Lite hembakat bröd är ju aldrig fel!

Jag har fått en dille på att sätta surdegar och baka surdegsbröd. Det är så in i nordens gott helt enkelt! Förra veckan satte jag en surdeg av vete och i lördags bakade jag ett smaskigt bröd av det. Det blev ett tomat- och örtbröd. Just inspirationen att använda passerade tomater i bröddegen fick jag från en av mina favoritmatbloggar - Kalasgott. Till den goda tomatsmaken kombinerade jag färsk basilika, rosmarin och vitlök. Inget frukostbröd kanske, men ett perfekt bröd att servera till maten!

Sagt och gjort... Till lördagens vegetariska gryta ställde jag fram detta nybakade underverk och så blev det hemgjort vitlökssmör till! Kunde inte bli bättre. :) Här är receptet!

TOMAT- OCH ÖRTLIMPA MED HEMGJORT VITLÖKSSMÖR

2 limpor

ca 4 - 5 dl vetesurdeg (gör surdegen enligt receptet, men byt ut rågmjölet mot vetemjöl)
1 förpackning passerade tomater
1/4 kruka färsk rosmarin
1/4 färsk basilika
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
25 g torrjäst
2 msk flytande honung (eller ljus sirap)
1-2 msk flingsalt
14 - 17 dl vetemjöl special

Vitlökssmör
25 g rumstempererat smör
1 pressad vitlöksklyfta
ca 1 msk finhackad persilja
ev salt och peppar


Såhär gör du

Värm upp de passerade tomaterna till ca 40 grader. Finhacka de färska örterna och blanda i dem i tomaterna. Pressa även i vitlöksklyftorna. Häll tomatsåsen i en degmaskin. Tillsätt olivolja och honung. Rör sedan i torrjästen med lite av vetemjölet och blanda ner detta i degvätskan. Tillsätt surdegen och sedan lite mjöl i taget. Häll inte i allt mjöl direkt utan lite i taget och känn på degen allt eftersom. Degen ska vara fast, men ändå lite kletig. Avsluta med att blanda i saltet.

Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek. Det tar ca 1,5 h.

Häll sedan ut degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma sedan den försiktigt till två limpor. Jag plattade ut degen lite försiktigt, vek ihop den på mitten och nästan snurrade den lite så att den fick fin form! Försök att inte knåda degen för mycket! Jag hade ganska mycket mjöl på bakbordet eftersom jag ville ha ett mjöligt bröd.

Lägg limporna på en plåt som är klädd med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader så att den är riktigt varm när limporna är färdigjästa!

När limporna är färdigjästa är det dags att grädda dem. Innan du sätter in plåtarna i ugnen häller du en kopp (ca 1,5 - 2 dl) vatten i botten på ugnen. Sätt sedan snabbt in limporna i ugnen, stäng luckan och sänk värmen till 200 grader. Vattnet gör att du får en riktig krispig ytan på det nybakta brödet!

Grädda limporna i ca 35 - 40 min. De ska vara fint bruna på ytan och lite krispiga.

Ta under tiden ditt rumstempererade smör. Blanda ihop det med pressad vitlök, persilja och ev lite salt och peppar. Låt stå kallt tills brödet är klart.

Servera det nybakade brödet och vitlökssmöret!

Tips! Om du vill ha lite tomatbitar i kan du ha i lite strimlade soltorkade tomater i degen.

Du kan såklart byta ut örterna mot andra örter om du vill det! Men använd färska örter för det blir bäst.

Nästa gång ska jag använda lite mer örter i mitt bröd och kanske lite andra sorter. Testa dig fram!

Själv körde jag med passerade tomater för att inte få de där tomatklumparna i, men jag tror att det ska funka bra även med krossade tomater. De finns ju med olika smaker så där kan du ju smaka dig fram!

Du kan göra brödet i annan form om du vill. Jag ville att brödet skulle likna ett bröd jag har ätit flera gånger i Frankrike. Det ser lite rustikt ut med sin krispiga, mörkbruna yta och den degen ser nästan lite sådär snurrad ut som den blev nu när jag bakade.



  


LYCKA TILL MED BAKET!


Kommentarer
Postat av: charlotta

låter hur gott som helst!

2010-04-20 @ 10:19:02
URL: http://www.bagelsochblabar.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0