En riktigt perfekt sommartårta!

På midsommar hade Jenny bakat en otroligt god midsommartårta! Den var sådär lagom sötsyrlig som jag vill ha den. Jag bad såklart om receptet och i lördags bakade jag en sådan tårta till vår räkfrossa. Om du gillar sommartårtor med jordgubbar så tycker jag att du ska testa den här! Originalreceptet på krämen kommer från arla.se

SOMMARTÅRTA
1 tårta

Botten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fyllning 1
50 g smör
2 dl strösocker
½ citron - rivet skal och saft
3 äggulor
1 ägg
½ dl vispgrädde
2 msk koncentrerad flädersaft
3 msk majsstärkelse

Fyllning 2
2 liter jordgubbar (spara några fina till garnering. 6 - 8 st räcker)
ca 1 dl vispgrädde

Dekorering
ca 3 - 4 dl vispgrädde (vispad)
1 tsk vaniljsocker (vispa ner i grädden)
6 - 8 jordgubbar (spara en stor hel och skiva resten tunt)


Såhär gör du

Botten
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröda en form som är ca 24 cm i diameter. Vispa äggen och sockret vitt och pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Sikta i detta i äggsmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Känn med en sticka så att den är bakad helt igenom. Ta ut och låt svalna lite innan du stjälper upp den. Låt kallna helt. Skär den sedan i tre skivor.

Fyllning 1
Värm citronskal och -saft, smör och socker i en kastrull tills smöret smält. Vispa ihop ägg och äggulor. Rör ner ägg, grädde och majsstärkelse utrörd i fläderblomssaft i kastrullen. Värm under kraftig omrörning tills krämen börjar tjockna. Låt krämen kallna.

Fyllning 2
Dela och mosa jordgubbarna. Blanda i lite vispad grädde och ev lite socker om gubbarna är sura. Ställ kallt tills tårtan ska läggas ihop.

Lägga ihop och garnera
Ta ett tårtfat, en bricka eller vad du nu vill servera tårtan på. Lägg den understa delen av bottnen därpå. Bred på krämen så att den täcker hela bottnen. Lägg på ett lager botten. Bred på jordgubbsröran och avsluta med den sista skivan botten. Täck toppen av tårtan med ett tunt, tunt lager grädde. Sätt den stora jordgubben i mitten. Häll resten av grädden i en sprits. Spritsa runt den stora jordgubben, lägg ut en ring med skivade jordgubbar, spritsa, mer jordgubbar osv tills du kommer ut till kanten. Spritsa sedan grädde upp på kanterna så att hela tårtan är täckt med grädde.

Ställ kallt tills ni ska äta!

Tips! Om det inte finns färska jordgubbar när du ska göra tårtan kan du använda frysta. Frysta hallon blir nog också gott!

Har du ingen sprits? Bred då på ett lager grädde på och runt om tårtan i stället. Ta då några extra jordgubbar till garnering och sätt skivor på kanterna också.


 





LYCKA TILL MED BAKET!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0