Enkelt är min melodi

Jag älskar enkla och snabba maträtter. Ja, om de är goda såklart. :) På vardagskvällarna är det basic som gäller om jag vill ha mat i någorlunda tid. Jag har några recept som jag älskar och som blir klara på nolltid (nästan i alla fall). Det här receptet är just ett sådant. Enkelt, snabbt och GOTT!

Den här rätten har jag lagat lite titt som tätt i flera års tid. Jag hittade det i en arla-broschyr i en mataffär för kanske... Jamen säg 2003 kanske...? Nu var det väldigt längesen jag lagade och därför var det dags. Dags att laga en gooood limekyckling. Originalreceptet kommer alltså från arla, men jag har ändrat det liiite. :) Hoppas att det ska smaka!


LIMEKYCKLING

4 portioner

ca 500 g kycklingfilé

smör till stekning

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

½ lime (plus lite till)

1,5 dl vatten

2 dl creme fraiche

1 hönsbuljongtärning

0,5 tsk soja

1,5 msk honung


Wokad vitkål

ca 3 dl vitkål skuren i lite större bitar

smör eller olja till stekning

salt och peppar

2-3 msk balsamvinäger


Serveras med ris, pasta, potatis eller lättkokta grönsaker


Såhär gör du
Börja med att dela kycklingen i mindre bitar. Stek den i smör i en stekpanna och krydda med salt och peppar.

Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv bort skalet och pressa ut saften från halva frukten. Häll detta över kycklingen.

Vispa ihop vatten, creme fraiche, soja, honung och smulad buljongtärning. Häll blandningen i pannan och rör ihop med limen och kycklingen. Låt koka under lock i några minuter på svag värme.

Gör under tiden den wokade vitkålen. Bryn snabbt i smör eller olja i en het stekpanna. Salta och peppra. Vitkålen ska få lite färg! Lägg vitkålen i en skål och häll över balsamvinägern. Låt stå tills maten är klar.

Servera rätten med vitkålen och ris, pasta, potatis (t ex klyftpotatis) eller lättkokta grönsaker (idag hade jag blomkål, morot och harricot verts).

Tips! Smaka av när det kommer till lime och honung. Det är viktigt att det är en bra balans mellan syrligt och sött.

Testa att byta ut limen mot apelsin och honungen mot sambal oelek (minska då mängden något). Då blir det en söt/het sås i stället!

Jag har testat den här rätten med pasta, hasselbackpotatis och klyftpotatis innan. Jag föredrog potatis. Den här gången ville jag dock ha lite lättkokta grönsaker till och det blev mycket gott! Ta vad du gillar helt enkelt!

Variera rätten genom att byta ut kycklingen mot fläskfilé. Skär då filén i centimetertjocka skivor!





SMAKLIG SPIS!


Enkel och snabb efterrätt en fredag...

...eller vilken dag i veckan du vill!

Jag gillar maträtter som tar kort tid att laga, men som ändå är helt sagolikt goda. Ta t ex min fejkade chokladmousse. Den rörs ihop på bara någon minut, en stund i kylen och sen har du en underbar efterrätt som alltid uppskattats när jag har lagat den! Eller gino där du bara tar din favoritfrukt och delar i bitar. Riv över lite (eller helst MYCKET) vit choklad, in i ugnen och sen servera med glass. Enkelt och mycket gott!

När jag hade hemma Anna på middag i helgen bjöd jag på cheesecake. Nu kanske du tänker: Men... Cheesecake är ju inte särskilt enkelt och snabbt att göra...? Jojomensan! Om man kör en variant som görs i glas... Då går det både snabbt och det är enkelt. Så här har du receptet på den!

 

ENKEL CHEESECAKE I GLAS
4 portioner

250 g frysta bär

1 dl Kesella

2 dl vaniljvisp

4 digestivekex

 

Såhär gör du

Tina bären något, men det gör inte om de har en lite fryst och kall kärna.

 

Vispa vaniljvispen och blanda med kesella.

 

Lägg bären i ett fint glas och häll över kesellablandningen. Avsluta med att smula digestivekex grovt och lägg på toppen. Servera!

Tips! Den här efterrätten går ju såklart att variera! Ta hallon, blåbär, björnbär, jordgubbar, vinbär... Ja, vilka bär som helst! Blanda och trixa med vad du själv tycker är gott!

Du kan också köpa Kesella vanilj och ha i. Skippa då vaniljvispen. Eller så använder du bara vaniljvisp!

Byt ut bären mot exotiska frukter såsom mango, papaya, kiwi och passionsfrukt. Skär frukten i små tärningar bara.

Blanda de krossade kexen med riven mörk choklad.

Smaksätt vaniljvispen med lite rivet citronskal.

Om du vill ha ännu mer cheesecakesmak kan du blanda ihop Kesella med philadelphiaost och lite vaniljsocker.





SMAKLIG SPIS!!


Cannelloni con ricotta e spinaci

Eller för att säga det på ett enklare sätt - pastarör fyllda med ost och spenat. Men visst låter inte det lika trevligt när man säger det så?

Cannelloni con ricotta e spinaci lagade jag i fredags kväll när söta Anna var och hälsade på hemma hos mig för första gången. Anna är vegetarian och varje gång får jag tänka till lite extra. För att laga kött eller kyckling går på ren reflex för mig. Jag har flera guldkorn till recept som ploppar upp i huvudet på mig, men när det kommer till vegetarisk mat så tar det lite stopp. Vad lagar jag då?

Denna kväll föll valet på goda pastarullar fyllda med krämig ricottaost och spenat. På det en smarrig ostsås och så tomatsås. Lite riven parmesan på toppen och vi är hemma! Så här är dagens middagstips - Cannelloni con ricotta e spinaci (erkänn att det låter rätt avancerat?!)!


CANNELLONI CON RICOTTA E SPINACI

(eller pastarör fyllda med ost och spenat)
4 portioner

300-400 g cannelloni (finns i pastahyllan)
400 g arrabbiatasås (japp... pga tidsbrist körde jag färdig sås)
1 dl riven parmesan
1 dl riven ost


Ricottafyllning
500 g ricottaost

300 g fryst, upptinad spenat

2 krm salt

lite svartpeppar
 

Ostsås

6 dl mjölk

25 g smör

2 msk vetemjöl

1 krm riven muskot

1 krm salt

1 krm peppar

1 dl riven ost

 

Såhär gör du

Ricottakrämen
Tina spenaten och krama ur vattnet ur den. Blanda ihop spenaten med ricottan och smaksätt med salt och lite svartpeppar.

Ostsås
Smält smöret i en gryta. Tillsätt mjölen och vispa. Häll i mjölken och smaka av med salt, peppar och muskot. Vispa hela tiden så att det inte bränner fast i bottnen. Ta av grytan från plattan och rör i osten.

Cannellonis
Sätt ugnen på 225 grader. Ta en ugnssäker form och häll lite olja i bottnen. Häll i ricottakrämen i en spritspåse och spritsa ner kräm i cannellonirören. Lägg rören i formen. När du använt all ricottakräm häller du ostsåsen över cannellonisen. Häll sedan över tomatsåsen. Ställ in formen i mitten av ugnen och låt stå där i ca 15 minuter. Öppna ugnen och häll över osten. Låt gratineras i ca 10 min till.

Servera cannellonin med en god sallad!





SMAKLIG SPIS!



Snart...

...får du hålla utkik! Kanske inte idag eller imorgon, men under helgen.


Vi får nog kalla det en bloggpaus

Oroa dig inte... Jag lever fortfarande! :) Äter gör jag också, men inspirationen att blogga och vara kreativ finns inte i mig för tillfället. Så min bloggpaus fortsätter nog i någon vecka till är jag rädd. Men håll ut! Jag kommer tillbaka. :)

Tills dess får du leta bland gamla recept. Kanske hittar du något du gillar?

Hörs snart igen!


Förresten! Hjälp mig gärna med lite inspiration. Vad vill DU att jag ska laga? Utmana mig! :)

Ge mig chokladtårta!

Jag är så otroligt sugen på chokladtårta! En riktigt kladdig och mörk sådan. Gärna med svag kaffesmak och kanske en tryffelkräm eller fudge på toppen. Eller varför inte en mintvariant?

Jag är så sugen på en bit chokladtårta att det vattnas i munnen bara jag tänker på det! Visst... Det kan också bero på att jag är hungrig, men jag kan inte sluta tänka på den där jädrans chokladtårtan. *mmmmm* Sen en god cappuccino eller latte till. Jisses vad gott det hade varit!

Nu har jag tyvärr ingen chokladtårta i dagens matlåda (varför tog jag inte med det? Jag har ju 2/3 springform med chokladtårta hemma i frysen!), men jag ska ändå ge dig mina tre bästa recept på chokladtårta. Testa dem för de är alla sagolikt goda! Min favorit just nu är den i mitten.


  
Minttryffeltårta                              Kladdig chokladtårta med fudge      Chokladtryffeltårta



 

Till anonym! Jag har ett jättegott recept på helstekt kyckling! En nyttig variant med citron, vitlök och annat smått och gott. Om du säger vem du är kan jag skicka receptet!


Dubbla avsnitt på TV4+

Jag fullkomligt ÄLSKAR matprogram. Det kan vara mattävlingar som Hell's kitchen eller Top Chef. Men det funkar lika bra med kändismatlanging som Tinas cookalong eller renodlade matlagningsprogram som Leila bakar/på landet/middagstips, Nakna kocken, Nigella, Tinas mat eller Vad blir det för mat?. Oavsett vilken typ av matlagningsprogram det är så bänkar jag mig framför TVn och tittar glatt och engagerat.

Just nu kollar på en av favoriterna - Vad blir det för mat?. Underbare Per Moberg lagar mat och jag gillar honom. Visst... Det är lite våldsamt stundtals, han måttar smöret genom att ta en näve och slänga i pannan, han slänger ner köttstycken i storlekar som definitivt inte säljs på ICA, han svär och använder liknelse som inte alls hör ihop med matlagning (som förra veckan när han jämförde blötlagda gelatinblad med kondomer...). Men jag gillar det! Jag gillar också hur han gör oväntade saker, som att kleta äggvita i håret. Hans sätt, språk och typ av matlagning känns lite sådär härligt oplanerat!

Så slå på TV4+ och kolla dubbelavsnitt av Moberg! Det ska jag göra. :)

I lunchlådan idag

Jag känner mig verkligen jättedålig på att uppdatera just nu! Min enda ursäkt är att det har varit mycket de senaste veckorna. Många sena, trötta och oinspirerade kvällar. Det finns liksom inte energi att laga mat om jag kommer hem från fikor, träning eller annat runt 21.30 eller ännu senare. Då blir det lätt gröt, matlåda ur frysen, en sallad eller macka. Men jag hoppas innerligt att energin, tiden och inspirationen ska komma tillbaka snart. Den var på gång, men så blev det några sena kvällar och då rann det av mig.

I dagens matlåda (tack frysen för att du innehåller sådana! [dvs tack mig själv för att jag ställde mig och lagade massa mat förra veckan]) finns i alla fall kycklingsoppa. Jag vet att jag tjatar om det, men du MÅSTE testa!!



KYCKLINGSOPPA!

Kakan som smaka himmel

Det känns som att det var evigheter sedan jag bakade! Visst jag bakade födelsedagstårta till Maria förra helgen, men innan dess var det sååå längesedan jag bakade. Min favoritsyssla har fått stå undan för andra saker helt enkelt.

Men i lördags kände jag att det var dags igen! Jag kände baksug och eftersom jag skulle på middag till herr och fru A ikväll så kände jag att lite kaka är trevligt att ta med sig. :)

I frysen har jag massa småländska vinbär som jag plockade när jag var hemma hos mamma och pappa i somras. Lite har fått bli saft och sen har det liksom inte blivit mer. Jag vet att mer vinbär kommer flytta i min frys snart eftersom min underbare pappa har plockat mer och lagt i deras frys!

Därför beslutade jag mig för att baka en kaka med just vinbär. Googlade lite och hittade ett recept på matklubben.se på just vinbärskaka. En långpannekaka med vinbärsmaräng på toppen. Låter inte det underbart! Den fick det bli! Och jisses så god den blev! Söt, syrlig, krispig, mjuk och rena himmelriket för smaklökarna. Testa den!


LÅNGPANNEKAKA MED VINBÄRSMARÄNG
1 normalstor långpanna

Kaka
75 g margarin
3 dl socker
5 äggulor
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1½ msk vaniljsocker
2 ¼ dl kall mjölk
3 msk kokande vatten

Maräng
5 äggvitor
5 dl socker
1½ msk vaniljsocker
5 dl repade vinbär

Såhär gör du
Sätt ugnen på 200 grader. Rör socker och margarin vitt och pösigt. Jag använde elvisp till en början. Tillsätt äggulorna. Blanda de torra ingredienserna och rör i omväxlande med mjölk och vatten. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper eller som är smörad och bröad. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 15 min.

Under tiden gör du vinbärsmarängen. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Du ska kunna hålla bunken över huvudet utan att skummet trillar ur skålen. Vispa sedan i sockret, lite i taget. Avsluta med att försiktigt, försiktigt röra i vinbären.

När kakan har varit inne i 15 minuter tar du ut den och höjer ugnen till 250 grader. Bred försiktigt över marängsmeten på toppen av kakan. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 - 6 minuter. Stäng av ugnen och sätt en träslev så att luckan står lite på glänt. Låt kakan stå inne tills ugnen har svalnat.

Skär kakan i bitar. Ät direkt eller frys in!


Tips! Jag kan även tänka mig att detta blir gott med andra bär i marängsmeten. Kanske nyplockade blåbär eller hallon? Rör bara i bären försiktigt så att de inte mosas!

Testa att smaksätta kakan med lite rivet citronskal eller något annat som du gillar.

Om du vill utnyttja höstens goda äpplen kan du göra samma smet och blanda i lite kanel. Tryck sedan ner äppelskivor i smeten innan gräddning. Avsluta med marängen utan några bär i. *mumma*


                 



   


SMAKLIG FIKA!!






Soppa, soppa, soppa

Sådär... Nu ska du äntligen få soppreceptet från i fredags. Jag skulle ha lagt ut det igår, men jag hade så in i helsikes ont i huvudet nästan hela dagen så energin fanns där inte. Men idag så!

I fredags var jag ledig! UNDERBART! :) Det var även mycket behövligt! Tvättmaskinen gick på högtryck, löpskorna och benen fick göra sitt. Även köket, magen och frysen fick sitt.

Jag ställde nämligen till med storkok! Frysen fylldes med goda och nyttiga matlådor så att jag klarar mig för några veckor framöver. Jag tycker att det är skönt att göra storkok ibland och fylla frysen. Då har jag matlådor att ta av utifall inspirationen skulle tryta eller om jag är hemma sent några kvällar och inte orkar laga mat (läs: efter träningen). Supersmidigt!

I fredags valde jag att laga två olika soppor - nyttiga och mättande sådana! Att de också tar otroligt kort tid att laga är ännu ett stoooort plus! Me like! Den ena är min favoritsoppa just nu - den himmelska kycklingsoppan som jag lagade förra veckan. Den bara måste du testa alltså. Jag blev helt frälst i den och nu ska det bli några matlådor med sådan i frysen!

Den andra soppan innehåller även den kyckling, men den kan du såklart plocka bort om du vill ha en vegetarisk soppa. Den här var också otroligt god och jag tror att jag har blivit lite av en soppfantast såhär på äldre dar. :) Originalreceptet kommer från Allt om mat, men jag har som vanligt ändrat lite efter mitt tycke och smak. Hoppas att det ska smaka!

BÖNSOPPA MED AJVAR OCH KYCKLING

5 matlådor

250 g kycklingfilé

ca 200 g stjälkselleri (4 stjälkar kanske)
2 schalottenlökar

2 burkar blandade bönor (jag körde med kidney och borlotti)

7 dl vatten

3 st buljongtärningar (grönsak idag)

1 burkar ajvar relish (jag tog stark)

0,75 dl vitt torrt vin

1 st pressade vitlöksklyftor

salt och peppar

 

Såhär gör du

Strimla kycklingen i ganska små bitar. Ansa och skär sellerin i bitar som är ca 1 cm stora. Skala och skiva löken i tunna skivor. Spola bönorna under kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt.

Blanda vatten, buljong, vin, ajvar och vitlök i en stor kastrull. Låt koka upp och tillsätt sedan kyckling, lök och selleri. Låt koka på svag värme i ca 4 - 5 minuter eller tills kycklingen är färdig. Tillsätt bönorna och låt de bli varma, men koka inte soppan för länge efter det så att bönorna kokar sönder.

Smaka av med salt och peppar och servera med en bit gott bröd till.

Tips! Om du vill ha en vegetarisk soppa använder du bara grönsaksbuljong och utesluter kycklingen. Då kan du även tillsätta lite mer grönsaker om du vill.

Lägg i mer grönsaker om du vill ha det!

Använd vilka bönor du vill och gillar. Det går ju att variera soppan lite på så sätt. Kikärtor kan också bli gott i!

Jag använde en hel burk stark ajvar och det blev väldigt kryddigt! Så om du ska laga det och inte gillar stark mat så hade jag rekommenderat att du tar en mild ajvar och sen kryddar på med lite sambal eller chili om du vill ha lite hetta. Om du gör dubbel sats är mitt förslag att du tar en mild och en stark!








SMAKLIG SPIS!!


Baka, baka liten kaka

Jag har en hemsk huvudvärk idag! Men nu har jag vilat ända sen jag vaknade och har tröttnat. Därför bakar jag en liten kaka att ta med mig hem till herr och fru A ikväll. Om den blir god vill säga... Det blir egenplockade vinbär som smaksättning och jag hoppas att det blir gott!


Nu händer det saker i mitt kök

Storkok på gång! Jag ska koka massa soppa och lägga i frysen för framtida bruk. :) Såklart ska en tallrik slinka ner i magen ikväll också. Håll utkik så kommer recepten antingen ikväll eller imorgon.

Nu ska jag sätta igång och koka soppa på annat än en knapp! ;)








Min nya morgondryck

Min frukost består nästan alltid av en rejäl tallrik havregrynsgröt kokt på fiberhavregryn, krossade linfrön, kanel, ingefära och lättmjölk. På toppen har jag knappt en tesked strösocker (i stället för sylt!) och lite lättmjölk. Urgott och mättande!

De senaste veckorna har jag även lagt till ett halvt glas Proviva. Jag har inte druckit det innan egentligen. Bara en gång eller två på någon onsdagsfika. Men så köpte jag en förpackning för ett tag sen och då fastnade jag! Det är gott och det känns ändå ganska nyttigt. Visst... Det är lite socker i den, men det är det ju i juice också! Proviva ska tydligen innehålla lite såna där konstiga bakterier som är bra för magen.

Jag har än så länge provat skogsbär, mango och hallon granatäpple. Den sistnämnda är favoriten! I kylen bor just nu även en med smaken gul kiwi/mangostan. Spännande att känna hur den smakar. :)

Så... Vad har DU för frukostvanor? Något smaskigt du kan dela med dig av?



Min kärleksaffär fortsätter

För några veckor sen inledde jag en kärleksaffär. Det handlar om äkta och intensiv kärlek. Men frågan är hur länge det ska hålla? Jag bara väntar på att jag ska få nog och för ett tag lämna min kärlek. Nej, jag pratar inte om en verklig person utan om min kärlek till vitkålen.

Jag kan inte sluta äta vitkålssallad! Jag äter det nästan varje dag - antingen till lunch eller kvällsmat. Finstrimlad vitkål med vitvinsvinäger, en pytteliten skvätt olivolja, salt, svartpeppar och italiensk salladskrydda. Lägg allt i en matlåda, stäng locket och skaka om. Sen är det bara att äta! Och jag kan inte få nog.

Nu är min fråga... Är det farligt att äta för mycket vitkål? Är det verkligen hälsosamt att äta det en gång om dagen (ibland två) minst 5 dagar i veckan?

Tills jag får höra att det inte är bra för mig så fortsätter jag äta min älskade vitkålssallad! Idag får den vara sidekick till min underbara soppa som jag plockade fram ur frysen. Ska för övrigt laga en omgång till av den i helgen. Fylla frysen!!

Krydda till din gröt

Jag äter gröt nästan varje dag till frukost. Havregrynsgröt gjord på 1 dl fiberhavregryn, 1 msk krossade linfrön och lättmjölk (jag kokar aldrig på vatten för det tycker jag inte om). Supergott!

För några veckor sedan läste jag på en blogg om en tjej som kryddade sin gröt med massa olika kryddor. Jag tyckte att det lät konstigt att ha gurkmeja, ingefära, kanel, kardemumma osv i sin gröt. Men så en morgon tänkte jag att jag skulle testa. Så jag kryddade till min gröt med kanel och ingefära - kanske 0,5 tsk av varje. Jag blandade i kryddorna innan jag kokar gröten. Och oj så gott det blev!! Nu kör jag med kanel och ingefära i min gröt vareviga morgon. Testa du med vettja!





RSS 2.0