Kärlek/snoddas/mocka

Kärt barn har många namn. En del bakverk kan heta lite olika saker beroende på vem du frågar. Ta till exempel den där långpannekakan med chokladsmak som har kaffeglasyr och kokos på toppen. Hemma hos min familj hette den mockaruta. Det var det enda namnet jag kände till. Så när mina kompisar började på att prata om snoddas och kärleksmums så förstod jag först inte vad de menade. Men jag upptäckte ju snabbt att det var en och samma kaka.

Just kärleksmums/snoddas/mockarutor har alltid varit en favorit! När jag var liten hade mamma alltid sådana i frysen som stod precis intill mitt lekrum i källaren. Så där sprang jag och nallade mockarutor som jag satt och åt i mitt Pippi-tält. Jag kom på ett jättebra sätt att tina dem på... Genom att blåsa in luft i dem. Så jag åt väl ett par mockarutor om dagen ibland. Det var ett under att jag var så liten och tanig på den tiden! :)

I slutet av förra veckan när jag skulle göra min sista introduktionsdag på Avenyn så bjöd jag på lite fika. Jag kan ju inte missa ett tillfälle att få baka! :) Då föll min tanke på just kärleksmums/snoddas/mockarutor. Men jag valde att göra dem i muffinsvariant. Här är receptet!

KÄRLEKSMUMSMUFFINS

3 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
5- 6 msk kakao
150 gram smält smör


Glasyr
3,5 dl florsocker
50 gram smält smör
2 tsk vaniljsocker
5 msk starkt kaffe
3 msk kakao

Kokos att strö över


Såhär gör du
Vispa ägg och socker ljust och fluffigt. Blanda ihop alla torra ingredienser. Häll ner mjölken i det smälta smöret. Vänd försiktigt ner mjölblandningen och smöret om vartannat - lite i taget. Vänd ihop till en jämn smet. Häll smeten i muffinsformar och grädda i 175 grader i 15 - 20 minuter. 

Blanda ihop alla ingredienser till glasyren och bred detta över muffinsen medan de fortfarande är varma, strö över kokos. Låt kallna och stelna.


  

LYCKA TILL MED BAKET!


Lite variation. I alla fall för andras skull.

Jag står just nu och lagar lite matlådor. Ja, lite sent kan tyckas men så är det ibland! Sen jag började mitt nya jobb så har jag ätit typ samma mat varenda dag - currygryta med kyckling och couscous. Jag tycker att det är supergott och hade mer än gärna ätit upp resterande matlådor av den maten som jag har i frysen. Men snart börjar väl folk undra om jag äter något annat!

Därför lagar jag matlådor. Så att folk i lunchrummet inte börjar undra vad jag är för en konstig prick som bara äter currygryta. :)

Man kan nästan säga att kvällens matlådor är starten på en frysrensning. Jag är så himla dålig på att rensa ur frysen utan jag handlar nytt. Superonödigt! Så nu har jag bestämt mig för att jag inte får handla mer ny mat förrän jag har lagat på det jag har i frysen (med undantag för färskvaror och annat som jag måste ha för att kunna laga maten). Ikväll föll valet på en stackars falukorvsbit som låg nedtryckt i en låda. Den fick bli en korvgryta med lite sting i. Här får du receptet!


FRYSRENSNINGSKORVGRYTA
4 portioner

300 - 400 g falukorv
smör till stekning

1 st gul lök
150 g körsbärstomater (lite mer än en halv ask)
4 - 5 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 buljongtärning
1 tsk Santa Maria chipotle paste (går att ersättas med sambal oelek)
ca 1 dl bostongurka
1,5 - 2 dl matlagningsgrädde
peppar
ev salt

Tillbehör
matvete kokat enligt anvisning
vitkålssallad eller annan sallad

Såhär gör du
Skär falukorven i skivor, bitar eller stavar. Hacka löken. Bryn lök och korv i smör i en stekpanna så att det får lite färg. Häll i tomatpuré, vatten och buljong och låt koka upp. Halvera tomaterna och häll ner i pannan. Tillsätt chipotlepasta, bostongurka och grädde och låt småputtra en liten stund. Smaka av med svartpeppar och ev lite salt.

Servera grytan med matvete (eller ris, pasta, bulgur) och en god sallad!






SMAKLIG SPIS!


Rosa små macarons.

När jag fyllde år för ett par månader sedan bestämde jag mig för att bara macarons till min födelsedagsfest. Du vet sådana där små söta, färgade, franska mandelmarängkakor som är så populära? De ska vara supersvåra att lyckas med, men det stoppade såklart inte mig! Macarons skulle det bli! Och jag tycker faktiskt att jag lyckades rätt bra med mina macrons med tanke på att det var allra första gången! Några sprack lite på ytan, men det löste jag genom att lägga den sidan ner mot kakfatet. :) Smart va? Jag har aldrig smakat macarons innan, men jag tycker att mina blev supergoda. Lite krispig yta och så en seg kärna. *mums*

Så... Här är mitt recept på macarons. Jag har hämtat inspiration från några olika recept och sen snickrat ihop mitt egna! Hoppas att det ska smaka!


ROSA FÖDELSEDAGSMACARONS

25 st

4 äggvitor

0,5 dl strösocker

150 g sötmandel

4 dl florsocker

lite röd hushållsfärg (eller karamellfärg som jag säger)

 

Fyllning

150 g vit blockchoklad

60 g hallon

2 msk vispgrädde

ev röd karamellfärg


Såhär gör du

Skålla och skala mandeln och lägg den på ett hushållspapper så att de får torka till. De behöver torka i minst en timme.

Under tiden kan du göra fyllningen som är en vit chokladtryffel med hallon. Tina hallonen och mixa till en slät puré med en stavmixer. Koka upp hallonpurén och grädden i en kastrull och finhacka chokladen. Ta bort kastrullen från värmen och rör i chokladen så att det blir en jämn smet. Tillsätt eventuellt några droppar karamellfärg om du vill förstärka hallonens färg. Ställ grytan i kylen och låt tryffelsmeten svalna och stelna till.


Sätt ugnen på 150 grader. Klä två plåtar med bakplåtspapper.

Mal mandeln i en gammal hederlig mandelkvarn. Det ska bli som ett fint mandelmjöl. Sikta mandelmjölet så att du får bort eventuella bitar. Blanda mandelmjölet med florsocker och sikta en gång till.

Vispa äggvitorna till en toppig maräng. Den ska inte vara riktigt lika hård som en vanlig maräng. Tillsätt lite socker i taget under hela vispningstiden. Vänd sedan i blandningen av mandelmjöl och florsocker och rör försiktigt till en jämn smet. Tillsätt några droppar karamellfärg så att smeten får en fin rosa färg. Smeten ska nu inte vara lika fluffig som tidigare.

Häll smeten i en sprits (Verner och Verner säljer jättebra engångsspritsar och de har även tyllar som funkar bra!) och spritsa 50 st runda kakor som är ungefär så stora som femkronor. Ställ undan kakorna i ca 30 minuter så att de får torka till på ytan. Då riskerar de inte att spricka lika lätt och du får en fin yta på macronerna.

Grädda macronerna i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men de ska släppa från pappret när du lossar dem. Låt kakorna svalna något och lossa dem sedan från bakplåtspappret.

När de har kallnat helt är det dags att fylla dem. Spritsa eller bred på hallontryffeln på hälften av kakorna och sätt sedan en till kaka som ett lock. Förvara macronerna i kylen i en tätförsluten burk. De klarar sig lite drygt en vecka.


Tips! Om du inte har en mandelkvarn kan du testa att mixa dem i en matberedare. Annars finns det mandelkvarnar att köpa till bra pris på t ex biltema och Clas Ohlson.

 

Du kan såklart byta ut mandeln mot andra nötter om du vill det! T ex hasselnötter och pistage.

 

Det går också bra att fylla macronerna med en smörkräm.

 

Om du i stället vill ha mörk chokladtryffel i macronerna är det bara att byta ut chokladen, ta bort hallonen och tillsätta mer grädde. Varför inte göra chokladmaräng då också? Minska bara mängden florsocker något!

Om någon av macronerna skulle spricka så är det bara att göra som jag gjorde... Lägg ihop dem ändå och lägg den spruckna sidan neråt. :) Ingen som ser!







LYCKA TILL MED BAKET!

 


Pippigul pippigryta.

Nämen hallå! Det var ett tag sen! Ja, du kanske blir lite chockad att det helt plötsligt kommer en uppdatering efter såhär lång tid. Men här är jag! Men ett nytt recept. Det har hänt så mycket, jag har varit sjuk i olika omgångar och helt enkelt inte haft tid och ork att uppdatera. Bland annat har jag fått ett nytt jobb som jag börjar på imorgon. Spännande!

Så... Nu ska du få receptet på en supersmarrig gryta. För ett par veckor sedan var jag på matmässan Passion för mat här i Göteborg. Då lagade Leif Mannerström en gryta på scen som jag blev helt kär i! Tyvärr fanns det inget recept, men det hindrar såklart inte mig! Jag åkte hem och försökte göra något liknande. Ja... Det blev inte som Leifs, men det blev min gryta och den är jättegod.

Det är en kryddig currygryta med kyckling och lite smarriga frukter i. Lägligt nog har Kalasgotts-Jennie valt kyckling som tema på månadens matutmaning. Så jag ställer såklart upp med min kycklinggryta och hoppas på vinst.  :) Här är receptet!


PIPPIGUL PIPPIGRYTA
ca 6 portioner

ca 900 g kycklinglårfilé
smör till stekning
salt och peppar

smör och olja till stekning
4 - 5 små schalottenlökar (alternativt en stor gul lök)
4 - 6 msk curry (jag använder stark)
2,5 dl vatten
2 buljongtärningar
4 dl grädde
ev salt och peppar

1 mango
½ färsk ananas

Valfria tillbehör t ex couscous, bulgur, ris, wokade grönsaker


Såhär gör du
Bryn kycklingen i en panna med smör i. Krydda med salt och peppar. Kycklingen ska få lite färg på ytan, men behöver inte stekas helt klar.

Ta en stor gryta häll i rejält med smör och olja. Finhacka löken och fräs i smöroljan. Tillsätt curryn och låt steka med en liten stund. Häll över vatten, buljongtärningar och grädde och låt koka upp. Lägg i kycklingen och låt småputtra tills kycklingen är färdig.

Skala och tärna under tiden mangon och anansen. Häll ner tärningarna i grytan och låt puttra med en liten stund. Smaka på grytan och krydda eventuellt med salt, peppar och/eller mer curry.

Servera grytan med valfria tillbehör. Idag har jag valt lite stekta grönsaker i form av morot, sugarsnaps och blomkål. Couscous är också väldigt gott till.


TIPS! Det är även gott att ha lite äpple i grytan.

Var inte rädd för att använda mycket curry!! Grytan ska vara riktigt mörkgul och kryddig. Är du osäker så börja med lite mindre och smaka av med mer på slutet. Blir det för starkt spär du bara med lite grädde eller vatten.

Använd den typen av grädde som du tycker är godast. Idag valde jag 2,5 dl matlagningsgrädde och 1,5 dl vispgrädde.






SMAKLIG SPIS!

RSS 2.0