Grillat är alltid godast.

Så... Då vandrar vi vidare till huvudrätten på mammas födelsedagsmiddag! Jag och pappa planerade så väl. Vi visste precis vad vi ville laga så när vi såg att matbutiken hade de finaste entrecôte-bitarna vi någonsin hade sett så blev vi jätteglada! Rejäla, fina skivor av svenskt kött. Precis lagom mycket insprängt fett. Så den där tänkta lammfilén valdes bort till förmån för det fina nötköttet.

Tji fick vi! Pappa grillade köttet alldeles perfekt! Det såg så gott ut... Men... Så märker jag hur mamma sitter och skär och skär och skär. Säger lite glatt att mina fina George Jensen-bestick är ju inte direkt några köttbestick! Sen hugger jag själv in. Segar mig igenom köttbiten. Väl i munnen är det som gummi. Alldeles segt! Sicken besvikelse! Köttet i sig smakade ljuvligt och pappa hade fått till grillningen perfekt, men köttet var inte bra. En sur och seg kossa helt enkelt!

Tråkigt tyckte vi, men njöt så gott vi kunde av det köttet som faktiskt var rätt ok (dvs inte alltför segt...) och av de supergoda tillbehören! Så jag hoppas att din köttlycka är bättre! :)


GRILLAD ENTRECÔTE MED ÄDELOSTPOTATIS OCH RÖDVINSSÅS

4 portioner

4 rejäla köttbitar av valfri sort

salt

trepeppar-krydda (dvs grön-, vit- och svartpeppar)

 

Potatisen

4 bakpotatisar (eller fler om gästerna är hungriga)

smör

salt och peppar

1 förpackning Kvibille ädelost med smak av calvados
ca ½ dl valnötter


Rödvinssås

1 dl gott rödvin
2 dl vispgrädde (funkar med matlagningsgrädde, men det blir inte lika gott!)
2 - 3 msk kalvfond
2 msk svartvinbärsgelé
1 tsk soja
rejält med nymalen svartpeppar
1 msk smör
1 msk mjöl
ev salt


Tillbehör

Lättkokta grönsaker och/eller sallad

 

 

Såhär gör du

Potatisen

Sätt ugnen på ca 225 grader. Dela potatisen på mitten och lägg dem i en ugnssäker form. Salta och peppra och lägg på lite smör på varje halva. Sätt in i ugnen och låt dem bakas tills de nästan är klara. Det tar lite olika tid beroende på potatisens storlek!

 

Ta ut potatisen ur ugnen när de nästan är klara. Skär bitar av ädelosten och lägg på toppen. Hacka valnötterna grovt och strö över lite på potatisen. Ställ in i ugnen i ca 5 - 10 minuter så att osten får smälta.

 

 

Rödvinssåsen

Blanda grädde, vin, gelé, soja och fond i en gryta. Låt koka upp och smaksätt sedan med salt och peppar. Blanda ihop smör och mjöl till en redning och tillsätt i såsen. Du kan även använda maizenaredning. Låt koka ihop några minuter.


Köttet

Ta ut köttet en stund innan det ska tillagas så det inte är så kallt. Krydda med pepparn, men vänta med saltet tills köttet är tillagat. På så sätt behåller du kvar mer köttsafter i köttet. Grilla eller stek köttet till den grad du själv gillar (vi körde lite åt mediumhållet). Lägg köttet på en tallrik med lite folie över och låt det vila några minuter innan servering. Salta.


Servera köttet med potatisen, såsen och lättkokta grönsaker och/eller sallad!


TIPS! Du kan använda vilken ädelost som du vill.

 

Om du hellre vill ha vanliga potatisar än bakpotatis funkar det utmärkt! Tänk då på att de inte behöver vara inne lika länge i ugnen.





Lite dålig bild, men gott var det!


SMAKLIG SPIS!


Kommentarer
Postat av: mamma

Gott , men segt. Jäkla ko !

2010-10-27 @ 07:49:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0