Lite snart utgånget smör blir till kakor.

Ibland kan jag få för mig lite konstiga saker. Saker som får mig att seriöst undra om jag är lite knäpp. Ikväll är ett sådant tillfälle. Strax innan kl 22 fick jag för mig att jag ville baka. Så jag synade kylskåpets innehåll och konstaterade rätt snabbt att möjligheterna att baka något var goda! Lovely!

Så... Vad skulle jag baka? Muffins? Nja... Sockerkaka? Nja... Bullar? Nej tar för lång tid... Bröd? Tar också för lång tid. Småkakor? Ja! Småkakor skulle det bli! Och det var nog menat. För i min kyl fanns sisådär 300 g smör som hade bäst före datum 1/7! Imorgon! Perfekt!

För några helger sedan när jag var i Halmstad köpte jag ekologisk och närproducerad krusbärssylt som var helt magiskt god. Burken har blivit stående och jag har inte riktigt haft någon användning av just sylt. Förrän ikväll! För i ugnen står sisådär 50 styckna syltkakor. Hälften med den underbara krusbärssylten och hälften med min hemkokta rabarber- och jordgubbsmarmelad. Snart är de klara och ska bara svalna innan jag lägger dem i burk.

Ja, jag vet att jag må vara knäpp som ställer mig och bakar syltkakor sent på kvällen. Jag ska villigt erkänna att jag inte tänkte på att degen skulle ligga i kylen och vila ett tag innan den blev till kakor, men då gjorde jag andra viktiga saker som att googla om färsk paprika går att frysa in (tydligen går det så två paprikor är nu strimlade och lagda i frysen för framtida bruk). Ja, jag är knäpp. Men den här knäppisen har snart massa goda småkakor att bjuda på! Det du!

Här är receptet på syltkakorna. Det har jag lånat från Leilas A Piece of cake. Tackar för det för det var överlägset de sprödaste småkakorna jag har bakat!


SYLTKAKOR
ca 50 st

5 ½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 ½ dl florsocker
300 g smör
½ - 1 msk kallt vatten

sylt i valfri smak

Såhär gör du
Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop det med mjölblandningen. Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska bara precis gå ihop. Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt den vila i minst en timme.

Sätt ugnen på 175 grader, varmluft (200 grader om du har vanlig ugn). Dela degen i bitar och rulla bitarna till små bollar och platta ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck en grop med fingret i mitten av kakorna. Klicka i lite sylt. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter tills kakorna fått lite färg.


Tips! Du kan använda precis vilken sylt du vill! Hallon, jordgubb, blåbär, drottning, krusbär, vinbär, hjortron, lingon... Ta det du gillar!

Degen kan användas även till andra kakor. Testa att smaksätta degen med lite rivet apelsinskal och gör gaffelkakor. Det är bara att rulla degbitarna till bollar och trycka dem platta med en gaffel. Eller varför inte ta kanel i smeten? Bara exprimentera!

Om du vill vara säker på att kakorna blir fina och inte flyter ut, vilket mina gjorde litegranna, så är det bara att provgrädda en kaka. Flyter den ut så tillsätter du lite mer mjöl. Men... Hembakat är hembakat och då tycker jag att det är lite charmigt att kakorna inte är perfekta.

Kakorna är perfekta att ha som gå bort-present. Köp en fin glasburk och lite fint sidenband. Sen lägger du kakorna i burken och knyter bandet runtomkring. Garanterat uppskattat!


 
Kanske inte de allra vackraste syltkakorna jag har bakat, men de är hembakade! :)


LYCKA TILL MED BAKET!

Världens godaste marmelad.

Ja, jag skulle nog faktiskt våga kalla den det. :) I min smak är det typ den godaste marmeladen jag har smakat. Och enkel att göra är den också!

I torsdags när jag var ledig gick jag förbi min lilla frukt- och grönsaksbutik (som också säljer ägg, blommor, choklad, nötter och en herrans massa andra saker) och köpte två liter belgiska jordgubbar för ynka 20 kronor. Jag köpte också några rabarber. Av detta kokade jag en underbar marmelad som du bara måste testa att göra! Perfekt gå bort-present om du ska på middag eller så. Köp en fin burk och lite trevligt band/snöre så är du hemma. :)

Här är receptet!

SOMRIG MARMELAD
3 små burkar

2 l färska jordgubbar
3 rabarberstjälkar
4 dl strösocker

1 tsk melatin (ett slags konserveringsmedel)

Såhär gör du
Skölj och snoppa jordgubbarna. Skiva dem och lägg i en kastrull. Skölj och skiva rabarberna. Häll över sockret och låt koka i ca 15 minuter. Marmeladen ska tjockna något och bären och rabarberna ska koka sönder.

Blanda melatinet med ca 1 msk socker och rör ner det i marmeladen. Låt koka i några minuter till.

Häll marmeladen i noga diskade och kokade glasburkar. Låt svalna och ställ in i kylen. Marmeladen är sen klar att användas!


TIPS! Du måste inte använda konserveringsmedel om du inte vill. Jag gör det för att jag vet att jag inte kommer att äta upp min marmelad inom den närmsta tiden och då tycker jag att det är bra att ha i så den inte blir dålig. Du väljer själv hur du vill göra, men det ökar såklart hållbarheten!

Du kan anpassa sockermängden efter eget tycke och smak. I andra recept jag har kikat på har de betydligt mycket mer socker, men det tycker jag inte är gott. Nästa gång kanske jag tar ännu lite mindre socker eller så tar jag lite extra rabarber. Men om du gillar riktigt söta marmelader kan du ta mer socker!

Självklart kan du använda andra frukter och bär i din marmelad också! Blåbär, hallon, äpple, apelsin, citron... Ta vad du gillar!


 

LYCKA TILL MED MARMELADKOKET!

Äppel- och solrosfrallor.

Hembakade frallor kan vara bland det godaste som finns. I alla fall i brödväg. :) Helst ska de vara helt nybakade och alldeles ljumna. Sådär så att smöret smälter på dem. *mmmmm*

Igår testade jag att ha i lite smått och gott i mina frallor och de blev faktiskt riktigt goda! Här är receptet och jag rekommenderar dig definitivt att testa! Snarast!


ÄPPEL- OCH SOLROSFRALLOR
ca 24 st

50 g jäst (färsk eller torr)
6 dl vatten (fingervarmt om du använder färsk jäst, lite varmare om du använder torrjäst)
2 msk olivolja
2 tsk salt
2 rivna äpplen (jonagold blev det)
1,5 dl solrosfrön
7 dl grahamsmjöl
8 - 10 dl vetemjöl

ägg och solrosfrön


Såhär gör du
Häll vatten, olja, salt och rivet äpple i en bunke eller "deg-maskin". Om du använder färsk jäst rör du ner den så att den löser upp sig. Om du använder torrjäst blandar du den med lite mjöl och tillsätter det till degvätskan.

Tillsätt grahamsmjölet och arbeta in det. Ta sedan lite vetemjöl i taget och arbeta ihop tills degen släpper från bunkens kant. Det gör inget om degen är lite kladdig. Häll över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Baka ut degen och dela i 24 delar. Rulla till frallor och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 - 45 minuter till. Starta ugnen på 250 grader så den är varm när frallorna har jäst klart.

Pensla frallorna med lite uppvispat ägg och strö över lite solrosfrön. Grädda frallorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna och ät sedan med något gott pålägg.



TIPS! Frys in frallorna så snabbt som möjligt så blir de godare när du ska äta dem vid ett senare tillfälle. Ett tips är att då tina dem i ugnen på låg värme så att de blir som nybakade igen!

Våga testa olika grejer! Byt ut äpplet mot riven morot (mycket gott!), solrosfröna mot pumpafrön eller hackade valnötter, använd brödkryddor... Låt fantasin flöda!


  



Somrig rabarberkaka

Nämen hej! Är du fortfarande här? Vad glad jag blir! För själv har jag inte varit här så mycket på sista tiden. Det har varit för mycket annat med nya jobbet och sådär. Ledsen för det. Jag kan inte lova frekvent uppdatering framöver heller, men lite gästspel sådär då och då. :)

Idag är jag ledig! Jag har passat på att baka lite och koka marmelad. Tre recept. Tre dagar. Vi börjar med en otroligt god rabarberkaka som passar utmärkt nu när rabarberna tittar fram både i grönsakslandet och grönsaksdiskarna. Själv ska jag hem och sno mammas och pappas rabarber i helgen. *mooohahahaha* :)

Originalreceptet på kakan kommer från Arlas hemsida, men jag har gjort om det litegranna. Testa för den är supergod!

SOMRIG RABARBERKAKA
1 st kaka gjord i springform

125 g smält smör
2 dl strösocker
3 ägg
1 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

250 g rabarber (ungefär 3 - 4 rejäla rabarber!)
lite potatismjöl
1 - 1,5 dl rostade och salta cashewnötter

Såhär gör du
Sätt ugnen på 200 grader och smöra och bröda en springform (alltså en form med avtagbara kanter. En vanlig sockerkaksform funkar nog också). Rör ihop smör, socker, gräddfil och ägg. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver innan du vänder ner det i smeten. Häll i smeten i formen. 

Skölj och skiva rabarberna i centimeterstora skivor. Blanda dem i lite potatismjöl och lägg dem sedan på kakan. Hacka nötterna grovt och lägg detta ovanpå rabarberna. 

Grädda kakan i mitten av ugnen i 30 minuter. Om du ser att nötterna får för mycket färg så lägg över lite aluminumfolie den sista stunden. 

Ta ut kakan och servera. Om du vill kan du servera den med lite vaniljsås, men jag tycker att den är god som den är!


TIPS! Om du eller någon av dina fikagäster är nötallergiker kan du enkelt byta ut cashewnötterna mot till exempel saltade och rostade solrosfrön.

Kakan kan såklart göras både laktos- och/eller glutenfri! Bara byt ut mot laktosfritt margarin och/eller glutenfritt mjöl!

Sikta över lite florsocker innan servering så ser kakan ännu finare ut!

  

Lycka till med baket och smaklig fika! 

RSS 2.0