Är väl lämpligt att köra dubbelt i ugnen när den ändå är på?

Torsdag. Spinningdag! *wiiiihoooo* Laddar med vatten = Rebecca springer på toa stup i kvarten.

Det ska bli såååå skönt med lite helg. Jag jobbar lördag, menmen. Det ska bli mysigt med tjejmiddag och Melodifestivalen! Jag ska försöka få till en rätt jag inte har lagat innan och så blir det efterrätt i repris. Håll ögonen öppna. :)

Eftersom det ju är spinningdag idag så hamnar matlagningen lite i skymundan. Jag orkar inte laga mat när jag är hemma från träningen runt 21-tiden. Då blir det gröt, macka eller fil i stället. Men som vanligt ska du inte gå receptlös. Det blir en huvudrätt och när du ändå har ugnen igång så passar väl en smaskig tigerkaka perfekt till efterrätt eller kvällsfikat? Håll till godo. :)

Grekinspirerad lasagne
Köttfärssås
400 - 500 g köttfärs
½ squasch i tärningar
1 paprika i tärningar
1 gul lök i tärningar
5 champinjoner i halvor
1 morot i skivor
2 vitlöksklyftor, pressade
1 förpackning krossade tomater
1 förpackning krossade tomater med chilismak
1 bujongtärning
2 msk frysta örter (provencale)
½ - 1 tsk sambal oelek
1 nypa socker
salt och peppar
2 msk olja/smör


Ostsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
ca 5 - 8 dl mjölk
ca 2 dl riven ost, gärna stark
salt och peppar


1 burk valfria oliver
1 förpackning grekisk fårfetaost
1 förpackning mozarellaost
fullkornslasagneplattor


Såhär gör du:
Sätt ugnen på 175 grader. Bryn köttfärsen i olja/smör i en stekpanna. Pressa i vitlöken och rör om. Blanda i grönsakerna och låt fräsa en liten stund. Häll över tomaterna och krydda med örter, buljong, sambal oelek , salt, socker och peppar.

Smält smöret till ostsåsen i en gryta. Vispa i vetemjölet och när det bandats ordentligt häller du i hälften av mjölken och vispar till en jämn sås. Häll sedan i resten av mjölken och all ost. Rör hela tiden så att det inte bränns i bottnen på grytan. Smaksätt med salt och peppar.

Ta fram en stor ugnssäker form. Börja med att täcka bottnen med köttfärssås. Strö sedan på oliver. Lägg ett lager lasagneplattor och häll sedan över hälften av ostsåsen. Smula över hälften av fetaosten och lägg sedan ett lager plattor till. Bred över den sista köttfärssåsen och strö över oliverna. Lägg ännu ett lager med plattor och häll över den sista ostsåsen. Avsluta med att smula över den sista fetaosten och lägg på mozarellaosten skuren i skivor.

Ställ in lasagnen i ugnen och låt den stå där i ca 45 minuter. Känn med en kniv så att plattorna är mjuka. Servera med en god sallad och ev en bit bröd.


TIPS! Ostsåsen blir godast om du väljer en lite starkare ost.

Du kan själv variera grönsakerna i köttfärssåsen.

Tänk på att avsluta med ostsås och ost. 


Marmorerad kaka
50 g smör eller margarin
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker
rivet skal från en apelsin
2 msk kakao + 1 msk vatten

ströbröd och smör till formen

Såhär gör du:
Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj och bröda formen. Smält fettet och häll i mjölken, den kan gärna bli varm.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt den varma mjölkblandningen och ev smaksättning. Rör till sist ner mjölet blandat med bakpulver.

Häll över 1/3 av smeten i en mindre bunke. Blanda i kakaon och vattnet. I den övriga smeten rör du ner apelsinskalet. Häll apelsinsmeten i sockerkaksformen. Ringla sedan chokladsmeten över den ljusa.

Grädda genast i den nedre delen av ugnen i ca 35 - 40 minuter. Testa med en teststicka! Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.

TIPS! Du kan skippa att ha apelsin i den ljusa smeten. Då blir det en vanilj- och chokladkaka.

Gör i stället muffins! Bara att hälla i smeten på samma sätt i ett gäng muffinsformar. Höj då ugnsvärmen till 225 grader och ha dem inne i 8 - 10 minuter.

SMAKLIG SPIS OCH FIKA!


   


                                                          


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0