Morgondagens middag.

De hade extrapris på hel färsk kyckling så jag slog till. Imorgon ska den ugnsstekas och ätas med wokade grönsaker och kall mangocurrysås. Smaskens!


Snaps.

I veckan gjorde jag egen snaps inför gårdagens kräftskiva. Receptet hittade jag på recept.nu och är ihopsnickrat av Per Moberg. Den var otroligt enkel att göra och väldigt god. Testa vettja!

Snaps

35 cl vodka eller brännvin
1 msk flytande honung
1/2 kruka citronmeliss
Skal från 1/3 citron

Såhär gör du
Tvätta citronen noga i varmt vatten. Använd en potatisskalare för att få bort skalet. Se till att bara få med det gula. Lägg skalet, citronmelissbladen och honung i en glasskål eller tillbringare. Häll över spriten och rör om. Sätt plastfolie över och låt stå i rumstemperatur och dra i 2-3 dygn. Sila snapsen och häll upp på flaska. Lägg eventuellt i några citronmelissblad och citronskal i flaskan för dekoration. Kyl snapsen väl innan servering!



Filigt tips.

Jag är inget direkt fan av smaksatt yoghurt. Det blir alldeles för sött för mig. Ibland kan det vara gott, men inte varje dag till frukost.

Nej tacka vet jag fil! Det är grejer det! Och när jag vill lyxa till det köper jag smaksatt fil. Fint ska det va!

Ikväll köpte jag en fil som jag aldrig har testat innan och jisses vad god den var! Det är en a-fil med smak av lingon och blåbär. Lagom söt, lagom syrlig och bärigt god!! Tycker jag att du ska testa!!



Fylla frysen med piroger.

Igår bakade jag ett gäng piroger med texmexfyllning som bor i frysen. Hälften hemma och hälften på jobbet. Perfekt om man glömmer lunchen hemma (händer alldeles för ofta!!).

Jag lägger ut receptet vis mobilen så du får stå ut med att inlägget saknar ordentlig rubrik osv.

Här är i alla fall receptet på mina ursmaskiga texmexpiroger!!


Rebeccas texmexpiroger
10 st

Degen:
1 paket jäst
3,5 dl mjölk
1,5 dl vatten
50 g smör
2 msk socker
2tsk salt
5 dl grahamsmjöl
7-9 dl vetemjöl

Fyllningen:
500 g köttfärs
1 paprika i tärningar
1 finhackad gul lök
2-3 vitlöksklyftor
Önskad mängd spiskummin (jag älskar spiskummin och tar säkert en halv burk, men det är rätt mycket så smaka dig fram)
2-3 msk paprikapulver
1 torkad chilifrukt
2 msk tomatpure
0,5 dl ketchup eller chilisås
2 tsk kinesisk soja
0,5 dl grädde
Salt och peppar
1 burk kidneybönor (häll av och skölj i kallt vatten)


Såhär gör du:
Smält smöret och blanda i mjölk och vatten. Värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke eller assistent. Häll över degvätskab och rör om tills jästen har lösts. Tillsätt salt, socker och grahamsmjöl och börja arbeta ihop degen. Tillsätt vetemjöl och arbeta ihop degen tills den börjar släppa från kanterna. Låt degen läsa under bakduk i 45 minuter.

Under tiden gör du fyllningen. Fräs köttfärs, lök, paprika och pressad vitlök i smör i en panna. Strö över spiskummin, paprikapulver och chili. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka ihop. Smaka av med mer kryddor.

Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp degen på ett bakbord. Dela den i 10 bitar och kavla ut dem till runda kakor. Lägg fyllning på halva, vik över degen och tryck ihop degkanterna så att pirogen är helt stängd. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper på och låt jäsa i ca 19 minuter. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Servera med en god sallad eller frys in!!


RSS 2.0