Fylla frysen med piroger.

Igår bakade jag ett gäng piroger med texmexfyllning som bor i frysen. Hälften hemma och hälften på jobbet. Perfekt om man glömmer lunchen hemma (händer alldeles för ofta!!).

Jag lägger ut receptet vis mobilen så du får stå ut med att inlägget saknar ordentlig rubrik osv.

Här är i alla fall receptet på mina ursmaskiga texmexpiroger!!


Rebeccas texmexpiroger
10 st

Degen:
1 paket jäst
3,5 dl mjölk
1,5 dl vatten
50 g smör
2 msk socker
2tsk salt
5 dl grahamsmjöl
7-9 dl vetemjöl

Fyllningen:
500 g köttfärs
1 paprika i tärningar
1 finhackad gul lök
2-3 vitlöksklyftor
Önskad mängd spiskummin (jag älskar spiskummin och tar säkert en halv burk, men det är rätt mycket så smaka dig fram)
2-3 msk paprikapulver
1 torkad chilifrukt
2 msk tomatpure
0,5 dl ketchup eller chilisås
2 tsk kinesisk soja
0,5 dl grädde
Salt och peppar
1 burk kidneybönor (häll av och skölj i kallt vatten)


Såhär gör du:
Smält smöret och blanda i mjölk och vatten. Värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke eller assistent. Häll över degvätskab och rör om tills jästen har lösts. Tillsätt salt, socker och grahamsmjöl och börja arbeta ihop degen. Tillsätt vetemjöl och arbeta ihop degen tills den börjar släppa från kanterna. Låt degen läsa under bakduk i 45 minuter.

Under tiden gör du fyllningen. Fräs köttfärs, lök, paprika och pressad vitlök i smör i en panna. Strö över spiskummin, paprikapulver och chili. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka ihop. Smaka av med mer kryddor.

Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp degen på ett bakbord. Dela den i 10 bitar och kavla ut dem till runda kakor. Lägg fyllning på halva, vik över degen och tryck ihop degkanterna så att pirogen är helt stängd. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper på och låt jäsa i ca 19 minuter. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Servera med en god sallad eller frys in!!


Kommentarer
Postat av: Emelie Bellö

Tack så mycket! Ska testa så fort jag mår bättre :)

2011-10-07 @ 15:55:56
Postat av: Emelie

Hej!

Testade detta receptet, gjorde om fyllningen lite bara. Wow, vilken måltid! Så mätt och belåten har jag inte varit på länge! Perfekt med en blogg som tipsar om mat man själv kan laga trots att man inte är stjärnkock! :)

2011-10-09 @ 14:41:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0