En tvårätters tjejmiddag med en våghals till efterrätt

Det blev en middag trots allt! Tvårätters och film tillsammans med tre underbara vänner. Me like!

Så vad blev det då? Jo, kycklinglasagne med sallad och vitlöksbröd. Till efterrätt en fryst cheesecake i portionsformar. Lite annan smak på den än den traditionella cheesecaken. :) Jag var liiiiite skraj att cheesecaken inte skulle bli bra eftersom jag aldrig har gjort frusen cheesecake innan, men den blev god. Hoppas att det ska smaka!


Enkel kycklinglasagne
1 stor squash
1,5 röda paprikor
4 små rödlökar
1 vitlöksklyfta
olja till stekning
salt och peppar

700 g kycklingfilé
3 msk pesto (idag rucolapesto)
salt och peppar

Tomatsås
1 Kelda tender tomato
1 Kelda Mediterranean tomato
1 vitlöksklyfta
1 krossad, torkad chili
1-2 msk hackad basilika
salt och peppar
maizenaredning

lasagneplattor
riven ost
riven parmesan

Såhär gör du
Häll sopporna i en gryta och smaksätt med pressad vitlök, chili, basilika, salt och peppar. Red av den lite så att den inte är så rinnig.

Dela lök, squash och paprika i mindre bitar. Fräs i olja och pressa över vitlöken. Smaksätt med salt och peppar.

Strimla kycklingen i tunna skivor och stek i en stekpanna. Salta och peppra och avsluta med att hälla på peston. Se till att alla kycklingbitar får pesto på sig.

Häll lite av tomatsåsen i bottnen på en ugnssäker form. Varva sedan lasagneplattor, kyckling, grönsaker och sås. Se till att översta lagret är sås. Strö sedan osten över såsen på översta lagret och ställ in i ugnen och låt den stå där i ca 30-40 min. Servera med en sallad och vitlöksbröd (blanda smör med vitlök, flingsalt och persilja. Bred på skivor av bröd och ställ in i ugnen så att smöret får smälta).

Tips! Byt ut grönsakerna efter tycke och smak. Morot, brocoli, gul lök eller blomkål kan också vara gott.

Du kan variera vilken ost du vill lägga på toppen. Du kan skära mozarella i tunna skivor eller smula grekisk fetaost på.

Lasagne är alltid godast dagen efter när den har fått "sätta sig" lite. Det är därför ingen dum idé att laga rätten en dag i förväg!



Portionsformscheesecake med smak av vit choklad - 6 st

8-10 digestivekex
50 g smör

350 g philadelphiaost
1 ägg (separera gulan och vitan)
1 msk florsocker
150 g vit choklad
1 dl lätt creme fraiche

Marinerade björnbär
0,25 dl vatten
0,5 dl råsocker
½ msk balsamvinäger
125 g frysta björnbär

Såhär gör du
Krossa kexen, gärna i en matberedare. Smält smöret och blanda det med kexsmulorna. Klä insidan av sex stycken portionsformar med plastfolie. Jag använder vanliga creme brûlee formar. Ta ett par matskedar kexsmulor och tryck ihop dem mot formens botten. Se till att de packas ordentligt. Ställ kallt medan du gör smeten.

Blanda ihop osten med äggulan och sockret. Smält chokladen i vattenbad och rör i creme fraiche. Rör sedan ner detta i ostblandningen. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Rör inte för kraftigt!

Ta fram formarna ur kylen och häll i smeten i formarna. Täck med plastfolie och ställ in i frysen i ca 6 timmar.

Koka upp socker, vatten och balsamvinäger och blanda i de frusna bären. Stäng av plattan och låt bären dra i lagen i ca 10 min. Ställ i kylen i ett par timmar.

Det är bra om du tar ut formarna ur frysen ca 30 min innan du ska servera dem. Dra då försiktigt upp hela cheesecaken ur formen, ta bort plasten och ställ "bakelserna" på varsin tallrik. Lägg några bär uppe på cheesecaken.


Tips! Om du vill variera cheesecaken så finns det oändligt många möjligheter! Du kan mixa hallon, blåbär och/eller jordgubbar och ha i ostsmeten, ta mjölkchoklad, lite pressad lime, saffran... Du kan även variera själva bottnen. Ta i lite kanel eller byt ut digestivekexen mot t ex krossade pepparkakor, chokladkex eller cookies. Använd fantasin!

Om du inte vill ha björnbär på så kan du servera den här cheesecaken med ex hallon eller passionsfrukt. Jag tycker att det kan vara gott att ta något som är lite surt i och med att cheesecake i sig är ganska söt. Ett snyggt serveringssätt är att pudra på kakao på ytan och sen lägga ett björnbär på toppen och några bredvid. Möjligheterna är många!

SMAKLIG SPIS!

   


Kommentarer
Postat av: Maria

Hihi, nu lyckades jag hitta hit! Här fanns ju massa bra recept - kanske jag också kan bli en mästerkock nu!? :-) Tack för den goda maten ikväll!

2010-01-31 @ 01:26:40
Postat av: Therese

Väldigt smarrigt. Kör själv med hjortron på min cheescake. Mmmmm. Lånar bilden på efterrätten till ett inlägg om det är ok.

2010-01-31 @ 09:41:10
URL: http://tessilagos.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0