Syrlig hemkokt, hemodlad vinbärssaft

Hemma hos mina föräldrar finns det massa vinbärsbuskar! Om somrarna har det alltid kryllat av både röda och svarta små bär. Att plocka vinbär var nog mitt allra första sommarjobb. Mamma och pappa betalde mig och min syster X antal kronor/kg plockade bär. Jag hatade det! Det var tråkigt och tog lång tid. Ja, det tyckte jag då...

Under de åren som jag jobbade hemma under somrarna så brukade jag plocka några påsar vinbär och ta med mig hem. Sen kokade jag saft och gjorde gelé och fyllde kylen. Oj så gott det var!

Nu var det ett tag sen jag hade den möjligheten, men i år var det dags igen! När jag var hemma för ett par veckor sedan plockade jag av nästan alla bär som hade kommit, lade dessa i fryspåsar och frös in dem. Väl hemma igen har jag massa vinbär och även rabarber i frysen! Underbart! Och det var inte det minsta tråkigt att plocka bär kan jag meddela!

Hälften av de fina vinbären har idag blivit till sötsyrlig vinbärssaft. Upptappad på flaska i kylen och i en liten burk i frysen väntar den på att bli uppdrucken! Här är receptet på min vinbärssaft.

REBECCAS SYRLIGA RÖDA VINBÄRSSAFT
ca 1,5 l

2,4 l röda vinbär
6 dl vatten
6 ½ dl socker (till 1 ½ l vinbärskok)

Såhär gör du
Skölj vinbären och plocka bort ev blad och smuts. Stjälkarna kan sitta kvar.

Koka upp vattnet i en stor kastrull. När vattnet kokar lägger du i bären och låter detta koka i ca 10 minuter. Krossa gärna bären mot kanten av grytan.

Sila bären och saften genom en saftsil i ca 30 minuter. Det funkar även bra med en ren kökshandduk och en durkslag.

Mät upp hur mycket vinbärskok du har fått och häll detta i en ren gryta. Tillsätt önskad mängd socker (man brukar räkna ungefär 5 - 6 dl socker/liter vinbärskok, men jag vill ha min liiiite surare än så och därför tar jag mindre socker), lite i taget. Låt saften koka upp och låt småputtra i ca 10 minuter. Skumma av saften.

Häll upp saften på rena, varma flaskor eller i burkar. Ställ in i kylskåpet eller i frysen. När du sedan vill ha ett glas saft är det bara att spä ut den till önskad styrka!


TIPS! Egentligen ska det som sagt vara ca 5 - 6 dl socker/liter vinbärskok. Jag gillar att saften är lite surare och därför tar jag lite mindre. Testa dig fram till vad du tycker är godast!

Du kan såklart även byta ut de röda vinbären mot svarta eller ha en kombination av båda bären.

Byt ut en liten del av vinbären mot t ex rabarber. Ger en annan smak på saften.

Om du inte vill att saften ska bli dålig kan du använda konserveringsmedel i din saft. Det brukar stå vid bakgrejerna i affären. Om du inte vill ha någon konserveringsmedel i din saft, men ändå vill att den ska hålla längre... Ja, då lägger du in den i frysen!


 LYCKA TILL!

Kommentarer
Postat av: mamma

så gott ! Pappa är i full gång att plocka svarta, så håll ut till v 32, då kommer det mer !

2010-07-26 @ 11:35:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0