Stans och kanske världens bästa fiskgratäng!

Jag har egentligen aldrig varit en fiskfantast. Jag gillar inte smaken av hav och den där utmärkande fisksmaken som jag inte riktigt kan beskriva som något annat än att det smakar fisk. Det handlar inte om att jag inte har försökt för tro mig - Det har jag!

Vid några tillfällen har jag blivit serverad fisk som jag verkligen har tyckt om! Det har inte hänt många gånger, men de gångerna det har hänt... Ja, de tillfällena minns jag väl.

Panerad spättafilé med kokt potatis och kall sås har länge varit en favorit. Jag tror att det var kocken i skolan (japp skolan hade och har en kock som lagar all mat. En gång vann vi pris för att vi hade Sveriges bästa skolmat och då fick vi smarrig oxfilé för att fira!) som lärde mig att äta just panerad spätta med kall sås. Ja, kanske inte kocken i egen hög person, men hans underbara fisk och sås! *mmmmm* Jag kan fortfarande längta efter den där fisken ibland!

Ett annat fiskminne är när min farbror bjöd på Anders fisk en sommar hos farmor. Den var ljuvligt god! Spättafilé i en vitvinsås med massa smarrigt i. *mmmmm*

Det tredje fiskminnet är Sjöbaren i Haga här i Göteborg som har den ljuvligaste fiskgratäng jag någonsin har smakat! En ljuvlig kombination av gratinerat potatismos, torskfilé, vitvinssås, räkor och finhackade tomater. Första gången jag åt den njöt jag, liksom andra, tredje och fjärde gången. :) Att stämningen på Sjöbaren är mysig, hemtrevlig och varm gör ju inte direkt fisken sämre heller. :)

Du ska få en liten recension av Sjöbaren från när jag var där första gången. Jag har även lagt till efterrätten från senaste gången jag var där. :)

Restaurangen
Sjöbaren är en fisk- och skaldjursrestaurang som ligger ungefär på mitten av Haga Nygata. Det är en liten restaurang som är inredd i trä och marint tema. De serverar bara fisk och skaldjur i många olika varianter - såväl klassiker som lite mer spännande rätter med ingredienser som man inte riktigt vet vad det är. Ett exempel är potatisstomp.

På lördagar har Sjöbaren delat upp kvällen i två olika sittningar där första sittningen pågår mellan 18.30 och 20.45 och den andra från 21.00 och framåt. På vardagar kan du själv välja vilken tid du vill komma.

Kvällens val
Eftersom varken jag eller mitt sällskap för kvällen är fiskätare bad vi den trevliga servitrisen om hjälp. Hon rekommenderade klassikerna skaldjurspasta eller fiskgratäng. Vi kände att pastan vore att fega då vi båda gillar räkor och kräftor och valde därför fiskgratäng - en med och en utan svamp. Till det blev det en flaska av husets vita.

Huvudrätten
Fiskgratängen serverades ur vita formar och såg riktigt god ut när vi fick in den till bordet. En rejäl bit torsk i mitten, två spritsade potatismostoppar, vitvinssås och räkor fick det faktiskt att vattnas i munnen. Och visst smakade det ljuvligt! Fisken var bra tillagad och potatismoset hade bra kryddning. Såsen var pricken över i:et. Tänk att jag som icke-fiskätare ÄLSKADE fiskgratängen!

Efterrätt
Sjöbaren har några olika typer av efterrätter som de byter ut lite titt som tätt. De är duktiga på att få in nya smaker i desserterna såsom päronmousse med bland annat lakritssirap eller tonkabönsglass. Eftersom jag var så mätt ville jag inte ha en för mastig efterrätt. Mitt val landade därför på tre sorters hemgjord glass. Smakerna på glassen kan enligt servitrisen ändras från kväll till kväll beroende på vad kockarna känner för att göra just den kvällen. Den här kvällen blev jag serverad äpple/kanelglass med kanderade apelsinskal, tonkabönsglass med kolasås och en hallonsorbet. Det här var nog bland den godaste glass jag NÅGONSIN har ätit! Det är bara glassen i Rom som slår den. Favoriten var hallonsorbeten som var helt ljuvlig!

Betyg

Service
RRRR
Kunnig och trevlig personal som gav bra mat- och vinråd. Vi kände oss väl omhändertagna av servitrisen. Imponerande eftersom de bara var två servitörer denna kväll.

Mys/romantik
RRRR+
En mysig miljö där man känner värme och intimitet trots att lokalen är liten. Den mörka belysningen och inredningen bidrar till en ökad mysighet.

Priset
RRRR
Sjöbaren har över lag bra priser. Många av huvudrätterna ligger under eller strax över 200 kr (med vissa undantag såklart). Just fiskgratängen kostar 145 kr vilket är ett otroligt bra pris med tanke på portionen! Desserterna kostar strax under hundralappen.

Maten
RRRR+
Sjöbaren serverar riktigt god och vällagad mat. Att det är en renodlad fisk- och skaldjursrestaurang helt utan spår av kötträtter tycker jag är riktigt bra. Då känns det verkligen som att deras profilering håller från början till slut. Genom att blanda klassiker och spännande rätter ger man besökaren en bred blandning av rätter att välja mellan. I efterrätterna serveras jag som gäst nya spännande saker. Jag menar... Hur ofta äter du tonkabönsglass?

Totalbetyg
RRRR+
Sjöbaren är en trevlig restaurang för fisk- och skaldjursälskaren. Även jag som i vanliga fall inte tycker om fisk är helt förälskad i Sjöbarens mat, service och underbara miljö. Det finns egentligen inte mycket att klaga på i min mening och jag kommer att gå dit massa fler gånger! Kanske vågar jag mig på något annat än fiskgratängen en dag, men tills dess kommer jag att njuta av denna fantastiska rätt. :)


                                 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0