker ner ändå så bra tryck ner lite försiktigt. Ungefär som jag har gjort på bilden nedan.

 

LYCKA TILL MED BAKET!


Ibland får storasyster Rebecca rycka in...

Min fina lillasysteryster är glutenallergiker och det har hon varit så länge jag kan minnas. Eller ja... Jag kommer ihåg hur hon var precis innan hon fick provsvaren på att hon var glutenintolerant. Hon var liten, blek och hade uppsvullen mage. Hon åt mest riskakor och kräm (visst var det så mamma?) och det blev några turer till sjukhuset för provtagningar innan de kom fram till att det var just gluten hon inte tålde. De där tripperna till sjukhuset gillade jag för övrigt eftersom de hade ett sånt där låtsaskök med grytor, stekpannor, ugn, plattor och massa grönsaker, köttbitar och frukter i plats. Det gillade jag att leka med. :)

Hur som haver... Min systers glutenintolerans gör att hon inte kan äta saker som vi "normala" tar som självklart att kunna äta. Jag menar... Visst är det en självklarhet för dig att gå in på ett fik och beställa en god bulle eller kaka? Eller att kunna plocka vad du vill ur lösgodishyllorna utan först läsa noggrant på innehållsförteckningen? Ellr kunna köpa nybakat bröd på ett bageri? Bara en så simpel sak som att beställa på restaurang blir lite mer omständligt för en med en matallergi!

Jag vet själv vad jag hade saknat som glutenallergiker... All god fika på caféerna, att kunna gå ut och äta och välja vad jag vill från menyn oavsett om det är en god pastarätt eller en kötträtt, att kunna äta godissnören och remmar, sötlakrits och salmiakbalkar, att gå till ett bageri en söndagsmorgon och köpa nybakade frallor osv. Det är bara att inse... Jag skulle aldrig klara det!

Men det gör min kära syster och hon klarar det alldeles utmärkt! Hon har levt med det så länge hon själv kan minnas (antar jag) och har fått anpassa sitt liv och sin kost efter det. Kanske inte alltid så kul, men en nödvändighet för att hon ska må bra.

När jag för några dagar sedan läste min systers blogg och ett inlägg som hon hade skrivit om mjuka tortillabröd till tacosen... Sådana tål hon inte, men mamma har beställt åtta små ynkliga tortillabröd för 50 kronor (PLUS en huuuutlös frakt)!!! Allt för att Amanda ska få äta tacos med mjuka bröd. När jag läste detta... Ja, då kände jag att jag var tvungen att rycka in! Storsyster Rebecca har därför ställt sig och gjort glutenfria tortillabröd till lilla Amanda (som ju faktiskt inte är så himlans liten längre) så att hon ska kunna äta tacos i mjuka bröd utan att behöva betala en hel förmögenhet! Dessa tortillabröd är nu på väg hem till henne och jag hoppas att du ska gilla dem!

Det var faktiskt ganska så enkelt att göra de här bröden! De går att frysa in också så passa på att göra en stor laddning om du ändå gör. För det är ungefär lika tråkigt som att steka pannkakor! :) Men... Det får det vara värt om jag kan göra systeryster glad. :) Hoppas att du gillar dem Amanda! Hojta så gör jag fler. :) Här är receptet!

HEMBAKADE GLUTENFRIA TORTILLABRÖD
ca 12 st

7 dl glutenfri mjölmix
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 msk olja
2 dl vatten

Såhär gör du
Blanda samman mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt olja och så mycket vatten som du behöver för att få en lagom fast deg.

Dela upp degen i 12 jämnstora delar. Täck dem med plastfolie så att de inte torkar. Kavla ut varje del på ett lätt mjölat bakbord till en rund kaka, ca 18 - 20 cm i diameter. Lägg kakorna på varandra med mjöl emellan så att de inte fastnar i varandra. Täck med plast så att de inte torkar.

Grädda kakorna i en upphettad, torr stekpanna. Grädda dem ca ½ min på varje sida tills de har fått fin färg. Det är ungefär som att steka pannkakor.

Lägg kakorna på varandra i en hög och täck med aluminiumfolie så att de håller sig mjuka.

TIPS! Om du vill ha lite mer "majsiga" tortillas kan du byta ut en del av mjölmixen mot majsmjöl som ju också är glutenfritt. Eller om du vill ha grövre... Ja, då tar du lite grov glutenfri mjölmix i också!

 

Anpassa mängden vatten allt eftersom! Det kan variera lite från gång till gång.

 

Du kan såklart byta ut den glutenfria mixen mot vetemjöl!

 
Nej.... De är kanske inte de allra rundaste tortillabrödet du har skådat, men jag äger ingen kavel...

LYCKA TILL!


En riktig randig och polkig fuskis den här gången!

För ett tag sen fick du ett recept på en riktigt god fuskefterrätt. Har du testat den än? Om ja... Vad tyckte du? Visst smakar den alldeles underbart gott?

Igår var mamma och pappa hos mig på lite spontanbesök och då vankades det grillat! Min pappa är verkligen världsbäst på att grilla! Det blir sådär sagolikt gott! Saftigt utan att vara för rosa eller rått, men inte heller torrt och tråkigt. Han får till den där perfekta grillytan som liksom har den precisa balansen mellan bränt och för blekt. Han kan grilla min pappa!

Recept och bilder på det kommer inom kort! För oj så smaskigt det blev! Grillad nötstek, krämig och vitlökig potatisgratäng, sommarsås och sallad. *mmmmm*

Jag fick bland annat i uppgift att göra efterrätten till vår smaskiga middag och det är här fuskisen kommer in i bilden! Jag valde att göra en annan variant på fuskisefterrätten. En polkig sådan. :) Den blev mycket god och jag tycker att du ska testa den SNARAST!

EN POLKIG FUSKIS

4 portionsformar

1 burk Kesella (ej light eller smaksatt)

125 g Marabou polka
4 stora rutor mörk choklad med mintsmak
2 stora rutor mörk choklad (75%)

ev några droppar pepparmyntsolja

 

krossade polkagrisar till dekoration

 

Såhär gör du
Smält chokladen i vattenbad så att den är helt slät och fin. Häll Kesellan i en bunke och rör i lite choklad i taget. Det ska bli en jämn och fin smet. Smaka på smeten och tillsätt eventuell några droppar pepparmyntsolja om du vill ha mer mintsmak.

 

Häll upp chokladsmeten i portionsformar eller glas och ställ in i kylen i några timmar.

 

Ta ut formarna en liten stund innan servering. Toppa med krossade polkagrisar och kanske lite riven mörk choklad.

 

TIPS! Du kan såklart använda annan choklad också! Testa någon med nötter i, marabou dajm, apelsinkrisp eller vad du nu kan tänkas gilla!


 


SMAKLIG FUSKIS!


Överraskningarnas påse! :)

Så var det fredag. Gårdagens ledighet var mycket behövlig och det hade gärna fått vara en dag eller två till. Min kropp behöver det! Menmen. På söndag blir det slappe i alla fall!

Igår passade jag på att fixa och dona hemma innan mamma och pappa kom och hälsade på. Grillpremiären avklarad och det blev sagolikt gott! Recept kommer. :)

Tanken med förmiddagen igår var att fixa en överraskning till min kära syster. Men på något sätt lyckades det blir TRE överraskningar som ligger i en påse! Dessa levereras idag och jag hoppas att hon blir glad. Jag hoppas också att de smakar bra. Rena experimenten! Vad finns då i den hemliga påsen? Ja, det kan jag ju såklart inte avslöja förrän den är levererad och öppnad, men ikväll kommer första receptet! Håll utkik. Speciellt om du är lite matallergisk! :)


Polkachokladen ska snart bli efterrätt och bakverk!

Marabou har kommit med en nyhet i chokladhyllan - Polkachoklad. Jag köper väldigt sällan mjölkchoklad eftersom jag är löjligt förtjust i mörk choklad i alla dess former. Nya favoriten är Willys mörka 70% eller 75% med tranbär i. *mums* Men om det är en sak jag är löjligt förtjust i så är det choklad och mint tillsammans! Såååå gott! Därför var jag tvungen att smaka. Den var god, men jag förstår inte skillnaden mellan den och Marabous mintkrokant som funnits väldigt länge...?

Jag insåg ganska snabbt att jag nog skulle ha nytta av chokladen... I annat avseende än att äta den såklart! Därför investerade jag i två stora chokladkakor av nya polkachokladen (detta innan jag ens smakat. Jag tror på choklad och mint i alla lägen!) som nu ligger i min skafferilåda. Den ena är oöppnad, men i den andra har någon ätit ett par rader. :)

Chokladen ska jag använda imorgon till en efterrätt och ett bakverk. Vad?! Det säger jag inte idag såklart... Dels för att jag inte helt är på det klara med hur jag ska göra, dels för att själva bakverket (och även desserten nu när jag tänker efter) ska hållas hemliga i ett par dagar till... Spännande va!?

Så om du vill göra mina polkachokladrecept... Ja, då tycker jag att du ska gå och köpa två kakor av den. Och våga smygät lite av den för den är god!


Hemmagjort, grovt sesamknäcke

För ett par veckor sen fick jag för mig att testa baka eget knäckebröd och när jag får för mig saker... Ja, då gör jag allt som oftast det! Det blev ett lite grövre sesamknäckebröd med kumminsmak. Inte helt fel kan jag meddela. :) Hoppas att det ska smaka!


SESAMKNÄCKE MED SMAK AV KUMMIN
ca 40 - 50 st

½ paket torrjäst (25g)
2 dl vatten (ungefär 40 grader varmt)
50 g rumsvarmt smör eller 0,5 dl flytande margarin
1,5 tsk salt
1,5 msk mörk sirap
1 - 1,5 tsk kummin
2 msk sesamfrön
1 msk krossade linfrön
2 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl special

Såhär gör du
Häll i vattnet, tärnat smör eller flytande margarin, kummin, sirap och torrjästen uppblandad i lite vetemjöl i en degmaskin. Kör igång den så att ingredienserna blandas. Blanda sedan i rågmjölet, sesamfröna, linfröna och nästan allt vetemjöl. Kör degen i ca 10 min och blanda sedan i saltet och ev mer mjöl. Degen ska vara lite kletig så ta inte för mycket mjöl!

Häll över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i ett dragfritt rum i ca 45 min.

Sätt ugnen på 250 grader. Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela den på två. Kavla ut degbitarna till rektangulära, mycket tunna kakor. Ha rejält med mjöl på bakbordet så att de lossnar från bakbordet! Lägg upp kakorna på varsin bakplåtsbeklädd plåt. Nagga degen ordentligt med en gaffel och skär eller sporra sedan degen i så stora knäckebröd som du vill ha. Jag valde att göra mina ganska små, men du kan såklart göra färre och större.

Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 5-8 min tills de har fått fin färg. Bryt isär bitarna och lägg dem på ett galler och låt dem kallna och torka. Förvara knäckebröden torrt!

Tips! Du kan såklart använda annat mjöl om du vill. Testa graham, fint rågmjöl eller kör bara på vetemjöl.

Om du inte gillar kummin kan du byta ut mot någon annan brödkrydda. Det finnt färdigmalda brödkryddor att köpa i påse.

Byt ut fröna till några andra frön som du gillar!

Det är viktigt att du lägger över knäckebröden på just ett galler för då torkar dem bäst.

Knäckebröden är en perfekt gå bort-present! Stapla några knäckebröd på varandra, knyt ihop dem med ett fint tygband och slå in i celofan. Eller så kan du lägga dem i en fin plåtburk! Garanterat uppskattat!!

LYCKA TILL MED BAKET!


 


En trött Rebecca är tillbaka på svensk mark

Ligger nerbäddad under en filt i soffan och är såååå trött! Det blev inte många timmars sömn inatt (ca 2,5 närmare bestämt) och nätterna innan det var det också få timmars sömn, menmen. Londonresan har i alla fall varit hur trevlig som helst! Musikal, god mat, god fika, vin, promenad tills fötterna var urtrötta, brist på vatten i duschen, shopping, skratt, taxibil där man (hör och häpna) kunde gå i från BÅDA hållen...! Ja, allt detta och lite till. Så jag tackar mina fina resvänner och hoppas att vi snart ska bege oss ut på ett nytt äventyr.

I dagarna kommer det restaurangtips, men idag orkar jag inte mer än att ligga på soffan och vara trött. :)

I've got spring in my home! And I need to pack!

Så var det snart dags! Imorgon bär det av till London med fyra underbara tjejer! Det är min första tjejresa någonsin (om man inte räknar med träningsläger, körresor osv som jag var på som barn) och jag längtar såååå! Jag borde verkligen ta tag i min packning, men någonstans hoppas jag fortfarande på att en liten hustomte ska göra det åt mig... Fast... Nu har den lilla rosa stått öppen i 2,5 h och ännu så länge är den inte packad. Jaja... Antar att det bara är att ta tag i det. Det betyder ju att jag snart ska åka iväg och det behöver jag efter en några påfrestande dagar.

Jag upptäckte idag att våren har kommit till mitt hem (fast den har nog funnits där ganska många dagar, men jag har nog missat det. Ungefär som det jättehöga trädet utanför mitt fönster som tydligen är borta...)! Jag har fått mängder av lila, fina blommor i mitt sovrumsfönster! Och i köket har min HÖSTeld fått för sig att blomma ut i vackra cerisea blommor. Du som har varit i mitt kök vet att den färgen passar utmärkt! Det faktum att blommorna slagit ut, att jag har använt jeansjacka två gånger och att mina fina vårblusar har använts i veckan... Ja, det får hela min kropp att pirra av vårglädje!

   

Men nu ska jag verkligen ta tag i min packning. Och så ses vi efter helgen. För nu blir det London baby!


    
London Bridge                               Borouhg market                             Ljuvliga cupcakes

                       
                Är jag inte lik London eye!?                   Regn, regn och regn var det sist.

Jag tävlar om muffinsformar...

...och jag hoppas verkligen att jag vinner!



Kika in till Hemma hos Klara där kan du tävla om muffinsformar från butiken http://www.klarafardiga.com/
Lycka till!

Årets första rabarberkräm

När jag var liten älskade jag rabarber! På somrarna brukade jag plocka en i trädgården hemma. Sen fick jag en liten kopp med strösocker av mamma och så satt jag på trappen utanför huset och doppade rabarben i sockret för att den inte skulle vara så sur att äta. Det var såklart surt ändå, men det struntade jag i!

Jag älskade när mamma bakade rabarberpaj eller kokade rabarbersaft! Det var liksom sommar!

Tyvärr har jag ingen egen trädgård med mina egna rabarberplantor. Om jag hade haft det hade jag kokat, saftat och bakat så det stod härliga till! När sommaren kommer ska jag åka hem och länsa mammas och pappas rabarberland och ta med mig hem till Göteborg. 

Tills vidare får jag nöja mig med att köpa några rabarber i fruktdisken i mataffären. Inte riktigt samma känsla, men jag kan i alla fall äta goda saker med rabarber. Idag kokade jag en smaskig och syrlig rabarberkräm med lite äpple i. Enkelt, gott och det smakar sommar! Testa vettja!

MIN RABARBERKRÄM
ca 4 - 5 portioner

3 rejäla rabarber (ca 450 g)
1 grönt, surt äpple
4 dl vatten
knappt 1 dl råsocker
3 msk potatismjöl + lite vatten

Såhär gör du
Skölj och dela rabarberna i småbitar. Skala, kärna ur och tärna äpplet. Koka upp vatten och råsocker i en kastrull och lägg sedan i frukten. Låt koka under lock tills frukten har kokat sönder. Idag tog det knappt 10 min.

Ta av grytan från plattan. Rör ihop potatismjöl med lite vatten och rör i redningen i krämen. Ställ tillbaka på plattan och låt koka upp.

Låt krämen svalna eller kallna och servera den med kall mjölk.

Tips! Uteslut äpplet om du inte vill ha det!

Gör kräm på jordgubb och rabarber. Det är en god kombination.

Om du vill kan du gröpa ut och stoppa ner en vaniljstång i krämen när du kokar den. En hel kanelstång kan också ge god smak!

Det funkar såklart med vanligt strösocker i krämen också!

Om du vill ha en lite surare kräm tar du mindre socker. Min kräm blev syrlig utan att det liksom drar i hela käken av surhet. Självklart kan du göra den sötare genom att tillsätta mer socker också!

LYCKA TILL MED KRÄMEN!


  

Halvfabrikat är inte alltid heldåligt!

Idag har varit en såndär dag som man bara vill ska ta slut! En sömnlös natt följs av en stressig morgon, som följs av ett negativt telefonsamtal, som följs av irritation, som följs av resstress, som följs av en tråkig matlåda, som följs av hotelletande, som följs av en sjukt stressig eftermiddag på jobbet, som följs av att komma hem och inse att jag är hungrig... Ja, du kanske förstår?! En såndär dag som man liksom bara vill ska ta slut!

Men nu känns allt bättre igen. Fick lätta mitt hjärta för mamma (tack du är världens bästa!), resestressen tycks lösa sig och jag hittade en lösning till hungern i mitt skafferiskåp (eller skafferilåda som det ju egentligen är). Så kvällen tycks ändå bli bra. :)

Så... Vad var det då jag hittade i mitt skafferi? Jo, jag hittade en färdig grytbas med röd curry. Jag är egentligen inte så mycket för halvfabrikat, men i en del lägen är det perfekt! Den lilla konservburken innehåller en färdigkryddad thaisås och lite bambuskott och ananas. Så jag fräste bara på lite kyckling, rödlök och paprika och hux flux hade jag en middag!

Jag måste säga att den här färdiga kryddbasen faktiskt var ganska god! Liiiite stark kanske, även för min smak. Men perfekt för en kväll då man liksom inte riktigt orkar tänka. En kväll som denna helt enkelt!




Godaste mjukglassen i sooooolen!

Sicken dag! En riktig vårdag här i Göteborg. Och det är inte bara en vårdag på låtsas, det vill säga det ser vårigt ut men egentligen är det kallt, utan det är verkligen vår ute! Solen skiner, vindarna är inte kalla, himlen är blå och det är sådär vårvarmt.

Typiskt nog har jag stora tvättdagen idag och eftersom jag har skjutit upp det i lite drygt fyra veckor så kunde jag inte boka om idag! Men jag har såklart passat på att ta en lååååångpromenad i solen! Nya jeansjackan invigdes liksom tygskorna. Och med solisarna på näsan så kunde jag riktigt känna våren! Det blev en promenad ner på stan och skatteverket för att lämna in min deklaration.

Jag stannade såklart och köpte en glass som jag åt på vägen hem. Det blev den godaste mjukglassen! Var finns den undrar kanske du? Den finns inte i någon glasskiosk eller i en glassbar. Nej, den godaste mjukglassen finns enligt mig på det gyllene M:et - alltså McDonalds!

Du kanske tycker att detta låter konstigt, men jag tycker att mjukglassen på McDonalds är den godaste mjukglassen. Speciellt med kolasås på! Vanlig mjukglass som man köper i en glasskiosk tycker jag är alldeles för tjock och gräddig. Alldeles för mastig! Men McDonalds mjukglass är lite mer mjölkig och lätt. Helt enligt min smak!
Om du inte har testa så gör det!


En turbopasta helt i min smak!

Jag kände för att äta en riktigt god och enkel pastarätt ikväll så det fick bli just det. Jag gillar röd pesto! Det är i min mening mycket godare än den gröna. I vanliga fall brukar jag köpa färdig pesto eftersom jag tycker att den är god, men så ikväll ville jag göra något annat. Jag ville göra min egna röda pesto till min pastarätt!

Röd pesto innehåller soltorkade tomater i stället för basilika. I "riktig" pesto ska det egentligen vara pinjenötter, men jag valde att använda solroskärnor i stället! Det är ett superbra tips till dig som ska göra pesto till en nötallergiker. :)

Så... Här är receptet på min turbosnabba pasta.

RÖD PESTOPASTA
ca 4 portioner

4 st vårlökar
1/3 burk (en 280g burk) marinerade, soltorkade tomater
salt och peppar
2 dl grädde
2 dl pastavatten
3 - 5 msk röd pesto (se recept nedan)

Röd pesto
2/3 burk marinerade soltorkade tomater
1,5 dl solroskärnor
2 vitlöksklyftor
ca 10 färska basilikablad
1 dl riven parmesan
1 - 1,5 dl olivolja
salt

spagetti
riven parmesan

Såhär gör du
Kör solroskärnorna i en mixer så att de blir malda. Det gör inget om det är lite bitar kvar. Mixa i de soltorkade tomaterna och basilikan. Pressa i vitlöksklyftorna och mixa i det och parmesan. Tillsätt sedan lite olja i taget samtidigt som du mixar. Tillsätt så mycket olja som det behövs tills du får en bra konsistens!

Strimla vårlöken och fräs i lite smör i en panna. Häll i grädden och rör i peston. Låt koka ihop till en sås. Tillsätt strimlade soltorkade tomater och smaka av med salt, svartpeppar och ev mer pesto.

Blanda ihop såsen med nykokt spagetti och servera direkt med riven parmesan på toppen.

Tips! Du kan såklart använda färdig pesto också!

Om du vill ha en icke-vegetarisk rätt kan du steka lite strimlad kycklingfilé i pannan innan du blandar i löken. Ett annat alternativ är att knapersteka bacon och strö över.

Du kan använda t ex valnötter, chashewnötter, pinjenötter eller någon annan nöt i stället för solroskärnorna.

Testa att byta ut osten mot en annan stark ost som västerbottenost.

Det är gott att göra rucolapesto och göra den här rätten. Då gör du likadant, men byter ut de soltorkade tomaterna i peston mot ca 100 g rucola.

SMAKLIG MÅLTID!


 


1 maj är stora vårstäddagen hemma hos mig!

Åh sicken energi jag hade i morse när jag vaknade! Ja, kanske inte direkt när hon vaknade för den där whiskeyn och calvadosen hemma hos Anna och Christoffer inatt visste var den satt. Trevligt att umgås med ett gäng från mina hemtrakter!

Efter en liten mellanlandning på soffan så satte jag igång med dagens stoooora projekt! Vårstädning! Jag håller på för fullt med att putsa fönster, damma, feja, rensa och röja i mitt dressingroom, slänga skräp, byta sängkläder, torka högt och lågt. Här ska bli vårrent! Och med citronsåpa luktar det somrigt och gott!

Om en liten stund ska jag dra igång med lite bak, kok och fix så det blir lite ordning på den här matbloggen! Det blir ett brödexperiment, något med rabarber och kvällens middag är en gammal favorit fast helt i hemmagjord tappning. Nyfiken? Recept kommer!!

Nu ska jag fortsätta min vårstädning med musik på högsta volym. För visst är det mycket roligare att städa när man kan dansa samtidigt?

RSS 2.0