Hemgjord läsk.

Jag är inte mycket för läsk. Visst... Ibland kan det vara riktigt gott med ett glas iskall läsk. Typ när det är varmt, när jag är lite seg i huvudet dagen efter en utekväll, till popcornen på bion eller så, men jag dricker otroligt lite läsk. Hellre bubbelvatten i så fall.

Men... Om man gör "läsk" själv är det riktigt gott. Och nu pratar jag inte om någon sodastreamer-läsk. Nej, jag pratar om saft och mineralvatten-läsk. Superenkelt och gott! Två små ingredienser - din favoritsaft och bubbelvatten. Du blandar alltså saften med bubbelvatten i stället för med vanligt vatten. Supergott! Jag dricker det just nu gjord på min hemkokta saft. Mums! Flädersaft är också en hit. Testa vettja!

Lördagsmiddag.

När mina föräldrar var här för ett tag sen köpte de jättefin lammfärs i saluhallen. Innan de åkte hem lämnade de en liten påse med färs i min frys och den hittade jag igår kväll! Oj så lycklig jag blev för att lamm är ju så in i nordens gott. Så ikväll lagar jag middag med lammfärs. Vad sägs om en vitlöksostfylld lammfärsbiff med grönsaksbiff och något som jag tycker är nästan som en fejsbearnaise? Gott va? Det blev det i alla fall och du ska självklart få receptet!


VITLÖKSOSTFYLLDA LAMMFÄRSBIFFAR MED BULGUR OCH FEJKBEA
4 portioner

ca 400 - 500 g lammfärs
1 äggula
salt
peppar
vitlöksost (jag använde Cantadou)

bulgur kokat enligt anvisningen på paketet (lägg en buljongtärning i kokvattnet)
ca 1 dl harricot verts i centimeterstora bitar
½ - 1 paprika (tärnad)
5 cm purjolök (strimlad)

1 burk creme fraiche
2 - 3 msk dijonsenap
en nypa salt och peppar
ca ½ tsk torkad dragon (det är den som gör att såsen smakar lite bearnaise!)


Såhär gör du
Blanda lammfärsen med äggulan, salt och peppar. Ta lite färs och forma till en platt cirkel. Lägg en tesked ost i mitten och forma sedan till en biff. Gör så med all färs. Stek biffarna i smör i en panna eller lägg dem på grillen.

Blanda den kokade bulgurn med grönsakerna.

Häll creme fraichen i en skål och rör i senapen. Krydda med dragon, salt och peppar.

Servera biffarna med bulgurn och såsen!




SMAKLIG SPIS!





 

Min saft.

Idag har jag kokat saft. Jag hade lite vinbär kvar från förra året i frysen och eftersom jag vet att min käre far har plockat nya till mig så kokade jag saft på nästan allt jag hade kvar i frysen. Åh vad det är gott med hemkokad saft! Min är lite syrlig eftersom jag inte gillar sötsliskig saft. Testa vettja!


REBECCAS SYRLIGA RÖDA VINBÄRSSAFT MED EN TOUCH AV RABARBER
ca 1,5 l

3 l röda vinbär
5 st rabarberstjälkar
6 dl vatten
6 ½ dl socker (till 1 ½ l vinbärskok)

Såhär gör du
Skölj vinbären och plocka bort ev blad och smuts. Stjälkarna kan sitta kvar. Skölj och dela rabarberna i bitar.

Koka upp vattnet i en stor kastrull. När vattnet kokar lägger du i bären och låter detta koka i ca 10 minuter. Krossa gärna bären och rabarberbitarna mot kanten av grytan.

Sila bären och saften genom en saftsil i ca 30 minuter. Det funkar även bra med en ren kökshandduk och en durkslag.

Mät upp hur mycket vinbärskok du har fått och häll detta i en ren gryta. Tillsätt önskad mängd socker (man brukar räkna ungefär 5 - 6 dl socker/liter vinbärskok, men jag vill ha min liiiite surare än så och därför tar jag mindre socker), lite i taget. Låt saften koka upp och låt småputtra i ca 10 minuter. Skumma av saften.

Häll upp saften på rena, varma flaskor eller i burkar. Ställ in i kylskåpet eller i frysen. När du sedan vill ha ett glas saft är det bara att spä ut den till önskad styrka!


TIPS! Egentligen ska det som sagt vara ca 5 - 6 dl socker/liter vinbärskok. Jag gillar att saften är lite surare och därför tar jag lite mindre. Testa dig fram till vad du tycker är godast!

Du kan såklart även byta ut de röda vinbären mot svarta eller ha en kombination av båda bären.

Om du inte vill att saften ska bli dålig kan du använda konserveringsmedel i din saft. Det brukar stå vid bakgrejerna i affären. Om du inte vill ha någon konserveringsmedel i din saft, men ändå vill att den ska hålla längre... Ja, då lägger du in den i frysen!


 

LYCKA TILL MED SAFTKOKET!

Kokar...

...saft.

Hemgjord mangoyoghurt.

Jag kan tycka att fruktyoghurt kan vara lite för sött och därför köper jag dem sällan. I stället satsar jag på filmjölk till mina frukostflingor. Men idag upptäckte jag till min stora glädje att mitt Willys hade extrapris på fryst mango - två förpackningar för 20 kr. Som hittat!

Så jag köpte två förpackningar och jag har nu mixat ihop en underbart god hemgjord mangoyoghurt. Testa vettja!


MANGOYOGHURT
2 - 3 portioner

½ förpackning fryst mango
ca 3 - 4 dl mild yoghurt (3%)
½ - 1 msk honung

Såhär gör du
Lägg mangon i en bunke och häll över yoghurt och honung. Mixa till en slät yoghurt.


TIPS! Du kan såklart använda färsk mango också! Skär den i små kuber innan du mixar.

Om du vill ha bäryoghurt kan du byta ut mangon mot färska eller frysta bär.

Om du vill ha en yoghurt med lite mer bitar i så mixar du den bara lite kortare tid.

Smaka av när det kommer till honungen! Jag gillar inte när yoghurten är för söt och tar knappt ½ msk, men vill du ha lite sötare ska du såklart ta mer. Du kan också byta ut honungen mot socker.






SMAKLIG SPIS!

RSS 2.0