Du missar väl inte...

...säsongsstarten av Leila bakar på TV4+? Jag sitter såklart bänkad och suktar efter hennes kök, köksprylar och bakverk! Längtar så till nya boken kommer ut! Den ska få bo i min receptsamling tillsammans med alla andra fina favoriter. :)

Jag har förresten gjort ena delen av två till påskaftonsmiddagens efterrätt. Smeten smakade ljuvlig och jag hoppas att slutresultatet blir bra! Vad det blir får du veta efter påskafton! Kan ju inte avslöja det nu så mamsen och papsen vet vad som serveras. Då blir det ju ingen överraskningsmiddag! ;)

Nu är reklampausen snart slut.


Nu bubblar det lite på ytan

Stig-Helmer bubblar och luktar filmjölk. Undrar hur han kommer att smaka...? Nu på morgonen matade jag honom för första gången och jag har även tagit kort på hur han bubblar.

SURDEGEN STIG-HELMER - FÖRSTA MATNINGEN
2 dl ljummet vatten
1 dl grovt rågmjöl
1 dl vetemjöl

Såhär gör du
Blanda ihop det ljumma vattnet med mjölet. Se till att röra ihop det till en jämn smet.  Rör i detta i surdegen och sätt på plasten igen.



Jag har satt en ny en - Stig-Helmer

När jag bakade surdegsbröd för ett par veckor sen blev det så otroligt gott! Brödet blev superlyckat och jag har en limpa kvar i frysen. Men en limpa räcker ju inte långt när man får besök och så. Därför satte jag en ny surdeg i morse som jag ska bara till påskhelgen. Stig-Helmer heter han och jag har blandat vetemjöl och grovt rågmjöl. Av honom ska det bli både limpor och frallor (hoppas jag). Jag slog till och gjorde dubbel sats direkt så kan jag spara en del av honom i kylen för framtida bak. Jag hann inte ta något kort på honom, men jag lovar att göra det ikväll.

SURDEGEN STIG-HELMER - GRUNDEN
3 dl ljummet vatten
1 dl grovt rågmjöl
1 dl vetemjöl
3 tsk flytande honung

Såhär gör du

Ta en skål och fyll med hett vatten. Låt stå tills skålen är lite småvarm. Häll sedan ut vattnet.

 

Blanda ihop ljummet vatten med honung i den varma skålen och rör i mjölet. Rör så att det blir en jämn smet. Sätt plastfolie över skålen, stick några hål i plasten och låt stå på en ganska varm plats.


Måndagsmat och slappe på soffan är inte fel

Så var allt inför påsken handlat. Förutom äggen... Känns bra att allt står i kylen eller ligger i frysen. Då är det bara att laga maten också!

Kvällens middag blev ett lite snabbt ihopkok av sånt jag var sugen på och hade hemma. Såna rätter gillar jag! Jag hoppas att du ska gilla det också. :)

GRÖNSAKSBULGUR MED SWEET CHILISTEKT KYCKLING
ca 4 portioner

1 - 2 kycklingfiléer
smör till stekning
salt och peppar
2 msk sweet chilisås

1 kryddstark korv

1 rödbeta
½ paprika
1 liten rödlök
ca 10 soltorkade tomater
2 - 3 dl kokta gröna ärtor

3,5 dl bulgur
7 dl vatten
1,5 buljongtärning

Såhär gör du
Skala och tärna rödbetan och koka i saltat vatten tills bitarna är klara.

Koka bulgurn i buljong och vatten. Ha inte för hög temperatur! Det tar ca 10 min innan bulgurn är klar. Låt den då svalna något.

Tärna kycklingfilén i små bitar och stek i smöret. Salta och peppra. När kycklingen är klar stänger du av plattan och rör i sweet chili-såsen. Se till att alla bitar får lite sås på sig.

Skiva och fräs korvbitarna i lite smör i en panna.

Tärna paprika, strimla tomaterna och finhacka löken.

Blanda sedan ihop alla sakerna i en stor skål! Servera eventuellt med lite sweet chilisås.

Tips! Du kan variera rätten och ta egentligen vilka grönsaker du vill.

Uteslut korv och kyckling om du vill ha en vegetarisk rätt.

Bulgurn kan bytas ut mot couscous.

Rätten kan serveras både varm och kall.


SMAKLIG SPIS!




Ett litet dukningstips inför stundande påskhelg

Nästa helg är det som bekant påskhelg med allt vad det innebär med äggätande, äggletande, påskris, fjädrar och röda dagar. Oj som jag ser fram emot lite långledigt!

Helgen till ära får jag besök av mamsen och papsen och det var riktigt länge sen vi firade påsk ihop. Jag tror närmare bestämt att det var fyra år sen i Kalmar. Japp... Så i år tyckte jag att det var på tiden att vi skulle fira ihop så jag tog tag i saken och skickade fina, påskiga inbjudningskort till familjen. Hälften kommer, hälften sviker. ;) Oj, vad ni kommer att missa systeryster och Niklas!

Jag har planerat en hejdundrande trerätters som jag såklart inte avslöjar än! Dryckesansvaret har jag lämnat från mig, men jag lovar att lägga in både recept och vintips.

Min dröm vad det gäller middagar är att ha ett stooooort matsalsbord som jag skulle kunna duka fint med blommor, ljus, servetter, duk och annat. Jag tycker att det är så fint med dukningar. MEN! Om man som jag bor på 43 kvm (fördelat på två rum och kök) så finns det inte riktigt plats för ett stort matsalsbord. I stället får jag hålla tillgodo med mitt 60X120-bord, vilket faktiskt inte är så illa det heller.

Självklart kan jag duka fint även med ett litet bord och det tänker jag göra. I brist på annat (ja för jag behöver ju inte städa eller packa...) så satte jag mig nyss och gjorde menyer och servetterna. Eller ja... Jag GJORDE inte servetterna, men jag fixade dem inför stundande middag. Liiiite tidigt kanske, men jag var så pysselsugen.

Så hur har jag då piffat med meny och servetter? Jo det är enkelt! Jag ska gå igenom hur jag har gjort och även lägga ut en bild (som för övrigt är tagen med nya kameran. Läs inlägget nedan).

Mina påskmenyer
Skriv din meny i ett textprogram. Här kan du leka med olika teckensnitt, storlekar och radavstånd. Jag har valt en ganska enkel utformning med vanlig Arial i olika storlekar (detta kan såklart inte visa på bild eftersom det skulle avslöja min meny).

Skriv ut menyn på ett färgat papper i det antal exemplar som ni är middagsgäster. Klipp ut menyerna så att de är lite mindre och dekorera med en påskfjäder så att det ser lite påskigt ut. Om det inte är just en påskmiddag som du ska bjuda på så kan du använda ett fint höstlöv, en blomma eller något annat du tycker är fint.

Lägg sedan menyerna på tallrikarna så att gästerna kan läsa sig till vad de får för något till middag.


Påskiga servetter
När det kommer till servetterna har jag valt att använda två olika servetter - en helsvart lite större och en svart/vitmönstrad som är lite mindre i storlek. Jag har sedan använt en liten vas som kanske är 1,5 - 2 cm i diameter och rullat den svarta servetten runt. Efter det har jag rullat den mönstrade runt om. Den svarta servetten ska såklart synas i överkant. För att få det hela att sitta ihop efter att jag drar bort vasen så har jag använt lite tejp. Avslutningsvis har jag satt på en fjäder för att få lite påskstämning (självklart en knallrosa sådan för att matcha färgerna i mitt kök).

Även här kan du använda blommor, löv, pärlor eller annat som du vill ha! Du kan också variera servetter efter tycke och smak. Du behöver inte använda samma servetter till alla gästerna utan köpa färgkombinationer och mönster som passar ihop.


Sådär! Lite enkla tips som får dukningen att se lite finare ut!

Har du något dukningstips som du brukar använda dig av? Skriv gärna en kommentar.



Min rosa lilla skönhet har landat!

I höstas när min dator gick sönder så sörjde jag den eftersom jag tyckte att den var såååååå bra! Det tyckte jag fram tills jag slog på min nya, fina dator (som ändå är lite av en budgetvariant *pepparpeppar*) och insåg att mycket hade hänt på fem år. Skärmen visade en bild som var tusen gånger skarpare, ljusare och klarare. Tangentbordet var så mycket skönare att skriva på och menyerna var både snyggare och mer praktiska. Jag fick lite av en aha-upplevelse och datorn är numera väldigt älskad!

Idag fick jag ännu en aha-upplevelse! För idag var jag och hämtade min nya lilla kompaktkamera. En knallrosa, liten sak som jag på sätt och vis fick i födelsedagspresent. Som jag har väntat (tänkte köpt en kamera i höstas men ja.... Då gick ju min dator sönder och det fick prioriteras)! Jag har tyckt att min kamera tar ok bilder, men den har svårt för mörka miljöer eftersom den gärna "blixtrar upp" bilderna alldeles för mycket för min smak. Inte så roligt när man vill ta en snygg närbild på en maträtt...

Så när jag väl fick batteriet uppladdat och isatt i kameran var det bara att testa... Oj sicken aha-upplevelse!! Bilderna blir klarare, ljusa utan att bli för blixtade, skarpa trots ett mörkt och nedsläckt vardagsrum, klara färger och en helt annan bildkvalitet. Återigen - Så mycket det har hänt på några år!! Jag vill ändå återigen poängtera att min befintliga kamera funkar bra och ger bra bilder (tro inget annat kära mor och far!).

Framöver hoppas jag därför att ni ska uppleva mina bilder här på bloggen liiiiite bättre än tidigare. :) Nu ska jag fortsätta fotografera mina krukväxter och fötter för att lära mig kameran. Men den lilla rosa skönheten är väldigt duktig på att klara av att sköta det där med inställningar på egen hand (och så kanske min teknikexpert Patrik kan ge mig en lektion om kameran sen!).


Lite tillfällig bloggtorka. Förlåt!

Nej, jag har inte gått och trillat av pinn. Jag har bara haft en lite halkrasslig vecka och helt enkelt inte orkat att laga mat eller bakat. Men det blir bättring jag lovar! Innan helgen ska jag lägga upp recept på mina första cupcakes som blev väldigt, väldigt goda (om jag får säga det själv!). Sen under nästa vecka blir det brödbak och framför allt en stoooor påskmiddag! Så håll utkik!

Tills dess siktar jag på att få tillbaka energin och få bort huvudvärken.

Och förresten! Har du känt att det är vår! Jag behövde inte ta på mig vantarna idag utan stoppade ner dem i väskan. Nu är det inte långt kvar till blommig klänning, pumps/sandaletter och jeansjacka. Oj som jag längtar!

Tjingeling så länge!

När brödet blir som godis!

Jag är verkligen ingen brödmänniska! Visst kan väl en nybakad fralla eller sådär, men något brödfan är jag  inte. Min frukost består nästintill dagligen av fil och müsli eller havregrynsgröt. Bröd har jag nästan aldrig hemma och pålägget lyser med sin frånvaro i kylen (nästan).

Men så ibland... När jag hittar något riktigt gott brödrecept... Ja, då blir brödet som godis! Då kan jag ta en skiva bröd med lite smör på och bara njuuuuta!

Just nu har jag två såna brödrecept som liksom är sååååå goooooda! För det första är det mitt goda frukt- och nötbröd som jag hade dille på runt jul. Ett enkelt bröd som inte behöver jäsas och det är ju himlans käckt. Det andra är surdegsbrödet som jag bakade igår av Hjördis. *mmmmm*

Efter träningen ikväll blir det en skiva Hjördis tror jag för nu blev jag sugen på bröd.

Har du något favoritbröd som du vill tipsa om? Skicka gärna en kommentar. Tills vidare får du hålla tillgodo med mina två favoriter!
 

  

Hjördisbröd                Frukt- och nötbröd


Jag lyckades! Hjördis har du blivit två fina limpor!

Söndag igen. Hur kan helgerna gå så snabbt?! Idag är jag toktrött efter vampyrmaraton med Maria igår. Klockan råkade visst ticka en bra bit efter 02... Men oj så trevligt!

Jag lyckades med min första surdeg! Jag satte Hjördis i torsdags kväll och idag har jag bakat två fina, goda, grova limpor av henne. Smakade precis en ljummen skiva med lite smör på och hon var jättegod!

Eftersom jag inte hade något recept på själva brödet så hjälptes jag och mamma åt att skapa ett brödrecept som jag ska prova snart igen! Lagom grovt, luftig, god skorpa och lagom mycket kryddsmak. Om du inte har testat surdeg tycker jag att du ska göra det. Sätt en Gunnar, Klara, Ann-Louise, Klas-Göran, Astrid eller vad du nu vill döpa din till. Baka ett underbart gott bröd och njuuut! Jag sätter snart en till surdeg och då får det nog bli en Stig-Helmer. :)

REBECCAS SURDEGSBRÖD AV RÅG - 2 limpor

Surdegsgrund (går att spara i kylen)
Dag 1 kväll
1,5 dl fingervarmt vatten
1 dl grovt rågmjöl
1 tsk flytande honung

Dag 2 morgon
1 dl fingervarmt vatten
1 dl grovt rågmjöl

Dag 2 kväll
1 dl fingervarmt vatten
1 dl grovt rågmjöl

Dag 3 eftermiddag
1 dl fingervarmt vatten
1 dl grovt rågmjöl

Såhär gör du surdegsgrunden
På dag ett häller du hett vatten i en glasskål. Låt detta stå tills skålen är varm. Rör under tiden ut honungen i det fingervarma vattnet och tillsätt sedan mjölet. Häll ut vattnet ur skålen och häll i mjölblandningen. Sätt över plastfolie och stick försiktigt några hål i plasten. Låt skålen stå på diskbänken.

På morgonen dag två är det dags att mata surdegen. Då blandar du ihop fingervarmt vatten och mjöl och rör i det i grunddegen. Sätt på plasten och låt stå till kvällen.

Andra matningen gör du på kvällen dag två. Då gör du likadant som på morgonen - alltså rör ihop fingervarmt vatten och mjöl och blandar i surdegen. Vid det här laget har surdegen förhoppningsvis börjat bubbla lite på ytan och det har en sur doft. Lite som filmjölk.

Sista matningen görs på tredje dagen under förmiddagen/eftermiddagen. Blanda fingervarmt vatten och mjöl och rör ner. Sätt över plasten och låt stå till dagen efter. Då är surdegen klar att baka!

 


Surdegsbrödet
1 sats surdeg enligt receptet ovan
5 dl vatten
25 g jäst (torrjäst eller färsk)
0,5 dl mörk sirap
1 tsk salt
2 tsk brödkryddor
5 dl grovt rågmjöl
10 - 12 dl vetemjöl (kan variera lite beroende på degens konsistens)

olja och linfrö till formarna

Såhär gör du mitt surdegsbröd
Häll ner surdegen i en degmaskin. Tillsätt vatten (om du använder färsk jäst ska det vara 37 grader och då rör du först ut jästen i vattnet. Om du använder torrjäst ska det vara 40 grader varmt vatten och då blandar du ner jästen i mjölet), sirap, salt och brödkryddor. Häll i hälften av mjölet och kör igång maskinen. Tillsätt sedan lite mjöl i taget. Degen ska vara lite kletig när den är klar.

Olja brödformar och bröda dem med krossade linfrön. Skeda i degen så att det ligger jämnt i formen. Bröden ska nu jäsa i 1,5 h under bakduk. När det har gått 1,5 h sätter du igång ugnen och ställer den på 175 grader. När den temperaturen är nådd ställer du in brödet i nedre delen av ugnen och gräddar i 45 - 50 min.

Ta ut brödet ur ugnen och stjälp upp det på en bricka eller ett galler. Pensla skorpan med lite kallt vatten och lägg en bakduk under limporna och låt dem kallna.

Servera brödet med ett gott pålägg!


Tips! Du kan även göra surdegen med vetemjöl. Gör då på samma sätt, men byt ut rågmjölet mot vetemjöl.

Du kan göra lite extra surdeg och spara lite av det i en glasburk. Ställ då glasburken i kylen. När du vill baka nytt surdegsbröd är det bara att ta fram glasburken ett par dagar i förväg och mata degen några gånger så att processen startar igen.

Om du vill ha lite struktur i brödet kan du ta i lite valnötter, pumpafrön eller solroskärnor. Om du gillar russin funkar det att ha i också.

Du kan variera brödkryddorna om du vill. Jag kör med färdigmalda i påse, men du kan också välja andra kryddor såsom fänkål, anis, kummin osv. Men jag tycker att den färdiga mixen är god!

LYCKA TILL MED SURDEGSBAKET!


  

En alldeles för sen uppdatering...

...men vad gör man inte för sina läsare?

Hjördis är snart klar och imorgon hoppas jag på att kunna baka ett gott surdegsbröd. Det första någonsin! Du ska självklart få receptet. Men först ska du såklar mata din surdeg och det är samma procedur som tidigare. Rör ihop 1 dl fingervarmt vatten med 1 dl rågmjöl och blanda ner i surdegen. Sätt plast över skålen och låt stå. Vid det här laget bör det ha börjat bubbla lite smått i surdegen och det luktar lite surt... Nästan som filmjölk.





Nu är det verkligen dags för mig att sova... Så godnatt!

Jag har blivit kär!

Jag surfade just på en kökspryl som fick mig att falla direkt! Jag har alltid velat ha en Kitchen aid, men jag vill inte betala de 6000 kronorna som de kostar. Alldeles för mycket pengar för lilla mig. Men OM jag någon gång skulle få 6000 kronor över och jag inte riktigt vet vad jag skulle göra med dem... Ja då skulle jag köpa en Kitchen aid. Utan tvekan! Och nu har jag hittat vilken! Helt underbar färg! Kolla denna... Min nya kärlek!

Jag vill ha!

(Hjördis har förresten börjat bubbla rejält över natten så det lutar åt surdegsbak imorgon! Jippie!)


Nästa steg för Hjördis.

Så har Hjördis fått lite mer mat. Samma procedur som i morse. Alltså... Du tar 1 dl fingervarmt vatten och rör i 1 dl rågmjöl. Sen blandar du i detta i surdegen och sätter återigen på plasten. Ska det bli bröd denna gång?


Så var det dags att mata Hjördis första gången

Satte du din surdeg igår? Eller gör du det kanske idag? Jag satte ju som sagt Hjördis igår kväll och nu på morgonen är det dags att mata henne första gången. Sen ska hon matas två gånger till innan det är dags att baka (hoppas jag i alla fall för det gick ju inte riktigt så bra sist...).

Så vad ska hon då ha? Jo du blandar 1 dl fingervarmt vatten och 1 dl rågmjöl så att det inte är några klumpar. Rör i detta i surdegen. Sätt på plasten igen.

Inte svårare än så verkar det som. Jag kommer såklart att lägga in hela receptet sen när hon är klar.

Nu ut i regnet?! Regn?


Välkommen in i mitt liv - HJÖRDIS!

Sitter och väntar på att min gröt ska bli klar i micron. Det blir alldeles för sen kvällsmat ikväll! Men så blir det efter ett tufft pass spinning och en kvällspromenix.

Ikväll har jag fått en ny gäst i mitt hem. Hjördis har flyttat in! Vem är då Hjördis? Jo, det är min nya surdeg. Klas-Göran gick det ju åt pipsvängen med (länkar inte ens till de inläggen...) och nu tar jag nya tag med Hjördis. Fortfarande råg, men enligt ett annat recept och jag har en bättre känsla i magen. Själva blandningen känns mer rätt i konsistens och hon ser fin ut i bunken. Så på söndag får hon bli bröd. :)

Om du vill starta din surdeg parallellt med mig så ska du göra följande ikväll:

Ta en bunke eller glasskål och fyll med hett vatten. Låt stå en liten stund och häll sedan ut vattnet. Häll i 1,5 dl fingervarmt vatten i den varma skålen. Tillsätt 1 tsk honung och rör tills honungen har löst sig. Blanda sedan i 1,5 dl rågmjöl och sätt över plastfolie över skålen. Stick försiktigt några hål i plasten. Låt stå över natten.

Imorgon bitti gör vi nästa steg så håll utkik! :)


Hjördis dag 1. Fråga mig inte varför jag väljer lite halvfula namn... Jag bara döper degen till det namn som liksom känns rätt i magen när jag gör den. :)

En lyxmuffins som var sagolikt god!

Igår var jag och fikade med Jennie och vi var på Evas Paley på Avenyn och fikade. Jag slog på stort och tog en stooooor varm choklad med grädde OCH marshmallows. Sen valde jag en så kallad lyxmuffins. En sagolik liten godsak som var bakad i ett brunt papper i stället för muffinsform. Den var chokladig och väldigt kladdig! I den gömde sig hallon och på toppen var det maräng. Behöver jag säga hur god den var? Herregud! Om du går dit och fikar och de har en sån... Ta den! Den är värd sina pengar.

Jag ska försöka mig på att baka något liknande framöver fast göra min egna variant av den. Så håll utkik!


En rejäl portion gröt efter en timmes självplågeri

Om du någon gång skulle behöva tortera någon (varför du nu i hela världen skulle behöva göra det...) så har jag ett alldeles utomordentligt tips till dig. Sätt personen på en spinningcykel och tvinga honom/henne att cykla som en tok till snabb musik. Tvinga honom/henne att cykla tills luften tar slut och han/hon är för trött för att andas in ny luft. Han/hon ska cykla tills benen är så trötta att pedalerna knappt går att trampa runt. Svetten ska rinna i floder och kläderna ska nästan gå att vrida ur. Ikväll var jag sådär trött och slut efter spinningen och jag hade ärligt talat gjort vad som helst ett tag där för att få sluta trampa!

Efter ett sånt jobbigt och nästintill fruktansvärt pass är en stor tallrik gröt väldigt passande. Så det är mitt mattips för kvällen.

MIN GRÖT - 1 portion
0,5 dl råggryn
0,5 dl fiberberikade havregryn
0,25 dl kruskakli
1,5 msk krossade linfrön
2,5 dl mjölk (eller vatten)

Såhär gör du
Blanda ihop alla gryn och flingor i en djup tallrik. Häll över mjölken och rör om. Koka gröten i micron på högsta effekt i ca 3-4 min eller tills gröten har den konsistens som du vill ha. Servera gröten med en klicka sylt och mjölk.

Tips! Du kan också koka gröten i gryta. Oavsett hur du gör din gröt så se till att den inte kokar över.

Jag gillar mest att äta min gröt utan sylt och med en tesked socker på i stället.

Du kan byta ut grynen och linfröna mot andra om du vill.

SMAKLIG SPIS!


Jag planerar inför påsken och skapar nota i huvudet.

Tiden springer och om ett par veckor är det dags att fira påsk. I år kommer mamma och pappa upp på påskmiddag och då ska jag slå på stort! Jag kan såklart inte avslöja vad vi ska äta än eftersom det ska bli en överraskningsmiddag. :) Men när jag tänker på menyn så vattnas det i munnen på mig! Magen börjar nästa kurra litegranna.

Det blir trerätters middag där förrätten känns enkel och god, huvudrätten borde bli bra om jag inte svimmar, får minnesförlust eller om all min kokkonst rinner av mig... :) Efterrätten däremot är en riktig chansning. Den består av två delar och jag har inte gjort någon av delarna tidigare... Bäddat för succé eller katastrof? Du som känner mig vet att jag tar allt som inte är perfekt som katastrof när det kommer till matlagning... Men jag håller min tumme på att lyckan är med mig och att efterrätten blir så fantastisk som den låter!

Jag tänkte kolla med er läsare. Vad har ni för påsktraditioner? Vilken mat förknippar du med påsk? Har du några förslag på meny som kan vara god?

Min stooooora svaghet här i livet.

Jag har en stor svaghet. Man skulle kunna kalla det min akilleshäl. Det är kökssaker. Kökssaker i alla dess former! Jag älskar det! Det bara kliar i fingarna när jag kliver in i butiker som säljer kökssaker. Det kan handla om skålar, servetter, koppar, fat, burkar, bakformar, bakdukar, muffinsformar, pajformar eller kokböcker. Jag kan inte få nog! För går jag in i en butik som säljer kökssaker... Ja, då tar ett rosa litet monster över min kropp och jag kan inte låta bli att handla. Oavsett om jag behöver något eller inte.

Du skulle se mitt servettlager... Ett helt skåp med olika sorter - prickiga, enfärgade, blommiga, medaljongmönster, fantasimönster, moln och jordgubbar, änglar, tomtar... Eller mina skålar - med fot, utan fot, enfärgade, iittalas marimekkoskålar, sockerskålar med lock, prickiga... Jag har en halv kökslåda full av muffinsformar - prickiga, blommiga, rutiga, muffinsprydda, randiga... En hel hylla med kokböcker - bakning, desserter, husmanskost, kändiskockar, världens mat, golfmat (ehhhhh... Jag spelar för fanken inte ens golf, men recepten såg så goda ut)...

Jag vet inte riktigt hur jag ska komma över min stora svaghet. Hur jag ska kunna tämja det rosa monstret som kryper in i min kropp när jag kliver in i de där affärerna. För hur ska jag få plats med allt?

På väg till träningen idag gick jag förbi underbara Balders hage här i Göteborg. De har helt fantastiska saker och jag hinner knappt öppna dörren förrän monstret kommer. För oj så mycket fina saker där finns! Och oj så mycket jag vill köpa med mig hem. Fast... Idag lyckades jag stoppa vid en liten rosa sockerskål med lock som matchar en skål på fot som jag köpte där i vintras och en förpackning sagolikt söta och våriga servetter. Det måste man väl ändå berömma mig för? Att det inte blev mer menar jag. :)

Om du har något tips på hur jag ska lyckas tämja min svaghet (förutom att undvika de fina butikerna) så är de välkomna! Tills dess ska du få se mina fina inköp för dagen. Har du vägarna förbi så gå i på Balders Hage! Men jag varnar dig... Det är farligt. :)


   

Lite lyx såhär en fredag är väl inte fel

Mina fötter gör sååå ont! Jag har haft det såhär en gång innan och det är hemskt. Det gör så förgrömmat ont i hälarna och att stå eller gå är en plåga. Jag vill bara sätta mig ner, men tyvärr går inte det. Men jag tror att jag vet vad det är. Det är nog överansträngning för vi gick ganska många mil förra helgen. Så i helgen ska fossingarna få vila.

Så... Till kvällens middag. Idag kände jag för att laga något riktigt gott och öppna en flaska vin. Fredag som det är. :) Till kvällens middag har jag hämtat inspirationen från förra lördagens middag på Halv grek plus turk. Där valde vi en fänkålsrisotto som var helt sagolikt god! Jag har därför försökt mig på att laga en liknande risotto till kvällsmat ikväll. Till det serverar jag en kryddstark korv och ett kallt glas vitt. Och jag måste faktiskt erkänna att min risotto var minst lika god som den vi åt förra helgen. :) Hoppas att det ska smaka!

FÄNKÅLSRISOTTO MED KRYDDSTARK KORV - 4 portioner

2 dl arborio- eller avorioris
5-6 dl grönsaksbuljong
0,75 dl vitt, torrt vin (kan hoppas över)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 fänkål
3-4 msk rumstempererat smör
1 dl riven parmesanost
svartpeppar

kryddstark korv delad i skivor och stekt (idag valde jag Sremska)
lite hackad persilja

Såhär gör du
Koka upp buljongen. Skala och hacka löken, pressa vitlöken och strimla fänkålen. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör i riset och häll på vinet och lite av den varma buljongen. Låt risotton koka på svag värme utan lock ca 20 min. Rör i buljongen lite i taget under kokningen. När riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna är det klart. Rör ner smörklickar, ost och peppar. Lägg upp på tallrikar och serverar med den stekta kryddstarka korven. Dekorera med lite hackad persilja.

Tips! Du kan välja att smaksätta din risotto med andra saker än fänkål. Du kan ha svamp, saffran, italiensk salami, rödbetor osv.

Om du vill ha rätten vegetarisk hoppar du helt enkelt över korven. :)

Dela gärna korven lite på sniskan så skivorna blir lite snyggare.

SMAKLIG SPIS!


R.I.P Klas-Göran

Klas-Göran är död och begraven i komposten. När jag kollade till honom nu på morgonen så hade han börjat odla skägg. Inte så bra tänkte jag och med lite vånda åkte han ner i en kompostpåse. Vad gjorde jag för del? Det var min första surdeg någonsin och det misslyckades. Men jag ger inte upp! I nästa vecka sätter jag en ny och jag hoppas mer på den helt enkelt.

Har du bakat surdeg? Kanske vet du vad jag har gjort för fel? Skriv gärna en kommentar i så fall. Ge mig gärna tips på hur jag ska lyckas nästa gång!


Två kommentarer har hittills kommit in.

Mamma - jag inväntar tipsen med spänning. :)

Jenny - Klas-Göran bodde i en skål övertäckt med plast i mitt kök. Men det verkade som att han kom in i tonåren och vägrade raka sig. Så jag få sätta en ny surdeg nästa vecka utifrån ett annat recept så får vi se hur det går. :)

Min nye sambo börjar lukta lite märkligt...

Jag tänkte att jag skulle uppdatera dig på hur det går med min käre Klas-Göran! Han är lite seg, men det beror nog på min lite kyliga lägenhet. Det där med att ställa honom på kylskåpet gav jag upp igår på morgonen när jag insåg att mitt kylskåp är iskallt uppepå... I stället ställde jag älskade Klas-Göran på en stol framför ett element i köket. Så nu har han faktiskt börjat ändra lite i form. Nackdelen är att han luktar lite småäckligt när jag lyfter på plasten... Lite surt, men det är kanske inte så konstigt?!

Imorgon ska jag mata Klas-Göran så om du har satt din egen deg samtidigt som mig så får du hålla utkik!



En nysatt Klas-Göran


Jag har inlett ett förhållande med Klas-Göran

Jag har förstått att surdegsbröd är lite "inne" just nu, men jag har aldrig vågat mig på att testa det. Så idag bestämde jag mig för att försöka så idag har jag satt min första surdeg. Om fem dagar ska den bakas till bröd. Jag har valt att göra en surdeg på rågmjöl för att då ett lite grövre bröd.

Surdeg består bara av vatten och mjöl som får stå i rumstemperatur i några dagar så att den liksom börjar jäsa. Detta använder man sedan i bröd för att få en annan konstistens och smak på brödet.

Som jag har förstått det så brukar man döpa sin surdeg. Mamma hade en Herman i frysen för en herrans massa år sen. När jag stod och rörde ihop min surdeg så kände jag att det var en Klas-Göran. Så Klas-Göran är min nye sambo och han ska bo ovanpå mitt kylskåp i några dagar innan delar av honom får bli ett (förhoppningsvis) gott bröd. Jag får verkligen inte glömma av att mata honom!

Om du vill starta ett surdegsbröd du också så rör du ihop 2,5 dl mjöl med 2 dl vatten i en bunke. Jag använder mig som sagt av rågmjöl. Sen plastar du in bunken och ställer i rumstemperatur. Klas-Göran får en fin plats ovanpå kylen eftersom det är lite varmare där och då ska han trivas extra bra.

Jag återkommer med Klas-Görans status när det är dags att mata honom.




Här är han... Klas-Göran! Han är min nye sambo och jag hoppas att han ska smaka.


Tomatsoppa med smarriga tillbehör

Pustar ut på soffan efter en dag på jobbet. Varför är man alltid så seg efter lite semester? :) Tanken var att jag skulle träna ikväll, men energin fanns inte där så det får bli spinning på torsdag och lördag i stället.

Kvällen har hittills tillbringats i köket där jag har gjort två saker som du får här i två inlägg. Först till kvällens middag som blev en tomatsoppa med lite god topping. Den går att variera jättemycket och jag ger lite tips på det. Jag hoppas att det ska smaka.

TOMATSOPPA MED BACON, TORTELLINI OCH GETOST
3 burkar hela tomater på burk (ekologiska)
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 dl vatten
2 buljongtärningar
1 tsk sambal oelek
2-3 msk frysta örter (blandade. Ex basilika, rosmarin och oregano)
salt och massa nymalen svartpeppar
smör och olja till stekning
0,5 dl grädde

ca 300 g tortellini (idag ostfylld) kokade i vatten med en buljongtärning i
1-2 paket bacon (dela och knaperstek)
ca 100 g chevré (smulad)
nymalen svartpeppar och lite finhackade örter

Såhär gör du
Hacka löken och krossa och dela vitlöksklyftorna. Fräs detta i olja och smör. Löken ska inte ta färg utan bara bli lite mjuk. Smula sedan i buljongen och häll över vattnet. Låt koka upp. Tillsätt sedan tomaterna och låt koka en stund. Rör i sambal oelek och örter och smaksätt med salt och svartpeppar. Mixa soppan så att den blir slät. Rör i grädden och smaka av en sista gång med peppar.

Ta en djup tallrik och lägg lite tortellini i botten. Häll sedan över soppan och toppa med bacon och smulad chevré. Dra några drag med pepparkvarnen och strö över lite hackade örter. Servera ev med en bit bröd.


TIPS! Du kan välja att göra en lite mer kryddstark soppa genom att ta lite mer sambal oelek.

Det går självklart bra med färska örter, men jag tycker att frysta är väldigt smart att använda sig av.

Om du inte vill ha en slät soppa struntar du i att mixa den.

Du kan självklart byta ut toppingen mot annat som du gillar. Du kan ta smulad fetaost, tärnade grönsaker (paprika, lök, brocoli osv), strimlad, stekt kyckling osv. Ta det du gillar!

Variera smaken på tortellinin. Det finns mängder av smaker i pastahyllan eller kyldisken.

SMAKLIG SPIS!



    


Halv grek plus turk - Restaurangen utan skylt

Så var jag då hemkommen från Stockholm! Sicken härlig helg! Kroppen och sinnet är piggare, plånboken otroligt mycket mer tom och garderoben ganska mycket mer välfylld. Mittengrejen kanske inte är det allra roligaste, men vad fanken! Jag lever bara en gång och då vill jag leva snyggt! :)

Under vår Stockholmsvistelse åt vi otroligt god middag på två restauranger och jag ska självklart tipsa om båda två. Jag börjar med restaurangen där vi åt lördagens middag...


HALV GREK PLUS TURK
Adress: Jungfrugatan 33 (Östermalm. Där Jungfrugatan korsar Tyskbagargatan)
Typ av mat: Grekisk/turkiskt med meze (dvs smårätter) av alla dess slag
Pris: Från 40 kr (marinerade oliver) och upp till 99 kr (grillad oxfilé) per rätt. Vi tog in åtta rätter och en flaska vin och betalade strax över 800 kr för tre personer.


Miljön:

Halv grek plus turk ligger inte direkt längs någon restaurangtät gata utan på en liten tvärgata som vi får använda gps för att hitta (kan ju också bero på dåligt lokalsinne...). Det är lätt att missa restaurangen eftersom det inte sitter någon skylt utanför som visar att det är här vi ska gå in. Det känns som en restaurang som man liksom inte bara "springer på".

När vi väl kommer innanför dörrarna möts vi av en mysig och mörk miljö. Väggarna är turkosa och bruna och det känns nästan lite mystiskt, men samtidigt hemtrevligt! Vi visas till vårt bord och öppnar menyn som är full av spännande smårätter, sk meze, i både kall och varm skepnad. Det finns massor att välja mellan - röror, sallader, kött, vegetariskt, fisk... Något för alla helt enkelt.


Maten:
Servitrisen berättar att det är lagom med ungefär tre rätter per person och att en rätt är anpassad för två personer (vi fick ex två fårostscigarrer när vi tog den rätten). Hon berättar också att det inte är några problem om vi vill beställa en och en halv portion av något så att det räcker till oss alla tre. Vi börjar kika på vad vi vill ha. Valet faller till slut på en salig blandning saker - hummus, tzatsiki, fänkålsrisotto, sötstarka kamben, sallad med färska rödbetor, fetaost, balsamico och pinjenötter, fårostcigarrer...

När maten kommer in är det så att det vattnas i munnen. Det ser helt sagolikt gott ut och allt serveras ur små fina skålar. Rörorna är dekorerade med ätbara blommor som ger en extra lite piff på det hela.

Med lite av varje rätt på tallriken är det dags att provsmaka och smaklökarna blir definitivt INTE besvikna! Det är verkligen jättegott och vällagat och det är knappt att jag vill sluta äta trots att magen är mätt både på längden och tvären.


Omdöme:
Jag gillade verkligen Halv grek plus turk! Det är en mysig och trevlig restaurang med stora valmöjligheter på menyn. Det finns en salig blandning av rätter som är antingen varma eller kalla.

Personligen gillar jag det här med meze och tapas väldigt mycket! Det är ett väldigt sällskapligt sätt att äta middag tycker jag. Just att du sitter och plockar lite av varje och kan dela upplevelsen av alla smaker med ditt sällskap. Ett stort plus är ju att du också får smaka massa olika rätter!

Att Halv grek plus turk kör enbart på meze är bra, men vågat. De har inga "hela" rätter på sin meny utan kör mexe rakt igenom. Jag gillar när restauranger kör på ett bestämt spår och håller fast sig vid det! Och det går ju faktiskt att kombinera ihop sin egna lilla huvudrätt om man inte vill dela skålar med sitt middagssällskap.

Bemötandet på restaurangen är bra. Vi får snabbt svar på våra frågor om hur vi bör beställa och får allt presenterat när de små skålarna kommer in. Vi behöver inte ens fylla på våra vinglas själva för så fort de börjar bli lite halvtomma är de där och fyller på. Service!


Kommer jag att gå dit igen?
Jag kan starkt rekommendera dig att gå till Halv grek plus turk om du är i Stockholm! Speciellt om du, liksom jag, gillar medelhavsköket och meze. Det finns massa olika rätter att välja på och maten är vällagad. Stort plus för uppmärksam och serviceinriktad personal.

Jag kommer definitivt att gå till Halv grek plus turk igen nästa gång jag är i Stockholm!


   



  





Fröken Vår är på intågande och det är ren lycka!

Den här hösten och vintern har varit den jobbigaste och tröttaste jag någonsin har upplevt! Min energinivå och glädje har legat på eller strax under minusstrecket de senaste veckorna (eller egentligen månaderna). Varken sömn, träning, roliga aktiviteter eller andra bra saker har hjälpt mot tröttheten. Det är fruktansvärt jobbigt!

Men så i början av den här veckan så hände något. Solen beslutade sig för att kika fram och en blå himmel mötte mig när jag klev utanför dörren. Jag upptäckte en morgon för ett par dagar sen att det var ljust i sovrummet när klockan ringde. Plötsligt var det inte kolmörkt när jag stängde butiken och gick hem. I lä och solsken var det faktiskt riktigt ljummet och skönt. Luften kändes helt hux flux lätt att andas. En lyckokänsla smög sig in i min kropp och jag kände hur glädjen och energin sakta, men säkert intog min kropp igen.

På mindre än en vecka har min kropp och mitt sinne gått från grått, trött, energilöst, glädjetörstande och bara fel till... Jamen pastelligt, piggare, mer glädjefullt och på väg till rätt igen! Och jag tror att med några fler dagar eller veckor och sol så kommer mitt sinne vara knalligt färgglatt, piggt, glädjesprudlande och helt och hållet rätt! Jag som började tvivla på att det någonsin skulle vända. Men nu känner jag det! Jag känner energin och det är underbart!

I och med att det kommer att bli en långheld utan uppdateringar (läs föregående inlägg) så har jag beslutat mig för att länka till några av mina "gamla" recept så kan du få lite nygammal inspiration. :) Jag hoppas att det går bra?!

So long!



            

Minttryffelkaka             Kryddig thaisoppa      USA-pannkakor         



         
Grönsaksbiffar              Ananaspaj                   Husman


Jag kan knappt bärga mig! Låt tiden ticka fort!

Nu har jag varit lite dålig på att uppdatera, men det har varit mycket. Och mer ska det bli. :) Igår stekte jag biffar till fredagens picnickorg. Ja, nu ska jag inte på riktig picnic utan på tågpicnic! För tidigt på fredag morgon drar jag till vår huvudstad för fyra dagar av ledighet, god mat, smaskig dryck, söt fika, shopping, relax i badhus, hotellfrukost, Let's Dance och massa roligt! Oj, som jag har längtat! Recepten på får tågpicnic får du efter helgen.

Jag fick mig också en glaaaad överraskning idag när jag surfade in på Leilas hemsida. Underbara Leila! Hennes A Piece of cake är min absoluta favorit i kokboksväg när det kommer till bak. Jag hade lätt kunnat baka mig igenom HELA boken från början till slut. Fast det ska jag nog inte göra för då hade jag nog blivit ganska så rund om magen. :) Till min glädje såg jag att min favoritbok får en uppföljare som är på gång - One more slice. En kokbok som är inriktad på pizza, pasta och diverse bakverk. Vadå att den ska klickas hem så fort den kommer i butik!? ojojoj vad här ska lagas och bakas. :)

 

Men. Fram tills dess får du hålla till godo med recepten som redan är utlagda för jag har inte mycket mer att komma med idag. Håll utkik på bloggen i nästa vecka så blir det picnictips och kanske ett och annat restaurangtips från Stockholm.

Tills dess - Ha det fint!


RSS 2.0