En av världens godaste tårtor
Eftersom det var en födelsedagsmiddag jag ställde till med i lördags så kände jag att en tårta var rätt väg att gå när det kom till efterrätten. Men jag ville inte ha någon stor tårta utan jag ville baka en efterrättstårta. Därför blev det en variant på min chokladtryffeltårta, men med fudge på toppen i stället för tryffelsmet. Helt sagolikt underbar. Du bara MÅSTE testa!
CHOKLADTÅRTA MED FUDGE PÅ TOPPEN
1 tårta
125 g smör (funkar med margarin, men med smör blir det mycket godare!)
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1,5 msk kallt, starkt kaffe
Fudge
1,5 dl vispgrädde (INGEN matlagningsgrädde eller så. Måste vara visp!)
1,5 dl strösocker
100 g mörk choklad (70 %)
2 msk ljus sirap
75 g rumstempererat smör
Till servering
Lättvispad grädde och bär
idag även lite smält vit choklad
Såhär gör du
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröda en springform (form med avtagbara kanter). Om du har en teflonform som jag har räcker det med lite smör.
Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Sikta i mjöl, vaniljsocker och kakao. Rör ihop till en smet och tillsätt smöret. Bred ut smeten (som kan tyckas vara lite "hård", men det är sån den ska vara!) i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 12 min. Känn på kakan, men den ska absolut inte stelna utan mest stanna till.
Ta ut kakan och låt svalna.
Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.
Ta fram den en liten stund innan servering. Servera den med lite lättvispad grädde och bär.
Eftersom detta var en födelsedagsvariant så spritsade jag in: Grattis Maria med smält vit choklad. Jag smälte chokladen i vattenbad och lät den svalna något. Sen hällde jag chokladen i en plastpåse och klippte ett litet, litet hål i ena hörnet och spritsade ut bokstäverna. Detta gjorde jag såklart efter att tårtan hade stått i kylen!
TIPS! Som jag skrev tidigare är det viktigt att du vågar ta ut kakan i tid.
Du kan limemarinera bären genom att blanda frysta, tinade bär eller färska bär med lite socker och rivet limeskal. Rör om så att sockret smälter.
Du kan också servera kakan med glass.
SMAKLIG FIKA!
En lite otippad huvudrätt kanske...
Ja, för jag lagade fisk! Japp du läste rätt. Fröken Rebecca tillagade fisk och det är mycket ovanligt! Men Maria gillar fisk och eftersom det var hennes födelsedagsmiddag så fick det bli fisk. En härlig fisksoppa med hembakat bröd. Inte illa va? :) Och den var ljuvligt god!
MUSTIG FISKSOPPA
4 portioner
6-8 schalottenlökar
1 fänkål
1 morot
1 påse saffran
2 dl torrt, vitt vin
1 l vatten
4 fiskbuljongtärningar
1 burk krossade tomater
2 dl creme fraiche
1 msk frysta provencalska örter
500 g torsk
400 g räkor med skal
Såhär gör du
Skala och skär löken i klyftor. Ansa fänkålen och skär den mitt itu och sedan i tunna ringar. Skala och strimla moroten.
Fräs grönsakerna i lite smör i en stor gryta i 3 - 4 minuter. Tillsätt saffran, vin, vatten, buljongtärningar och krossade tomater. Låt puttra under lock i ca 15 minuter.
Tillsätt creme fraiche och örterna. Koka upp på nytt och rör om så att creme fraichen löser sig.
Skär fisken i jämnstora bitar. Skala räkorna. Lägg ner fisken i soppan och låt koka på svag värme i 3 - 5 minuter beroende på hur stora fiskbitarna är. Smaka ev av med lite salt och peppar. Lägg till sist i räkorna. De ska inte kokas utan bara läggas i för att bli lite varma. Kokar du dem blir de sega!
Servera soppan med ett gott nybakat bröd (recept kommer imorgon).
Tips! Du kan såklart ta annan fisk också! Lax till exempel. Jag gillar inte lax så därför hoppade jag över det. Du kan också ha i kräftstjärtar eller musslor.
SMAKLIG SPIS!
En hembakad baguette är aldrig fel!
Så... Nu ska du få receptet på det där brödet jag bakade igår till Marias födelsedagsmiddag. Det blev en luftig och god baguette så passade alldeles utmärkt till soppan! Originalreceptet kommer från Icas hemsida, men jag har ändrat lite och lagt till några ingredienser. Här är receptet.
BAGUETTE
Fördeg - dag 1
15 g jäst
5 dl vatten
800 g vetemjöl special
Dag 2
15 g jäst
5 dl ljummet vatten
800 g vetemjöl special
3 msk olivolja
1 msk honung
2 msk salt (gärna flingsalt)
Såhär gör du
Dag 1:
Lös jästen i vattnet. Tillsätt mjölet och arbeta samman till en seg elastisk deg.
Täck bunken med plast och låt stå i kylskåp till nästa dag.
Dag 2:
Vispa ut jästen i vattnet och tillsätt olja och honung. Lägg i vetemjölet och fördegen. Låt matberedaren arbeta på lägsta hastighet i ca 20 minuter till en seg, elastisk deg. Eller arbeta för hand. Degen ska vara ganska fuktig på ytan. Tillsätt salt. Arbeta degen i 1-2 minuter till. Lägg en bakbuk över bunken och låt jäsa minst 1 h, men gärna 1,5 h.
Dela i bitar på. Rulla ut baguetter lika långa som en bakplåt och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. . Täck med en handduk. Låt jäsa 1 - 1 1/2 timme. Långsam jäsning är viktigt för att få rätt seghet och blåsor i degen.
Sätt ugnen på 225°C. Skär sneda, djupa snitt i bröden med tandad kniv. Sätt in dem mitt i ugnen. Häll ca 1,5 dl vatten i botten av ugnen och stäng ugnsluckan. Vattenångan gör så att du får en krispis baguetteyta på bröden!
Ta ut bröden och lägg dem på galler så att de blir spröda runt om. Om du tänkt frysa in bröden så låt dem svalna innan.
Baguetten är den som syns längst bak i skålen. Stora, fina luftbubblor, mjukt och gott
inuti och en riktigt krispig yta! Perfekt!
LYCKA TILL MED BAKET!
Degen är större och ser fin ut
Degen 00.00
Degen 09.30
Ibland undrar jag om jag är normal
Min fördeg ska användas till lite brödbak imorgon. Vad det ska bli avslöjar jag inte... :) Det receptet får du på söndag. Om du skulle vilja göra mitt recept på söndag så är det en bra idé att du gör din fördeg imorgon någon gång så att den är klar när du ska sätta igång och baka på söndag. För det förutsätter jag att du gör. :)
Här är ingredienserna till min fördeg...
FÖRDEG INFÖR BRÖDBAK
15 g jäst
5 dl kallt vatten
800 g vetemjöl special
Såhär gör du
Smula ner jästen i en bunke och häll över det kalla vattnet. Rör med en slev så att jästen löser sig i vattnet. Häll i mjölet och arbeta ihop till en seg och elastisk deg. Täck bunken med plast och sätt in i kylen över natten.
Japp... Där har du min fördeg som just nu stå i kylen. Imorgon efter jobbet ska det bakas bröd.
Nu måste jag sova för jag har en hel del att styra med både innan och efter jobbet. Vet inte riktigt hur jag ska hinna, men det löser sig! :)
Godnatt!
Ibland undrar jag om jag är normal
Min fördeg ska användas till lite brödbak imorgon. Vad det ska bli avslöjar jag inte... :) Det receptet får du på söndag. Om du skulle vilja göra mitt recept på söndag så är det en bra idé att du gör din fördeg imorgon någon gång så att den är klar när du ska sätta igång och baka på söndag. För det förutsätter jag att du gör. :)
Här är ingredienserna till min fördeg...
FÖRDEG INFÖR BRÖDBAK
15 g jäst
5 dl kallt vatten
800 g vetemjöl special
Såhär gör du
Smula ner jästen i en bunke och häll över det kalla vattnet. Rör med en slev så att jästen löser sig i vattnet. Häll i mjölet och arbeta ihop till en seg och elastisk deg. Täck bunken med plast och sätt in i kylen över natten.
Japp... Där har du min fördeg som just nu stå i kylen. Imorgon efter jobbet ska det bakas bröd.
Nu måste jag sova för jag har en hel del att styra med både innan och efter jobbet. Vet inte riktigt hur jag ska hinna, men det löser sig! :)
Godnatt!
Det planeras för en överraskning!
Just nu planerar jag middag. En överraskningsfödelsedagsmiddag. Födelsedagsbarnet vet att det ska vankas middag, men inte mer än så. I min hjärna planeras det för fullt, men jag börjar inse att jag inte har sådär väldans mycket tid... Men det får lösa sig! Satsar på enkelt, gott och festligt!
Jag kan såklart inte avslöja vad jag ska laga om fröken födelsedag skulle läsa, men en liten ledtråd kan du få... Blubb, bitter och skog.
Den sagolika soppan som gryta
I förrgår lagade jag en underbar kycklingsoppa som jag mer eller mindre blev förälskad i. Två av portionerna ligger i matlådor i frysen och väntar på mig. Men för att inte skapa en knasig dille på soppan och på så sätt föräta mig på den så tänker jag vänta någon vecka tills jag lagar den igen. Jag förbjuder mig själv att laga den. Undrar hur det ska gå!
Jag har såklart hittat ett kryphål i mitt förbud! *hihi* För ikväll lagade jag en gryta som var lite inspirerad av den himmelska soppan, men jag bytte ut några av ingredienserna och minskade mängden vätska och lite sådär. Och oj sicken lyckad gryta! *mums* Testa den gärna!
SAGOLIKA GRYTAN
4 portioner
ca 400 g kycklingfilé
1 st röd paprika
1 st gul lök
1 st äpple (jag använde granny smith)
3 stavar stjälkselleri
3-4 msk curry (jag använder en stark variant)
500 g passerade tomater
1,5 dl kokosmjölk light (eller vanlig)
1,5 grönsaksbuljongtärning
ev lite vatten
salt och peppar
en nypa socker
persilja
fullkornscouscous kokad enligt anvisningen på paketet. Jag kokar min med en bit buljong
Såhär gör du
Strimla kycklingfilén och fräs den i lite smör i en stekpanna. Kärna ur och tärna paprikan, hacka löken. strimla äpplet och dela sellerin i mindre bitar. Låt grönsakerna fräsa en stund med kycklingen och tillsätt curryn. Häll över tomaterna och lägg i buljongen. Låt puttra en liten stund och tillsätt sedan kokosmjölken. Späd eventuellt med lite vatten. Smaka av med salt och peppar och ev lite mer curry om det behövs. Toppa med hackad persilja och servera med couscous.
SMAKLIG SPIS!
Min nya dille - vitkålen - som fakta
Senaste dillen är vitkålssallad. Åh så gott det är!! Vitkål i tunna strimlor, massa vinäger och så kryddor i form av salt, peppar och italiensk salladskryddor. Oj så gott! Kan äta hur mycket som helst!
Den här gången blev jag lite intresserad av min dille och beslutade mig för att googla på det. Det här fick jag fram...
Vitkål (Brassica oleracea var. capitata f. alba) kommer från södra Europa och är känd sedan 1100-talet. Vitkål kan användas i till exempel kåldolmar, surkål och i bit med lingonsylt. Den innehåller flera vitaminer, till exempel B1, B2 och C. (källa: wikipedia)
Vitkål är liksom rödkål en tvåårig ört där bladen växer tätt sammanslutna och bildar ett ”huvud”. Huvudet bildas redan under växtens första år, vilket gör denna sort till en ettårig kulturväxt, kålhuvudet skördas som grönsak.
Huvudkål förekom allmänt i Norden redan på medeltiden, romarna spred denna kålsort från Mindre Asien till Europa. Men de kompakta kålhuvudena av den sortgrupp vitkål tillhör utvecklades inte förrän på 1600-talet.
Näringsvärden per 100 g färsk grönsak:
- fibrer 2 g
- energi 108 kJ/26 kcl
- kolhydrater 3,8 g
- fett 0,1 g
- C-vitamin 36 mg
- järn 0,4 mg
- vatten 92 g
Användning: Vitkål används som råkost och i exempelvis kåldolmar, kålpudding och kålsoppa. Den passar också bra i gratänger, stuvningar och wok.
Försäljningsperiod: Hela året. Svensk och import från Europa.
Hållbarhet och förvaring: omkring 6 månader vid 0°C och 15–20 dagar vid 20°C. Bäst förvaras vitkål vid 0°C och 95–100 % relativ fuktighet.
Känslighet: Vitkål är känslig för etylen men inte särskilt känslig för värme och uttorkning. Drabbas inte av kylskador. Producerar lite etylen.
Typiska fel: Röta, bakteriefläckar, frysskador, jord och mekaniska skador. (källa: www.livsmedelssverige.se)
Jag tolkar det som att min nya dille är rätt nyttig. :) Me like! Så jag fortsätter väl äta vitkålssallad och såhär gör jag den:
REBECCAS VITKÅLSSALLAD
1 portion
ca 100 g finstrimlad vitkål
3-4 msk vitvinsvinäger (funkar även med äppelcidervinäger)
knappt 1 tsk olivolja
ev 1 msk vatten om man vill dämpa vinägersmaken
salt
nymalen svartpeppar
italiensk salladskrydda
Såhär gör du
Lägg den strimlade vitkålen i en tallrik eller skål. Häll över vinäger, olja och eventuellt lite vatten. Rör runt. Krydda med salt, peppar och italiensk salladskrydda efter tycke och smak! Låt gärna salladen stå och dra lite.
bild: www.livsmedelssverige.se
SMAKLIG SALLAD!
Världens mest sagolikt goda kycklingsoppa!
Men den senaste tiden har jag lyckats hitta några soppor som jag verkligen älskar! Det är linssoppa, morotssoppa och tomatsoppa med tortellini, getost och bacon. Alla underbara!
Så... Nu kan jag inte leta efter soppor! Jag vill testa så många soppor som låter goooooda. Konstigt med tanke på att jag som skrivet inte är någon soppmänniska... Men kanske är jag på väg att ändra mig? Kanske är jag snart en soppmänniska?
Ikväll har jag lagat ännu en soppa som hamnar på mig goda soppor-lista. Den här placerar sig solklart i topp för den var helt sagolikt, fantastiskt god! Den smakar solsken och lycka i munnen och till råga på allt ska den vara nyttig också. :) Sicken kombination! Originalreceptet kommer från Arlas hemsida, men jag har såklart ändrat och fixat lite i det. Jag kan inte säga annat än: TESTA!!!
VÄRLDENS GODASTE KYCKLINGSOPPA (i alla fall den godaste jag har smakat)
4 portioner
250 g kycklingfilé
1 äpple (jag tog granny smith)
1 gul lök
2 - 2,5 msk curry (jag har en stark variant)
smör eller olja till stekning
ca 750 g passerade tomater
1 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2,5 dl matlagningsgrädde
salt och svartpeppar
½ tsk socker
hackad persilja till servering
Såhär gör du
Strimla kycklingen i lagom stora bitar. Jag gjorde bitarna ganska små. Kärna ur och strimla äpplet. Skala och hacka löken. Fräs allt i smör och curry i en gryta.
Häll över vatten och tomaterna och tillsätt även buljong. Låt koka några minuter. Häll i grädden och smaka av med salt, peppar och lite socker. Servera direkt och strö över lite hackad persilja.
TIPS! Jag fullkomligt älskar curry så jag har mer än dubblat mängden gentemot originalreceptet. Om du är osäker tar du lite i taget och smakar av allt eftersom.
Jag använde ett ganska hårt äpple för att det skulle behålla lite krispighet även när det hade kokat lite. Du kan såklart ta vilket äpple som helst!
Jag kan tänka mig att det är gott att ha paprika i soppan.
Om du hoppar över vattnet, minskar mängden curry och buljong så funkar den här rätten lika bra som gryta. Blanda i lite paprika, brocoli eller vad du nu tycker om för grönsaker. Servera till ris, bulgur eller couscous.
SMAKLIG SPIS!
Ikväll...
Kusin Vitaminladdning inför kvällen
Idag laddar jag inför kvällens Midnattslopp. En mil ska springas och min start är 22.12 ikväll. Jag är laddad och mer laddad ska jag bli! Mitt rekord för milen hoppas jag att jag slår ikväll, men det stora hindret är nog två jobbiga uppförsbackar och alldeles för många som springer där jag ska springa. :)
Nu sitter jag och vitaminladdar med en smoothie. Såååå gott! Här är receptet!
SMOOTHIE
2 portioner
2 dl mild naturell yoghurt
½ banan
120 g frysta hallon och blåbär
1 tsk honung
1 msk krossade linfrön
Såhär gör du
Häll yoghurten i en mixer eller i ett litermått. Mosa i bananen och lägg i bären, honungen och linfröna. Mixa till en slät smoothie i en mixer eller med en stavmixer. Häll upp i glas och dekorera med några bär.
Förra hösten-nostalgi
Då köper du en förpackning Keldasoppa i valfri smak (min favorit är den orientaliska) och öppnar förpackningen genom att klippa bort en bit av ena hörnet. Sen häller du ungefär hälften av innehållet i en djup tallrik (eller gryta om ditt kök har en sådan) och så ställer du tallriken i micron på högsta effekt i ca 1 min (om du använder gryta ställer du såklart den på en varm platta och låter soppan koka upp under omrörning). Öppna och rör om i soppan och värm lite till. Sen är det bara att äta!
Skämt å sido... Igår blev jag sjukt sugen på just Keldasoppa för kanske första gången sen förra hösten. Så igår köpte jag den orientaliska varianten och åt till lunch och oj så god den är! Med lite nudlar, stekt kyckling och paprika blir den ännu godare! TESTA!
Ibland är det enklaste det godaste...
Lite titt som tätt kan jag bli sugen på vissa maträtter som jag i vanliga fall kanske inte lagar. Det kan vara lövbiff med lök, gräddsås och potatis, kasslergryta, pannbiff med lök... Tidigare i sommar blev jag extremt sugen på en riktigt klassisk korv stroganoff. Få ingredienser och enkel kokkonst, men ändå så otroligt gott! Jag piffade såklart till min stroganoff litegranna. :) Här är receptet!
KLASSISK KORVSTROGANOFF
4 portioner
400 g falukorv
1 gul lök
1 msk smör
2,5 dl grädde
½ dl krossade tomater
½ dl chilisås
1 tsk sambal oelek (kan uteslutas)
3 msk bostongurka
svartpeppar och salt
lite finhackad persilja till dekoration
ris kokat enligt anvisningen på paketet
Såhär gör du
Skär korven i strimlor och bryn i smör i en stekpanna. Finhacka löken och häll ner i pannan. Låt bryna en liten stund. Tillsätt sedan grädde, krossade tomater, chilisås, sambal oelek och bostongurka. Låt puttra i några minuter och smaka av med salt och peppar. Servera med riset och strö över lite finhackad persilja på toppen.
SMAKLIG SPIS!
Egenplockade blåa bär i filen
För igår gav jag mig ut på en låååååång blåbärsplockarrunda i skogen, men det resulterade inte i så mycket blåbär. På drygt tre timmar fick jag ihop ungefär 2 dl blåbär, 10 lingon och 3 hallon. Inte mycket att göra sylt, paj, saft och muffins på... Menmen. Bättre lycka nästa gång!
De få bären som jag fick ihop ska jag njuta av i min frukostfil i några dagar framöver. För visst är väl egenplockade bär otroligt gott?
Karottsoppa
Ja, eller morotssoppa. :) Det blev jag lite nyfiken på att testa efter att ha surfat runt och letat efter lite ny inspiration och nya recept. Jag känner att jag har kört fast och behöver hitta lite nya infallsvinklar på min matlagning. Just nu är jag lite inne på att börja laga vegetariska rätter, soppor och maträtter med bönor och sånt i. Fråga mig inte varför, men så är det. Jag får mina ryck och då är det bara att följa med så gott det går. :)
Så idag föll valet på morotssoppa. Fråga mig inte varför... För det är nämligen så att fröken L gillar råa morötter. Det är bland det godaste som finns att knapra på! Men... Jag är inget jättefan av just kokta morötter. Jag tycker att de blir lite för söta för min smak. Ändå kände jag ett sug efter morotssoppa. Märkligt jag vet... Och när kroppen och magen blir sugen på något... Ja, då är det bara att provlaga! Det gjorde jag alltså nu ikväll. Och jag kan meddela.... Det var så otroligt gott! Verkligen superdupergott!
Här har du receptet på den orangea rätten! Jag hoppas att det ska smaka. :)
MOROTSSOPPA MED CHILISTING
4 portioner
6 morötter (ta såklart fler om morötterna du köper är väldigt små!)
1 gul lök
1 l grönsaksbuljong
1,5 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk vetemjöl
3 msk creme fraiche
cayennepeppar efter tycke och smak (smaka av för det kan vara rätt kryddstarkt)
ev salt och peppar
creme fraiche eller yoghurt till servering
nybakat bröd eller knäckemackor
finhackad persilja
Såhär gör du
Skala och tärna morötterna och löken. Fräs i smör i en stor gryta. Pressa i vitlöken och red med mjölet. Tillsätt buljongen och låt soppan koka i ca 15 minuter.
Tag grytan av värmen, tillsätt cream fraiche och mixa soppan helt slät och lite luftig, gärna med stavmixer. Smaka av med cayennepeppar, peppar och salt.
Servera gärna soppan med yoghurt/creme fraiche och nybakat, grovt bröd. Strö också över lite finhackad persilja innan du smakar!
SMAKLIG SPIS!
Ett otroligt gott vin!
Jag kan verkligen tipsa om vinet! Otroligt gott. Systembolaget beskriver det såhär:
Hubert Beck Pinot Gris Réserve du Chevalier
Pris: 99 kr
Färg | Ljus, gul färg. |
Doft | Druvig, aningen blommig doft med inslag av honung, gula äpplen och gråpäron. |
Smak | Torr, druvig smak med viss sötma, inslag av honung, gula äpplen och gråpäron. |
Användning | Serveras vid cirka 8°C till fiskrätter eller till kittostar, gärna münster. |
TESTA!!
En efter träningstallrik
Så var semestern slut! Känns lite vemodigt... Speciellt eftersom sommaren har beslutat sig för att ge sig av lagom tills denna dag. Helt plötsligt känns det som höst! Jaja... Kanske kommer solen och värmen tillbaka? Annars börjar jag köra med tjockare kläder, levande ljus och massor av te med honung i!
Jag inledde jobbveckan med ett spinningpass och det var ljuuuvligt! Precis vad jag behövde. Nu sitter jag uppkurad i soffan med en kopp hett te med honung i. Magen är mätt efter lite mat och du ska få veta vad som fanns på tallriken ikväll. Inget avancerat, men ändå så gott! Fyra favoriter faktiskt - knäckebröd, kyckling, keso och vitkål!
På min efter tränings-tallrik fanns:
*Vitkålssallad (finstrimlad vitkål med vitvinsvinäger, en skvätt olivolja, salt, svartpeppar och italiensk salladskrydda)
*Keso (naturell)
*Sweet chilistekt kycklingfilé (kycklingfilé i bitar som steks i smör i en panna. Krydda med salt och peppar och när kycklingen är klar häller man på några matskedar sweet chilisås och låter det gotta sig i pannan i en minut)
*Knäckemacka (med creme cheese på)
*Rostade solrosfrön (torrosta i varm stekpanna och salta lite på. Idag tog jag chilisalt för att få lite hetta)
Det här var en perfekt liten måltid efter träningen såhär sent på kvällen. *mumma*
Mat till sydamerikanska rytmer
Menyn består av en mängd smårätter, eller pinchos, som gaspacho, quesadillas och vitlöksfräst scampi. Där finns också rejälare kött- och fiskrätter från grillen. Till exempel hamburgare, Tranquilos variant på caesarsallad och fisk- och skaldjursspett. Även om menyn inte är så lång är det ändå svårt att bestämma sig, som alltid för mig... :)
När jag var och åt på Tranquilo för ett tag sen föll valet på en grillad flankstek marinerad i tequila och lime. Serveras med en avocadocréme, chipotle pico de gallo samt vitlöksbakad rattepotatis. Vad var då detta? Jo, en otroligt god bit kött med en marinad som var lite svårdefinierad, men sååå god! Till det någon slags tomatsallad med frisk och god smak, en avokadokräm och sagolikt goda potatisar! Det var helt suveränt gott! Jag tackar helt och hållet servitrisen som tipsade mig om rätten. Hon fick mig också att våga ta medium på köttet. I vanliga fall tar jag well done för att inte riskera ett för blodigt kött, men servitrisen rekommenderade mig att ta det medium. Och så gjorde jag, något som jag inte ångrar! Det var supergott!
I stället för efterrätt valde och och Maria att ta en drink. Tranquilo har massa goda drinkar! Du kan få en klassisk mojito eller Caipirinha, men du kan också få samma drink med vattenmelon, mango, ananas, kokos och en massa andra fruktiga smaker. Mitt val för kvällen föll på en batidas. Det är en slags milkshakeliknande drink med rom som bas. Sen är det kondenserad mjölk och valfri frukt. Servitrisen tipsade om granatäpple och chili så en sådan fick det bli. Drinken var otroligt svalkande och god! Just kombinationen av granatäpple och chili var en spännande kombination som jag verkligen kan rekommendera om du vill testa något nytt! Jag har även testat en batidas med ananas och den var mer min smak. Otroligt kallt och gott såhär på sommaren! Marias caipirinha med vattenmelon var också en sagolikt god drink!
Vissa kvällar har Tranquilo salsaklubb och då omvandlas restaurangen till ett hett dansgolv med salsatoner på hög volym. Sitter man på uteserveringen, som vi gjorde för någon vecka sedan, så kan man bjudas på lite salsaunderhållning på trottoaren. Otroligt duktiga dansare som bjuder på en liten show. Detta får en att fundera på om man verkligen sitter på en uteservering i Göteborg och Sverige. Just då i den stunden hade jag lika gärna kunnat sitta på en uteservering i Brasilien!
Tranquilo är ett ställe som jag tycker är otroligt trevligt! Antingen går du dit och äter otroligt god mat eller så går du dit för en drink och kanske lite salsadans. Så om du gillar grillade goda rätter, fruktiga drinkar, latinamerikanska rytmer och en trevlig miljö... Ja, då ska du gå till Tranquilo.
Så gott att jag inte hinner fota...
Men idag ska jag ge dig ett recept där jag dessvärre inte har någon bild. Illa... Jag vet. Men det här är ett recept som jag fullkomligt älskar att laga! När jag har bjudit på det så har grytan och formen rensats och alla har varit mer än nöjda! Bara förra veckan önskade min kära syster just denna rätt när hon och hennes sambo skulle komma på besök. Det måste ju vara ett gott betyg? Eftersom rätten är så himla god och faten länsas så har jag liksom aldrig hunnit att ta ett kort på härligheten... Tyvärr. Men jag hoppas att du testar ändå?
Dessvärre kan jag inte ta åt mig äran av själva skapandet av rätten. Det står arla.se för, men jag har tagit deras grundrecept. Sen efter att ha lagat rätten såååå många gånger har jag kommit fram till en ingrediensmängd och variant som jag gillar ännu bättre.
Det jag gillar med den här rätten är smakkombinationen. Det är lite svårt att sätta fingret på vad såsen innehåller om man inte vet om det. Såna rätter gillar jag! Enkel mat, men som ändå imponerar och får folk att undra vad jag har i maten. Me like!
Så snälla, snälla, snälla! Även om det inte finns någon bild till den här rätten... Testa den! Du kommer att fastna lika mycket som jag har gjort!
BALSAMKYCKLING MED PARMASKINKA
4 portioner
ca 600 g kycklingfilé
salt och peppar
torkad oregano
ca 1 hg parmaskinka
2,5 dl grädde av valfri sort (jag brukar köra matlagningsgrädde)
3 - 4 msk balsamvinäger
2 msk kycklingfond
1 vitlöksklyfta, pressad
maizenaredning
kokt potatis till fyra personer (jag brukar ta 2 - 3/person och några extra)
sallad
Såhär gör du
Sätt ugnen på 225°. Dela kycklingfiléerna på mitten om de är stora. Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Linda in varje kycklingbit i en skiva parmaskinka. Bryn den i smör i en stekpanna. Se till att skinkan får lite färg och lägg sedan kycklingen i en ugnssäker form. Koka ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Red av med maizenaredning och häll såsen i formen. Stek i mitten av ugnen ca 15 min. Strö ev över lite färsk oregano. Servera med pressad potatis och en god sallad.
TIPS! Smaka av såsen innan du häller den över kycklingen. Behövs det mer balsamvinäger, vitlök eller fond? Såsen ska inte smaka för mycket vinäger, men du ska ändå känna dess smak.
Du kan såklart använda någon annan typ av lufttorkad skinka om du vill.
Jag har testat rätten även med klyftpotatis och pasta. Det blev också gott, men pressad potatis är det bästa och godaste enligt mig!
Om du inte vill ha just potatis eller pasta till så kan du servera rätten med lite lättkokta grönsaker. Ta till exempel sockerärtor eller harricot verts och morötter och koka upp. Häll av och rör i lite smör och flingsalt. Servera!
SMAKLIG SPIS!
Halvvägs till Amerika!
Efter träningen blev jag sjukt sugen på pannkakor! Det är inte ofta jag äter pannkakor, men när jag väl blir sugen... Ja, då blir jag SUUUGEN! Så pannkakor fick det bli och de har jag ätit nu.
Jag hittade receptet på pannkakor.se. Det blev amerikanska pannkakor idag, men jag tyckte att de var lite halvamerikanska. För min del hade de gärna kunnat få växa sig tjockare, menmen. De var goda ändå!! Här är receptet.
AMERIKANSKA PANNKAKOR
10 - 12 st
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 msk socker
2 ½ dl mjölk
2 msk smält smör + smör till stekning (och ja... Det blir godare med riktigt smör!)
1 ägg
Såhär gör du
Blanda ihop alla de torra ingredienserna i en bunke. Se till att bakpulvret har blandats ordentligt med mjölet. Vispa i mjölken, följt av smöret och till sist ägget. Rör ihop till en jämn smet. Låt stå en liten stund så att smeten får svälla lite.
Stek pannkakorna i lite smör i en stekpanna. När du ser bubblor på översidan på pannkakan är den dags att vända.
Servera pannkakorna direkt! Gärna med lite rårörda bär eller sylt. Även lite sirap eller lönnsirap är gott att ha på.
SMAKLIG MÅLTID!
Ett kaffedrinkssug!
Höstrusket till ära beställde jag in en supergod kaffedrink - No name yet. En alldeles underbar kaffedrink med kaffe, grädde, rom, vaniljvodka och Kahlua i. Ljuvlig kombination!
Nu när jag sitter här hemma på soffan och snart inleder min fjärde och sista semestervecka (inte redan!) så känner jag ett sug efter den där kaffedrinken! Oj vad det hade varit gott! Men jag kan inte vaska fram en sån nu... Kaffe har jag och i stället för vispgrädde kan jag vispa till lite vaniljvisp... Men det är allt! Typiskt!
Om du har vägarna förbi Vino bar eller någon annan bar som serverar kaffedrinkar så tycker jag att du ska testa den där kaffedrinken!
Min sommartrerätters
Förrätt
Huvudrätt
Efterrätt