Sommarsöta bakelser till onsdagsfikan!

Vi är ett gäng glada tjejer som träffas hemma varandra varje onsdag (ja, nästan i alla fall) och fikar. För tillfället är vi åtta i fikagänget så det betyder att man får ställa till med fika ungefär var åttonde onsdag. Ibland är vi alla åtta, andra gånger är vi färre och ibland tar någon med sig en söt liten dotter och då blir vi fler :). Oavsett så är det en otroligt trevlig rutin i vardagen!

Den här onsdagen var det min tur att ställa till med fika. Jag älskar ju sommaren och bjöd på en färskpotatissallad med kryddstark korv i. Sen hade jag utlovat någon slags tårtliknande fika, men eftersom vi bara blev tre stycken så tyckte jag att tårta var lite väl att ta i. :) I stället blev det en söt liten sommarbakelse. Superenkel att baka och jättegod. Testa vettja!


REBECCAS SOMMARSÖTA BAKELSE

ca 12 st

Bakelsebotten

2 ägg
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker


muffinsplåt och muffinsformar


Fyllning 1

nästan en liter jordgubbar (spara några fina till dekoration)

½ dl vispad grädde

ev lite socker om gubbarna är sura

 

Fyllning 2

marsankräm kokad enligt anvisningen på paketet. Tillsätt gärna lite vaniljsocker i den. Du kan också göra hemmagjord vaniljkräm, men det hann jag inte med idag. Vaniljkrämen ska vara kall!

 

Dekoration

2,5 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

skivade jordgubbar

 

Såhär gör du
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt svalna. Rör ihop de torra ingredienserna i en skål. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt vätskan och rör försiktigt om. Sikta i de torra ingredienserna och rör försiktigt ner detta till en jämn smet.

Sätt muffinsformar i papper i muffinsplåten. Har du inger muffinsplåt ställer du dem direkt på en vanlig plåt. Ta gärna två formar till varje botten i så fall så att det blir stadigare!

Fyll upp med smet till ungefär 3/4 av formen. Ställ in i mitten av ugnen och grädda i 8 - 10 minuter. De ska vara gräddade helt igenom och få en fin färg på toppen. Ta ut och låt kallna helt! Lägg upp dem på en bricka eller ett fat så går det snabbare.

Vispa all grädde (3 dl). Mosa nästan alla jordgubbarna, men spara de du ska ha till garnering. Blanda i ca 0,5 dl av den vispade grädden och smaka av med lite socker. Smaksätt den återstående grädden med lite vaniljsocker. Du kan också ha den som den är.

Ta bort muffinsformarna från muffinsen. Dela dem så att du får tre lager/delar. Lägg understa delen på ett fat eller en bricka. Bred på ett lager av den kalla vaniljkrämen. Lägg på en del muffins. Bred på ett lager av jordgubbsblandningen och lägg sedan på "locket". Täck bakelserna med ett tunt lager grädde och dekorera med skivade jordgubbar.

Ställ kallt i väntan på servering!

TIPS! Om du inte vill ha jordgubbar i eller om det helt enkelt inte är jordgubbssäsong när du läser detta... Ja, då kan du variera fyllningen på massa sätt! Du kan ha mosade hallon, mosad banan, chokladpudding, fromage, citronkräm, äppelmos eller vad du nu kan tänkas gilla. Använd fantasin!

 

Du kan även pynta dina bakelser med andra frukter och bär, godis, strössel, riven choklad... Likadant som med fyllningen. Ta det du gillar!!

 

Givetvis kan du även variera smaken på bottnen. Jag tror att det skulle vara gott med en chokladmuffins, chokladkräm och mosade hallon till exempel. Eller en citronmuffins med jordgubbar och en god citronvaniljkräm. Eller varför inte vaniljmuffins med smör- och sockerstekta rabarber och vaniljkräm? Låt fantasin flöda!!


Om du vill få lite extra smak på dina muffins kan du hoppa över att lägga muffinsformar i din muffinsplåt. Pensla i stället formen med lite smör och bröda med kokos. Då får du en kokoston på dina muffins. Kanske kan vara gott med en chokladfyllning till det?



 

SMAKLIG FIKA!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0