En bit paj kan man aldrig få för mycket av?

Eller jo... Det kan man nog, men ibland är det gott att lyxa till det med något sött efter maten. Den här pajen är en alldeles utmärkt efterrätt eller eftermiddagsfika för dig som gillar sötsaker. Receptet är hämtat ur Leilas nya bok One more slice. Jag ändrade delar av fyllningen bara eftersom en i sällskapet inte gillar banan. Jag kan meddela att båda halvorna av pajen var supergoda! Så testa!

 

BANANA CREAM PIE (med lite jordgubbar)
1 paj

Mördegsbotten

150 g kallt smör (funkar med margarin, men smör är sååå mycket godare!)

4 dl vetemjöl (eller glutenfritt mjöl om du inte tål gluten)

0,5 dl florsocker

1 st ägg

0,5 msk kallt vatten

 

Fyllning

1 burk kondenserad mjölk (400 g)

1 st färsk vaniljstång

4 dl vispgrädde

2 dl turkisk yoghurt

3 st bananer (eller 1,5 banan om du vill göra min variant. Då behöver du också ca ½ l färska jordgubbar)

 

Kanderade nötter

1 dl sötmandel

1 dl valnötter (jag tog bara sötmandel eftersom en i sällskapet inte tål nötter)

0,5 äggvita

0,5 dl strösocker

1 tsk malen kanel

 

Såhär gör du
Börja med att koka upp en stor kastrull med vatten. Lägg i konservburken med kondenserad mjölk och låt koka i 1,5 - 2 timmar. OBS! Konservburken ska vara oöppnad! Låt den sedan kallna.

Under tiden kan du göra mördegen och pajskalet. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop tärnat, kallt smör med mjöl och florsocker. Blanda i ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

Kavla ut mördegen och klä en pajform. Nagga bottnen av mördegen med en gaffel. Tryck fast en remsa med aluminiumfolie på och över degkanten så den inte sjunker ner under gräddning. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 5 minuter. Ta sedan av folien och fortsätt grädda i 5 minuter tills den blir gyllene. Låt pajskalet svalna.

Höj ugnsvärmen till 200 grader. Blanda sedan ihop nötterna med äggvita, socker och kanel. Se till att alla nötter blir täckta! Rosta nötterna utspridda på en plåt med bakplåtspapper på i ca 10 min. Låt kallna.

Nu är det dags att göra fyllningen. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en bunke. Vispa grädden och vaniljen. Vänd försiktigt i yoghurten. Häll i 2/3 av kolasåsen som du fick av den kondenserade mjölken som du lät koka tidigare.

Skeda upp gräddblandningen i pajskalet. Ringla över resten av kolasåsen. Skala och skiva bananerna på längden och skiva jordgubbarna. Lägg detta över fyllningen. Jag lade bananer på ena halvan och jordgubbar på den andra. Grovhacka nötterna och strö detta över pajen.



                            



                 

SMAKLIG FIKA!




Kommentarer
Postat av: mamma

Den var så god, måste du baka på semestern igen !

2010-06-23 @ 13:19:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0