Enkel efterrätt på grillen.

Varje sommar brukar mamma och pappa göra en supergod och enkel efterrätt - flamberade bananer med glass. De gör efterrätten på grillen och oj så gott det är! Det går såklart lika bra att göra det på spisen hemma. Akta bara så att du inte tänder eld på hel huset/lägenheten. Eller håret som pappa gjorde förra året. Tur att han inte har ett långt hårsvall. :) Här kommer receptet.


FLAMBERADE BANANER
4 portioner

3 bananer
30 g smör
ca 10 msk råsocker eller muscodavosocker
3 - 4 cl päronkonjak

vaniljglass



Såhär gör du
Dela bananerna i fyra delar (först på mitten och sen på längden). Rulla bananbitarna i socker. Det går åt ca 1 msk socker per bananbit.

Smält smöret i en panna (när vi gör på grillen sätter vi en gjutjärnsstekpanna på gallret) och lägg i bananerna och låt dem steka en liten stund. De ska gärna få lite färg runt om.

Nu är det dags att hälla i spriten. Det är viktigt att pannan är mycket varm annars börjar det inte brinna! Häll i spriten och tänd eld. När elden har lagt sig serverar du bananerna med vaniljglass. Glöm inte att hälla över lite av den goda sirapssåsen som har bildats i pannan. Det är pricken över i:t!





SMAKLIG SPIS!


Husmanskost.

Jag lagar inte husmanskost så ofta. Det är synd för det är ju så in i nordens gott! Men på min semester lagade jag en utomordentligt god måltid som verkligen kan klassas som husmanskost - lövbiffsrullader. Åh herregud så gott det blev! Bland det godaste jag har lagat någonsin tror jag. :) Det här ska jag laga fler gånger!! Här får du receptet och du bara måste laga det!


LÖVBIFFSRULLADER
4 portioner

7 - 10 st lövbiffsbitar (beroende på hur stora de är)
1 paket bacon
1 gul lök
1 dl riven pepparrot
2 msk dijonsenap
vatten

Såsen
Skyn från rulladkoket
1 - 2 msk kalvfond
0,5 dl vatten
2 - 3 dl grädde
2 - 3 msk dijonsenap
salt och peppar
ev maizenaredning


Tillbehör
kokt, pressad potatis
vinbärsgelé
ev lite kokta grönsaker eller en sallad


Såhär gör du
Finhacka löken och lägg i en skål. Strimla baconet tunt och blanda ihop med löken. Rör i dijonsenap och riven pepparrot. Bred fyllningen på lövbiffsbitarna och rulla ihop till små rullader. Fäst änden med en tandpetare.

Stek rulladerna i smör i en traktörpanna eller en stekpanna med lite högre kanter. Rulladerna ska få fin färg runt om. Häll på vatten och låt rulladerna småputtra i ungefär en timme. Fyll på med vatten efter behov.

Ta upp rulladerna ur pannan och sila skyn som finns i pannan. Häll tillbaka skyn i pannan och låt koka upp. Blanda i fond och vatten. Låt koka en liten stund innan du tillsätter dijonsenap och grädde. Låt småputtra en liten stund och smaka sedan av med salt, peppar och ev lite mer senap. Du kanske också behöver reda av såsen med lite maizenaredning.

När såsen har god smak ska rulladerna läggas i och puttra med i ett par minuter. Servera sedan med pressad potatis, gelé och grönsaker.







SMAKLIG SPIS!



Chokladfrossa!

Nu under augusti så har Kalasgott temat choklad i månadens matutmaning. Jag som älskar choklad ska såklart vara med och tävla! Att priset bland annat är en glassmaskin gör ju det hela mycket mer spännande eftersom jag sååååå gärna skulle vilja ha just en glassmaskin!

Så i fredags när vännerna skulle komma på lite grillmys bakade jag en av mina absoluta favorittårtor - kladdig chokladtårta med fudgetopping. Oj vad god den är (om jag får säga jag själv...)! Så... Här är receptet och så håller jag tummarna på att jag kan kamma hem segern!


KLADDIG CHOKLADTÅRTA MED FUDGETOPPING
1 tårta

125 g smör eller margarin
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 msk kallt, starkt kaffe
en nypa salt

Fudgetopping
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
100 g mörk choklad (70 %)
2 msk ljus sirap
75 g rumstempererat smör

Till servering
Lättvispad grädde och bär


Såhär gör du
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröda en springform (form med avtagbara kanter). Om du har en form i teflon räcker det ofta att du penslar med lite smält smör.

Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Sikta i mjöl, vaniljsocker och kakao. Rör ihop till en smet och tillsätt smöret och en nypa salt. Bred ut smeten (som kan tyckas vara lite "hård", men det är sån den ska vara!) i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 10 - 12 min. Kakan ska vara väldigt kladdig så var inte rädd för att ta ut den när den känns lite lös. Den ska mest stanna till.

Ta ut kakan och låt den svalna.

Under tiden gör du fudgetoppingen. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna. Ställ den sedan i kylen i några timmar så den får stelna till ordentligt.

Ta fram kakan en liten stund innan servering. Servera den med lite lättvispad grädde och bär.


TIPS! Som jag skrev tidigare är det viktigt att du vågar ta ut kakan i tid.

Du kan limemarinera bären genom att blanda frysta, tinade bär eller färska bär med lite socker och rivet limeskal. Rör om så att sockret smälter.

Du kan också servera kakan med glass.

Gillar du inte kaffe? Du kan såklart hoppa över kaffet, men kakan smakar inte särskilt mycket kaffe. Det ger mest en god brytning mot chokladen som gör att smakerna kommer fram ännu mer!




SMAKLIG FIKA!!


Krämig potatissallad.

När jag hade lite grillmys i bersån härhemma igår hade jag gjort hemgjord potatissallad. Det är så himla mycket godare än sådan du köper i affären och det är superenkelt att göra! Du måste helt enkelt testa. :)


KRÄMIG POTATISSALLAD
ca 10 portioner

ca 2,5 kg potatis
6 - 7 dl gräddfil
2 - 4 rejäla matskedar dijonsenap (smaka av och känn hur stark du vill ha den)
1 knippe gräslök (eller 1 förpackning fryst)
1 knippe persilja (eller 1 förpackning fryst)
½ purjolök
salt och peppar


Såhär gör du
Koka potatisen i saltat vatten tills den är genomkokt. Låt potatisen kallna helt och dela den sedan i så stora bitar du vill ha. Lägg potatisen på ett fat eller i en skål.

Dela och skölj purjolöken och strimla den fint. Lägg purjolöken i en skål och blanda i gräddfil och dijonsenap. Finhacka gräslöken och persiljan och rör ner i skålen. Smaka av med salt och peppar.

Häll gräddfilsblandningen över potatisen och rör försiktigt runt allt så att potatisbitarna täcks av såsen. Ställ sedan in i kylen så att potatissalladen får gotta till sig lite. Garnera med lite finhackad purjolök, persilja och gräslök innan servering.


 


SMAKLIG SPIS!

RSS 2.0