Äppel- och solrosfrallor.

Hembakade frallor kan vara bland det godaste som finns. I alla fall i brödväg. :) Helst ska de vara helt nybakade och alldeles ljumna. Sådär så att smöret smälter på dem. *mmmmm*

Igår testade jag att ha i lite smått och gott i mina frallor och de blev faktiskt riktigt goda! Här är receptet och jag rekommenderar dig definitivt att testa! Snarast!


ÄPPEL- OCH SOLROSFRALLOR
ca 24 st

50 g jäst (färsk eller torr)
6 dl vatten (fingervarmt om du använder färsk jäst, lite varmare om du använder torrjäst)
2 msk olivolja
2 tsk salt
2 rivna äpplen (jonagold blev det)
1,5 dl solrosfrön
7 dl grahamsmjöl
8 - 10 dl vetemjöl

ägg och solrosfrön


Såhär gör du
Häll vatten, olja, salt och rivet äpple i en bunke eller "deg-maskin". Om du använder färsk jäst rör du ner den så att den löser upp sig. Om du använder torrjäst blandar du den med lite mjöl och tillsätter det till degvätskan.

Tillsätt grahamsmjölet och arbeta in det. Ta sedan lite vetemjöl i taget och arbeta ihop tills degen släpper från bunkens kant. Det gör inget om degen är lite kladdig. Häll över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Baka ut degen och dela i 24 delar. Rulla till frallor och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 - 45 minuter till. Starta ugnen på 250 grader så den är varm när frallorna har jäst klart.

Pensla frallorna med lite uppvispat ägg och strö över lite solrosfrön. Grädda frallorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna och ät sedan med något gott pålägg.



TIPS! Frys in frallorna så snabbt som möjligt så blir de godare när du ska äta dem vid ett senare tillfälle. Ett tips är att då tina dem i ugnen på låg värme så att de blir som nybakade igen!

Våga testa olika grejer! Byt ut äpplet mot riven morot (mycket gott!), solrosfröna mot pumpafrön eller hackade valnötter, använd brödkryddor... Låt fantasin flöda!


  



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0