Te vitt som snö
I hyllan fanns massa spännande tesorter (alltså såna som inte är t ex Lipton, Twinnings eller andra kända temärken). Valet föll till slut på ett vitt te med smak av hallon. Jag har smakat ett liknande, men med jordgubbssmak (hemma hos Maria) och det var helt sagolikt gott! Så vitt hallonte fick det bli. Stort plus i kanten för den söta förpackningen (fröken ytlig tittar fram) och allra mest för att det är ekologiskt!
Så... Vitt te... Vad innebär det undrade jag? Jo... Tebladen i det vita teet behandlas inte lika mycket som i till exempel grönt te. Bladen torkas i låg temperatur direkt efter plockning till skillnad från grönt te som hettas upp först. Det här gör att vitt te innehåller mer nyttiga ämnen, såsom antioxidanter, än vad annat te gör. Teet har en mild smak och innehåller inte så mycket koffein.
Hallonteet är supergott! Det är en mild smak av hallon och inte alls sådär parfymerat som jag tycker att te kan smaka ibland. Jag tar pyttelite honung i för att få lite sötma och jag kan säga att det här teet får följa med hem från mataffären fler gånger för oj så gott det var!
Julherman
Den andra Hermankakan jag bakade var en lite julinspirerad variant med pepparkakssmak. I min mening var den mycket, mycket godare än originalet! Nästa gång bakar jag den här, men med en liten annan smaksättning än apelsin... Vad? Den som väntar får se. :)
JULHERMAN
1 kaka
1 Herman vänskapskaka
1 ½ dl rapsolja
3 ägg
3 tsk bakpulver
2 ½ dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk pepparkakskryddor (finns att köpa i påse i mataffären)
rivet skal från 1/3 apelsin
ca 1,5 msk saft från apelsin
Såhär gör du
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser till en smet. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
Kakan närmast i bild
Det ska vara pannkakor på lördagar
Pannkakor! Jag älskar pannkakor! Allra godast är det med små plättar, men jag har inget plättjärn så stora pannkakor får duga. Hela förra veckan har jag varit sugen på pannkakor med blåbärssylt, men varken haft tid eller lust att ställa mig och steka. För visst är det så in i nordens tråkigt att steka pannkakor?
Men i lördags tog jag tag i mitt sug! Då blev det först ärtsoppa (tyvärr inte hemkokad eftersom jag kom på det alldeles för sent... De där nedrans ärtorna ska ju ligga i blöt i en herrans massa timmar!) med stark senap i och knäckemacka vid sidan om. Och så pannkakor med blåbärssylt till efterrätt. En riktig torsdagsmiddag som faktiskt funkade precis lika bra till sen lunch/tidig middag på en lördag. Lite knas, men åh så gott!
PANNKAKOR
10 st enligt receptet, men det beror såklart på hur stora pannkakor du gör
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ½ tsk strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 dl mjölk
1 msk smör
2 ägg
Smör till gräddning
blåbärssylt och vispad grädde till servering
Såhär gör du
Blanda vetemjöl, salt, strösocker, vaniljsocker och hälften av mjölken till en slät smet. Smält smöret, häll i resterande mjölk och vispa ner det i smeten. Tillsätt äggen. Låt smeten svälla 20-30 min. Smält en klick smör i en medelvarm stekpanna och grädda tunna pannkakor. Vänd när ytan stelnat något och undersidan blivit gyllene. Servera direkt med grädde och sylt!
Smaskens!
SMAKLIG MÅLTID!
Min älskade Herman ska ätas upp
Sådär ja... Då har jag äntligen tagit tag i mitt Hermanbak! Jag har just nu så många Hermans att jag inte riktigt vet vart jag ska ställa dem. Återigen! Någon som vill ha en?
Hermankakan... Hur ska jag beskriva den? Det är ungefär som sockerkaka, men lite mer kompakt. God! Originalet var inte riktigt så god som jag hade hoppats på, men det kommer ett bättre recept.
Eftersom jag har så himla många Hermans hemma så beslutade jag mig för att baka tre olika sorters kakor! Ja, jag kanske är lite galen, men det var lika bra att passa på när jag ändå var igång! Du ska såklart få alla recepten och jag börjar med originalet!
HERMANKAKAN
1 kaka
1 Herman vänskapskaka
1 ½ dl rapsolja
3 ägg
3 tsk bakpulver
100 g hackade nötter (jag tog jordnötter)
2 rivna äpplen
2 ½ dl socker
2 ½ dl mjöl
1 tsk salt
2 tsk kanel
100 g mjölkchoklad
Såhär gör du
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och häll smeten i en smord och brödad sockerkaksform. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
Kakan längst bak på bilden!
B L O S S A. Glöggen heter BLOSSA!
För igår blev jag så himla sugen på glögg och pepparkakor (Annas såklart!). Så jag smet bort till Systemet och köpte en flaska årsglögg. Jag har hört att den ska vara god så jag var bara tvungen att smaka. Jag menar... Saffran är otroligt gott!
Glöggen luktar verkligen saffran. Mycket saffran! Men när den värms upp så smälter saffranssmaken in i glöggsmaken och gör att det smakar gott! Att det är starkvinsglögg med 15 % alkohol känns inte. Det är bra. Jag gillar inte när det blir för mycket spritsmak! Sen att det är vitvinsglögg är ett plus för jag älskar glögg gjord på vitt vin!
Jag gillar glöggen. Blossa har definitivt gjort bättre (fick ett fempack med olika smaker för ett par år sen och där fanns det flera som var godare!), men den är helt klart god att ha på julmyset!
Har du smakat Blossa 10? Vad tyckte du? Vad gillar du för glögg?
Herman fick vänta!
Helgen blev sjukt stressig så Herman hann jag aldrig baka kaka av! Men nu har jag två Hermans som bubblar på därhemma. På lördag ska de delas och på söndag bakas! Då blir det kaka. :)
I övrigt är det lite stiltje just nu. Jag har mycket annat. Kroppen känns krasslig. Inspirationen densamma. Men till helgen blir det bakning och matlagning. Nästa helg julbak! Så recept kommer. Var lugn!
Såhär såg det ut när jag delade stora Herman i fem delar. Nu är det två stora delar som på lördag blir 10!
Och i frysen har jag två Hermans (som ju i färdigt skick är 10 st)! Hela mitt hem invaderas av Hermans!
Någon som vill ha?
Herman har fått barn!
Jag kommer såklart att lägga ut mer information om Herman och Hermankakan så fort han är bakad. Tills dess får du njuta av en bild på fem små Hermans!
Vi fortsätter på färstemat
Nu var det dags att testa en biff med massa godsaker i! Inspirationen till receptet kommer från Tasteline. Jag hoppas att det ska smaka!
KYCKLINGBIFFAR MED KIKÄRTSSALSA
2 portioner
ca 300 g kycklingfärs
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk mango chutney
½ tsk sambal oelek
½ citron - rivet skal
1/4 citron - saften
½ msk finhackad persilja
salt och peppar
smör eller olja till stekning
Kikärtssalsa
1/4 färsk ananas
1 avokado
½ burk kikärtor
2 msk olivolja
3 msk limesaft
½ - 1 msk honung
2 msk vatten
½ tsk sambal oelek
salt
Såhär gör du
Blanda ihop alla ingredienser till biffarna. Forma till små biffar och stek i smör/olja i en panna. De ska få fin färg och vara genomstekta.
Skala mangon och ananasen och dela i små tärningar. Skölj kikärtorna och lägg dem och frukten i en skål. Blanda ihop övriga ingredienser till en dressing och rör i detta i skålen. Låt stå en liten stund.
Servera biffarna med salsan.
SMAKLIG SPIS!
Världens näst godaste pizza
Ja, den finns på dell ATTORE i Stockholm! Det är i alla fall den näst godaste pizzan jag har smakat i mitt liv. Den godaste finns på 'Gusto i Rom. Den pizzan slår nog ingen! Men nu är det inte Rom jag ska skriva om utan Stockholm och dell Attore. Där var vi andra kvällen i Stockholm.
Dell Attore är en pytteliten restaurang i två våningar med trappor lite varstans (en liten varning så att du inte snubblar... Det gjorde en kvinna nämligen). Det finns inte många bord och inredningen går i temat film. Har du tur (eller otur beroende på hur du ser på det) kan du se kockarna laga till din mat. Det gillar jag mattokig som jag är!
Så fort vi klev innanför dörren kände i alla fall jag en väldig värme. Ja, dels för att det var väldigt varmt därinne dels för att vi möts av en något stressad men otroligt välkomnande servitris! Hon pratade med oss ungefär som att vi var stamgäster där. Vi visas till vårt bord på den lilla övervåningen. Även om det tar lite tid att få beställa maten så gör det ingenting! Servitrisen är så oerhört trevlig och hon poängterar när hon går förbi att hon inte har glömt oss utan att hon helt enkelt inte kan klona sig! Hon är varm och skämtsam och det gör att i alla fall vi har förståelse för att vi får vänta.
I dell Attores meny finns en mängd olika pizzor och pizzarullar! Alla med goda italienska fyllningar. Här lyser ananas, banan, jordnötter, kebab och såser med sin frånvaro och det känns äkta och genuint! Ingredienser som mozarella, parmaskinka, rucola, färska tomater, parmesan, oliver, basilika, panceta och taleggio gör att alla pizzor låter sagolika! Jag valde en vegetarisk pizza som heter Talegio med mozarella, tomat, grillad paprika, rå lök och kall talegio på. Alldeles underbart god! Sådär lagom mycket ost, tunn och krispig botten, god tomatsås och smaker som riktigt gifter sig i munnen! Ljuvligt!
Min syster är glutenintolerant och för henne finns inget på den ordinarie menyn. Detta löste de såklart på ett utomordentligt sätt! Snabbt och enkelt gjorde de en sallad åt henne som fick både mig och mamma att titta lite avundsjukt! Sallad, tomat, gurka, paprika och champinjoner som bas och till det rejält med mozarella, oliver och italienska charketurier såsom parmaskinka, bresaola, en stark korv och lite annat smått och gott. Stort beröm för att de snabbt och enkelt kunde ordna till en glutenfri rätt och dessutom till ett otroligt bra pris!
Jag rekommenderar starkt att du ska gå till dell Attore! Bemötandet är toppklass och maten likaså! Priserna är oslagbara - 200 kr/person ungefär för mat och vin. Och då är vi ordentligt mätta! Så vill du äta världens näst godaste pizza, komma till en restaurang med mat som känns genuin och italiensk på "riktigt" och få ett toppbemötande...? Ja, då ska du gå till dell Attore!
Min otroligt goda pizza - Taleggio Mammas pizza och Amandas sallad
Halv grek plus turk
Första kvällen i Stockholm åt vi på ett ställe som vi har provat innan - Halv grek plus turk. Det är precis som det låter en grekturkisk restaurang med bara meze (smårätter) på menyn. Du och ditt sällskap plockar alltså ihop smårätter som ni kan sitta och äta av. De har både varma och kalla meze i olika smaker. Röror, sallader, spett, vegetariska varianter, fisk, skaldjur, kött och fågel. Något för alla helt enkelt!
Jag fullkomligt älskar Halv grek plus turk! Meze likaså! Plockmat är underbart! Mycket därför att det går att smaka lite av varje och hitta sina favoriter. Priserna på Halv grek plus turk är ganska bra tycker jag. Vi var tre personer som beställde in nio rätter och en flaska vin. Det landade på ca 300 kr/person och då har jag även räknat in dricksen. Vi blev mätta och mer därtill så vi var helt klart nöjda!
Halv grek plus turk kan vara lätt att missa! Förra året gick vi förbi dörren och undrade sekunderna senare var tusan restaurangen låg. Det finns ingen direkt skylt så det gäller att veta vilken adress du ska till. Inredningen i restaurangen är lite mörk och murrig. Ljuset är rejält nerdimmat och jag gillar det! Jag får vibbar från Grekland och Turkiet (jag har bara varit i Grekland, men ändå...) och jag trivs på restaurangen!
Den här kvällen tog vi in lite blandade saker till bordet - tzatziki, aubergineröra med fetaost och dill (supergod!), mynta- och chilikryddad tomat-bulghur med citron och romansallad, cherkessisk kryddig kyckling- och valnöts-'gucka', färska rödbetor med balsamico, fetaost och pinjenötter, friterade fårostcigarrer, heta honungs- och sumacglacerade kammben och cheddargratinerad scampi med tomat och fänkål. Ja, det var nog allt! Och jisses så gott det var! Det riktigt vattnas i munnen när jag tänker på det nu!
Om jag ska säga något negativt om Halv grek plus turk så är det att det var väldigt mycket personal den här kvällen! Nu kanske du tycker att jag är konstig som säger så... Det är ju jättebra om det är mycket personal på en resturang! Ja, det är det... Varför tycker jag då att det var dåligt? Jo... För den här kvällen jobbade det tre servitörer på restuarangen och alla tre tycktes sköta alla borden. Detta innebar att det var tre personer som kom och frågade om vi ville beställa dricka, tre personer som ville ta upp beställning, tre personer som frågade oss om vi ville ha efterrätt (detta trots att vi hade bett den första personen om notan). Såklart är det bra att en restaurang har tillräckligt mycket personal och bra sådan, men jag gillar när det är en servitör som har huvudansvaret för ens bord!
Den här kritiken är såklart inget allvarligt! :) Jag älskar maten, miljön, personalen och det faktum att de endast serverar meze. Jag gillar restauranger som kör konceptet hela vägen ut och inte slänger in någon à la carte bara för att.
Så Halv grek plus turk rekommenderar jag starkt! Gå dit, beställ in massa gott och bara njuuuut!
Bilder från vårens besök på Halv grek plus turk.
Lammfärsburgare en lördag är helt rätt!
Så... Vad var då den där saken till för? Jo, det är en hamburger-/biffplattare. Jag fick den av min kompis Maria. Hon hade i sin tur fått den av sin mamma. Varken Maria eller hennes mamma hade någon nytta av den och Maria kunde bara komma på en person som skulle kunna tänkas använda en sådan - moi!
Hamburgerpressen är egentligen en helt totalt onödig pryl! För jag menar... Hur jobbigt är det egentligen att göra hamburgare på vanligt vis? Igår testade jag den och oj så smart! Hamburgarna blev precis lika stora och fick fina ränder i sig. Superbra ju! Framförallt ser det riktigt snyggt ut om jag någon gång ska bjuda på hamburgare och att alla då är lika stora. Ja, jag kanske är lite av en matnörd. :) Hur som haver tackar jag Maria och hennes mamma för prylen!
Igår kväll blev det alltså hamburgare. Lammfärsburgare för att vara exakt. Jag penslade dem med en jättegod balsamglaze som jag fick av min chef i veckan. Den smakar vitlök och rosmarin och passar alldeles utomordentligt till lamm! Jisses så gott det blev! Till burgaren blev det en salsa med ananas, mango, chili, lime och honung och så en guacamole och hemgjorda pommes. En ganska märklig kombo kanske, men supergott! Här är receptet!
LAMMBURGARE MED SMAK AV VITLÖK OCH ROSMARIN
2 portioner
300 g lammfärs
salt och peppar
smör till stekning
ca 1 msk balsamusse med smak av vitlök och rosmarin
Salsa
1/4 färsk ananas
1/4 mango
2 msk olivolja
3 msk limesaft
½ - 1 msk honung
2 msk vatten
½ tsk sambal oelek
salt
Guacamole
1 mogen avokado
3 tsk matlagningsyoghurt
1 tsk limesaft
½ tsk sambal
½ pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
Pommes
2 bakpotatisar
smör och olja
salt och peppar
Tillbehör
hamburgerbröd
ev grönsaker
Såhär gör du
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj potatisen och dela i stavar. Häll lite olja och smör i en ugnssäker form och lägg ner potatisstavarna. Peppra och ställ in i ugnen. Där ska de stå tills de är mjuka och gyllene.
Gör under tiden salsa och guacamolen.
Salsan
Skär bort skalet från mangon och anansen. Dela frukten i små tärningar och lägg i en skål. Rör ihop ingredienserna till dressingen och rör i detta med frukten. Låt stå och dra.
Guacamole
Dela och kärna ur avokadon. Mosa och blanda i övriga ingredienser. Låt stå och dra!
Hamburgarna
Blanda ihop färsen med salt och peppar. Du kan såklart också använda någon annan färs om du vill. Forma färsen till hamburgare och stek i smör i en stekpanna. Burgarna ska få fin färg och vara så genomstekta som du själv önskar. Innan servering penslar du burgarna med balsamussen.
Lägg ihop hamburgaren och servera med pommes!
SMAKLIG SPIS!
Vad är det där för något?!
Jag har fått en ny sambo.
I morse när min chef kom till jobbet så lämnade han en matlåda till mig från sin sambo. Jag tittade såklart lite frågande på honom och jag fick svaret att Ann hade skickat med en Herman till mig (Tusen tack Ann!). Först fattade jag ingenting, men när jag kikade i burken såg jag att det var en surdeg! Och inte vilken surdeg som helst utan en Herman.
Bara en liten stund senare fick jag ett mail från Ann. Det var ett brev. Från Herman! Han är en särskild surdeg. Lite av en kedjesurdeg kan man säga. För tanken med Herman är att man får den av en vän, som har fått den av en vän, som har fått den av en vän, som har fått den av en vän och så vidare. Den lilla surdegen ska man sedan vårda ömt i tio dagar. Mata den, motionera den (dvs röra runt i den) och se till att den mår bra. Så länge den bubblar lever den.
På den nionde dagen delar man upp Herman i fem miniHermans. Fyra av dem ger man bort till vänner, familj och bekanta tillsammans med en kopia av brevet. Den femte behåller man själv och bakar en kaka som enligt min mamma är en blandning mellan sockerkaka och vetebröd. Sen är det bara att hoppas att man får tillbaka en Herman snart igen. :)
Just nu står min Herman i köket på bänken. Imorgon ska jag motionera honom och på söndag ska han matas för första gången. Spännande!
Än så länge vet jag inte riktigt vilka som ska få en del av min Herman... Jag tror i alla fall att jag ska behålla en del själv och fortsätta vara sambo med Herman. Men i övrigt söker jag adoptionsmammor! Eller pappor. Några som kan tänka sig att adoptera en bit Herman och skapa sig en egen deg och skicka den vidare. Annars kommer jag till slut ha hela köket full av miniHermans! Frysen blir full av Hermankakor och magen alldeles tjock av densamma.
Men först måste jag se till att Herman överlever! Jag ska vårda honom ömt och ge honom all min kärlek. Och mjölk, mjöl och en väldans massa socker såklart! :)
Jag lever!
Tjingeling tills dess!
Hela trerätters!
När du läser den här uppdateringen är jag i Stockholm och njuter av en långhelg. Tänk så bra det är med tidsinställda inlägg! :)
Nu ska du får hela min och pappas trerättersmeny. Kan väl vara bra såhär innan helgen! Hoppas att det ska smaka. :)
Förrätt: Gratinerad getost med honung och valnötter
Huvudrätt: grillad entrecôte med ädelostpotatis och rödvinssås
Efterrätt: Crème brûlée med hallon
SMAKLIG SPIS!