En trerätters som liksom är sådär supergod :)

Sådär... Nu ska du äntligen få reda på min påskmeny som jag bjöd mamma och pappa på under påskafton. Det blev en sagolikt god middag om jag får säga det själv. :) Mamma och pappa hade fått i uppgift att fixa vinet till alla rätterna utan att riktigt veta vad de skulle få och äta. Och oj sicken middag det blev! Kanonmat och underbart god dryck! Jag hoppas att jag får möjlighet att laga om middagen snart!

Menyn funkar såklart året om eftersom egentligen ingen av rätterna var sådär påskig. Så varför inte laga middagen en lördagkväll? Eller till sommaren när du kan försteka köttet på grillen för en lite annan smak? Oavsett när du vill bjuda på en trerätters så tycker jag att du ska testa den här.

Jag börjar med dukningen. Mitt kök är ju otroligt litet och mitt bord är bara 60x120 cm. Men jag gjorde det bästa av det lilla och dukade såhär:

 


Sen serverade jag såklart en fördrink med tilltugg...

EN GINDRINK SOM INTE RIKTIGT SMAKAR GIN
4 cl gin
stark flädersaft (blandade 1+3 i stället för 1+4)
lite fruktsoda
citronskiva
massa is

Såhär gör du
Ta ett glas som är ca 3 dl och fyll det med is. Häll i ginet och fyll på med flädersaft. Men fyll inte upp med flädersaft helt upp! Rör om så att det blandas och häll sedan på lite fruktsoda och lägg i en citronskiva. Servera!


TiLLTUGG
Ölkorv med olika smaker i bitar
nachochips
sweet chilidipp (2,5 dl creme fraiche, 1 dl sweet chilisås, 1 vitlöksklyfta, lite salt)



  



Förrätt
RÅRAKA TOPPAD MED KAVIAR OCH RÄKOR

4 portioner

250 g potatis

salt och peppar
smör till stekning

2 dl crème fraiche

1 liten burk röd kaviar

150 g oskalade räkor

dill

citron

Såhär gör du

Skala och riv potatisen grovt på rivjärn eller i matberedare. Blanda i salt och peppar. Smält smör i en stekpanna och lägg små högar av potatisen i stekpannan och platta till. Stek på medelvärme tills de har fått en gyllenbrun färg på båda sidorna.

 

Lägg upp på tallrikar och klicka på crème fraiche. Toppa med kaviar, skalade räkor, en dillkvist och en citronskiva. Servera med ett glas vitt vin eller ett glas bubbel.

Vintips:
Prosecco la Robínía
Till förrätten valde mamma och pappa ett bubbel. Detta är ett torrt mousserande vin från Italien som har en aromatisk doft med inslag av äpple, mandarin och gräs. Mycket prisvärt med sina 79 kr!


   



Huvudrätt
LAMMSTEK MED POTATISKAKA, RÖDVINSSÅS OCH KOKTA GRÖNSAKER
4 portioner

Lammstek
1 st lammstek utan ben (min var på strax över 1 kg)
rejält med flingsalt
4 - 6 vitlöksklyftor
½ kruka färsk rosmarin
1 dl flytande honung
saften av 1 citron
nymalen svartpeppar
smör till stekning

stektermometer


Rödvinssås
1 dl gott rödvin
2 dl vispgrädde (funkar med matlagningsgrädde, men det blir inte lika gott!)
2 - 3 msk kalvfond
2 msk svartvinbärsgelé
1 tsk soja
rejält med nymalen svartpeppar
1 msk smör
1 msk mjöl
ev salt


Potatiskaka (8 bitar)
1 kg potatis
1 dl soltorkade tomater, marinerade (jag har köpt torkade och lagt i olja, pressad vitlök och lite frysta provensalska örter)
½ paket frysta provensalska örter
1,5 tsk salt
svartpeppar
3 st ägg
3 dl grädde


Tillbehör

Kokta harricot verts, morötter och rödbetor

 

Såhär gör du
Lammsteken
Ansa bort eventuellt överskott på fett på steken. Sätt ugnen på ca 125 grader. Hacka vitlöksklyftorna fint och lägg i en skål. Finhacka rosmarinen och blanda med vitlöken. Rör i honung och citronsaft. 

Salta och peppra steken ordentligt! Pensla på lite av marinaden. Stek den i smör i en stekpanna så att den får färg runt omkring. Lägg den i en ugnssäker form och pensla på rikligt av marianden runt hela steken. Ställ in i ugnen och stick i en kökstermometer. Det är då lättare att få steken riktigt perfekt!

Nu ska steken stå i ugnen tills innertemperaturen är mellan 63 och 66 grader. Pensla på mer marinad några gånger under stekningen. Jag tog ut min stek på 65 grader och den blev i mina ögon och i min smak helt perfekt! När steken är 63 - 66 grader är den lite rosaröd. Vill du ha den mer genomstekt låter du den stå inne tills innetemperaturen är ca 70 grader. Ta ut köttet och låt den vila i ca 20 min innan du skär upp den.

Potatiskakan
Sätt ugnen på 200°. Klipp en rundel smörpapper och lägg i botten på en rund form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Strimla tomaterna. Varva potatis, tomater, örtkryddor, salt och peppar i formen. Vispa ihop ägg och grädde. Häll det i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 - 1,5 timme.
Låt den svalna eller kallna. Potatiskakan kan även serveras ljummen.


Rödvinssås

Blanda grädde, vin, gelé, soja och fond i en gryta. Låt koka upp och smaksätt sedan med salt och peppar. Blanda ihop smör och mjöl till en redning och tillsätt i såsen. Du kan även använda maizenaredning. Låt koka ihop några minuter.


Servera lammsteken i skivor med en bit potatiskaka, nykokta grönsaker och lite rödvinssås!

Vintips:
Zenato Ripassa 
Till huvudrätten serverades det ett sagolikt gott rödvin från Italien och distriktet Valpolicella. Systembolaget beskriver dess smak såhär: Kryddig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, plommon, torkade örter och mörk choklad. Det här vinet är lite dyrare - 179 kr - men det är det lätt värt! För oj så gott det var!


             







Efterrätt
CHOKLADFONDANT MED HEMGJORD MANGOGLASS

Chokladfondant (ca 6 st)
100 g mörk choklad (70%)
100 g smör
2 ägg
2 äggulor
0,75 dl strösocker
0,3 dl vetemjöl


Mangoglass (recept lånat från Sött, Sweet, Dulce med lite ändringar) 1,5 l
3 mogna mangos (eller två förpackningar fryst mango och en färsk)
3 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk (ca 400 g)
saften från en halv citron


florsocker och smält choklad till dekoration

Såhär gör du
Chokladfondanten
Sätt i pappersmuffinsformar i en muffinsplåt.

Smält smöret och chokladen på låg värme i ett vattenbad. Se till att det inte bränns!

Vispa ihop äggulor, ägg och socker så att det blir pösigt. Vänd ner chokladsmöret försiktigt med en slickepott. Ta lite i taget! Vänd till sist den mjölet. Rör nu så lite i smeten som möjligt! Fyll formarna med smeten, men inte mer än 3/4. Sätt plastfolie över formen och ställ in den i frysen. Där ska den stå tills smeten är helt frusen!

Grädda strax innan servering i 180 grader i 8-12 min. Fondanterna ska vara puffiga med inte genombakade. De ska vara lite rinniga inuti.


Mangoglassen
Skala och dela mangon. Två av dem delar du i mindre bitar och kör till en puré i en matberedare. Den behöver inte vara helt slät. Om du använder fryst mango låter du den tina först. Den tredje mangon tärnar du i små bitar och ställer åt sidan.

Vispa grädden, men den ska vara lättvispad! Blanda i ungefär hälften av citronsaften, mangopurén och den kondenserade mjölken. Rör till en jämn smet. Smaka av och tillsätt mer citron om du tycker att det behövs. Jag valde att ta saft från en halv citron.

Häll i smeten i en burk med lock och ställ in den i frysen. Låt stå där i en timme. Ta sedan ut den och rör kraftigt med en gaffel. Låt stå i frysen i en timme till. Tillsätt sedan mangotärningarna och rör om. Ställ sedan i frysen igen och ta ut den en gång i halvtimmen och rör om. Gör det tills glassen är fryst. På så sätt får den en bra konsistens och mangobitarna blandas runt i glassen.


Lägg upp chokladfondanterna på tallrikar medan de fortfarande är varma (ta såklart bort pappersformen) och pudra över florsocker. Ta en sked av mangoglassen och lägg bredvid fondanten. Ringla lite mörk, smält choklad över glassen och servera omgående!

Vintips:
Chateau Mentona
Ett vitt dessertvin som enligt Systembolaget smakar: Sött, friskt vin med inslag av torkade aprikoser, pomerans och äpplen. Detta är ett franskt dessertvin som är sådär lagom sött och därför passar min smak perfekt! Jag är annars sådär förtjust i för söta viner. Vinet passade väldigt bra till efterrätten. En liten flaska (375 ml) kostar 74 kr och en helflaska kostar 119 kr.


   



 




Kommentarer
Postat av: mamma

Oj så gott ! Det vattnas i munnen ! En kanonmiddag !

2010-04-13 @ 06:39:17
Postat av: Sandra

Wow vilken middag, allt ser såååå gott ut!

2010-04-13 @ 18:33:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0