En chokladtryffeltårta som är ljuuuuuuuvligt god!

Så var helgen slut. Vart tog den vägen? Den kom och gick alldeles för snabbt. Men familjebesöket var trevligt och melodifestivalen var väldigt bra! Ljusstavarna under Darins låt så maffigt ut på plats i Scandinavium, men på TV syntes det knappt. :(

I fredags bjöd jag föräldrarna på en otroligt god chokladtryffeltårta! Det blev sagolikt god, mycket för att jag vågade ta ut den ur ugnen när den egentligen kändes alldeles för obakad. För det är det som är hemligheten med den här kakan. Den ska vara kladdig! Våga ta ut den även om du känner att den är allt från klar för när du låter den kallna och stå i kylen i några timmar så blir den åååååhh så perfekt! Om du gillar choklad - testa den här kakan!

CHOKLADTRYFFELTÅRTA
125 g smör (funkar med margarin, men med smör blir det mycket godare!)
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Tryffel
1 dl vispgrädde (INGEN matlagningsgrädde eller så. Måste vara visp!)
200 g mörk choklad

Till servering
Lättvispad grädde, bär och florsocker


Såhär gör du
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröda en springform (form med avtagbara kanter). Om du har en teflonform som jag har räcker det med lite smör.

Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Sikta i mjöl, vaniljsocker och kakao. Rör ihop till en smet och tillsätt smöret. Bred ut smeten (som kan tyckas vara lite "hård", men det är sån den ska vara!) i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 12 min. Känn på kakan, men den ska absolut inte stelna utan mest stanna till.

Ta ut kakan och låt svalna.

Koka upp grädden och ta bort grytan från värmen. Bryt ner chokladen och rör så att det blir en jämn tryffelsmet. Häll detta på kakan och bred ut till ett jämnt lager. Ställ kakan kallt. Ta fram den en liten stund innan servering. Servera den med lite lättvispad grädde och bär. Sikta gärna lite florsocker över kakan.

TIPS! Som jag skrev tidigare är det viktigt att du vågar ta ut kakan i tid.

Du kan limemarinera bären genom att blanda frysta, tinade bär eller färska bär med lite socker och rivet limeskal. Rör om så att sockret smälter.

Du kan också servera kakan med glass.


SMAKLIG FIKA!

   

Kommentarer
Postat av: mamma

Tack för en trevlig helg ! God mat och en underbar tårta !

2010-02-22 @ 07:29:36
Postat av: Hanna - Bakfnatt

Ååh, det där låter ju bara såå himla gott, och ser minst lika gott ut! Hade inte suttit fel med en bit till kaffet ;-)

2010-02-23 @ 22:37:59
URL: http://www.bakfnatt.blogspot.com
Postat av: Sanna

Gud vad det där ser gott ut!

2010-02-24 @ 13:36:59
URL: http://sannabakar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0