Det blev såklart efterrätt också!
För vad vore en god middag utan en minst lika god efterrätt? :) När min syster och hennes sambo var här på besök blev det en somrig variant av marängsviss.
SOMRIG MARÄNGSVISS
4 personer
1,5 liter vaniljglass (SIAs är god!)
maränger (antingen färdigköpta eller så gör du själv)
1 liter färska jordgubbar
Chokladsås
1 - 1,5 dl vatten
0,5 dl mjölk
5 msk ljust muscodavosocker
ca 5 msk kakao (smaka av!)
1 nypa salt
Såhär gör du
Koka upp chokladsåsen. Smaka av om det behövs mer socker eller kakao. Servera med jordgubbar, glass och maränger. Kan inte bli enklare!!
TIPS! Det är gott att ta i några rutor mörk choklad i chokladsåsen!
SMAKLIG SPIS!
JAG VILL HA!!! JAG VILL HA NUUUUUU!!
Jag vill så gärna ha en Kitchen Aid. Du vet en såndär fin, fin, fin och underbar kökmaskin? En såndär fin, fin, fin och underbar maskin som skulle kunna göra mitt bakande ÄNNU roligare och godare? Ja, det är i alla fall vad jag intalar mig. :)
Men ärligt... Att äga en Kitchen Aid vore rena drömmen för mig! Innan har drömmen varit en lila eller en svart, men så idag... Ja, då hittade jag den! Den där alldeles perfekta Kitchen Aiden som gör att jag är sååååå nära att klicka hem en. Du som känner mig kanske kan lista ut vilken färg den är i? Inte...? En ledtråd då... Den hade passat så sagolikt bra in i mitt lilla, lilla kök. Japp. En cerise Kitchen Aid. Det är drömmen just nu! Och du skulle bara veta hur nära ett köp jag är, men 5000 kr...? Är det värt det? Får nog allt fundera liiiite till på den saken.
Skönheten som jag så gärna vill ska bli min!
Ok... Nu har jag gjort en hemlig deal med mig själv. När alla delar av den här överenskommelsen är uppfyllda... Ja, då köper jag min rosa Kitchen Aid. Snälla låt det gå snabbt! Men en sån ska jag äga inom kort. Det lovar jag mig själv!
Lite grillat är aldrig fel! Även om det regnar...
När min syster och hennes sambo var på besök förra helgen (alltså helgen innan midsommar) så grillade vi lite i bersån här hemma. Tyvärr regnade det, men det stoppade inte oss! Nej, vi ställde oss under parasollen och grillade ändå. :) Det blev lite av en mixed grill med ugnsrostade färskpotatisar och två kalla såser. Jag hoppas att det ska smaka!
MIXED GRILL MED UGNSROSTADE FÄRSKISAR
3 personer
2 kycklingfiléer delade på mitten
4 benfria kotletter
2 kryddstarka korvar
Marinad (måtten är ungefärliga så smaka av och tillsätt mer av något om det behövs!)
3 msk flytande honung
1,5 dl sweet chilisås
1 dl chilisås
2 tsk kinesisk soja
1 tsk salt
lite färskmalen svartpeppar
Potatisen
ca 21 små färskpotatisar (och nu snackar vi små färskisar!)
lite smör
lite olja
flingsalt
nymalen svartpeppar
Tzatsiki
2,5 dl turkiskt yoghurt
12 cm gurka (kärna ur den så blir såsen inte lika vattnig)
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Sweet chili-sås
2 dl turkisk yoghurt
½ - 1 dl sweet chilisås
salt och peppar
ev 1 pressad vitlöksklyfta (jag hoppade över det)
Sallad
Såhär gör du
Blanda ihop marinaden och lägg i kycklingbitarna och kotletterna. Låt stå i marinaden i några timmar eller över natten. Det funkar också med köpt marinad!
Riv gurkan till tzatsikin och krama ur vattnet ur gurkan. Blanda ihop med yoghurten, vitlöken, salt och peppar. Låt stå och dra. Smaka ev av med mer salt, peppar och vitlök.
Blanda ihop yoghurten och sweet chilisåsen. Salta och peppra. Pressa ev i lite vitlök. Låt stå och dra och smaka av precis innan servering
Skrubba försiktigt färskpotatisen. Skalet ska inte skrubbas av, men jorden ska bort! Häll lite olja i botten på en ugnssäker form. Lägg i potatisen och skiva lite smör med en osthyvel och lägg över. Salta och peppra rejält. Rosta i ugnen på 225 grader tills potatisen är krispig på utsidan och mjuk på insidan.
Grilla köttet tills det är klart. Grilla även korven och skär i bitar. Servera allt tillsammans med en god sallad!
SMAKLIG GRILL!
Mörk choklad är en av favoriterna
I chokladhyllan finns massa olika typer av mörk choklad. Från olika länder, med olika kakaohalt, ekologiska, med mousse i, med smak av citron, hallon, blåbär, lakrits eller med nötter i. Det finns liksom en smak för alla. :) Jag gillar de med lite fruktsmak, men det får inte vara för mycket så att tar överhanden från chokladsmaken.
För ett tag sedan köpte jag en choklad från Anton Berg. En choklad med 72 % kakao, fairtrade och med en svag smak av jordgubb och apelsin. Det här är en alldeles underbar choklad som jag definitivt kommer att köpa igen. Bitterheten i chokladen och den lilla fruktsmaken gifter sig alldeles utmärkt i munnen! En perfekt kombination som nästan ger en känsla av sommar.
Den här chokladen var ganska mäktig. Det räckte med en ruta eller två. Men det är lite det som är grejen med mörk choklad tycker jag. Då kan jag ta en ruta (som för övrigt är ganska mycket större än en mjölkchokladruta) och äta den i långsamt tempo. Ta ett litet bett och låta den smälta i munnen så att jag riktigt får känna de olika smakerna. Det är lyx och njutning! Det är så jag vill äta min mörka choklad.
Har du någon favorit när det kommer till mörk choklad? Hur äter du den helst?
En bit paj kan man aldrig få för mycket av?
Eller jo... Det kan man nog, men ibland är det gott att lyxa till det med något sött efter maten. Den här pajen är en alldeles utmärkt efterrätt eller eftermiddagsfika för dig som gillar sötsaker. Receptet är hämtat ur Leilas nya bok One more slice. Jag ändrade delar av fyllningen bara eftersom en i sällskapet inte gillar banan. Jag kan meddela att båda halvorna av pajen var supergoda! Så testa!
BANANA CREAM PIE (med lite jordgubbar)
1 paj
Mördegsbotten
150 g kallt smör (funkar med margarin, men smör är sååå mycket godare!)
4 dl vetemjöl (eller glutenfritt mjöl om du inte tål gluten)
0,5 dl florsocker
1 st ägg
0,5 msk kallt vatten
Fyllning
1 burk kondenserad mjölk (400 g)
1 st färsk vaniljstång
4 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt
3 st bananer (eller 1,5 banan om du vill göra min variant. Då behöver du också ca ½ l färska jordgubbar)
Kanderade nötter
1 dl sötmandel
1 dl valnötter (jag tog bara sötmandel eftersom en i sällskapet inte tål nötter)
0,5 äggvita
0,5 dl strösocker
1 tsk malen kanel
Såhär gör du
Börja med att koka upp en stor kastrull med vatten. Lägg i konservburken med kondenserad mjölk och låt koka i 1,5 - 2 timmar. OBS! Konservburken ska vara oöppnad! Låt den sedan kallna.
Under tiden kan du göra mördegen och pajskalet. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop tärnat, kallt smör med mjöl och florsocker. Blanda i ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
Kavla ut mördegen och klä en pajform. Nagga bottnen av mördegen med en gaffel. Tryck fast en remsa med aluminiumfolie på och över degkanten så den inte sjunker ner under gräddning. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 5 minuter. Ta sedan av folien och fortsätt grädda i 5 minuter tills den blir gyllene. Låt pajskalet svalna.
Höj ugnsvärmen till 200 grader. Blanda sedan ihop nötterna med äggvita, socker och kanel. Se till att alla nötter blir täckta! Rosta nötterna utspridda på en plåt med bakplåtspapper på i ca 10 min. Låt kallna.
Nu är det dags att göra fyllningen. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en bunke. Vispa grädden och vaniljen. Vänd försiktigt i yoghurten. Häll i 2/3 av kolasåsen som du fick av den kondenserade mjölken som du lät koka tidigare.
Skeda upp gräddblandningen i pajskalet. Ringla över resten av kolasåsen. Skala och skiva bananerna på längden och skiva jordgubbarna. Lägg detta över fyllningen. Jag lade bananer på ena halvan och jordgubbar på den andra. Grovhacka nötterna och strö detta över pajen.
SMAKLIG FIKA!
Det sprider sig en svag doft av muffins i mitt hem
En annan sak som jag gillar... Det är rabarber. Oj så gott det är! Jag önskar att jag hade en liten rabarberplanta för då skulle jag vårda den ömt och göra massa smaskiga saker av stjälkarna. Men nu har jag inte det så jag får köpa i affären i stället. Och det har gjorde jag i förra veckan och då bakade jag rabarbermuffins med en jordgubbsglasyr. Jag hoppas att det ska smaka!
RABARBERMUFFINS MED JORDGUBBSGLASYR
ca 18 st
3 ägg
2,5 dl socker
3 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
1 msk pressad limesaft
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 rabarberstjälkar
2 msk smör
4 msk ljust muscodavosocker (eller annat socker)
2 tsk jordgubbssaft (outspädd)
1 tsk vatten
4 rejäla matskedar florsocker
1 droppe röd karamellfärg
Såhär gör du
Skölj och dela rabarberna i mindre bitar. Stek dem i smör och socker i en varm panna i några minuter så att de blir mjuka.
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret och blanda i mjölk och limesaft. Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke. Rör försiktigt ner smöret och mjölken i äggsockret. Vänd sedan ner de torra ingredienserna.
Lägg muffinsformar i en muffinsplåt och fyll på med smet ungefär 3/4 upp i formarna. Lägg i lite rabarber och grädda i nedre delen av ugnen i ca 12 min.
Rör ihop glasyren och glasera muffinsen när de har kallnat. Strö ev över lite strössel.
SMAKLIG FIKA!
Den första färskpotatisen!
En annan variant som är god att göra med de små knölarna är att försiktigt skrubba bort jorden. Sen lägga dem i en ugnssäker form eller på en långpanna och hälla över lite olja och några klickar smör. På med lite flingsalt, peppar och ev lite färska örter och några krossade vitlöksklyftor. Sen in i ugnen tills de blir gyllene och mjuka. Underbart!
Eller... En god ljummen potatissallad med lite knipplök, paprika, körsbärstomater, rucola, persilja, dill och fetaost i. Gör sen en dressing med vitvinsvinäger, olja, dijonsenap, lite pressad vitlök och salt. Häll över och ät! *mumma*
Nu har färskpotatisen börjat komma till butikerna, men den är fortfarande ganska dyr. Men vad gör väl det när det är så in i nordens gott!? Inget! De är värda varenda öre! Själv har jag köpt en påse till morgondagens grillning med systeryster och Niklas. Jag har inte bestämt vad jag ska göra med dem än bara... Jag återkommer på den frågan.
Förutom färskpotatis så blir det jordgubbar! Små, små, söta belgiska gubbar. Hade gärna köpt svenska, men de såg inte så fina ut. :( Så belgiska får duga och du ska såklart få veta vad vi gjorde med dem!
Som du ser har jag kunnat ladda upp lite småbilder. Positivt! Och imorgon hämtar jag mitt modem så då hoppas jag att det blir lättare att uppdatera. Jag har massa recept som ska läggas upp! Chokladtips, rabarbermuffins, brownies, paj, grillat, glutenfritt bröd... Oj, vad här ska uppdateras!
Tävling som jag hoppas på att vinna
Fortfarande svårt för att ladda upp bilder... :(
En riktig bönig och texmexig favorit!
Nu ska vi se om vi kan få till ett litet inlägg här... :) Jag har lämnat in mitt modem på reparation (IGEN!) och surfar just nu med en gammal mobil som modem. Inte det snabbast direkt. Det får dessvärre bli ett bildlöst inlägg eftersom mobilen inte orkar ladda upp bilderna. :(
I måndags lagade jag en riktigt smaskig middag efter 7 km på löpband. Det blev min favoritböngryta. Hittade nötfärs till kanonpris i mataffären och då kunde jag inte motstå att slå till på ett kilo. Delar av det blev alltså en smarrig, kryddstark böngryta. Jag hoppas att det ska smaka!
TEXMEXBÖNOR MED NACHOS
4 - 6 portioner
ca 500 g nötfärs (eller annan färs)
2 förpackningar/burkar krossade tomater
1 burk vita bönor i tomatsås
1 burk kidneybönor
3 st knipplökar (eller 1 stor gul lök)
2 vitlöksklyftor
1 torkad chilifrukt (eller 1 färsk, röd chili)
3 tsk spiskummin
1-2 msk saft från citron
salt och peppar
tortillachips
Såhär gör du:
Grovhacka löken. Fräs köttfärsen i margarin i en stor gryta. När den fått lite färg blandar du i löken och smulad chilin (alternativt finhackad färsk). Låt fräsa och pressa sedan i vitlöken och tillsätt spiskummin. Häll över krossade tomater och bönor. Pressa i citronen och låt koka i ca 10 min. Smaksätt med salt och peppar. Servera grytan med tortillachips och en sallad.
TIPS! Vill du ha grytan starkade kan du ta i mer chili.
Idag använde jag tortillachips med ostsmak, men du kan självklart välja chili eller saltade också. Du kan också välja att ha en bit bröd till om du hellre vill det.
Du kan servera grytan med ris om du vill ha den ännu mer matig. Jag tycker dock att det är mer än tillräckligt med bönorna, som mättar bra.
Du kan använda smaksatta, krossade tomater om du vill!
Internetproblem skapar bloggtorka
En ny blogg med annan tanke bakom den.
Nej... Jag ska inte lägga ner rebeccalagarmat.blogg.se! Men jag har skapat en till blogg där jag ska skriva om helt andra saker som inte alls har med mat och bak och göra! Jag hoppas att du vill följa mig även där. :)
Ett år. Bomull. Grattis!
För ett år sen var jag i Falkenberg på bröllop. Solen sken, alla var finklädda och förväntan var hög. Det var dagen då två fina människor gav varandra löften om evig kärlek! Två kära vänner som har en speciell plats i mitt hjärta. Det var ett vackert bröllop med en fest som var en av de bästa festerna jag har varit på. Det var lycka och alla kände vi den. Jag höll tal och oj så nervös jag var. Det var en underbar kväll som är svår att beskriva med ord. Kärlek, lycka, skratt och glädje...
Nu har det gått ett år. Herr och Fru A firar bomull och jag vet att de kommer att fira såväl blomster, siden, silver, plywood, korall, keramik, guld och allt annat. De är menade för varandra!
Grattis på bröllopsdagen herr och fru A!
Paj, paj och ännu mera paj! Och så lite saft och sol.
Jag begav mig sedan med buss ut till Råda Säteri för pajkalas i den varma försommarsolen. Det var Spot and tell som höll i det hela och de duktiga matbloggerskorna Tora och Jennie stod för bakningen. Temat var American pie och oj så gott det var!!
De hade dukat upp åtta olika sorters pajer, god saft och kaffe. Borden var dukade med rödvitrutiga dukar och solen sken på uteserveringen. Det kunde inte bli bättre! Sällskapet var också trevligt!
Så... Vad var det då för pajer? Vilka gillade jag bäst? Här följer en bildkavalkad!
Min första key lime paj och den var verkligen supergod! Krispig botten och en god limekräm ovanpå. Pricken över i:t var de små marängtopparna. *mmmmm*
En söt pekannötspaj som smakade gott. Dock inte min favorit eftersom den var aningens för söt. Men många runt mitt bord hade den som favorit!
Citron- och marängpajen var en av mina En blåbär- och persikopaj som var otroligt god.
favoriter! Just kombinationen med lite Mycket fruktig och god och inte lika söt som de
syrlig lime och söt maräng! andra pajerna. Persikorna som var blåa av
blåbären var otroligt goda!
Äppelpaj med kanel är aldrig fel! Speciellt inte med Rabarb och jordgubb... Behöver jag säga mer?
en riktigt god hemgjord vaniljvisp till!
Oooooooey Goooooey! Kolasås, chokladtryffel, grillade marshmallows. Allt i samma paj. Sött, men gott!
Och så till min absoluta favorit! Den var verkligen supergod med sin gräddiga fyllning, bananer och jordgubbar. Bra balans mellan sött och fruktigt. Den här ska jag absolut prova att baka!
Paj, paj, paj och ännu mera paj!
Pajerna skulle såklart fotas innan vi högg in! Tora i vit skjorta och Jennie i jeansjacka bakade.
Lite key lime och rabarbersaft i solen är Min första tallrik innehöll bara tre pajer. Andra
aldrig fel! vändan blev det lite mer julbordsröra på tallriken.
Men lika gott för det!
Så... Jag hoppas att du har orkat titta på alla bilder från min fina lördagsutflykt! Det var en underbar pajfrossa i solen. Jag hoppas att det blir fler gånger. :) Tack Spot and tell, Jennie och Tora!
Den klassiska och alltid lika goda kokoskakan
Första kakan som jag bakade denna soliga fredagkväll är en klassisk kokoskaka med lite svag smak av citron och som sen är doppad i choklad! Jättegott och superenkelt. :) Bara att röra ihop, låta stå en liten stund, klicka ut, grädda och doppa i choklad.
KLASSISKA KOKOSKAKAN MED CHOKLADDOPP
ca 15 stora eller 30 små
50 g smör (funkar även med margarin, men smör blir godare!)
2 st ägg
1 dl strösocker
200 g (eller 5 - 6 dl) kokosflingor
rivet ska från ½ citron
mörk eller ljus choklad att doppa kakorna i
Såhär gör du
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Rör ihop socker och ägg i en skål. Blanda i kokos, rivet citronskal och smöret. Låt stå och svälla i ca 10 minuter. Klicka ut smeten till små toppar på en plåt som är täckt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen. Om du har gjort stora toppar gräddar du dem i ca 15 min, små gräddas i ca 10 min.
Låt kakorna svalna något. Smält under tiden mörk eller ljus choklad i vattenbad och doppa nedre delen av kokostopparna i chokladen. Ställ tillbaka på plåten och låt stelna.
Lycka till med baket!
Bakstuga i småkakornas tecken!
Imorgon är det dags för amerikansk pajfrossa och oj så gott det ska bli! Jag hoppas att det vackra vädret håller i sig! Då blir det sommarklänning/kjol och sandaler och så ska jag äta paj och mingla så det står härliga till!
Men först... Ikväll blir det lite bakstuga i småkakans tecken. Jag ska baka olika sorters smaskiga småkakor och jag lägger såklart ut recepten så håll koll! :)