Jag lyckades! Hjördis har du blivit två fina limpor!

Söndag igen. Hur kan helgerna gå så snabbt?! Idag är jag toktrött efter vampyrmaraton med Maria igår. Klockan råkade visst ticka en bra bit efter 02... Men oj så trevligt!

Jag lyckades med min första surdeg! Jag satte Hjördis i torsdags kväll och idag har jag bakat två fina, goda, grova limpor av henne. Smakade precis en ljummen skiva med lite smör på och hon var jättegod!

Eftersom jag inte hade något recept på själva brödet så hjälptes jag och mamma åt att skapa ett brödrecept som jag ska prova snart igen! Lagom grovt, luftig, god skorpa och lagom mycket kryddsmak. Om du inte har testat surdeg tycker jag att du ska göra det. Sätt en Gunnar, Klara, Ann-Louise, Klas-Göran, Astrid eller vad du nu vill döpa din till. Baka ett underbart gott bröd och njuuut! Jag sätter snart en till surdeg och då får det nog bli en Stig-Helmer. :)

REBECCAS SURDEGSBRÖD AV RÅG - 2 limpor

Surdegsgrund (går att spara i kylen)
Dag 1 kväll
1,5 dl fingervarmt vatten
1 dl grovt rågmjöl
1 tsk flytande honung

Dag 2 morgon
1 dl fingervarmt vatten
1 dl grovt rågmjöl

Dag 2 kväll
1 dl fingervarmt vatten
1 dl grovt rågmjöl

Dag 3 eftermiddag
1 dl fingervarmt vatten
1 dl grovt rågmjöl

Såhär gör du surdegsgrunden
På dag ett häller du hett vatten i en glasskål. Låt detta stå tills skålen är varm. Rör under tiden ut honungen i det fingervarma vattnet och tillsätt sedan mjölet. Häll ut vattnet ur skålen och häll i mjölblandningen. Sätt över plastfolie och stick försiktigt några hål i plasten. Låt skålen stå på diskbänken.

På morgonen dag två är det dags att mata surdegen. Då blandar du ihop fingervarmt vatten och mjöl och rör i det i grunddegen. Sätt på plasten och låt stå till kvällen.

Andra matningen gör du på kvällen dag två. Då gör du likadant som på morgonen - alltså rör ihop fingervarmt vatten och mjöl och blandar i surdegen. Vid det här laget har surdegen förhoppningsvis börjat bubbla lite på ytan och det har en sur doft. Lite som filmjölk.

Sista matningen görs på tredje dagen under förmiddagen/eftermiddagen. Blanda fingervarmt vatten och mjöl och rör ner. Sätt över plasten och låt stå till dagen efter. Då är surdegen klar att baka!

 


Surdegsbrödet
1 sats surdeg enligt receptet ovan
5 dl vatten
25 g jäst (torrjäst eller färsk)
0,5 dl mörk sirap
1 tsk salt
2 tsk brödkryddor
5 dl grovt rågmjöl
10 - 12 dl vetemjöl (kan variera lite beroende på degens konsistens)

olja och linfrö till formarna

Såhär gör du mitt surdegsbröd
Häll ner surdegen i en degmaskin. Tillsätt vatten (om du använder färsk jäst ska det vara 37 grader och då rör du först ut jästen i vattnet. Om du använder torrjäst ska det vara 40 grader varmt vatten och då blandar du ner jästen i mjölet), sirap, salt och brödkryddor. Häll i hälften av mjölet och kör igång maskinen. Tillsätt sedan lite mjöl i taget. Degen ska vara lite kletig när den är klar.

Olja brödformar och bröda dem med krossade linfrön. Skeda i degen så att det ligger jämnt i formen. Bröden ska nu jäsa i 1,5 h under bakduk. När det har gått 1,5 h sätter du igång ugnen och ställer den på 175 grader. När den temperaturen är nådd ställer du in brödet i nedre delen av ugnen och gräddar i 45 - 50 min.

Ta ut brödet ur ugnen och stjälp upp det på en bricka eller ett galler. Pensla skorpan med lite kallt vatten och lägg en bakduk under limporna och låt dem kallna.

Servera brödet med ett gott pålägg!


Tips! Du kan även göra surdegen med vetemjöl. Gör då på samma sätt, men byt ut rågmjölet mot vetemjöl.

Du kan göra lite extra surdeg och spara lite av det i en glasburk. Ställ då glasburken i kylen. När du vill baka nytt surdegsbröd är det bara att ta fram glasburken ett par dagar i förväg och mata degen några gånger så att processen startar igen.

Om du vill ha lite struktur i brödet kan du ta i lite valnötter, pumpafrön eller solroskärnor. Om du gillar russin funkar det att ha i också.

Du kan variera brödkryddorna om du vill. Jag kör med färdigmalda i påse, men du kan också välja andra kryddor såsom fänkål, anis, kummin osv. Men jag tycker att den färdiga mixen är god!

LYCKA TILL MED SURDEGSBAKET!


  

Kommentarer
Postat av: mamma

Vilket bröd ! Kanongott, du lyckades bra.

2010-03-21 @ 18:23:24
Postat av: BAKFIA

mums det där såg ut!

2010-03-21 @ 18:59:46
URL: http://bakfia.blogg.se/
Postat av: Helena

Ja, vilket bröd! Måste testa och baka surdeg nån gång.

2010-03-21 @ 20:49:24
URL: http://www.klarafardiga.blogspot.com
Postat av: Maria

Åh va det såg gott ut! Du anar inte hur mat&bakinspirerad jag blir när jag tittar in på din blogg!

Kanske ska försöka satsa på det där med surdegsbröd, måste bara fundera ut ett klämmigt namn först! :-)

2010-03-21 @ 22:17:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0