En efterrätt som smakar ljuvligt


Till efterrätt förra lördagen blev det en ljuvligt god crème brûlée! Jag älskar crème brûlée! Dessvärre har jag ingen brännare så det där goda med att ha en kall insida med en varm, knäckig yta fick jag tyvärr vara utan! I stället blev det en ljummen insida med en varm, knäckig yta!  Inte fel det heller!

Jag och pappa valde att ha lite hallon till vår crème brûlée och det blev suveränt gott! Jag hoppas att du ska våga dig på att testa receptet!


CRÈME BRÛLÉE MED HALLON
4 portioner

6 st äggulor
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
80 g socker
1 st vaniljstång

Till karamellisering:
3 msk brunt farinsocker
2 msk strösocker

hallon till garnering


Såhr gör du
Sätt ugnen på 180 grader. Dela vaniljstången och skrapa ur den och lägg fröna och stången och lite av strösockret i en kastrull. Tillsätt grädden och mjölken och värm upp. Blanda äggulor och resten av sockret i en bunke. Vispa lätt. Häll sen över gräddblandningen och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.

Smöra 4 små formar. Ta bort vaniljstången och häll upp blandningen i formarna. Ställ dem i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter eller tills de har stelnat. Ta ut formarna och låt dem kallna.

Sätt ugnen på 250 grader grillvärme. Strö farinsocker och strösocker över formarna. Gratinera formarna tills de får en gyllenbrun färg, cirka 5 - 10 minuter. Garnera med lite hallon och servera direkt.







SMAKLIG SPIS!


Grillat är alltid godast.

Så... Då vandrar vi vidare till huvudrätten på mammas födelsedagsmiddag! Jag och pappa planerade så väl. Vi visste precis vad vi ville laga så när vi såg att matbutiken hade de finaste entrecôte-bitarna vi någonsin hade sett så blev vi jätteglada! Rejäla, fina skivor av svenskt kött. Precis lagom mycket insprängt fett. Så den där tänkta lammfilén valdes bort till förmån för det fina nötköttet.

Tji fick vi! Pappa grillade köttet alldeles perfekt! Det såg så gott ut... Men... Så märker jag hur mamma sitter och skär och skär och skär. Säger lite glatt att mina fina George Jensen-bestick är ju inte direkt några köttbestick! Sen hugger jag själv in. Segar mig igenom köttbiten. Väl i munnen är det som gummi. Alldeles segt! Sicken besvikelse! Köttet i sig smakade ljuvligt och pappa hade fått till grillningen perfekt, men köttet var inte bra. En sur och seg kossa helt enkelt!

Tråkigt tyckte vi, men njöt så gott vi kunde av det köttet som faktiskt var rätt ok (dvs inte alltför segt...) och av de supergoda tillbehören! Så jag hoppas att din köttlycka är bättre! :)


GRILLAD ENTRECÔTE MED ÄDELOSTPOTATIS OCH RÖDVINSSÅS

4 portioner

4 rejäla köttbitar av valfri sort

salt

trepeppar-krydda (dvs grön-, vit- och svartpeppar)

 

Potatisen

4 bakpotatisar (eller fler om gästerna är hungriga)

smör

salt och peppar

1 förpackning Kvibille ädelost med smak av calvados
ca ½ dl valnötter


Rödvinssås

1 dl gott rödvin
2 dl vispgrädde (funkar med matlagningsgrädde, men det blir inte lika gott!)
2 - 3 msk kalvfond
2 msk svartvinbärsgelé
1 tsk soja
rejält med nymalen svartpeppar
1 msk smör
1 msk mjöl
ev salt


Tillbehör

Lättkokta grönsaker och/eller sallad

 

 

Såhär gör du

Potatisen

Sätt ugnen på ca 225 grader. Dela potatisen på mitten och lägg dem i en ugnssäker form. Salta och peppra och lägg på lite smör på varje halva. Sätt in i ugnen och låt dem bakas tills de nästan är klara. Det tar lite olika tid beroende på potatisens storlek!

 

Ta ut potatisen ur ugnen när de nästan är klara. Skär bitar av ädelosten och lägg på toppen. Hacka valnötterna grovt och strö över lite på potatisen. Ställ in i ugnen i ca 5 - 10 minuter så att osten får smälta.

 

 

Rödvinssåsen

Blanda grädde, vin, gelé, soja och fond i en gryta. Låt koka upp och smaksätt sedan med salt och peppar. Blanda ihop smör och mjöl till en redning och tillsätt i såsen. Du kan även använda maizenaredning. Låt koka ihop några minuter.


Köttet

Ta ut köttet en stund innan det ska tillagas så det inte är så kallt. Krydda med pepparn, men vänta med saltet tills köttet är tillagat. På så sätt behåller du kvar mer köttsafter i köttet. Grilla eller stek köttet till den grad du själv gillar (vi körde lite åt mediumhållet). Lägg köttet på en tallrik med lite folie över och låt det vila några minuter innan servering. Salta.


Servera köttet med potatisen, såsen och lättkokta grönsaker och/eller sallad!


TIPS! Du kan använda vilken ädelost som du vill.

 

Om du hellre vill ha vanliga potatisar än bakpotatis funkar det utmärkt! Tänk då på att de inte behöver vara inne lika länge i ugnen.





Lite dålig bild, men gott var det!


SMAKLIG SPIS!


Gratinerad koftost är sååå gott

Förra helgen (alltså inte den som var utan helgen därinnan) var mamma och pappa hos mig på lite besök. Eftersom mamma hade fyllt år så lagade jag och pappa en smarrig trerätters middag till henne! Oj så gott det blev (förutom missöde med köttet, men det kommer vi till imorgon)!

Till förrätt blev det en av mina absoluta favoriter - gratinerad getost. Hade nog nästan kunnat sätta i mig hur många sådana här som helst. Getost är en av mina absoluta favoriter! Jag hoppas att det ska smaka!


GRATINERAD GETOSTMACKA

4 portioner

ca 200 g chèvre
4 brödskivor - t ex baguette (eller 8 lite mindre)
lite honung
lite rosmarin
½ dl hackade valnötter


Såhär gör du

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg brödskivorna på en plåt som är täckt med bakplåtspapper. Skär getosten i ca 1 cm tjocka skivor och lägg på brödet. Gratinera i ugnen tills getosten har smält lite och fått en fin gyllene färg. Det tar ca 10 minuter.

 

Ta ut bröden och lägg på tallrikar. Strö över lite rosmarin, ringla på lite honung och strö över de hackade valnötterna. Sen är det bara att servera!







SMAKLIG MÅLTID!


En hamburgare på kyckling

Förra helgen var min mamma och pappa på besök! Alltid lika mysigt när de kommer och hälsa på mig. På fredagen lagade jag mat till dem och då bjöds det på en kycklingburgare med chilimajonnäs och till det lite lyxpommes. Originalreceptet kommer från alltommat.se och jag kan säga att det var gott!! Väldigt gott!! Perfekt för en fredagkväll! Kanske ska jag kolla om jag kan göra en variant på detta ikväll? *hmmmmm*

 

KYCKLINGBURGARE MED CHILIMAJONNÄS

4 portioner

6 skivor bacon

500 g kycklingfärs

1 ägg

1 tsk salt
lite nymalen svartpeppar
2,5 msk strimlad eller hackad persilja
1 msk smör

Chilimajonnäs

5 msk majonnäs

3 - 4 msk sweet chilisås (anpassa efter hur starkt du vill ha det)

 

Tillbehör:
4 st hamburgerbröd

rucolasallad

1 st tomat i skivor

½ rödlök i ringar

pommes (hemmagjorda eller köpta)


Såhär gör du
Finhacka två baconskivor. Blanda kycklingfärsen med bacon, ägg, salt och persilja. Dela färsen i fyra delar och forma den till burgare på vattensköljd skärbräda. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Stek burgarna på medelvärme tills de fått fin färg, 2-3 min på varje sida. Efterstek under lock 3-5 min.

Stek resten av baconskivorna knapriga. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Blanda majonnäs och chilisås. Grilla hamburgerbröden så att de får fin färg. Lägg burgarna i hamburgerbröden och toppa med chilimajonnäs, bacon, lök- och tomatskivor och rucola.

 


Förlåt för en lite småsuddig bild. Men gott var det!



SMAKLIG SPIS!


Improviserad ugnsstekt helpippi

Helstekt kyckling är bland det godaste som finns! Gärna med en god sås, potatis och grönsaker till. Helst ska man göra en god marinad eller kryddning på den. Oj så gott! Men det tar samtidigt lite tid. Den ska stå i ugnen i minst en timme innan den är redo för tallriken. Men ibland är det värt det. Som ikväll. För oj så sugen jag var på ugnsstekt pippi.

Kryddningen ikväll blev en salig blandning av det jag tycker är gott! Jag tog apelsin, färsk ingefära, vitlök, chili och honung. Jag tycker definitivt att du ska testa!

REBECCAS HELSTEKTA PIPPI
1 kyckling

1 hel kyckling (ca 1,3 kg)

1 apelsin (skal från hela, halva delad i bitar och saft från andra halvan)
ca 5 cm färsk ingefära (skiva hälften och riv hälften)
5 vitlöksklyftor (1 riven och 4 krossade)
3 tsk honung
2 msk sweet chilisås
1 tsk kinesisk soja
½ dl olivolja

salt


Såhär gör du
Sätt ugnen på 225 grader. Ringla lite olja i bottnen på en ugnssäker form. Lägg i kycklingen och skär lite skåror i skinnet. Tryck under apelsinbitarna, ingefärsskivorna och de krossade vitlöksklyftorna. Rör ihop skal och saft från apelsinen, riven ingefära, riven vitlök, honung, sweet chilisås, kinesisk soja och olivolja. Häll detta över kycklingen. Se till att hela kycklingen får marinad på sig och att det kommer även innanför.

Täck kycklingen med folie och stick ner en digital kökstermometer. Ställ in i ugnen och låt grilla tills den når 82 grader. Det tar strax över timmen. Strax innan den är klar plockar du bort folien så att kycklingen får lite färg. Salta kycklingen när den är klar.

Servera med potatis, ris, kokta grönsaker eller vad du nu kan vilja ha. Till min har jag ikväll kokta grönsaker och en mangocurrysås (blanda 1,5 dl matlagningsyoghurt, 3 msk mango chutney och 1 msk curry).



 


SMAKLIG SPIS!!

Ett litet mostips!

Igår kväll efter 90 minuter box gjorde jag falukorv och potatismos till kvällsmat. Välbehövligt kan jag säga. :) För att snitsa till potatismoset lite hade jag i blomkål. Supergott! Det borde du verkligen testa! Här är hur jag gjorde.

MITT BLOMKÅLSPOTATISMOS

2 - 3 portioner

2 stora potatisar (gärna en mjölig sort)

ca 1 dl blomkål som du skär ner i små buketter

ca ½ dl mjölk

1 msk smör

salt

vitpeppar

lite riven muskot

 

Såhär gör du
Skala potatisen och skär i små bitar. Koka potatisen och blomkålsbuketterna i saltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och vispa sönder med en elvisp. Häll i mjölk och smör och vispa till ett fluffigt mos. Smaka av med salt, peppar och riven muskot. Anpassa mängden mjölk efter vad du vill ha för konsistens på moset.

 

TIPS! Testa att ha i morot också. Mycket gott!

 

Om du ska ha moset i en matlåda är det mycket bra att spä ut det moset med lite extra mjölk. Moset kan kännas lite rinnigt, men när du micrar det blir det perfekt i konsistensen! Om du har det för hårt när du micrar det blir det torrt.

 

SMAKLIG SPIS!


En liten ostbricka för en tack!

Det blev inget potatismos igår. Jag orkade inte. Suget försvann. Men jag ska nog göra det på söndag tror jag!

Äntligen är det fredag! Jag jobbar imorgon så riktig helgkänsla blir det tyvärr inte. Men jag ska göra mitt bästa! Så för att få lite mera känsla av helg äter jag ostbricka ikväll. En ostbricka för en kan man väl säga. Jag har köpt en liten bit brie, en liten bit chevre och en vitlöksmjukost. Till det två sorters kex, vindruvor, marmelad, skruvar (ja inte i metall utan salta potatisskruvar) och paprika. Sen gick jag och köpte en halvflaska gott vin att ha till. En singelostbricka helt enkelt! :)




Jag har vad man kan kalla en matpaus

De senaste dagarna har jag mått lite halvskumt. Lite molande illamående (om illamående nu kan vara molande...?) och extremt ont i huvudet. Jag har försökt med huvudvärkstabletter, men de hjälper inte. Jag har testat diverse olika mat - t ex macka, fil och müsli, pasta med kyckling och balsamvinägersås, frukt, godis, bullar - men inget smakar bra. Jag har försökt vila bort det, men det hjälper inte. Det enda som jag har ätit de senaste dagarna som varit gott är popcorn. I övrigt har jag fått tvinga i mig lite mat. Inte alls kul.

Men nu har jag kommit på något som jag är sugen på! Potatismos och stekt falukorv. Jag är supersugen på det så ikväll tänker jag laga det!

Recept kommer såklart, men nu vet du varför det har varit lite dött här!


Vi kan väl kalla det bullens dag?

Idag är det den 4 oktober. Det är en bra dag tycker jag för jag älskar kanelbullar! Ja, den 4 oktober är det nämligen kanelbullens dag och då ska vi smaska kanelbullar så det står härliga till runt om i landet!

Även om jag gillar kanelisar så är största favoriten vaniljbullar! Det är så mycket godare än de med kanel tycker jag och så fort jag baka bullar är det vaniljbullar som gäller.

Men vaniljbullen har ingen dag... Det är bara kanelisarna som har fått det. Orättvist tycker jag! Därför skapar jag idag min egen dag för bullar över lag - Bullens dag. I lördags bakade jag både vanilj- och kanelbullar. 70 st totalt. Dessa bor i min frys och sen ska de sakta men säkert smaskas upp! *mmmmm*

I mina bullar hade jag nästan obehagligt mycket smör (jag gjorde dubbel sats... 600 g smör!), men sicka bullar det blev! Det var de godaste bullarna jag har bakat. NÅGONSIN och då har jag bakat många bullar i mitt liv. :) Här är receptet!


BÄSTA BULLARNA

Grunddeg (från Leilas A piece of cake)
ca 20-30 st bullar beroende på storlek
1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
1.2 l vetemjöl special


Fyllning 1

75 g rumstempererat smör

2 msk kanel

½ dl strösocker

 

Fyllning 2

75 g rumstempererat smör

½ dl strösocker

2 msk vaniljsocker

 

Innan gräddning

1 uppvispat ägg

pärlsocker och/eller mandelspån

 

Såhär gör du
Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.

Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 - 60 minuter.

Gör fyllningarna under tiden. Rör ihop smöret med de olika ingredienserna så att det blir en jämn smörsmet.

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i två delar. Kavla ut en degbit i taget till en tunn rektangel. Bred på önskad fyllning och rulla ihop degen till en rulle. Skär i ca 2 cm tjocka skivor och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper på. Antingen lägger du bullarna direkt på bakplåtspappret eller så lägger du dem i bullformar. Låt dem jäsa i cirka 20-30 minuter.

Baka bullarna i ugnen i 5-10 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.



Tips! (från Leila) Det bästa är att använda rumstempererat smör i vetedegen i stället för smält smör om man bakar i maskin. Fettet fördelas på ett annat sätt i bullarna och ger en smidigare deg och mjukare bullar. Om man blandar degen för hand är det lättare med smält smör men funkar även med mjukt smör i små tärningar.

Det är gott att ha i riven mandelmassa i vaniljsmöret! Ger en lite nötig smak.

Gör kanelblandningen och bred på degen. Strö sedan lite blåbär över. Blanda först blåbären med lite potatismjöl så att det binder vätskan.



 
I brist på kavel... Borde verkligen äga en!                Nybakade bullar!


 
Ser det inte gott ut?                                                 Bland det godaste som finns - iskall mjölk och bullar


LYCKA TILL MED BAKET!


Ljuvliga bullar!

Idag är det kanelbullens dag. Den dagen gillar jag. :) Självklart har jag bakat bullar! I lördags blev det storbak. 70 bullar totalt! Några är uppätna, några bortgivna och resten ligger i frysen. Jag använde obehagligt mycket smör, men sicka bullar det blev! De godaste jag någonsin har bakat och då har jag bakat ganska många bullar under mina levnadsår. :)

Självklart ska du få receptet på mina bullar. Men inte nu utan ikväll! Så håll ut. :)

Nybakat bröd är bland det godaste som finns

Jag är ingen brödmänniska. Visst... Ibland kan det vara gott med en macka på kvällskvisten till en kopp te. Eller nybakade frallor en söndagmorgon. Men till frukost föredrar jag gröt eller fil och müsli. Det är lite lättare att få ner när ögonen är trötta. :)

Men trots detta tycker jag att nybakat bröd är bland det godaste som finns! Varmt och fluffigt med smör på som riktigt får smälta in i det nybakade. Ljuvligt!

Ikväll blev jag sugen på grova tekakor. Vad gör jag då? Jo... Jag bakar grova tekakor såklart! Smart va?! :) Mycket godare och nyttigare än att gå och köpa i affären. De blev ljuvligt goda och jag åt en för en stund sen. Alldeles ljummen och med salt Flora på och rejäla skivor nyinköpt långlagrad prästost. Kan det bli bättre?

Här är receptet på mina smarriga rågkakor!


RÅGKAKOR

12-16st

50 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1,5 tsk salt

2 msk sirap

1 msk brödkryddor

6 dl grovt rågmjöl

7 dl vetemjöl special

 

Såhär gör du

Smält smör i en kastrull, häll i mjölken och värm till fingervarmt. Smula sönder jästen i en bunke eller degmaskin och häll över degspadet. Rör eller kör maskinen tills jästen smälter. Tillsätt sirap, salt, brödkrydda och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 30 minuter. Knåda degen och dela den i 12-16 bitar. Forma runda bullar som plattas ut till runda kakor. Lägg kakorna på bakplåtspapperklädda plåtar och nagga dem med en gaffel. Låt jäsa under bakduk 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10-12 minuter.

Lägg kakorna på ett galler under en bakduk och låt svalna lite. Ät sedan tekakorna ljumma med gott pålägg på eller lägg in dem i frysen!


 




LYCKA TILL MED BAKET!


Var ska bullarna bo?

Imorgon är det stora bakdagen här hemma! Jag ska baka smarriga bullar - vanilj och kanel - och knäckebröd. Jag smygstartar redan ikväll med lite grova rågtekakor. För att överhuvudtaget ens kunna tänka tanken på att få plats med allt detta måste jag även koka saft på lite vinbär som bor i frysen.

Plockade precis fram 3 l röda och svarta vinbär, men kunde snabbt konstatera att jag har ungefär lika mycket kvar i frysen... Jag klagar absolut inte! Jag ÄLSKAR att ha bär och sånt i frysen, men... Var ska mina bullar bo? Hur får jag plats med 50-60 bullar i en frys som alla redan är nästan full? Jaja... Det får lösa sig imorgon! Baka bullar ska jag i alla fall göra. Massa sådana. Onyttiga sådana. Sagolikt goda sådana. Jag får väl äta ett rejält gäng om inte annat! ;)

RSS 2.0