En hembakad baguette är aldrig fel!

Så... Nu ska du få receptet på det där brödet jag bakade igår till Marias födelsedagsmiddag. Det blev en luftig och god baguette så passade alldeles utmärkt till soppan! Originalreceptet kommer från Icas hemsida, men jag har ändrat lite och lagt till några ingredienser. Här är receptet.

BAGUETTE

Fördeg - dag 1
15 g jäst
5 dl vatten
800 g vetemjöl special

Dag 2
15 g jäst
5 dl ljummet vatten
800 g vetemjöl special
3 msk olivolja
1 msk honung
2 msk salt (gärna flingsalt)

Såhär gör du

Dag 1:
Lös jästen i vattnet. Tillsätt mjölet och arbeta samman till en seg elastisk deg.
Täck bunken med plast och låt stå i kylskåp till nästa dag.

Dag 2:
Vispa ut jästen i vattnet och tillsätt olja och honung. Lägg i vetemjölet och fördegen. Låt matberedaren arbeta på lägsta hastighet i ca 20 minuter till en seg, elastisk deg. Eller arbeta för hand. Degen ska vara ganska fuktig på ytan. Tillsätt salt. Arbeta degen i 1-2 minuter till. Lägg en bakbuk över bunken och låt jäsa minst 1 h, men gärna 1,5 h.

Dela i bitar på. Rulla ut baguetter lika långa som en bakplåt och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. . Täck med en handduk. Låt jäsa 1 - 1 1/2 timme. Långsam jäsning är viktigt för att få rätt seghet och blåsor i degen.

Sätt ugnen på 225°C. Skär sneda, djupa snitt i bröden med tandad kniv. Sätt in dem mitt i ugnen. Häll ca 1,5 dl vatten i botten av ugnen och stäng ugnsluckan. Vattenångan gör så att du får en krispis baguetteyta på bröden!

Ta ut bröden och lägg dem på galler så att de blir spröda runt om. Om du tänkt frysa in bröden så låt dem svalna innan.


Baguetten är den som syns längst bak i skålen. Stora, fina luftbubblor, mjukt och gott
inuti och en riktigt krispig yta! Perfekt!


LYCKA TILL MED BAKET!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0