Den ljuuuuvliga tryffelkakan i annan kostym.
Den här dagen blev inte riktigt som jag hade tänkt mig... Jag hade planerat att åka på matmässa, men i stället blev det en promenad till centralstationen för att ställa sig i lååååång kö. Såg i natt att vårt tåg till Stockholm på fredag är inställt och då behövde ju biljetterna bokas om. Det var lätt gjort så nu är det bara att invänta fredag morgon!
Jag älskar choklad! Om jag hade fått bestämma hade jag ätit choklad varje dag. Nu får jag ju i och för sig bestämma över mig själv och jag hade därför kunnat äta choklad vareviga dag... Men det gör jag ju inte för tusan vad jag hade fått träna! :)
En av mina favoritkakor är tryffelkakan som jag bakade förra veckan till mina föräldrar. Nu har jag gjort tryffelkakan fast i lite annan kostym. Den här gången ska den få smak av lite mint. Man skulle kunna säga att det är en kombination av två smarriga kakor - tryffelkakan och after eight-kakan. Det kan liksom inte misslyckas! Så testa denna smarriga kaka och njuuuuut!
TRYFFELKAKA MED MILD SMAK AV AFTER EIGHT
100 g smör
2 ½ dl strösocker
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
ca 10-12 plattor after eight
Tryffelsmet
1 dl vispgrädde
150-200 g mörk choklad
ca 10-12 plattor after eight
3-4 droppar pepparmintsolja
Till servering
Lättvispad grädde
after eight
ev bär
ev lite florsocker
Såhär gör du
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, rör i after eighten och låt svalna. Rör ihop ägg och socker och sikta sedan i de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och rör ihop till en jämn smet.
Smöra och bröda en springform (form med avtagbara kanter) och häll i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 10-15 min. Kakan ska vara kladdig i mitten när du tar ut den! Då blir den mycket godare än om du bakar den längre så att den stelnar mer. Så VÅGA ta ut kakan i tid! Den stelnar i kylen sen.
Koka upp grädden och ta bort grytan från plattan. Rör i chokladen (både den mörka och after eighten) så att det blir en jämn tryffelsmet. Tillsätt pepparmintsoljan och häll tryffeln över den något svalnade kakan. Bred ut tryffeln så att den täcker kakan. Ställ kallt!
Ta ut kakan en stund innan du ska servera den. Dekorera med lite after eight och servera med lättvispad grädde och eventuell lite bär.
TIPS! Du kan själv styra hur mycket mintsmak du vill ha på tryffelsmeten. Öka eller minska mängden pepparmintsolja efter smak. Tänk bara på att mintsmaken kommer fram mer när tryffelsmeten har stelnat och kallnat.
Jag ÄLSKAR när tryffelkakan är riktigt kladdig. Det ska vara gränsfall till att den ens är bakad alls i mitten. Då är den enligt mig helt perfekt! Det kan tyckas vara lite väl obakat just när du tar ut den, men när du har hällt på tryffelsmeten och ställt in kakan i kylen i några timmar eller över natten så får den en helt sagolik konsistens! I min smak alltså. :) Om du nu tycker att det blir lite för kladdigt så är det bara att ha inne kakan längre tid. Då blir den fastare och med "kaklik". Men om du, som jag, gillar kladdiga kakor så ta ut den efter ca 12 min.
Jag tycker att en sån här kaka är väldigt god att bjuda på som efterrätt. Det är då snyggt att lägga upp åt gästerna på en assiette. Då tycker jag att det kan vara fint att skära lagom stora bitar och pudra med lite florsocker. Sen dekorera med en after eight-platta och så lite vispad grädde vid sidan. Ungefär som jag har gjort på bilden.
Kakan är väldigt mastig! Det kan vara bra att tänka på när man lägger upp kakan åt gästerna.
Om du inte har pepparmintsolja och din närmsta butik kanske inte säljer det (det gör nämligen inte min så jag fick gå till en annan) så kan du hoppa över det. Du kanske behöver ta lite mer after eight då så att du får lite extra mintsmak. Om du tar fler after eight i tryffelsmeten så kan det vara bra att minska mängden mörk choklad lite.
SMAKLIG KAKA!
Lite pasta är väl aldrig fel såhär en lördag?
Lördag. Jag är färdigjobbad och jag var mer eller mindre inställd på en lugn hemmakväll i soffan med OS och Melodifestivalen. Men icke sa Nicke. Eller Maria. :) Nu är jag bjuden på kalas så det är bara att svida om till partystassen (blommig eller randig?), leta fram en flaska rött och bege sig. Trevligt!
Men först mat! Vrålhungrig och vin på tom mage är ingen bra idé. Ikväll bjuds det (eller ja... Bjuds och bjuds. Jag får ju laga själv) på spagetti och köttfärssås. I vanliga fall brukar jag göra en ganska tomatig och kryddstark köttfärssås, men idag känner jag för att göra en liten annan variant. En liten experimentvariant skulle man kunna säga. Jag hoppas att det ska smaka!
EXPERIMENTKÖTTFÄRSSÅS MED SPAGETTI
ca 400 g nötfärs
1 msk smör+lite olja
2 små rödlökar
1 förpackning krossade eller passerade tomater
0,5 dl vatten
100 g soltorkade tomater - strimlade
2 vitlöksklyftor
1,5-2 dl rödvin
1 dl vispgrädde
2-3 msk kalvfond
2-3 msk torkad oregano
salt
massa nymalen svartpeppar
riven parmesanost
nykokt spagetti
Såhär gör du
Börja med att finhacka löken och vitlöken. Smält smöret och häll i oljan i en stekpanna med lite högre kanter. Fräs löken och vitlöken så att de mjuknar lite. Tillsätt köttfärsen och låt bryna lätt. Häll över vatten, krossade tomater, vin och kalvfond. Lägg i soltorkade tomater i strimlor och låt puttra en liten stund och smaka sedan av med oregano, salt och peppar. Tillsätt till slut grädden och låt puttra ihop.
Servera köttfärssåsen med nykokt pasta och riven parmesan.
SMAKLIG SPIS!
En kryddstark soppa med smak av Thailand.
Äntligen fredag! Underbara fredag! Nu jobbar jag ju i och för sig några timmar imorgon så den där riktiga ledighetskänslan infinner sig inte riktigt. Men fredag är ändå fredag. :)
Om en vecka sitter jag på ett hotellrum i centrala Stockholm och smuttar vin och äter lite godsaker från Hötorgshallen tillsammans med mamma och syster. Ja, om SJ får igång sina tåg det vill säga. För vi ska upp till Stockholm på en låååånghelg! Det blir smakrik mat, god dryck, hotellövernattning med dess goda frukost och lyxen att någon bäddar ens säng, vårshopping (färgade kläder here I come!), relax på Centralbadet och så självklart Let's Dance (liksom förra året!)! Så håll utkik efter mig i TV nästa fredag.
Men nu är nu och nästa fredag är nästa fredag. Ikväll tillbringar jag kvällen i soffan tillsammans med en kall öl. Jag var egentligen väldigt sugen på vin, men insåg ganska snabbt att vinhyllan saknade ett vitt vin och rödvin till kvällens mat funkar sådär... Vad blir det då i matväg? Jo, det blir en kryddstark soppa med inspiration av Thailand. Om nu inte jag kan komma till Thailand så får väl en liiiiiiten bit av Thailand komma till mig. Eller hur? Jag hoppas att min soppa ska smaka. :)
MIN THAIINSPIRERADE SOPPA MED NUDLAR OCH FLÄSKFILÉ - ca 4-6 portioner
ca 500 g fläskfilé
smör till stekning
salt och peppar
10 dl kycklingbuljong (läs på buljongförpackningen)
1 burk kokosmjölk
5 msk röd curry
1,5 msk pressad lime
ev salt
torkade äggnudlar
1 stor röd paprika, delad i små tärningar
Såhär gör du
Ansa fläskfilén och skär den i tunna skivor. Stek i smör i en stekpanna så att de får fin färg. Salta och peppra skivorna och ställ sedan undan dem tills det att soppan är klar.
Ta en stor gryta (gärna 5 l) och fräs den röda curryn i lite smör. Rör så att det inte bränner fast! Häll över kycklingfonden och låt koka upp. Tillsätt sedan lime och kokosmjölk. Låt koka ihop så att soppan får mer smak. Smaka av med salt och ev lite mer röd curry och/eller lime.
Koka äggnudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Servera soppan tillsammans med nudlar, fläskfilé och strö till sist över paprikatärningarna.
TIPS! Om du är glutenallergiker kan du använda ex risnudlar i stället för äggnudlar.
Vill du ha rätten vegetarisk? Strunta i fläskfilén och tillsätt i stället lite grönsaker såsom brocoli, lök, sockerärtort och/eller blomkål. Byt även ut kycklingbuljongen mot grönsaksbuljong.
Jag älskar när maten är lite stark så jag tar gärna lite extra röd curry. Om du är osäker så börja hellre med lite mindre currypasta och smaka av med mer när det har kokat ihop.
Det är gott att ha i limeblad i soppan.
Jag tycker att fisksås ger soppan en god sälta som känns thailändsk. Nu hade jag ingen fisksås hemma så jag fick nöja mig med vanligt salt. Om du har fisksås i kylen så tycker jag att du ska byta ut saltet mot några droppar fisksås!
SMAKLIG SPIS!
En klassisk rätt med en lite twist à la Moi!
Till kvällsmat ikväll serverar jag mig själv en ganska traditionell rätt - potatismos och stekt falukorv - men jag har gjort om det lite efter mitt tycke och smak. Jag hoppas att även du ska tycka om det!
ROTFRUKTSMOS MED STEKT FALUKORV - 2 portioner
4 potatisar
1 morot
1-2 dl mjölk
1 msk smör
salt och peppar
2 msk finhackad persilja (fryst eller färsk)
ca 300 g falukorv i skivor
smör till stekning
bostongurka
tomat
ketchup
stark senap
Såhär gör du
Skala potatisarna och moroten och dela i mindre bitar. Koka i saltat vatten i en gryta tills potatis och morot är genomkokta. Häll av vattnet och tryck sönder bitarna med elvispen eller med en potatisstöt. Tillsätt sedan lite av mjölken och smöret och vispa med en elvisp. Tillsätt lite mjölk i taget tills du får den konsistens du vill ha på moset. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med att röra i den finhackade persiljan.
Stek falukorvsskivorna i smör i en panna. Se till så att de får rejält med färg.
Servera moset tillsammans med falukorven och bostongurka, ketchup, stark senap och tomat som är delad i skivor.
TIPS! Det är gott att även ha i palsternacka i moset.
Du kan självklart byta ut tillbehören. Kanske vill du ha en god sallad, kokta gröna ärtor, kokt blomkål, rivna morötter eller något annar du tycker om?
Ska du ha moset som matlåda till dagen efter? Blanda då i lite extra mjölk innan du lägger ner det i lådan. Det ska gärna vara ganska så löst. Då blir det rätt och bra konsistens när du väl har micrat moset.


Lite glutenfria frukosttips denna kalla kväll.
Min energi är verkligen slut och det känns i både kropp och knopp! Så ikväll har jag isolerat mig och ska alldeles strax sätta på filmen PS. I love you. Älskar filmen, älskar boken. Ikväll är det du och jag. :)
MEN! Innan dess ska du få ett recept. Jag fick en fråga i kommentatorsfältet i helgen om jag har bakat glutenfritt bröd någon gång. Det har jag inte, men min mamma har gjort det massvis med gånger eftersom min syster är glutenintolerant. Jag ska be mamma skriva ner ett recept på glutenfritt bröd som jag kan lägga ut här.
Fast jag har faktiskt två glutenfria recept att ge med mig av. För min kära syster var på besök i helgen och igår ställde jag till med brakfrukost för hela familjen! Nybakta scones och amerikanska pannkakor och detta gjordes såklart även i en glutenfri variant. Jag hoppas att det ska smaka!
GLUTENFRIA SCONES
ca 8 - 8,5 dl glutenfritt mjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk bakpuvler
½ dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk
ägg till pensling
råsocker
Såhär gör du
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Vispa samman ägg och mjölk. Blanda vätskan med de torra ingredienserna till en deg.
Dela degen i fyra delar och tryck ut till runda kakor som är ca 0,5 cm tjocka. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg och strö över råsocker. Grädda tills sconesen får en gyllene färg, cirka 10-15 minuter.
Servera sconesen nybakade med philapelphia, smör, ost, marmelader eller vad du nu gillar.
TIPS! Glutenfritt mjöl fungerar inte riktigt på samma sätt vid bakning som vanligt mjöl gör. Det kan behövas lite extra mjöl och degen kan ändå kännas lite kletig.
Om du vill baka dessa med vanligt mjöl så kan du ta 7 ½ dl vetemjöl. Om du vill ha lite grövre scones tar du 4 dl vetemjöl och 3 ½ dl grahamsmjöl.
Om du vill att sconesen även ska vara laktosfria så byter du ut mjölken och smöret mot laktosfria varianter.
GLUTENFRIA, AMERIKANSKA PANNKAKOR
2 ½ dl glutenfritt mjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker
2 ½ dl mjölk eller filmjölk
2 msk smält smör
1 ägg
Såhär gör du
Blanda ihop de torra ingredienserna till smeten. Vispa sedan i mjölk, smör och sist ägget. Stek pannkakorna i lite smör i en stekpanna. När du ser bubblor på översidan på pannkakan är den dags att vända. Servera pannkakorna nystekta med sylt och lönnsirap (eller vanlig för det funkar också bra!).
TIPS! Du kan byta ut sylten mot färska eller frysta, tinade bär om du vill. Blir också smaskens. :)
Om du vill att pannkakorna även ska vara laktosfria så byter du ut mjölken och smöret mot en laktosfri variant.
SMAKLIG FRUKOST!
Sconesen till höger på båda bilderna (alltså den runda varianten) är glutenfri!
Det gör inget att pannkakorna är lite ojämna i formen. Det tycker jag är snyggare. :)
En mässa för att trigga smaklökarna och få kökstips
Till helgen slår Eriksbergshallen här i Göteborg upp portarna för årets matmässa - Passion för mat! På plats finns massa olika utställare inom mat- och dryckbranschen såsom Gränna knäcke, Ridderheims delikatesser, Öckerö fisk och Goda saker. Uppe på scen kommer det att bjudas på en köksskola med kockar som tipsar om hur du lagar fisk, lamm eller sås. :)
Jag funderar starkt på att gå dit och strosa runt på söndag! Ska i så fall passa på att lyssna på två köksskolor - Lamm i långpanna och Knep och knåp med fisk.
Om du är intresserad av mat och dryck och bor i Göteborg med omnejd kanske detta är något för dig?
En chokladtryffeltårta som är ljuuuuuuuvligt god!
I fredags bjöd jag föräldrarna på en otroligt god chokladtryffeltårta! Det blev sagolikt god, mycket för att jag vågade ta ut den ur ugnen när den egentligen kändes alldeles för obakad. För det är det som är hemligheten med den här kakan. Den ska vara kladdig! Våga ta ut den även om du känner att den är allt från klar för när du låter den kallna och stå i kylen i några timmar så blir den åååååhh så perfekt! Om du gillar choklad - testa den här kakan!
CHOKLADTRYFFELTÅRTA
125 g smör (funkar med margarin, men med smör blir det mycket godare!)
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
Tryffel
1 dl vispgrädde (INGEN matlagningsgrädde eller så. Måste vara visp!)
200 g mörk choklad
Till servering
Lättvispad grädde, bär och florsocker
Såhär gör du
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröda en springform (form med avtagbara kanter). Om du har en teflonform som jag har räcker det med lite smör.
Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Sikta i mjöl, vaniljsocker och kakao. Rör ihop till en smet och tillsätt smöret. Bred ut smeten (som kan tyckas vara lite "hård", men det är sån den ska vara!) i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 12 min. Känn på kakan, men den ska absolut inte stelna utan mest stanna till.
Ta ut kakan och låt svalna.
Koka upp grädden och ta bort grytan från värmen. Bryt ner chokladen och rör så att det blir en jämn tryffelsmet. Häll detta på kakan och bred ut till ett jämnt lager. Ställ kakan kallt. Ta fram den en liten stund innan servering. Servera den med lite lättvispad grädde och bär. Sikta gärna lite florsocker över kakan.
TIPS! Som jag skrev tidigare är det viktigt att du vågar ta ut kakan i tid.
Du kan limemarinera bären genom att blanda frysta, tinade bär eller färska bär med lite socker och rivet limeskal. Rör om så att sockret smälter.
Du kan också servera kakan med glass.
SMAKLIG FIKA!


Bjud dina nära och kära på helgbrunch.
Brunch är ju väldans trevligt tycker jag. Ett gäng goda vänner träffas ute och käkar en lååååång brunch en lördag eller söndag. Om man inte känner för att gå ut och äta brunch så är ett bra alternativ att laga en själv hemma. Kanske kan ni köra lite knytbrunch där alla får ta med sig olika saker och så blir det en jättebrunch med allas favoriträtter. :)
Jag tänkte lägga upp lite länkar på recept som jag har lagt ut under de senaste månaderna som skulle passa bra på en brunch. Jag hoppas att det ska inspirera dig och dina vänner att laga en gemensam brunch.
Pannkakor à la USA Smoothie Chokladmuffins Tekakor
Nöt- och fruktbröd Söta scones Lyxmüsli Picnicbröd
Sådär! Nu har du massa bra recept för att slänga ihop en rejäl brunch till dina nära och kära i helgen. Komplettara med lite gott pålägg, frukt, grönsaker, marmelader, juice, te, kaffe, fil och yoghurt. :)
Smaklig brunch!
Och förresten!!! Skickar DUBBELGRATTIS till dig som ringde mig innan och helt ur det blå meddelade inte bara en utan TVÅ glädjande nyheter! Är fortfarande alldeles glad och varm i kroppen! GRATTIS!
Även idag har ugnen gått varm. En stund i alla fall.
Jag sitter just nu under en filt i soffan och kollar på OS. Såååå spännande! Jag borde egentligen sova snart, men jag kan ju inte missa skidskyttet! Kroppen och hjärnan är trött efter spinningen. Tyvärr inte Madde, men det gick bra ändå. :)
I helgen kommer familjen på besök och då blir det massa god mat! Jag ska självklart fota det jag/vi lagar och lägga ut recepten. Ikväll har jag bakat en chokladtryffelkaka som vi ska ha till efterrätt imorgon. Det hade jag lovat pappa och jag håller ju alltid vad jag lovar. Så efter spinningen slängde jag ihop en sådan. Nytt recept så jag hoppas att den ska bli god... Recept och bild får du imorgon för ikväll orkar jag helt enkelt inte! Kroppen och hjärnan säger stopp!
Så idag får du hålla tillgodo med lite gamla bilder med länkar till recepten. Är det okej?
Linssoppa Grova tekakor Chokladmuffins
Glacerad kyckling Vitchokladcheesecake Fetafyllda biffar
Ibland är det bra att ändra åsikt! Eller hur?
Onsdag. Den här dagen betyder fika med mina fina tjejkompisar. Ett sååååå trevligt inslag i vardagen som jag starkt rekommenderar! Dra ihop vännerna en gång i veckan och turas om att bjuda på fika. Perfekt och underbart trevligt!
Kvällens fika var hemma hos mig och då bjöd jag på nybakta scones med två sorters marmelad, creme cheese, stark prästost, te och annat gott. Till efterrätt (eller sötfika som jag vill kalla det) blev det en gammal klassiker - ananaspaj. Jag minns hur min mamma brukade baka ananaspaj ganska ofta när jag var liten. Hon hade fått receptet av någon kollega och hon envisades med att baka den där pajen som jag verkligen INTE gillade! Den gick inte ner.
Men så blev jag bjuden på pajen för ett par år sen hos en bekant. Jag kände direkt hur hjärnan sa NEJ! Jag satt och funderade på hur i hela friden jag skulle lyckas få ner den där stora biten jag blev serverad för jag ville inte säga att jag inte tyckte om just ananaspaj. Så jag tog motvilligt en rejäl sked och upptäckte till min förvåning att ananaspaj ju var riktigt gott! Behöver jag säga att jag bad om mer?
Så i fredags när jag var på middag hos Hanna och Rebecca bjöd de på ananaspaj och oj så god den var! Sagolik botten som var alldeles knaprig och så den sötsyrliga fyllningen med smak av ananas. Till det vaniljglass. UNDERBART gott! Medan jag åt kom jag på varför jag nog inte gillade pajen när min mamma gjorde den. Det hade förmodligen inget med smaken på hennes paj att göra... Nej, det är utseendet på skapelsen. Jag menar... Ett beigeaktigt pajskal med gräddgult innehåll. Hur läckert och smakfullt ser det ut egentligen? Men sagolikt gott!
Nu ska du få receptet på min ananaspaj, som jag verkligen tycker att du ska testa. Lika god varm som kall... Eller... Kanske något godare lite småkall när jag tänker efter. Jag vet att bilden inte ser särskilt rolig ut, men låt dig inte luras. Trots det trista utseendet så är ananaspaj ljuvligt gott! :)
ANANASPAJ
Deg
150 g smör (blir godast, men margarin funkar också)
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning
1 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
500 g krossad ananas
Såhär gör du
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg i en matberedare. Om du inte har någon matberedare kan du smälta smöret och blanda ihop med de torra ingredienserna. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ skalen kallt medans du gör fyllningen.
Rör ihop ägg, creme fraiche, socker och vaniljsocker till en röra. Blanda i avrunnen, krossad ananas och rör till en smet.
Häll fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Servera pajen något avsvalnad med lite vaniljglass eller lättvispad grädde.
SMAKLIG FIKA!
Lite mer vegetariskt jox kanske kan locka?
Jag har kommit fram till varför jag inte lagar så mycket mat på vardagskvällarna. Det blir så extremt sen mat! NU sätter jag mig och äter. Alldeles för sent! Menmen...
Just nu känner jag mig så extremt inspirerad att baka! Jag har hittat massa bra och inspirerande bloggar med fina bakverk. Nästa inköp ska bli en sprits så att jag kan göra fina cupcakes. Men jag kan ju inte baka hur mycket som helst... Vem ska äta allt menar jag? Jag kommer ju att rulla fram om jag ska testa allt jag vill testa.
Idag blir det inga bakverk (det kommer imorgon) utan mer så kallat vegetariskt jox. Jag fick ett önskemål på vegetariska biffar och självklart ska jag laga vegetariska biffar! Till det en god grönsaksbulgur och tzatsiki med min egna lilla touch (eller rättare sagt så som jag blev serverad den på många ställen under min semester i Aten för ett par år sen). Hoppas att det ska smaka!
Vegetariska biffar med grönsaksbulgur och tzatsiki
1 burk kikärtor
4 morötter
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
3 msk vetemjöl (eller glutenfritt mjöl om någon inte tål vete)
2 ägg
1 msk limejuice
1 - 2 tsk spiskummin
salt och peppar
rapsolja och/eller smör till stekning
Grönsaksbulgur
bulgur kokt enligt anvisningen, gärna med buljongtärning i vattnet
paprika
purjolök
kokta gröna ärtor
fetaost
Tzatsiki à la Rebecca
1 förpackning matlagningsyoghurt
ca 10-15 cm gurka
1-2 vitlöksklyftor
2 msk finhackad dill
salt och peppar
Såhär gör du
Riv gurkan och krama ur vattnet. Blanda detta med yoghurten och pressa i vitlöken. Börja med en klyfta. Rör i dillen och smaksätt med salt och peppar. Låt stå och dra och smaka sedan eventuellt av med mer salt, peppar, dill och vitlök.
Riv morötterna och lägg i en bunke. Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Skala och skär löken och vitlöken i klyftor. Lägg alla ingredienser utom morötterna i en matberedare och blanda till en smet. Rör ner detta ihop med morötterna och forma till biffar. Stek biffarna i smör eller olja i en stekpanna i ca 4 minuter på varje sida.
Blanda den nykokta bulgurn med tärnad paprika, strimlad purjolök och kokta gröna ärtor. Smula i fetaosten.
Servera de nystekta biffarna med bulgurn och tzatsikin.
TIPS! Om du inte tycker om morötter kan du hoppa över det och bara ta kikärtor.
Du kan byta ut spiskumminen mot ca 1 dl färska korianderblad som du kör i mixern tillsammans med smeten. Ger en annan smak på biffarna.
Du kan självklart variera grönsakerna i bulgurn. Ta det du har hemma eller det du tycker om. Vårlök, morot, brocoli, blomkål, vitkål, tomat, squash...
SMAKLIG MÅLTID!
Ett otroligt sött serveringstips!
Jag ÄLSKAR som bekant allt som har med kök att göra. Jag vet inte hur många skålar jag har köpt de senaste månaderna - svart med vita prickar på eller inuti, brun med vit insida, genomskinliga i glas, en liten iittala att ha flingsalt i, min underbara rosa skål på fot... Min samling servetter har ökat från gröna och svarta enfärgade till turkosa med prickmönster, röda med prickar, ljusblåa med jordgubbar och moln, svarta med vita medaljongmönster, cerisa med stora färgglada blommor, röda med små änglar, turkos/grön/vit/svartmönstrade. Hyllan ovanför min ugn kryllar av kokböcker i alla dess färger, teman och författare.
Men framförallt har min ena kökslåda praktiskt taget invaderats av muffinsformar. Prickiga i lila, grönt, vitt och gult, rutiga i rosa, gult och grönt, blommiga, muffinsprydda... Och jag älskar mina muffinsformar! För hur trevligt är det inte att sätta fram ett helt fat med muffins med fina formar?! Ja, jag ÄR knäpp!
Senaste tillskottet i min växande muffinsformsfamilj är en liten annorlunda skapelse. Jag hittade underverken på Åhlens igår när jag var där. De är i lite hårdare pappmaterial och de är fyrkantiga! De är blommiga. Kan det bli bättre? De här muffinsformarna är lite dyra i min mening (12 st för 29 kr), men jag skulle kanske inte använda dem för att baka vanliga muffins. Nej, dessa ska användas vid speciella tillfällen. Ett sådant tillfälle var förra helgen. :) Jag fick nämligen den utmärkta idén att göra min cheesecake i dem. Perfekt eftersom de är söta och tjejiga (på en tjejmiddag måste det ju vara lite tjejigt). Sen skulle cheesecaken transporteras hem till Maria och vad kan vara bättre än att ha muffinsformar med sig? Supersmidigt! Och visst blev det fiiiiint?! Som du kanske förstå är vägen till mitt hjärta söta små köksgrejer. :)
Ursäkta dålig kvalitet på bilden, men kamerabatterierna
tog slut så jag fick ta med mobilen.
Det var visst godare att mixa soppan...
Japp... Då fick jag sagt det också! :)
Får det lov att vara en seg måndag med en touch of kyla?
Måndag. IGEN! Vart tar tiden vägen egentligen? Jag känner mig inte så trött idag som jag gjorde förra veckan. Det kan i och för sig bero på två saker. Dels den långa promenaden i solen igår, dels att jag gick och la mig toktidigt igår. Och då menar jag TIDIGT!! Men det var underbart! :)
Träning står på schemat idag efter jobbet. Skivstång för första gången på ganska många veckor så du kan ju tänka dig hur min kropp kommer att må de kommande dagarna! Det kommer att göra oooooont!
Du ska få ett recept på en smoothie som passar alldeles utmärkt till såväl frukost som mellanmål eller fika. Det som jag tycker är så bra med smoothie är att det är gott, mättande och det går att variera! Just den här är bärig. Till det en hemmabakad grov tekaka. Hoppas att det ska smaka!
Bärsmoothie - ca 2 portioner
1-1,5 dl färska eller frysta bär (om du använder frysta bär så tina dem först!)
2,5 dl mild naturell yoghurt
½ dl mjölk
lite socker eller honung
Såhär gör du
Mixa bären tillsammans med yoghurt och mjölk till en slät blandning. Smaka av lite socker eller honung. Dekorera eventuellt med några bär och lite riven vit choklad.
TIPS! Du kan även göra en exotisk smoothie med mango, papaya osv.
Du kan använda vilka bär du vill! Just i den här smoothien använde jag en blandning av hallon, blåbär och björnbär.
Ta i lite banan för extra god smak!
Grova tekakor - 12-15 stycken
100 g smält smör eller margarin
4 dl mjölk
1 paket jäst
2 msk socker eller sirap
0,5 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
5 - 7 dl vetemjöl
Såhär gör du
Blanda det smälta margarinet med mjölken. Värm så att degvätskan är 37 grader. Blanda vätskan tillsammans med jästen i en bunke eller degmaskin. Tillsätt socker/sirap och salt. Blanda sedan i mjölet. Ta inte allt på en gång utan börja med hälften och tillsätt mer fram tills degen släpper från kanterna och känns bra i konsistensen. Låt jäsa i 10-15 minuter. Dela degen i ca 12 delar, rulla till en bulle och tryck sedan ut den till en rund kaka. De ska vara ca 12 cm i diameter och inte allt för tjocka. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 10-15 minuter till.
Grädda i 8 minuter i 250 grader och låt svalna på ett galler. Servera dem ljumna med smör och ost.
SMAKLIG MÅLTID!
Dags att laga icke-köttigt. Även kallat vegetariskt jox.
Även idag skippade jag step upen och tog en långpromenad. Det kändes liksom syndigt att gå in i en träningssal när vädret är så fantastiskt! Så jympaskorna åkte på och så gick jag en rejäl runda och bara njöt! Jag riktigt kände energin komma till mig när solen lyste i mitt ansikte samtidigt som kylan nöp mig i kinderna. UNDERBART!
Jag har fått önskemål från Sara Stolt att jag ska laga något (och jag citerar) vegetariskt jox. Självklart ser jag då till att laga lite vegetariskt jox. Just idag blir det inte riktigt vad du önskade Sara, men det är på gång så håll utkik på tisdag! Allt är handlat och jag ska bara laga det. :)
På menyn idag står en supergod linssoppa som jag åt hos min kompis Maria första gången i höstas. Jag har lagt till lite saker som jag gillar. :) Hoppas att det ska smaka!
Vegetarisk linssoppa med smak av Ajvar relish
3 dl röda linser
1 lök (idag röd, men funkar med gul också)
1 purjolök
5 medelstora potatisar
3 grönsaksbuljongtärningar
1,5 liter vatten
5-7 msk ajvar relish
2 msk tomatketchup
1 - 1,5 tsk sambal oelek
ca 1 tsk torkad timjan
olivolja till stekning
svartpeppar och peppar
Såhär gör du
1. Skölj linserna väl. Skala och hacka löken. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Skala och tärna potatisen.
2. Fräs lök, purjo och potatis i några minuter i olja i en rymlig kastrull. Bäst är en 5 l gryta.
3. Tillsätt linserna. Smula ner buljongen och häll över vattnet. Rör ner ajvar relish, sambal oelek och ketchup. Krydda med nymalen svartpeppar och timjan.
4. Låt soppan koka under lock tills potatisen är färdig, ca 20 min. Smaka av med salt, peppar och ev mer sambal oelek.
5. Servera soppan med en klick creme fraiche i och något gott bröd.
TIPS! Du kan toppa soppan med lite knaperstekt bacon. Det ger en god sälta.
Den här soppan kan du servera både mixad och omixad. Jag tycker att det är godare när soppan inte är mixad. Det blir mer tuggmotstånd då, men du kan ju variera!
Om soppan blir lite tjock är det bara att spä med mer vatten.
SMAKLIG SPIS!
Det blev inte riktigt som planerat, men mycket trevligare!
Idag är dagen som inte riktigt blev som jag hade tänkt mig. Såhär var det tänkt:
Sovmorgon
Step up
Fika
Laga middag
Sitta i myskläder och kolla Melodifestivalen
Det började bra, men sen blev det inte riktigt som jag hade tänkt mig. :) Sovmorgonen hann jag med big time! För säkerhets skull satte jag klockan på 10.30 så att jag inte skulle sova helt i vrängsel (stavas det så?). När vaknar Rebecca? Jo, 10.30 av att klockan ringer. UNDERBART!
Beslutade mig för att skippa step upen och i stället ta en promenad i solen. Fast... Lagom till att jag masat mig till att bli klar så hade solen gått i moln, men vad gjorde väl det? Ut på promenad! Och vad lyckades jag göra då? Jo, jag gick vilse i Guldheden så promenaden blev liiiite längre än planerat.
Fikan byttes ut mot en senlunch/tidigmiddag. Sällskapet blev en liten reunion med en brevvän sen typ sjätte klass. Japp! 15 år efter den där semestern i Karlskrona där vi möttes under en hemsk spöknatt som har gett men för livet sågs vi igen över mat och dryck. Mycket trevligt! Ska förresten passa på att tipsa på Bee Bar som ligger vid Saluhallen i Göteborg. Deras Toast skagen med ett glas vitt! Rebecca gillar!
Middagen kunde alltså strykas från listan och så även myskläderna. I stället tog jag mig till Masthugget och kollade melodifestival och skidskytte med herr och fru Anderbjuv och familjen Herlin/Olsson. Lika trevligt som alltid. :)
Nu är myskläderna på och jag tänkte kolla ett avsnitt av Ally (är heeeeelt fast!) innan jag kryper ner.
Ett lite småtrist inlägg som kan tyckas onödigt, men det var vad jag hade att komma med för tillfället. Imorgon lovar jag att lägga ut minst ett recept för då är det dags att laga lite matlådor. Så håll ut tills dess!
Godnatt!
Äntligen fredag. Ska ladda mina batterier big time!
Sex månader... Trots att allt känns jättebra och att jag mår bra så får jag ändå lite ont i hjärtat och känner mig lite ledsen när jag tänker på det. På vad som hände, hur det hände, hur jag mådde och kände och hur tungt allt var. Hur långt jag än har kommit och hur bra jag än mår så känner jag mig ändå sorgsen idag. Väldigt.
Du ska få ett recept på några godsaker som du antingen kan laga i liten mängd (som i receptet) och ha som middag. Eller så kan du använda rätterna som buffémat! Det är jättesmidiga saker att laga och jag har bjudit på det när jag hade inflyttningsfest för ett par år sen och på min födelsedag förra året. Vi var 40 respektive 20 personer på tillställningarna. Maten är smidig att förbereda och går att göra för en bra penning. Hoppas att det ska smaka!
Fransk potatissallad - 4 portioner

ca 600 gram potatis
1 rödlök
2 msk vitvinsvinäger
4 msk olivolja
1 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
salt och vitpeppar
3 msk hackad persilja
3 msk hackad dill
2 msk kapris
Såhär gör du:
Skala och koka potatisen. Låt svalna och skär i tärningar. Hacka eller skiva löken och blanda ihop med potatisen. Blanda ihop vinäger, olja, pressad vitlök, senap, salt och peppar. Häll över potatisröran. Blanda i persilja, dill och kapris. Servera antingen ljummen eller kall.
TIPS! Det är gott att blanda i grönsaker i potatissalladen. Till exempel morot, paprika, körsbärstomater eller rucola.
Du kan smula eller tärna i fetaost. Det blir supergott!
Potatissalladen är perfekt att ta med på picnicen eller ha till sommarens grillade kött/fisk/kyckling.

Färskost
1 l filmjölk
3 dl gräddfil
½ burk soltorkade tomater
basilika
salt
eller annan valfri smaksättning
Såhär gör du:
Ta en durkslag och sätt den över en skål. Lägg i en ren kökshandduk i durkslagen. Värm filmjölk och gräddfil i en kastrull. När blandningen har blivit 40-50 grader varm häller du den i kökshandduken. Låt stå i ca 4 h så att all vätska får rinna av. Blanda i finstrimlad soltorkad tomat och basilika. Servera med ett gott, nybakat bröd.
TIPS! Det är även gott att ha finhackade oliver i.

KYCKLINGSPETT
ca 1 kg kycklingfiléer
2 msk röd curry (ta lite extra om du vill ha det starkare)
2 msk soja
2 msk olja (ej oliv)
blötlagda grillspett av trä
Såhär gör du:
Skär kycklingen i långsmala bitar. Trä på spetten. Blanda ihop marinaden och pensla på kycklingen. Stek i ugnen, stekpanna eller på grillen tills de är klara. Pensla ev med mer marinad. Spetten funkar såväl varma som kalla!
Mangocurrysås
2,5 dl turkisk yoghurt/matlagningsyoghurt
1 dl mango chutney
1-2 msk curry
Såhär gör du:
Blanda ihop ingredienserna till såsen och servera.
SMAKLIG SPIS!
Halvdag, pannkakor till frukost, soligt ute och spinning!
Idag är det sol ute! Underbara sol! Som jag har saknat dig. Kan du vara snäll att stanna framme i helgen också så att jag kan njuta lite av dig?
Försöker ladda inför kvällens spinning, men det går i ärlighetens namn lite sisådär. Fast det kommer nog. Det brukar det ju göra. :) Riktigt längtar efter känslan av att ta ut mig till max för att sedan få promenera hem i kylan, duscha, göra en tallrik gröt och sen sätta mig på soffan i myskläder och bara känna mig duktig. :)
Du ska få ett pastarecept som jag kokade ihop en gång när jag inte riktigt visste vad jag skulle laga. Jag tog massa goda saker och blandade och sicken smaskig rätt det blev. :) Hoppas att det ska smaka!
Rebeccas pastahopkok
2 kycklingfiléer
1 paprika
1/2 purjolök
1 dl vatten
1 ½ dl grädde
2-3 msk fond
2 små vitlöksklyftor
ca 7 st marinerade soltorkade tomater
1 tsk oregano
fetaost
salt och peppar
olja
spagetti
Såhär gör du:
Skölj och skiva purjolöken fint och strimla paprikan. Strimla kycklingen i små bitar och stek i olja i en stekpanna. När den fått lite färg så häller du på paprikan och purjolöken. Pressa i vitlöken och låt fräsa i några minuter. Häll på vattnet och fonden. Låt koka.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Häll på grädden över kycklingen och smaksätt med oregano och svartpeppar. Strimla de soltorkade tomaterna fint och blanda i grytan. Smula i lite fetaost och smaka av. Salta och peppra eventuellt.
Häll av pastan och servera den med pastasåsen. Avsluta med lite smulad fetaost.
Servera med en god sallad (denna gång med en vitkålssallad med finstrimlad vitkål, lite olja, äppelcidervinäger, salt, peppar och en nypa salt. Blanda och låt stå och dra)
SMAKLIG MÅLTID!
Ser kanske lite småtradigt ut på bild,
men det är goooott!
Nu börjar mitt lilla lager ta slut. Vad gör jag nu?
Den sena hemkomsten gör såklart att det inte heller idag blir någon matlagning... Jag måste verkligen bli lite bättre på att laga mat på vardagskvällarna. Fast å andra sidan. När ska jag hinna det när jag typ är uppbokad varenda vardagkväll? *hmmmmm* Som tur är har jag ju haft ett bra litet förråd att plocka recept från, men nu börjar det sina! Alltså måste jag bli bättre på att laga mat på vardagarna...
Som vanligt (för tillfället i alla fall) får du ett recept även om jag inte lagar något själv. Det här är ett SUPERGOTT recept på kyckling som jag bara älskar! Jag blir riktigt sugen på det och måste göra det snart. Det är en rätt som är perfekt att göra året om. På vinterna kan du köra det i ugnen och på sommaren blir det en kanonbra grillrätt. Du kan variera tillbehören också! Det går att äta kallt eller varmt. Välj själv! Hoppas att det ska smaka!
Mangoglacerad kycklingklubba med grönsaksbulgur och mangocurry sås - 4 portioner
4 kycklingklubbor
ca 1 l vatten
2 kycklingbuljongtärningar
Glace
1 msk soja
1 dl mango chutney
1 msk sesamolja
2 msk honung
1 tsk sambal oelek
2 msk chilisås
Grönsaksbulgur
3 dl bulgur
5-6 dl vatten
1 msk fond
1 paprika
1 röd lök
2 dl kokta gröna ärtor
Mangocurrysås
2 dl matlagningsyogurt
1 dl mango chutney
1-2 msk curry
ev lite salt
Såhär gör du
Sätt på ugnen så att grillen är på. Blanda ihop ingredienserna till glacen och låt stå och dra. Blanda ihop såsen och ställ in i kylen.
Koka upp vattnet och buljongtärningarna i en stor gryta och låt kycklingfiléerna koka i ca 20 min. De ska vara klara när de plockas upp ur vattnet.
Koka bulgurn i vatten och fond. När vattnet kokat in (tar ca 10 min) häller du i tärnad paprika, finhackad lök och de kokta ärtorna.
När kycklingen är färdig tar du upp den och lägger i en ugnssäker form. Jag tycker inte om när skinnet är på så det plockar jag bort. Bred på glace så att kycklingklubborna täcks. Sätt in i ugnen. Glacen ska nu stelna till och få lite färg. Det är viktigt att du passar ugnen hela tiden eftersom det går ganska snabbt. I och med att grillen är på så är risken för att det ska brännas stor.
Servera kycklingen med bulgurn och såsen.
TIPS! Du kan självklart ha andra grönsaker i bulgurn. Sockerärtor, morot, purjolök, bönor osv skulle också bli gott.
Rätten är perfekt att förbereda. Koka kycklingen och låt den svalna. Sen kan du grilla den med glacen bara några minuter innan rätten ska serveras.
Glacen kan också vara god på annat grillat. Kycklingfilé, fläskfilé, karré...
SMAKLIG MÅLTID!
Vem kom på den briljanta idén? Va?! Jag?!
Så var tisdagens arbetsdag snart gjord. Jag är superdupertrött och vill bara sätta mig ner. Men icke sa nicke. För någon smart människa har fått för sig att jag ska träna ett 75 minuter långt jympa/stationspass. Ehhhhh?! Hur tänkte du då? Va?! Har JAG sagt att jag ska gå på det? Japp... Tyvärr är det väl så att jag sa till mig själv i morse att det är dags att träna idag. *suckar* jaja... När jag kommer hem och har duschat, ätit och satt mig i soffan lär jag vara nöjd med mig själv. :)
Träning betyder ingen matlagning (återigen - tack mig själv för att jag har matlådor i frysen), men som vanligt ska du inte gå receptlös... :) Hoppas att det ska smaka med apelsinkyckling med chili!
Apelsinkyckling med chili
3 eller 4 kycklingfiléer (beroende på storleken)
smör till stekning
salt och peppar
Sås
½ apelsin (rivet skal och saft)
½ lime (rivet skal och saft)
1 burk creme fraiche
½ - 1 msk kycklingfond
½ tsk soja
½ msk flytande honung
½ - 1 tsk sambal oelek
Ris kokat enligt anvisningen (gärna med en buljongtärning i vattnet)
Såhär gör du
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek dem i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Ta upp kycklingen och vispa ner såsingredienserna i pannan. Låt koka upp. Lägg ner kycklingen igen och låt puttra tills de är klara. Servera med ris och en god sallad.
TIPS! Var försiktig med limen och apelsinen i början. Ta lite i taget och smaka av. Det får inte bli för kraftig citrussmak.
Rulla citrusfrukterna mot köksbänken innan du delar och pressar ur saften. På så sätt får du ut mer juice och det blir lättare att pressa. Se bilden nedan,
Ikväll är det dags för julbord! Nästan i alla fall. :)
Jag var på jättebra humör idag på morgonen innan jag kom till jobbet. Kände att det här kommer att bli en bra dag! Men så kollade jag mina mail och då byttes delar av det goda humöret ut mot irritation och trötthet.
Om några timmar ska vi ut och äta julbord med jobbet. Nu kanske du tänker: Julbord? Nu? Det är ju februari! Vad går hon på egentligen? Då kan jag meddela att det inte är julbord vi ska äta... Grejen är den att vi inte kom iväg på något julbord under december eftersom både jag och ena chefen flyttade och donade. Därför beslutade vi oss för att slopa julbordet (bra i min mening eftersom jag inte är ett stort fan av julbord) och gå ut och äta ett icke-julbord efter nyår i stället. Och ikväll är det dags! Först en drink hemma hos mig och sen blir det Johannebar för hela slanten. Nära och bra för min del! Johannebar har en meny där du kan välja mellan plockmat, hamburgare i olika former, pizza, sallader, ribs osv. Lite blandat alltså. Ser inte mycket ut för världen utanför kanske, men det är mysigt och maten är jättegod! Sen tycker inte jag att det är ett minus att det ligger knappt 100 m från mig. :)
Som du kanske förstår blir det därför inte mycket till matlagning för mig ikväll (tackar mig själv för att frysen är full med smaskiga matlådor!), men du ska inte gå receptlös för det. Nej, du ska få ett recept av mig som jag gillar väldigt mycket! Enkelt, men gott. Nu blev jag sugen på det och får nog ta och laga det här snart. Hoppas att det ska smaka. :)
Fetaostfyllda färsbiffar med bulgur och tsatziki
300 g färs (valfri)
1 tsk spiskummin
½ pressad vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
salt och svartpeppar
smör eller olja
äkta grekisk fetaost
bulgur kokt enligt anvisning (gärna i fond)
kokta, gröna ärtor
1 burk matlagningsyoghurt
ca 1 pressad vitlöksklyfta
15 cm gurka, riven och urkramad
salt och svartpeppar
Såhär gör du:
Blanda ihop färsen med kryddorna och vitlöken. Skär fetaosten i små kuber - ca 1x1 cm. Ta lite köttfärs och platta ut i handen. Lägg i en bit fetaost och rulla köttfärsen runt. Det ska se ut som en lite större köttbulle. Stek i olja eller smör i en panna.
Blanda ihop tsatsikin och låt stå och dra. Smaka ev av med mer vitlök, salt och peppar.
Rör i ärtorna i den kokade bulgurn och servera med såsen och biffarna.
TIPS! Du kan köpa "biftekikryddmix" i butik. En färdig kryddblandning som du kan använda i stället för kryddorna ovan.
Du kan själv välja vilken färs du vill använda dig av.
En annan god sås att ha till detta är en mangocurrysås. Då tar du en burk matlagningsyoghurt, 3 msk curry och ca 0,5-1 dl mango chutney. Rör ihop och smaka av med salt och ev mer curry.
Självklart kan du ha andra grönsaker i bulgurn. Paprika, lök, morot, majs... Bara använd fantasin!
SMAKLIG SPIS!
Söndagsmys med te, scones och DVD-box
Det var skönt med en promenad. Bekantade mig lite med mitt nya närområde. Synd att det är så snöigt och halt bara.
Nu är det soffan och söndagsmys som gäller. En hel kanna te är fixad, nybakta scones med apelsinmarmelad och stark ost och massa avsnitt av Ally McBeal. Kan det bli bättre? NEJ!
Så blev det lite fisk ändå. Med lyckat resultat!
Igår kväll blev det en väldigt mysig tjejmiddag hos Maria. God mat, kallt vitt vin, melodifestivalen och två fina Marior och tre vovsingar som sällskap. Kan det bli bättre?
Kvällen till ära hade jag beslutat mig för att laga fisk. Trots att fisk är långt ifrån min favoriträtt så fick det bli det. En traditionell fiskgratäng med vitvinssås, räkor och tomat. Och oj så gott det blev! Nästan så att det nådde upp till Sjöbarens fiskgratäng alltså.
Självklart ska du få receptet på denna utsökta rätt och jag tycker att du ska testa den!
Rebeccas fiskgratäng - 4-6 portioner (beroende på hur mycket gästerna äter)
400 g färsk eller fryst torskfilé
lite olivolja
salt och peppar
Vitvinssås
1 dl fiskspad
1,5 msk hummerfond
3 dl matlagningsgrädde
1 dl vitt vin
3 msk vetemjöl
1 msk pressad citronsaft
3 msk finhackad dill
salt och vitpeppar
Potatismos
800 g potatis, mjölig sort
ca 1 dl standardmjölk
2 msk smör
salt och peppar
1 äggula
500 g oskalade räkor
2 tomater, hackade
lite dill
citronklyftor
Såhär gör du
Skär fiskfiléerna i bitar och lägg den i en smord ugnssäker form. Salta och peppra fisken. Tillaga fisken mitt i ugnen, cirka 15 minuter i 225 grader. Häll av fiskspadet från formen i en kastrull. Tillsätt matlagningsgrädde, vitt vin, skaldjursfond och vetemjöl. Vispa och låt koka upp. Låt såsen sjuda 3 minuter under omrörning. Tillsätt citronsaft och dill. Smaka av med salt och peppar.
Skala räkorna och fördela över fisken. Spara några räkor till dekoration. Häll såsen över fisken.
Skala, skär potatisen i bitar och koka den riktigt mjuk i lättsaltat vatten, cirka 20 minuter. Häll av vattnet och vispa potatisen med en elvisp. Vispa i mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar. Rör ner en äggula.
Spritsa eller klicka moset med en sked runt kanten på formen och gratinera i mitten av ugnen, 10-15 minuter. Dekorera med resten av räkorna, citronklyftor, hackad tomat och dill.
SMAKLIG SPIS!
En fullproppad dag... Hur ska jag hinna?
Du ska få ett supergott och enkelt recept som du kan bjuda dina nära och kära på!
Parmainlindad kycklingfilé i balsamsås - 4 portioner
500 g kycklingfilé - hel eller delad i bitar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
4 stora skivor lufttorkad skinka
2 dl grädde
2 msk balsamvinäger
1 msk kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
valfri pasta
rucola
tomat
paprika
parmesan
Såhär gör du
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop oregano med salt och peppar. Lägg kycklingfilén på en skärbräda och strö kryddblandningen över. Rulla in kycklingen i den lufttorkade skinkan och stek tills bitarna har fått färg.
Värm under tiden upp grädden i en gryta. Rör i fond, vitlök och balsamvinäger. Smaka av och red om det behövs.
Lägg kycklingen i en ugnssäker form och häll över såsen. Ställ in i ugnen och låt stå där tills kyckligen är färdig. Koka under tiden pastan - ikväll valde jag tagliatelle, men all typ av pasta funkar. Gör också en sallad med rucola, tomat och paprika.
När kycklingen är klar så lägg upp på en tallrik. Dra över några varv med svartpepparkvarnen och riv över parmesan.
TIPS! Rätten blir även god med t ex klyftpotatis eller pressad potatis.
SMAKLIG MÅLTID!





Klicka på bilderna så blir de större.
Lite hemmagjort till frukostfilen är väl inte fel?
I stort sätt varje morgon äter jag fil och müsli till frukost. Ibland har jag i lite banan, bär eller en skvätt honung, men ofta kör jag bara fil och müsli. Min müsliburk som står på hyllan i köket minskar och minskar. Jag tycker inte att jag gör annat än att fylla på den. :) Ikväll gjorde jag för första gången min egna müsli. Superenkelt och du kan variera den såååå mycket! Jag har inte provsmakat den än utan den får hamna i frukostfilen imorgonbitti.
Lyxmüsli - ca 1,5l
5 dl havregryn, gärna fiberberikade
5 dl råggryn
1 dl kruskakli
1 dl krossade linfrön
2,5 dl pumpafrön
1,5 dl solrosfrön
2 dl blandade nötter (jag tog cashew, mandel, valnöt, paranöt och hasselnöt. Dela de lite större nötterna)
1 tsk salt
0,5 dl rapsolja
1 dl flytande honung
2 dl äppeljuice
ca 300-400 g torkad frukt (jag tog aprikoser, plommon och bananer)
Såhär gör du
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Rör ihop olja, honung och juice och häll över blandningen. Se till att allt är fuktigt. Häll ut på en plåt som är klädd med baklåtspapper. Torka i ugnen i ca 30 min eller tills müslin har torkat. Rör om då och då så att det inte blir bränt.
Dela ev frukten i mindre bitar och blanda ihop med den kalla müslin. Förvara i en burk.
TIPS! Byt ut grynen och fröna mot de du gillar. Du kan ha i sesamfrön, havrekli eller annat gott du kan hitta.
Även frukten kan du byta ut. Varför inte testa med torkade äpplen, blåbär, dadlar eller fikon?
Om du vill ha lite mer smak på själva grynen kan du blanda i lite kanel precis innan blandningen har torkat klart.
Testa att byta ut nötterna mot andra nötter. Du kan testa ex pistagenötter.
Även juicen kan bytas ut mot ex ananasjuice.
SMAKLIG FRUKOST!


Stans och kanske världens bästa fiskgratäng!
Jag har egentligen aldrig varit en fiskfantast. Jag gillar inte smaken av hav och den där utmärkande fisksmaken som jag inte riktigt kan beskriva som något annat än att det smakar fisk. Det handlar inte om att jag inte har försökt för tro mig - Det har jag!
Vid några tillfällen har jag blivit serverad fisk som jag verkligen har tyckt om! Det har inte hänt många gånger, men de gångerna det har hänt... Ja, de tillfällena minns jag väl.
Panerad spättafilé med kokt potatis och kall sås har länge varit en favorit. Jag tror att det var kocken i skolan (japp skolan hade och har en kock som lagar all mat. En gång vann vi pris för att vi hade Sveriges bästa skolmat och då fick vi smarrig oxfilé för att fira!) som lärde mig att äta just panerad spätta med kall sås. Ja, kanske inte kocken i egen hög person, men hans underbara fisk och sås! *mmmmm* Jag kan fortfarande längta efter den där fisken ibland!
Ett annat fiskminne är när min farbror bjöd på Anders fisk en sommar hos farmor. Den var ljuvligt god! Spättafilé i en vitvinsås med massa smarrigt i. *mmmmm*
Det tredje fiskminnet är Sjöbaren i Haga här i Göteborg som har den ljuvligaste fiskgratäng jag någonsin har smakat! En ljuvlig kombination av gratinerat potatismos, torskfilé, vitvinssås, räkor och finhackade tomater. Första gången jag åt den njöt jag, liksom andra, tredje och fjärde gången. :) Att stämningen på Sjöbaren är mysig, hemtrevlig och varm gör ju inte direkt fisken sämre heller. :)
Du ska få en liten recension av Sjöbaren från när jag var där första gången. Jag har även lagt till efterrätten från senaste gången jag var där. :)
Restaurangen
Sjöbaren är en fisk- och skaldjursrestaurang som ligger ungefär på mitten av Haga Nygata. Det är en liten restaurang som är inredd i trä och marint tema. De serverar bara fisk och skaldjur i många olika varianter - såväl klassiker som lite mer spännande rätter med ingredienser som man inte riktigt vet vad det är. Ett exempel är potatisstomp.
På lördagar har Sjöbaren delat upp kvällen i två olika sittningar där första sittningen pågår mellan 18.30 och 20.45 och den andra från 21.00 och framåt. På vardagar kan du själv välja vilken tid du vill komma.
Kvällens val
Eftersom varken jag eller mitt sällskap för kvällen är fiskätare bad vi den trevliga servitrisen om hjälp. Hon rekommenderade klassikerna skaldjurspasta eller fiskgratäng. Vi kände att pastan vore att fega då vi båda gillar räkor och kräftor och valde därför fiskgratäng - en med och en utan svamp. Till det blev det en flaska av husets vita.
Huvudrätten
Fiskgratängen serverades ur vita formar och såg riktigt god ut när vi fick in den till bordet. En rejäl bit torsk i mitten, två spritsade potatismostoppar, vitvinssås och räkor fick det faktiskt att vattnas i munnen. Och visst smakade det ljuvligt! Fisken var bra tillagad och potatismoset hade bra kryddning. Såsen var pricken över i:et. Tänk att jag som icke-fiskätare ÄLSKADE fiskgratängen!
Efterrätt
Sjöbaren har några olika typer av efterrätter som de byter ut lite titt som tätt. De är duktiga på att få in nya smaker i desserterna såsom päronmousse med bland annat lakritssirap eller tonkabönsglass. Eftersom jag var så mätt ville jag inte ha en för mastig efterrätt. Mitt val landade därför på tre sorters hemgjord glass. Smakerna på glassen kan enligt servitrisen ändras från kväll till kväll beroende på vad kockarna känner för att göra just den kvällen. Den här kvällen blev jag serverad äpple/kanelglass med kanderade apelsinskal, tonkabönsglass med kolasås och en hallonsorbet. Det här var nog bland den godaste glass jag NÅGONSIN har ätit! Det är bara glassen i Rom som slår den. Favoriten var hallonsorbeten som var helt ljuvlig!
Betyg
Service
RRRR
Kunnig och trevlig personal som gav bra mat- och vinråd. Vi kände oss väl omhändertagna av servitrisen. Imponerande eftersom de bara var två servitörer denna kväll.
Mys/romantik
RRRR+
En mysig miljö där man känner värme och intimitet trots att lokalen är liten. Den mörka belysningen och inredningen bidrar till en ökad mysighet.
Priset
RRRR
Sjöbaren har över lag bra priser. Många av huvudrätterna ligger under eller strax över 200 kr (med vissa undantag såklart). Just fiskgratängen kostar 145 kr vilket är ett otroligt bra pris med tanke på portionen! Desserterna kostar strax under hundralappen.
Maten
RRRR+
Sjöbaren serverar riktigt god och vällagad mat. Att det är en renodlad fisk- och skaldjursrestaurang helt utan spår av kötträtter tycker jag är riktigt bra. Då känns det verkligen som att deras profilering håller från början till slut. Genom att blanda klassiker och spännande rätter ger man besökaren en bred blandning av rätter att välja mellan. I efterrätterna serveras jag som gäst nya spännande saker. Jag menar... Hur ofta äter du tonkabönsglass?
Totalbetyg
RRRR+
Sjöbaren är en trevlig restaurang för fisk- och skaldjursälskaren. Även jag som i vanliga fall inte tycker om fisk är helt förälskad i Sjöbarens mat, service och underbara miljö. Det finns egentligen inte mycket att klaga på i min mening och jag kommer att gå dit massa fler gånger! Kanske vågar jag mig på något annat än fiskgratängen en dag, men tills dess kommer jag att njuta av denna fantastiska rätt. :)
Du kanske ska ta och bjuda på en riktig söndagsmiddag?
Vad händer då denna helg? Ikväll ska jag göra cheesecakes inför imorgon. De var tydligen populära. :) Jobb imorgon, lite träning, kolla kamera och så middag och melodifestival med Mariorna. Ska försöka komma ihåg att ta kort på maten vi lagar och lägga upp receptet.
Förra året gjorde jag en maträtt som jag aldrig hade gjort innan, men som är en riktigt klassisk husmanskosträtt. Kålpudding! Och oj så gott det blev! Jag var aldrig riktigt förtjust i kålpudding som barn. Kanske var det för att jag förknippade rätten med den där gråa, konstiga varianten som jag fick i skolan?! Förmodligen. :) Min kålpudding blev hur som haver supersmaskig. Du ska därför få receptet på den. Så varför inte ställa till med en riktig söndagsmiddag i helgen?
Jag tänkte lägga ut ett restaurangtips ikväll också. En av mina favoriter - Sjöbaren. De har världens godaste fiskgratäng (vi får väl se vad jag säger efter lördag)! GÅ DIT!
Men nu kålpudding. Hoppas att det ska smaka! :)
Kålpuddig - 4-6 portioner
ca 400 - 500 g köttfärs (igår blev det blandfärs)
1 - 1,5 kg vitkål
1 gul lök
salt
peppar
ca 5 msk sirap
1 dl vatten
smör eller margarin till stekning
TILLBEHÖR
kokad potatis
kokade ärtor
lingonsylt
SÅS
sky från kålpuddingen
3 msk grädde
soja
svartpeppar
1-2 msk kalvfond
1 msk gelé
maizenaredning eller vanlig redning (vatten+vetemjöl)
Såhär gör du:
Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en ugnssäker form. Strimla vitkålen och löken och stek i lite smör i en stekpanna. Kålen och löken ska bli lite mjuk, men inte brännas. Salta och peppra. Ringa över hälften av sirapen och rör runt. Ta bort pannan från värmen.
Blanda ihop köttfärs, salt och peppar.
Lägg vitkål i bottnen på den ugnssäkra formen. Varva sedan köttfärs och vitkål precis som när du gör lasagne. Avsluta med vitkål. Ringla den sista sirapen över vitkålen och ställ in formen i ugnen. Där ska den stå i ca 40 - 45 min.
När kålpuddingen har ca 10 min kvar häller du på 1 dl vatten. Låt stå i ca 5 min innan du försiktigt häller av vätskan i en gryta. Denna sky ska användas till sås. Rör i alla ingredienser till såsen och värm upp. Red av såsen så att den blir lagom tjock.
Ta fram kålpuddingen och skär upp i bitar. Servera med såsen, potatisen och övriga tillbehör.
TIPS! Lingonsylt är ett måste till kålpudding! Andra tillbehör som är goda är saltgurka, vanlig grönsallad, kokta grönsaker osv.
SMAKLIG MÅLTID!


Är väl lämpligt att köra dubbelt i ugnen när den ändå är på?
Torsdag. Spinningdag! *wiiiihoooo* Laddar med vatten = Rebecca springer på toa stup i kvarten.
Det ska bli såååå skönt med lite helg. Jag jobbar lördag, menmen. Det ska bli mysigt med tjejmiddag och Melodifestivalen! Jag ska försöka få till en rätt jag inte har lagat innan och så blir det efterrätt i repris. Håll ögonen öppna. :)
Eftersom det ju är spinningdag idag så hamnar matlagningen lite i skymundan. Jag orkar inte laga mat när jag är hemma från träningen runt 21-tiden. Då blir det gröt, macka eller fil i stället. Men som vanligt ska du inte gå receptlös. Det blir en huvudrätt och när du ändå har ugnen igång så passar väl en smaskig tigerkaka perfekt till efterrätt eller kvällsfikat? Håll till godo. :)
Grekinspirerad lasagne
Köttfärssås
400 - 500 g köttfärs
½ squasch i tärningar
1 paprika i tärningar
1 gul lök i tärningar
5 champinjoner i halvor
1 morot i skivor
2 vitlöksklyftor, pressade
1 förpackning krossade tomater
1 förpackning krossade tomater med chilismak
1 bujongtärning
2 msk frysta örter (provencale)
½ - 1 tsk sambal oelek
1 nypa socker
salt och peppar
2 msk olja/smör
Ostsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
ca 5 - 8 dl mjölk
ca 2 dl riven ost, gärna stark
salt och peppar
1 burk valfria oliver
1 förpackning grekisk fårfetaost
1 förpackning mozarellaost
fullkornslasagneplattor
Såhär gör du:
Sätt ugnen på 175 grader. Bryn köttfärsen i olja/smör i en stekpanna. Pressa i vitlöken och rör om. Blanda i grönsakerna och låt fräsa en liten stund. Häll över tomaterna och krydda med örter, buljong, sambal oelek , salt, socker och peppar.
Smält smöret till ostsåsen i en gryta. Vispa i vetemjölet och när det bandats ordentligt häller du i hälften av mjölken och vispar till en jämn sås. Häll sedan i resten av mjölken och all ost. Rör hela tiden så att det inte bränns i bottnen på grytan. Smaksätt med salt och peppar.
Ta fram en stor ugnssäker form. Börja med att täcka bottnen med köttfärssås. Strö sedan på oliver. Lägg ett lager lasagneplattor och häll sedan över hälften av ostsåsen. Smula över hälften av fetaosten och lägg sedan ett lager plattor till. Bred över den sista köttfärssåsen och strö över oliverna. Lägg ännu ett lager med plattor och häll över den sista ostsåsen. Avsluta med att smula över den sista fetaosten och lägg på mozarellaosten skuren i skivor.
Ställ in lasagnen i ugnen och låt den stå där i ca 45 minuter. Känn med en kniv så att plattorna är mjuka. Servera med en god sallad och ev en bit bröd.
TIPS! Ostsåsen blir godast om du väljer en lite starkare ost.
Du kan själv variera grönsakerna i köttfärssåsen.
Tänk på att avsluta med ostsås och ost.
Marmorerad kaka
50 g smör eller margarin
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
rivet skal från en apelsin
2 msk kakao + 1 msk vatten
ströbröd och smör till formen
Såhär gör du:
Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj och bröda formen. Smält fettet och häll i mjölken, den kan gärna bli varm.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt den varma mjölkblandningen och ev smaksättning. Rör till sist ner mjölet blandat med bakpulver.
Häll över 1/3 av smeten i en mindre bunke. Blanda i kakaon och vattnet. I den övriga smeten rör du ner apelsinskalet. Häll apelsinsmeten i sockerkaksformen. Ringla sedan chokladsmeten över den ljusa.
Grädda genast i den nedre delen av ugnen i ca 35 - 40 minuter. Testa med en teststicka! Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.
TIPS! Du kan skippa att ha apelsin i den ljusa smeten. Då blir det en vanilj- och chokladkaka.
Gör i stället muffins! Bara att hälla i smeten på samma sätt i ett gäng muffinsformar. Höj då ugnsvärmen till 225 grader och ha dem inne i 8 - 10 minuter.
SMAKLIG SPIS OCH FIKA!
Det är dags för onsdagsmys!
Onsdagsfika betyder att jag inte lagar någon mat (förutom de veckorna jag själv har fikan), men det betyder inte att du ska gå receptlös! Idag får du recept på en otroligt smaskig hemgjord pizza. Och när du ändå har ugnen igång! Baka lite morotsmuffins också.
Hembakad pizza - 2 rejäla pizzor
Deg:
25 g jäst
2 ½ dl vatten
2 msk olivolja
½ tsk salt
6-8 dl vetemjöl
Fyllning:
1 burk krossade tomater med chilismak
1 msk frysta örter
1-2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar
ca 6 skivor parmaskinka
2 förpackningar mozarella
10 oliver
½ rödlök
1 paprika
röd pesto
rucola
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 - 250 grader. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet til 37 grader och rör ut jästen med vattnet. Tillsätt olja, sal och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Lägg en bakduk över bunken och låt jäsa i ca 40 minuter.
Under tiden kan du skiva mozarella, lök och paprika. Blanda även ihop tomatsåsen - blanda ihop tomaterna med kryddorna och låt koka ihop.
När degen har jäst färdigt kavlar eller trycker du ut den till runda bottnar. Lägg bottnarna på bakplåtar klädda med bakplåtspapper. Bred på tomatsåsen och lägg på all fyllning förutom skinkan, peston och rucolan.
Baka i mitten av ugnen i ca 10 - 15 minuter. Osten ska smälta och degen ska få lite gyllene färg.
Ta ut pizzan ur ugnen. Skär upp den och lägg på skinkan, rucolan och peston. Servera!
TIPS! Du kan självklart variera fyllningen i oändligt många variationer. Du kan använda vanlig riven ost, rökt skinka, andra grönsaker, fläskfilé, köttfärssås... Name it! Bara fantasin kan sätta stopp (har till och med läst om en pizzeria som gör en pizza med vaniljglass på...)
Om du vill ha en lite grövre pizzabotten kan du byta ut en del av mjölet till grahamsmjöl. Då kanske du tar 2 - 3 dl grahamsmjöl och resten vetemjöl.
Morotsmuffins - ca 8 - 10 st stora
2 medelstora morötter
100 g smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 krm salt
2 ägg
2 dl råsocker
½ apelsin, saft
1 ½ dl mjölk
Glasyr:
50 g cream cheese
2 msk mjukt smör
2 dl florsocker
½ msk pressad apelsin
några valnötter
Såhär gör du:
Smörj och bröa en muffinsplåt eller ställ stora muffinsformar på en bakplåt. Värm ugnen till 200°C. Skala och finriv morötterna. Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjölet med bakpulver, kanel och salt. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt morötter, smör, apelsinsaft och mjölk. Rör till sist ner mjölblandningen. Fördela smeten i formarna. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Glasyren: Rör ost och smör mjukt. Blanda i florsocker och pressad apelsin. Bred glasyren över muffinsen. Strö gärna över hackad mandel eller nötter.
SMAKLIG SPIS!
Det var väldans vad jag skulle vela idag då!
Mexikansinspirerad soppgryta
5 st stora potatisar av den fasta sorten
500 g köttfärs
3 st kryddiga korvar
3 små rödlökar
3 vitlöksklyftor
1 burk kidneybönor
1 paprika
2 förpackningar krossade tomater (en vanlig och en chili)
1 msk spiskummin
1 msk oregano
1 msk chilipeppar
1 krm cayennepeppar
1 l vatten
3 buljongtärningar
salt och peppar
lite smör eller olja till stekning
Såhär gör du
Skala och dela potatisen i mindre bitar. Kärna ur och tärna paprikan. Skala och grovhacka löken. Skiva korven och stek i lite smör i en panna så att den får fin färg.
Ta en stor gryta och lägg i en klick smör. Fräs löken och de pressade vitlöksklyftorna. Tillsätt kryddorna (ej salt och peppar). Lägg i köttfärsen och låt den bryna. Häll över vatten, krossade tomater och buljongen. Lägg i potatisen och låt koka tills potatisen är nästan klar. Tillsätt då paprika, korv och avsköljda kidneybönor. Låt koka tills potatisen är klar (låt den inte koka tills den faller sönder utan den måste ha lite tuggmotstånd). Smaka av med salt, peppar och ev mer kryddor.
Servera soppan med en klick creme fraiche och eventuellt en bit bröd.
TIPS! När det kommer till vilken sorts buljong och köttfärs du ska använda så får du välja det du tycker om eller har hemma. Idag blev det nötfärs och köttfärsbuljong för min del.
Krydda på soppgrytan så mycket du tycker smakar bra. Jag gillar lite starkare mat och tar därför lite extra. Är du osäker så ta lite mindre än vad jag har angett i receptet och smaka av med mer om det behövs.
Du kan välja vilken slags kryddkorv du vill. Idag tog jag en paprikakorv med ordentligt med sting! Du kan också hoppa över korven om du vill.
Rätten går att göra vegetarisk. Välj då grönsaksbuljong och så tar du bort korv och färs. Kanske kan du behöva tillsätta lite extra potatis och bönor i så fall.
Om du vill att soppgrytan ska bli mer som en soppa så ökar du på mängden vatten, buljong och kryddor.
SMAKLIG SPIS!

Är det inte så att ett gott skratt förlänger livet?
Det brukar heta:
Ett gott skratt förlänger livet!
I så fall har både jag och Nettan förlängt våra lite litegranna idag för oj som vi har skrattat! Tårarna har runnit och jag har fått vika mig dubbel för att inte trilla ihop på golvet. HERREGUD! Det är ingen idé att jag berättar vad vi skrattar åt. Det är alldeles för internt och humorn är riktigt låg. Men jag kan meddela att det handlar om skräp och en grotta. *hahahaha*
Snart träning!
Vad ska Rebecca har på/ i tallriken ikväll?
Så... Om jag nu ska vara hemma ikväll så skulle jag faktiskt kunna svänga ihop lite mat så frysen fylls på med matlådor. Men vad ska jag laga? Inspirationen kom till mig! Jag har lite funderingar, men jag får se. :) Eftersom jag har MASSA köttfärs i frysen så lutar det åt något med just den ingrediensen. Det är den ledtråden du får!
Kan man annat än att njuta?
Vi fortsätter väl på frukost- och brunchtemat. Eller?
Ikväll ska jag iväg på lite fika hos Johanna och det ska bli trevligt! Spännande att se den lille! :) Men du behöver inte oroa dig! Du ska få ett recept. :)
Jag ser i statistiken här på bloggen att jag har en del läsare. Jag vet vilka några av er är, men vilka är ni andra? Vad är det du gillar med min blogg? Vad skulle du vilja se mer av när det kommer till recept? Jag skulle verkligen uppskatta om du skrev en liten kommentar (ni som jag vet läser bloggen får såklart också lämna önskemål på vad ni vill att jag ska laga!)!
Så till kvällens recept. Det blir scones. Och inte vilka scones som helst utan Leilas scones! Grundreceptet är taget ur hennes bok A piece of cake, som för övrigt är en av mina favoritkokböcker (på tal om kokböcker... En dag framöver ska jag visa mina favoritkokböcker. Svåååårt att välja bara! ÄLSKAR kokböcker!)! Sen har jag modifierat receptet lite. :) Här är mitt sconesrecept inspirerat av Leila. Så släng ihop en sats scones, koka till en stor mugg (eller varför inte kanna?) med te och mys i soffan.

3,5 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
1 ½ tsk bakpulver
½ dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk
ägg och råsocker till pensling
Såhär gör du:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
3. Tärna smöret och nyp ihop med de torra ingredienserna.
4. Vispa samman mjölk och ägg.
5. Blanda vätskan med de torra ingredienserna till en deg.
6. Platta ut degen til en längd, ca 3 cm tjock, på mjölat bakbord och skär den i trekantiga bitar eller stansa ut ringar.
7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån och råsocker.
8. Grädda gyllene i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
TIPS! Jag tycker att det är enklare att använda en matberedare när jag gör sconesdeg. Det blir då lättare att få ihop smöret med de torra ingredienserna. Degen blir bättre helt enkelt!
Jag plattade ut degen så att den var lite tunnare än 3 cm. Jag gillar inte när scones är för tjocka och degiga.
Om du vet att en nötallergiker kommer på besök hoppar du bara över mandeln.
När jag åt sconsen igår testade jag några olika pålägg. I och med att det här receptet ger lite sötare scones så gillade jag att ha creme cheese och en bärsylt/marmelad på. SUPERGOTT!
Scones är en perfekt rätt att ha på frukosten/brunchen. Kanske det och de goda pannkakorna från igår?
LYCKA TILL!