Gott nytt. Sjukt gott nytt.
Vad händer? Jo, jag bli sjuk även i år. Som tur är så är jag inte lika dålig som förra året. Då var jag sängliggande och orkade inte röra mig. I år är jag superförkyld, har sprängande huvudvärk och otroligt ont i bröstkorgen efter allt nysande. MEN! Jag kommer att orka fira nyår! Om än en lite lugnare sådan. En Ipren och sen är jag fit for fight! :)
Anledningen till att alla de där utlovade recepten inte har kommit ut här på bloggen är just sjukdomen. Jag har sånär som på orkat att jobba och sen har jag typ åkt hem och däckat. Men nu... Nu ska du få lite smarriga recept. Jag hade tänkt ge dig receptet på en god trerätters under veckan, men det får bli under nästa vecka. Då är det ju trettonhelgen och allt. Idag får du hålla tillgodo med en riktigt god senap! En senap med riktigt krut i så var beredd när du lägger den på korven, den överblivna julskinkan eller vad du nu kan tänkas ha din senap på.
Jag gör senap varje år och ger bort i julklapp. Det är nog... Jamen tredje eller fjärde året jag gör det. Innan om åren har jag gjort en god honungssenap, men i år var det dags för en förändring. Så jag gjorde en whiskysenap. Jisses så god den blev! Testa! Det är superenkelt och en jättetrevlig sak att ge bort. Kanske du ska svänga ihop den idag och ta med till värden/värdinnan ikväll? Garanterat en uppskattad klapp (om personen gillar senap vill säga). Här är receptet!
SUPERDUPERSTARK WHISKYSENAP
1 msk citronsaft
1 msk smakrik maltwhisky
1 dl ljus sirap
1 dl Colemans senapspulver
2 msk vispgrädde
2 krm salt
Såhär gör du
Värm sirap, whisky och citronsaften. Tillsätt senapspulver, grädde och salt i den ordningen. Häll i ordentligt rengjorda och kokade glasburkar och ställ svalt. Låt stå minst 5 dagar före servering.
TIPS! Du kan äta senapen innan det har gått 5 dagar också, men då har den inte utvecklat alla smaker än.
Tänk på att senapen är rätt så stark...
LYCKA TILL OCH GOTT NYTT ÅR!
Massa goda recept på ingång!
Jag har i alla fall massa goda recept med mig hem från Småland. Jag har bakat vörtbröd, gjort julsenap, lagat trerätters och en massa gott! Jag ska börja lägga in recepten här sen i dagarna så håll utkik!
God jul och grattis Rebecca!
Leilas amerikanska pannkakor
Men... Det finns ett undantag - amerikanska pannkakor. De tar inte lång tid att steka till eftersom de blir lite tjockare. Det vill säga färre pannkakor per sats. Så när all smet är uppstekt är pannkakorna fortfarande varma och goda. Lovely!
Jag har tyvärr inte hittat något såntdär topprecept på amerikanska pannkakor. De jag har gjort tidigare har liksom blivit något mellanting mellan äkta amerikanska och de tunna svenska pannkakorna. Jag vill ha såna pannkakor som jag åt i NYC. Eller ännu bättre.... Såna de serverar på underbara Egg and Milk i Linnéstan. Japp... De är bättre pannkakor än de jag åt i NYC.
Men så i helgen... Då hittade jag ett topprecept. Såklart var det underbara Leila Lindholm som levererade receptet. I våras köpte jag uppföljaren till min absoluta favoritbakbok A Piece of cake. Den heter One more slice och är lite mer fokuserad på bröd, pizza, pasta, cheesecakes och så pannkakor och våfflor! Än så länge har jag bara testat pizza och klassiska pannkakor. Underbara recept! Så i lördags kom jag på att om det finns recept på klassiska pannkakor i boken så bara måste det finnas ett recept på den amerikanska varianten. Och ja! Där fanns ett recept på amerikanska pannkakor och det testade jag såklart. Och de blev perfekta! Fluffiga samtidigt som de blev lite kompakta i konsistensen. Bra blandning mellan en salt och söt smak. Jag har hittat mitt topprecept på amerikanska pannkakor. Tack Leila! Om du gillar pannkakor bara måste du testa receptet! Passar perfekt som en sen frukost eller på brunchbordet.
AMERIKANSKA PANNKAKOR À LA LEILA
ca 8 st
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk strösocker
½ tsk salt
2 msk smör
2 ½ dl mjölk (helst fetthalt 3%)
1 ägg
smör till stekning (allra helst riktigt smör)
valfri sylt eller bär till servering
ev lönnsirap (vanlig är också gott), lättvispad grädde eller vaniljglass
Såhär gör du
Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Smält smöret i en gryta och ta sedan bort grytan från spisen. Vispa ner mjölken och ägget. Blanda ner vätskan i de torra ingredienserna och rör till en jämn, tjock smet. Grädda pannkakorna i smör i en stekpanna. De ska bli fint gyllene på båda sidorna. Servera de nygräddade pannkakorna med sylt och de tillbehör du vill ha. Om du inte ska äta pannkakorna på en gång är det bra att lägga dem på ett galler!
SMAKLIG SPIS!
Snapsprovning med ekologisk snaps
För ett par veckor sedan var jag på en snapsprovning som ordnades av Spot and tell. Det var de som höll i pajkalaset som jag var på i sommar. Jättebra koncept och trevliga tillställningar!
Snapsprovningen höll på Palace här i Göteborg. Snapsarna vi provade var Snälleröds ekologiska snapsar och det var VDn själv som höll i provningen. Men det hela inleddes med lite information om både Palace och Snälleröds och då serverades vi Snälleröds vita glögg. Mycket välbehövligt denna kyliga vinterdag. Jag älskar vit glögg och tyckte att den var supergod! Sådär lagom söt. Värd att testa såhär i juletider.
Vi blev sedan visade in till ett jättevackert rum där det stod en jultallrik framdukad till varje person. Lite sill, lax, julskinka, rödbetssallad, kalkon, potatissallad, jansson och en bit stark ost. Där stod också julmust, öl och vatten och så snapsarna såklart! Ett fempack med småsnapsar per person och jag såg mycket fram emot att få provsmaka dem!
Snälleröds snapsar är alltså ekologiska och de finns i fem smaker. Det är bara det här fempacket med småsnapsar som finns att köpa på Systembolaget. Vill man ha en större flaska får man beställa det. Snälleröd har tre stycken akvavit, en besk och ett kryddat brännvin. Alla goda på sitt sätt... Ja... Kanske inte besken då, men det är för att jag inte tycker om besk. Men de andra fyra var supergoda! Favoriterna bland dem var Bokhållarens akvavit och Jungfruns brännvin. Båda var lite mildare i smaken. Jungfruns brännvin var en väldigt speciell snaps. Den hade smak av koriander och citrus. Låter kanske lite konstigt men oj så gott!
Jag gillar Snälleröds snapsar otroligt mycket! De smakar mycket utan att bli för alkoholstarka i smaken. De passade också bra till julmaten vi fick. Jag upplevde snapsen på ett helt annat sätt än jag brukar eftersom vi satt och smuttade på den för att känna dess smaker. I vanliga fall säger man Skål! och så sveper man. Men nu kunde jag verkligen ta in de olika kryddorna, citrusfrukterna osv i snapsen. Gott!
Hur var då maten? Jättegod! Ja, förutom sillen och laxen då som snällt fick bo kvar på tallriken. Potatissalladen var en av de godaste jag har ätit (på första plats ligger farmors potatissallad som hon gör på julen). Det var päron och lite andra godsaker i den! Jag och många andra tog såklart mer. :)
Jag kommer definitivt att dricka Snälleröds snapsar igen för de var väldigt goda! Genuina på något sätt. Jag hoppas att du kanske blir inspirerad att testa dem också!
Tack Spot and Tell, Palace och framför allt Snälleröd för en trevlig kväll!!
Hembakad ciabatta.
I onsdags hade jag fikan hemma hos mig. Men i stället för mackor, kräm och te så serverade jag en god soppa och hembakad ciabatta som jag hade gjort till vitlöksbröd. Supergott!
Jag har aldrig bakat ciabatta innan, men tyckte att det var dags att testa. Speciellt eftersom jag hade durumvetemjöl hemma. Receptet hittade jag i Leilas A piece of cake, som för övrigt är en av mina absoluta favoritkokböcker! Jag hoppas att du ska gilla dem du också!
HEMBAKAD CIABATTA
6 st
25 g jäst
2 tsk salt
2 msk olivolja
3 dl ljummet vatten
2 dl durumvetemjöl
4 - 4 ½ dl vetemjöl
Såhär gör du
Lös upp jästen i det ljumna vattnet och häll detta i en degmaskin (om du inte har en sådan kan du göra degen i en vanlig bunke). Tillsätt salt och olja. Häll sedan i durumvetemjölet och starta maskinen. Tillsätt sedan nästan allt mjöl och låt maskinen jobba ihop degen i ca 10 minuter. Om den är för kletig tillsätter du lite till mjöl. Degen ska vara elastisk och fin när den är klar.
Sätt ugnen på 250 grader och lätt bakplåtspapper på en plåt. Lägg på degen och tryck försiktigt ut den till en fyrkant som ska vara ca 2 cm tjock. Lägg över en bakduk och låt jäsa i 35 - 40 minuter. Skär sedan försiktigt degfyrkanten i sex delar och separera dem från varandra. Mjöla försiktigt ytan. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 10 minuter. När du ställer in dem i ugnen häller du en deciliter kallt vatten på bottnen av ugnen och stänger ugnsluckan. Ångan gör att ciabattan får en hård och krispig yta.
Ät gärna direkt med smör och något gott pålägg. Om du inte ska äta dem direkt är det bra att frysa in dem!
Lycka till med baket!
Kavla. Trycka figurer. Grädda. Äta.
Så har jag gjort egna pepparkakor för första gången. Jag har såklart bakat pepparkakor massvis av gånger. Det har varit både hemmagjord och köpt deg på bakbordet, men aldrig min egna deg. Men i år var det dags tyckte jag! Så förra fredagen rörde jag ihop en deg som har fick stå i kylen över natten och på lördagen bakade jag fina (?) pepparkakor av den. De blev kanske inte jättevackra utan lite sneda och knasiga. Men det är väl lite charmen i hembakat?
Jag sökte på nätet och letade i mina kokböcker efter ett recept som verkade bra, men oj vad det kan skilja åt! Olika mängd kryddor, grädde eller vatten, strösocker eller farinsocker, smälta smöret eller vispa fast smör, mörk sirap eller ljus sirap... Vad är gott? Vad är inte gott? Vilket blir bäst? Hur ska jag veta?
Till slut gjorde jag en kombo av några olika recept och jag hoppas att det ska smaka bra! Här är i alla fall receptet!
REBECCAS PEPPARKAKOR
ca 140 st
2 ½ dl farinsocker
1 ½ dl ljus sirap
2 dl vatten
150 g rumstempererat smör
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald kardemumma
1,5 tsk malda pomeransskal
1 ½ tsk bikarbonat
7 - 8 dl vetemjöl
Såhär gör du
Häll farinsocker, sirap och vatten i en gryta och låt koka upp. Rör om så att det inte bränner fast. Blanda under tiden ihop smör och kryddor. När sirapsblandningen har kokat upp ska smöret smälta däri. Rör om och ställ åt sidan så att det får svalna. Rör ej under tiden!
Blanda ihop 6 dl med vetemjöl med bikarbonat. Rör ner mjölet i sirapsblandningen så att det blir en deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Degen ska inte vara fast! Det ska nästan vara som en blandning mellan smet och deg.
Ställ degen i kylen i ett dygn så att den får sätta sig.
Sedan är det dags att baka ut kakorna! Sätt ugnen på 175 grader. Ta en del av degen och kavla på mjölat bakbord. Jag gillar tunna pepparkakor och försöker därför kavla degen så tunt som jag kan. Tryck sedan ut pepparkakor med hjälp av formar eller ett glas. Lägg pepparkakorna på en plåt med bakplåtspapper på och grädda i 7 - 10 minuter. De ska få fin färg, men inte bli brända. Låt pepparkakorna svalna! Förvara i en burk och NJUT!
Lycka till med baket!
Det gäller bara att hitta tiden och orken
Tiden bara rullar! Jag har inte tid med något känner jag. I mitt huvud och i min kamera finns recept som ska läggas ut, men jag hittar inte tiden och orken. Men håll ut! Jag kommer att bjuda på snapsprovningsbilder, saffransskorpor, pepparkakor och ciabatta. I helgen. Då lovar jag att detta ska läggas ut!
Ska det vara pizza så ska jag göra den själv!
Fredag. Jag sitter i soffan under en filt och kollar Idol. Dricker en kall öl och väntar på att maten ska bli klar i ugnen. För ikväll vankas det pizza! Hemmagjord sådan. Det är en väldigt enkel variant för det var vad jag var sugen på. Du kan ju såklart slänga på vad du vill ha! Här är receptet.
Pizza
enligt receptet 4 pizzor, men för mig blev det 3
Degen
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 - 3 msk olivolja
1 tsk salt
2 tsk socker
1,5 dl durumvete
5 - 5,5 dl vetemjöl
Tomatsås
1 förpackning krossade tomater med smak av vitlök och örter
2 små vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 torkad chilifrukt
1 tsk honung
½ msk balsamvinäger
salt och nymalen svartpeppar
Fyllning
ca 2,5 dl riven ost
2 st mozarellaostar
½ gul lök
frysta provencalska örter
Såhär gör du
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan allt utom mjölet. Knåda i lite mjöl i taget antingen för hand eller i en degmaskin. Degen ska bli fast, men ändå lite kladdig på ytan. Knåda degen i ca 10 minuter. Låt jäsa 45 minuter under bakduk.
Gör under tiden tomatsåsen. Finhacka vitlöken och krossa chilin. Fräs detta i olja i en gryta och häll över tomaterna. Smaksätt med honung, vinäger, salt och peppar.
Skiva mozarellan och skär löken i bitar.
Sätt ugnen på 250 grader. När degen har jäst klart är det dags att kavla ut till bottnar. Lägg på bakplåtspapper på en plåt. Bred på lite tomatsås, ost, lök och örter. Grädda pizzorna i ugnen 5 - 8 minuter. Låt pizzan svalna något och skär den sedan i bitar och ät!
SMAKLIG SPIS!